Błąd w King's Quest?

Zgłoś błąd na plandece z grą, a następnie załóż temat na forum.
Dzięki temu na pewno nie przegapimy Twojej sprawy przy aktualizacji.

Re: Błąd w King's Quest?

Post IP: rejestrowane!

Hej, a jak tam z tą grą? Fajnie by było, gdybyście ją też przerobili... Moje niefachowe wrażenie jest takie, że to chyba nie jest jakiś wielki błąd, skoro po prostu gra się zatrzymuje w tym miejscu i tyle...
Zastanawia mnie, od czego zależy, kiedy zmienia się pora dnia - "King's Quest" miało dwie wersje DOS, na wcześniejszy silnik AGI i na późniejszy SCI*, obie mam i przeszłam i właśnie "ciekawostka" polega na tym, że w obu wersjach noc zapadała NIE w tym samym momencie. Może to ma związek z wykonanymi czynnościami?...

* Główne różnice:
- Na silniku AGI gra nie zatrzymuje się podczas wpisywania poleceń (w "King's Quest 4" szczególnie uciążliwe bodaj w dwóch miejscach: podczas ucieczki z domu ogra oraz w jaskini czarownic, ale najbardziej denerwujący znany mi przykład pochodzi z również jednej z ostatnich gier na AGI, "Gold Rush" - dokładniej scena na statku; w pewnym momencie trzeba przez kilka chwil praktycznie non stop wstukiwać polecenia).
- SCI ma większą rozdzielczość i w związku z tym dużo lepszą grafikę (tym niemniej AGI nie jest aż tak złe; w pierwszych dwóch KQ Graham wyglądał jak ludzik z Lego, ale na etapie ostatnich gier na AGI już się wyrobili i efekt był miejscami całkiem ładny).
- Za to w wersji AGI jest dodana scenka nieobecna w wersji SCI, ściślej pewien sekret: pod koniec w którymś punkcie zamku Lolotty trzeba wpisać "beam me", a Rosella zostanie przeniesiona na statek kosmiczny z pracownikami Sierry - rozkosznie absurdalne i niedopasowane w baśniowej grze... (Analogiczny wątek: w "Quest for Glory 1", wersja EGA, w jeziorze chwilami pojawia się peryskop łodzi podwodnej; kiedy wpisać "look sub" albo coś w tym stylu, pojawia się komunikat: "It must be your imagination. What would a submarine be doing in a fantasy adventure? Perhaps you'd rather be playing "Code Name: Iceman" - it has a submarine." Ogólnie uwielbiam aluzje do innych gier w grach.)
- Przez to, że a) kiedy KQ4 zostało wydane, Sierra przestawiała się już na silnik SCI; b) gra należała (inaczej niż pozostałe ostatnie i ładne gry na AGI - "Gold Rush" i miniseria "Manhunter") do głównych cykli Sierry, szybko wypuszczono wersję SCI, wersja AGI została w dużej mierze wyparta i dziś jest trudna do zdobycia, ściślej znalezienia w sieci. ;) Ale udało mi się ją znaleźć.

Poniżej owo słynne "beam me", a raczej już jego efekt, czyli scenka na statku kosmicznym.
Image
User avatar
Emu Poland (pl) Female
User level 1
 
Posts: 74
Joined: 19 Nov 2012, 09:25
Last Visit: 22 Dec 2017, 22:21
Online: 1d 2h 5m 19s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Błąd w King's Quest?

Post IP: rejestrowane!

Na razie na stole jest Goblins, ale osobiście uważam, że nie popełniliśmy błędu realizując ten tytuł.
Jeżeli błąd występuje, to z winy osoby, która przygotowywała plik "instalacyjny" (tzn. plik slave).

Osobiście uważam, że to Ty o czymś zapomniałaś - często w przygodówkach tak jest, że jak z kimś zapomnimy pogadać, albo zrobiliśmy to źle - np. jakieś kwestii nie poruszyliśmy to gra stoi w miejscu.
Może musisz coś o podanej godzinie zrobić?
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 21:29
Online: 260d 22h 34m 50s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Błąd w King's Quest?

Post IP: rejestrowane!

Tam nie ma "godzin", po prostu jest dzień, noc i znów dzień. Gram wg instrukcji ;), próbowałam trochę pozmieniać i ogólnie przez zmianą pory dnia mam zrobione z grubsza wszystko, co da się zrobić za dnia. DrN00b wypróbował i też mu się zatrzymało w tym miejscu - miał nawet więcej cierpliwości niż ja i stwierdził, że nawet po upływie 15 minut fabuła gry pozostaje zatrzymana w miejscu.
User avatar
Emu Poland (pl) Female
User level 1
 
Posts: 74
Joined: 19 Nov 2012, 09:25
Last Visit: 22 Dec 2017, 22:21
Online: 1d 2h 5m 19s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Błąd w King's Quest?

Post IP: rejestrowane!

W sobote bede mial wiecej czasu w pracy to sprobuje jeszcze raz moze tym razem uda sie to obejsc;)
User avatar
DrN00b United Kingdom (uk) Male
User level 6
 
Posts: 837
Joined: 26 Mar 2014, 10:48
Last Visit: 16 May 2016, 21:03
Online: 71d 11h 53m 7s
Location: Swidnik / Lamlash
Highscores: 4
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 650
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Błąd w King's Quest?

Post IP: rejestrowane!

Hej, jakieś może wieści?...
Zresztą gdyby nawet błąd dało się obejść przez wykonanie zadań w innej kolejności, to:
a) jest ogólnie błędem, kiedy gra oczekuje ściśle określonej kolejności działań, ale nijak o tym nie informuje*;
b) i jest niefajne, kiedy gracz(ka) nagle się dowiaduje, że przez wykonywanie zadań w kolejności, która w wersji DOS jest zupełnie w porządku, nie przejdzie gry...
*Owszem, taki błąd w grach się zdarza. "Die Hoehlenwelt-Saga: der leuchtende Kristall", niemiecka przygodówka z '94 r. i moim zdaniem być może najpiękniejsza graficznie gra na świecie (na razie jej nie przeszłam; zamierzam do niej wrócić, kiedy będę miała komputer stacjonarny) ma właśnie taką niefajną cechę, że jeśli coś się zrobi w innej kolejności, nie zadziała uruchomienie kolejnych drobnych zdarzeń (np. pojawienia się rękawicy na beczce, dojrzenia orzechów na drzewie - oba przedmioty trzeba zdobyć, a ja nie mogłam...). Anglojęzyczni nazywają to "trigger event", ale ja mogę to tylko podać na zasadzie cytatu, bo nie znoszę śmieciopolskiego żargonu, w którym połowa słów jest angielska... ;)
(Ale owa gra tak czy inaczej cudna. Jestem dość "konserwatywną" graczką, nie gram w wielkie i nowoczesne gry, bo mój komputer ich nie udźwignie, poza tym wolę kilka gier, ktore przechodzi się w parę godzin, niż jedną, w którą gra się tygodniami - i np. zachwycają mnie nawet scenerie na EGĘ - jak właśnie w "King's Quest 1-4", ze wskazaniem na te na silnik SCI, czyli powtórka części 1 i część 4. Za to kompletnie nie potrafię docenić grafiki trójwymiarowej, niezbyt mi się podoba i tyle - z powodu zeza i tak nie widzę w pełni trójwymiarowo - grafika trójwymiarowa musi być superwymuskana, żeby ładnie wyglądać, w bardziej amatorskiej wszystko wygląda jak po zagładzie atomowej... "Der leuchtende Kristall" to grafika VGA, bardzo baśniowa i wprost przepiękna - lepsza niż np. w grach VGA Sierry - i takie coś podoba mi się o wiele bardziej, niż te nowoczesne bajery...)
User avatar
Emu Poland (pl) Female
User level 1
 
Posts: 74
Joined: 19 Nov 2012, 09:25
Last Visit: 22 Dec 2017, 22:21
Online: 1d 2h 5m 19s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Błąd w King's Quest?

Post IP: rejestrowane!

Czekam na relację Dr. Nooba.
W razie czego proponuję zapisać stan gry zrobiony przez @Emu i próbować przechodzić grę chociażby z dyskietek. Ja w tę grę nie grałem i żeby ją poprawić potrzebuję osoby, która ją przeszła. NA AMIDZE :)
Bo np. w grze Kajko i Kokosz też takie coś było, a olesio może potwierdzić.
Na Amidze bodaj u Pani Przyrody nieco inaczej trzeba było dać niedźwiedziowi plaster miodu. Na wersji PC korzeń mogliśmy połączyć z plastrem miodu bezpośrednio w inwentarzu. Na Amidze -- plaster należało położyć najpierw na ziemi, a potem użyć korzenia.
EXE'k wydaje się być dobrze zrobiony, więc ktoś znający tę grę powinien się wypowiedzieć.
Niestety to tak nie działa, że otworzę kod gry i od razu jak na dłoni mi gra powie co teraz powinienem dalej zrobić ;)
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 21:29
Online: 260d 22h 34m 50s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Błąd w King's Quest?

Post IP: rejestrowane!

To może wysłałabym komuś stan gry tuż przedtem i jeśli komuś się uda przejść, zapisałby stan tuż za zmianą pory dnia i mi odesłał?
User avatar
Emu Poland (pl) Female
User level 1
 
Posts: 74
Joined: 19 Nov 2012, 09:25
Last Visit: 22 Dec 2017, 22:21
Online: 1d 2h 5m 19s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Błąd w King's Quest?

Post IP: rejestrowane!

Podeślij. Może znajdę i ja chwilkę.
Amiga: 500/500+/1200 i wiele inych... ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2139
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: Today, 19:28
Online: 86d 53m 13s
Location: Silesia
Highscores: 1
Lamps demolished: 1295 (+1112)
Reputation point: 743
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Błąd w King's Quest?

Post IP: rejestrowane!

^^ dobra jak narazie caly czas plik exe blokuje w tym samym miejscu co EMU.
jestem w trakcie przechodzenia kq4 na winuea ^^ ale moj synek nie da mi pograc wiec pewnie skoncze dopieoro jutro
zamowilem tez orginalna gre na amige mam nadzieje ze przyjdzie nie dlugo to bede mogl sprawidzic tez jak wyglada sytuacja na prawdziwej amidze ^^
postaram sie przejsc wersje na emu dzis lub jutro ^^ w zaleznosci czy maly bachor pojdzie spac szybko
User avatar
DrN00b United Kingdom (uk) Male
User level 6
 
Posts: 837
Joined: 26 Mar 2014, 10:48
Last Visit: 16 May 2016, 21:03
Online: 71d 11h 53m 7s
Location: Swidnik / Lamlash
Highscores: 4
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 650
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Błąd w King's Quest?

Post IP: rejestrowane!

Ratujesz świat Dr. Noob :hee:
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 21:29
Online: 260d 22h 34m 50s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Błąd w King's Quest?

Post IP: rejestrowane!

heh ;] no wlasnie zabieralem oko wiedzmom jak mnie wezwali do roboty w pineske;P ale zara wracam i moze mi sie uda dokoncyzc dzis ^^

kurde juz ze dwie godziny sie mecze zeby trola obejsc w jaskini za wodospadem a ten ciagle sie pojawia ^^

wkoncu udalo mi sie obejsc tego trolla i gra na emulatorze zawiesza sie rowniez w tym samym momencie
obrazek z pelnia ksiezyca plus kursor zamieniony w korone ( tak jak by cos sie wgrywalo)
sporbuje jeszcze raz przejsc gre w innej kolejnosci a jak sie nie uda sciagne inna wersje gry i sprobuje jeszcze raz ^^

maly updejcik ^^ gra zawiesza sie dopiero gdy wezmiemy Owoc z krzewu ktorego pilnuje waz ( gdy wezmiemy owoc zapada zmrok i gra sie zawiesza ) gdy owoc zostanie na krzewie spokojnie mozenmy wrocic z bagien sprobuje wiec zdobyc jeszcze wiecej punktow i przedmiotow moze czegos mi brakuje ^^
User avatar
DrN00b United Kingdom (uk) Male
User level 6
 
Posts: 837
Joined: 26 Mar 2014, 10:48
Last Visit: 16 May 2016, 21:03
Online: 71d 11h 53m 7s
Location: Swidnik / Lamlash
Highscores: 4
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 650
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Błąd w King's Quest?

Post IP: rejestrowane!

Może użyj ADF z planetemu -- dyskietki które kupiłeś mogą już nie dawać się odczytać w niektórych miejscach, czego byłeś świadkiem. Dyskietki nie są aż tak trwałym nośnikiem, dlatego w te pędy się archiwizuje je do postaci obrazu.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 21:29
Online: 260d 22h 34m 50s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Błąd w King's Quest?

Post IP: rejestrowane!

heh moje dyskietki jeszcze nie przyszly :(
gre przechodze na winuea z adfami sciagnietymi z thegamearchives pliki to nie zkrakowany KQ4^^


UPDATE :]
postanowilme sprobowac zagrac w kq4 na Exeku i zebrac jablko jak najszybciej sie da gdy jablko zabralem majac okolo 50 punktow plansza z pelnia ksiezyca sie nie pojawila tym samym gra sie nie zawiesila jak narazie....;]
teraz spobuje przejsc ja dalej w normalny sposob trzymajcie kciuki ^^


SUKCESS!!!!:] a moze nie...?:]
wkazdym badz razie jezeli owoc z krzewu za wodopsoadem ktorego pilnuje waz zbierzemy an samym poczatku gry a potem wykonamy 2 zadania przydzielone przez wcielone zlo z gory ( jednorozec, ges ) a po nich zabierzemy oko wiedzmom to pojawia sie znowu pelnia ksiezyca ale gra sie nie zawiesza !!!:]
zaraz zlacze dwa pliki save jeden po zebraniu jablka z okolo 50 punktami
a drugi po zapadnieciu zmroku z wykonanymi dwoma zadaniami
^^

-- 30 Gru 2014, 17:21 --

Sejw zrobiony po zebraniu magicznego owoca
po zebraniu magicznego owoca.zip


Sejw zrobiony po zerbaniu magicznego owoca i wykonaniu dwoch zadan ( jednorozec, ges) teraz nalezy znalesc puszke pandory jak zdazycie zauwacyc zebralem juz oko wiedzmom i wymineilem je na skarabeusza. Jest Noc^^
noc.zip


-- 31 Gru 2014, 01:34 --

SeJWY ktore podalem rozwiazuja problem, i bez problemu da sie ukonczyc gre wystarczy zebrac owoc z krzewu jako pierwszy ;]
koniec gry.zip

dziekuje sprawa zamknieta..a ja juz rzy....wymiotuje KQ 4 ^^ chyba nigdy wiecej w to nie zagram blah...;]
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
DrN00b United Kingdom (uk) Male
User level 6
 
Posts: 837
Joined: 26 Mar 2014, 10:48
Last Visit: 16 May 2016, 21:03
Online: 71d 11h 53m 7s
Location: Swidnik / Lamlash
Highscores: 4
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 650
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Błąd w King's Quest?

Post IP: rejestrowane!

Gratuluję, doktorku. +50EXP for you.
I właśnie tutaj nasuwa się pytanie -- czemu ten błąd się pojawia? Czy to błąd gry, czy może grę można przejść na inny sposób?
Można by odpowiednio po angielsku zgłosić ten bug na mantis bug trackerze WHDLoad:
http://mantis.whdload.de/main_page.php

Jak Ty albo ktoś opiszecie problem po angielsku mogę wrzucić na mantisa.
Save na podstawie sgf mogę zrobić, bo akurat KingQuest ma możliwość zapisywania save na dysk, a exek je zapisuje.
Ty, Doktorku dla praktyki powinienes to przećwiczyć. Zapisane save znajdują sięw %localappdata%/thecompany/...
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 21:29
Online: 260d 22h 34m 50s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Błąd w King's Quest?

Post IP: rejestrowane!

Jak znajde chwilke to skrobne szybciutko cos a narazie jestem w pracy na pare godzin.... odpoczne troche od ciezkiej harowki w domu :P
Czekam caly czas na KQ4 zamowione na ebayu jak przyjdzie to sprawdze na amidze, moze wersja ktora przrobiliscie na exe byla wadliwa?
albo emulator nie radzi sobie z ta gra ^^
zrzucil bym adfy na dyskietki ale niestety niemam twardziela w amidze :P ani kabelka... no chyba ze istnieje jakis inny sposob zeby przeniesc gry na amigowe dyskietki...?:>
czas pokaze.
eeeeeEeeeEE co przecwiczyc?:P

off top:
a tak swoja droga co polecacie twardy dysk ?:P czy czytnik kart sd? do 600
User avatar
DrN00b United Kingdom (uk) Male
User level 6
 
Posts: 837
Joined: 26 Mar 2014, 10:48
Last Visit: 16 May 2016, 21:03
Online: 71d 11h 53m 7s
Location: Swidnik / Lamlash
Highscores: 4
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 650
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Błąd w King's Quest?

Post IP: rejestrowane!

Znam dwie metody.
Jedna to dwie stacje dyskietek na PC i program

disk2fdi - odczyt amigowych dyskietek i tworzenie plików adf w systemie DOS

disk2fdi.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 21:29
Online: 260d 22h 34m 50s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Previous

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Zgłoś problem

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests