Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Dyskusje na temat ankiet.

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

moim zdaniem teraz tylko 2.6v i tyle.
Image
User avatar
RoniWorlds Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 631
Joined: 22 May 2010, 21:57
Last Visit: 21 Oct 2017, 00:05
Online: 38d 20h 19m 38s
Highscores: 3
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 892
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

póki co dopiero beta 2.7 powstaje, więc 2.6 najlepsze rozwiązanie
Amiga: 500/500+/1200 i wiele inych... ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2055
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: 21 Oct 2017, 16:56
Online: 80d 22h 10m 14s
Location: Silesia
Highscores: 1
Lamps demolished: 168 (+129)
Reputation point: 638
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

Jak powstanie 2.7 to będzie update wszystkich exeków na nowy silnik ? Jeśli tak to nie starczy wam czasu na tworzenie nowych exeków bo będziecie stare updejtować.

-- 13 Paź 2013, 01:23 --

Żeby nie było, że jestem przeciwnym updajtom. Lubie nowości. :-) Po prostu przez ciągła zmianę na nowy silnik będzie mniej wypuszczanych nowych produkcji. Tak mi się wydaje. Mogę się mylić. Z ankiety na która glosowaliśmy niewiele tych nowych tytułów został wydana.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2342
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 21 Oct 2017, 21:35
Online: 61d 17h 13m 16s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 638
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

Pocieszę Cię, że aktualizacja v2.6 przebiega cholernie szybko. Zauważ ile razy od ręki wszystkie 50szt. aktualizowałem np. o nowy moduł olesia, albo ostatnio zmieniłem opcję.
Aktualizacja v2.5 na v2.6 przebiega powoli, bo praktycznie na nowo przygotowujemy tytuł - 4 lata temu nie miałem takiej wiedzy jak dzisiaj i mogę dany exek dopieszczony na maxa wypuścić.

Nawet jak wyjdzie WinUAE 2.7 to wersja exeków pozostanie niezmieniona w mojej opinii. v2.7 będzie, gdy np. powstanie nowy system Windows, a stara generacja nie będzie na nim działać lub inna, bardzo poważna zmiana, która skłoni nas do ogłoszenia nowej generacji.
Jak WinUAE będzie miał ciekawe poprawki, to wtedy możemy rozpatrzyć update v2.6 o nowy silnik.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10730
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 20:14
Online: 250d 8h 1m 52s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 8888
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

Ok, rozumiem. :-)
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2342
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 21 Oct 2017, 21:35
Online: 61d 17h 13m 16s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 638
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

może wtedy gdy silnik zacznie obsługiwać PPC :P
Amiga: 500/500+/1200 i wiele inych... ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2055
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: 21 Oct 2017, 16:56
Online: 80d 22h 10m 14s
Location: Silesia
Highscores: 1
Lamps demolished: 168 (+129)
Reputation point: 638
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

santa13 wrote:może wtedy gdy silnik zacznie obsługiwać PPC :P

Na to nie liczyłbym, ale nawet jeśli - jest tak niewiele tytułów na PPC, że za wiele nie tracimy, a jest tyle klasycznych tytułów do zexeczenia, że jeszcze długo będziemy mieć pełne ręce roboty. A gdy osiągniemy szczyt pozostaną aktualizacje :mrgreen:
Szczerze to mam inne marzenie - nie PPC.
Aby exe'ki pozwoliły grać online z innymi osobami. Jednak nie mamy na dzień dzisiejszy programistów, którzy by pomogli nam iść w tym kierunku, a sami mamy za małą wiedzę na dzień dzisiejszy. Kailler'a absolutnie odpada - nie będzie działać poprawnie z exe'kami.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10730
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 20:14
Online: 250d 8h 1m 52s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 8888
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

Ale fajną opcją było by też zapisywanie wyników on-line aby mieć z kim rywalizować.
Image
User avatar
RoniWorlds Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 631
Joined: 22 May 2010, 21:57
Last Visit: 21 Oct 2017, 00:05
Online: 38d 20h 19m 38s
Highscores: 3
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 892
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

Wiesz, to nie jest głupi pomysł - nie wrzucanie z automatu wyników, bo my musielibyśmy weryfikować to, ALE automatycznie pobieranie hiscore i pokazywanie tabelki w TCW byłoby świetne :)

To byłoby najprościej wprowadzić. Jednak pobieranie pliku hiscore, aby podczas grania była widoczna tabelka - uhuhuhu, to już dosyć skomplikowane byłoby :(
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10730
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 20:14
Online: 250d 8h 1m 52s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 8888
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:To byłoby najprościej wprowadzić. Jednak pobieranie pliku hiscore, aby podczas grania była widoczna tabelka - uhuhuhu, to już dosyć skomplikowane byłoby :(


Na pewno Janusz by się nie zgodził na to jakby był na forum. :haha:

A tak poważnie to bardzo fajny i ciekawy pomysł, chciałbym go przetestować. :-) Na przykład w serii pinballi.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2342
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 21 Oct 2017, 21:35
Online: 61d 17h 13m 16s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 638
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

Jakbyśmy się z Januszem pogodzili, to oczywiście byłoby to znowu ością niezgody... :-)
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10730
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 20:14
Online: 250d 8h 1m 52s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 8888
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

nie ma się co kłócić, prace idą w dobrym kierunku ;)
Amiga: 500/500+/1200 i wiele inych... ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2055
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: 21 Oct 2017, 16:56
Online: 80d 22h 10m 14s
Location: Silesia
Highscores: 1
Lamps demolished: 168 (+129)
Reputation point: 638
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

Niemniej nabieram wątpliwości, czy nie byłoby dobrym rozwiązaniem korzystać z tcUAE bazującym na WinUAE 1.6.1, nowszego zostawiając dla CD32 :mysli:

Oczywiscie bez zmian tego co juz jest teraz - downgrade tcUAE byłby robiony tylko na życzenie.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10730
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 20:14
Online: 250d 8h 1m 52s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 8888
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

Dlaczego nie. Pytanie tylko czy dla jednostkowych przypadkow jak moj jest na to czas i checi.
User avatar
magg Poland (pl) None specified
User level 0
 
Posts: 27
Joined: 01 Jul 2010, 08:03
Last Visit: 19 Apr 2017, 10:19
Online: 16h 23m 59s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

Antek kiedyś wspominał jak bardzo ciśnie na to żeby exeki były mobilne i miały jak najmniejszy rozmiar. To niech trochę teraz pociśnie żeby były także wydajne i mało wymagające.
Last edited by Rekkimaru on 16 Mar 2017, 00:18, edited 1 time in total.
Image
Image
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 1508
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: 22 Oct 2017, 20:21
Online: 84d 2h 11m 47s
Location: Netherrealm
Highscores: 5
Lamps demolished: 138 (+239)
Reputation point: 607
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

A co to zmienia Anthrox, bo ja trochę nie w temacie? Chodzi o lepsze działanie na starszych maszynach i WinXP?

Chciałem zauważyć, że typowy gracz, który przypadkowo odkryje teraz The Company i będzie chciał pograć w grę, będzie chciał mieć opcję jej odpalenia na sprzęcie, z którego na stronkę wszedł (żeby zobaczyć czy to w ogóle działa) - co za tym idzie, najważniejsze są wersje 2.6 z opcją odpalenia pod nowymi Windowsami, zatem wersja UAE powinna być pod to dopasowana. My starzy wyjadacze, trzymający czasami po domu starsze maszyny z XP dla emulacji, to jednak wyjątki i na ogół też potrafimy sobie dobrać odpowiednią wersję WinUAE jak coś nam nie chodzi jak trzeba, albo ustawić konfigurację.

Powiedzmy sobie szczerze, niewiele jest osób, które mają w domu miejsce na trzymanie dodatkowego komputera z przestarzałym XP. Na nowych komputerach już go nawet nie zainstalujesz.

PS Jeszcze jedna rzecz: jak wejdziesz na główną stronę TC, powinien być jakiś komunikat o tym, że na nowych Windowsach działają tylko wersje 2.6 (także po angielsku) i opcja filtra - zawężenia listy tytułów tak, aby wyświetlały się tylko te z wersją 2.6. Najgorszą szkodę wyrządziły jednak aktualizacje Win7, które spowodowały, że na nim gry przestały chodzić.

PS 2 No i można jeszcze zrobić tak, żeby wersje 2.5 nadal były dostępne do pobrania - dla XPkowców. Ok, nowe tytuły które się ukażą byłyby już tylko w wersji 2.6 pewnie, żeby nie tracić czasu (nie wiem ile to roboty jest, żeby zrobić dwie wersje), ale wprowadzenie 2.6 nie zmusza nas do usuwania 2.5. Można dać filrt XP/Nowsze Windowsy i już.
A1200, Apollo 040/33@40 MHz, 32MB, 4GB HDD
Lenovo Y580, i7 3610QM, 8GB, GTX660M, Crucial M4 128GB SSD, Seagate 1TB, FHD
Gigabyte MA770-UD3, Phenom II @4,2GHz + Scythe GKC, 8 GB DDR2 Geil @960MHz, Radeon 4850 + Accelero S1, Chieftec 650W, Gladius M40
User avatar
ketyow Poland (pl) Male
User level 5
 
Posts: 537
Joined: 10 Apr 2011, 19:54
Last Visit: 19 Oct 2017, 11:50
Online: 38d 23h 36m 1s
Location: Gdynia
Lamps demolished: 4 (+6)
Reputation point: 408
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

Mi się podoba opcja PS 2. W pracy mam laptoka z WinXP i fajnie jest pograć w kompanijne exeki. Niby mam Amiga Forever, ale na nim szarpie dźwięk, a przy exekach nie mam takiego problemu. No ale wiadomo że moja wygoda nie może być czynnikiem decydującym o pracy Anthroxa.

Kończąc ten przydługi wywód, to może jednak by stare wersje exeków zostawić dla "niedostosowanych"?
User avatar
ObscureArts Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 20
Joined: 29 Jan 2012, 00:18
Last Visit: 10 Aug 2017, 16:24
Online: 2d 12h 50m 8s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

Wersje v2.5 spakować i zostawić dla potomności gdzieś na serwerze. Zgadzam się z wojtkiem, że większość ludzi ma nowszy sprzęt i raczej nie korzysta z systemu xp.
ketyow wrote:PS Jeszcze jedna rzecz: jak wejdziesz na główną stronę TC, powinien być jakiś komunikat o tym, że na nowych Windowsach działają tylko wersje 2.6 (także po angielsku) i opcja filtra - zawężenia listy tytułów tak, aby wyświetlały się tylko te z wersją 2.6

jak wejdziesz w zakładkę gry to wybierz gatunek i tam jest opcja wyboru gier wyłącznie v2.6 ;)
Amiga: 500/500+/1200 i wiele inych... ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2055
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: 21 Oct 2017, 16:56
Online: 80d 22h 10m 14s
Location: Silesia
Highscores: 1
Lamps demolished: 168 (+129)
Reputation point: 638
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

W sumie racja, ale powinien być też wybór wersji 2.5 (dla np. XPkowców) i u góry jakieś objaśnienie tych wersji po angielsku, skoro już reklamują TC na zagranicznych portalach. No i obcokrajowcowi "Gry" też nie od razu coś powiedzą.
A1200, Apollo 040/33@40 MHz, 32MB, 4GB HDD
Lenovo Y580, i7 3610QM, 8GB, GTX660M, Crucial M4 128GB SSD, Seagate 1TB, FHD
Gigabyte MA770-UD3, Phenom II @4,2GHz + Scythe GKC, 8 GB DDR2 Geil @960MHz, Radeon 4850 + Accelero S1, Chieftec 650W, Gladius M40
User avatar
ketyow Poland (pl) Male
User level 5
 
Posts: 537
Joined: 10 Apr 2011, 19:54
Last Visit: 19 Oct 2017, 11:50
Online: 38d 23h 36m 1s
Location: Gdynia
Lamps demolished: 4 (+6)
Reputation point: 408
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Post IP: rejestrowane!

Pomysł dobry. Nie do wdrożenia, bo storpedowałoby to moce przerobowe. Dwie linie produkcyjne? Odpada.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10730
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 20:14
Online: 250d 8h 1m 52s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 8888
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Ankiety

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests