Curse of Enchantia - błąd w wersji DOS

Moderator: RoniWorlds

Curse of Enchantia - błąd w wersji DOS

Post IP: rejestrowane!

Może ktoś z Was zna tę grę, kojarzy fabułę na tyle, by załapać, dokąd doszłam i zna wersję DOS na tyle, by móc coś pomóc... Gra jest na TheCompany i w ostateczności mogę zacząć grać od nowa w wersję amigową, ale póki co gram w wersję DOS, która też łatwo się uruchamia, zajmuje mniej miejsca i pozwala prościej robić zrzuty ekranu...
Doszłam do etapu, gdzie czarodziej przenosi bohatera do dziwnej krainy, gdzie leżą sterty różnych przedmiotów (skarpetek, kaset...), gra zespół jakichś stworków, widać wrak statku... W pewnym momencie pojawiają się drzwi - dosłownie opadają z powietrza i otwierają się. I tu pojawia się błąd: kiedy wejdę w te drzwi, nagle zatrzymuje się muzyka w tle i nic się nie dzieje, ekran gry jest czarny (gram w okienku - jakoś nie lubię pełnoekranów). Jeśli nacisnę przycisk myszy, pokazuje się komunikat "brak odpowiedzi" i mogę już tylko zamknąć okno gry. Ale jeśli nie nacisnę, i tak nic się nie dzieje, gra najwyraźniej po prostu się zatrzymuje w tym miejscu. (Jeśli nacisnę F10 - w D-Fend Reloaded kombinacja do blokowania i odblokowania kursora myszy w okienku - nic się nie dzieje, nie następuje odblokowanie kursora, co też samo w sobie wskazuje na to, że gra przestała działać).
Co mam zrobić? Tak chciałabym przejść tę grę... Szczerze mówiąc nawet nie przepadam za tą grą, jej specyficzny sposób sterowania jest dość uciążliwy, ale jednak grafika jest piękna i chciałabym sobie zrobić zrzutki ekranku. Tylko jak zrobić zrzuty ekranu z dalszej części gry, która została mi odcięta przez błąd?
Chwilę wcześniej naużerałam się nad inną sceną (ale naużerałam się w sensie logiczno-zręcznościowym, a nie w sensie błędów): bohater ląduje na chmurze i musi wziąć z niej worek; sposób poruszania się po chmurze tak, by wiatr poniósł bohatera w stronę worka, jest dość niezrozumiały. Zapisałam tam stan gry, raz za razem wczytywałam, zanim udało mi się to przejść. Kilka razy pojawiał się (growewnętrzny, nie z poziomu DOSBoxa) komunikat o braku pamięci i gra się zamykała - czy może to mieć cokolwiek wspólnego z tym, że teraz gra zawiesza się na tej scenie z drzwiami, tj. czy jest możliwe, że nie zawieszałaby się w tym miejscu, gdybym była przeszła scenę na chmurze bez wczytywania tyle razy?
Pamiętajcie tylko, proszę, że nie jestem specjalistką, nie znam się na dłubaniu w programach. Jestem po prostu kobitą o licznych zainteresowaniach, do których, tak się składa, należą gry, ale programowanie już bynajmniej...
User avatar
Emu Poland (pl) Female
User level 1
 
Posts: 74
Joined: 19 Nov 2012, 09:25
Last Visit: 22 Dec 2017, 22:21
Online: 1d 2h 5m 19s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Curse of Enchantia - błąd w wersji DOS

Post IP: rejestrowane!

Emu wrote:tj. czy jest możliwe, że nie zawieszałaby się w tym miejscu, gdybym była przeszła scenę na chmurze bez wczytywania tyle razy?

Teoretycznie jest to możliwe, w praktyce - szczerze wątpię, żeby to było przyczyną problemów w dalszym etapie.
Prędzej obwiniałbym o to wadliwe złamanie zabezpieczeń gry - z jakiego miejsca ściągnęłaś tę grę?
Może spróbuj podmienić ją na wersję z tej strony:
https://www.myabandonware.com/game/curs ... hantia-1dh

i wczytać stan gry?
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11064
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 23:49
Online: 260d 22h 3m 20s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Curse of Enchantia - błąd w wersji DOS

Post IP: rejestrowane!

Wydaje mi się, że mogłam pobrać właśnie stąd... Ale zaraz spróbuję. Ogólnie myślałam już o podmianie wersji, ale jeszcze nie próbowałam.
Tylko czy wtedy będę mogła wczytać stan gry? Skąd wtedy wezmę zapisy?

AKTUALIZACJA: zrobiłam to, choć po prostu pozamieniałam pliki - być może pewniejsze byłoby skasowanie gry i wgranie od nowa. W każdym razie nie pomogło.
Chyba pobierałam właśnie stąd, ale mogę jeszcze pokombinować ze źródłami...

-- 18 Gru 2017, 19:33 --

Dzięki wielkie za podpowiedź. Użyłam innej wersji i działa!!
Dodatkowa dziwna rzecz: ta wersja ma więcej detali graficznych. Gdzieniegdzie nie ma żadnej różnicy, ale charakterystyczna jest obecność w tej wersji (i brak w poprzedniej) szczegółów takich jak płomienie pochodni, dym z kominów, połyski na drgającej tafli wody...
Tym lepiej, jestem nałogowcem uroczej grafiki. W "Curse of Enchantia" na dobrą sprawę gram w celu naoglądania się, bo sterowanie jest dość uciążliwe, pod tym względem to mocno nieszczególna gra, fabuła też nie powala...
Last edited by Emu on 18 Dec 2017, 15:22, edited 1 time in total.
User avatar
Emu Poland (pl) Female
User level 1
 
Posts: 74
Joined: 19 Nov 2012, 09:25
Last Visit: 22 Dec 2017, 22:21
Online: 1d 2h 5m 19s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Curse of Enchantia - błąd w wersji DOS

Post IP: rejestrowane!

Być może poprzednia wersja zgubiła część plików i to było przyczyną.
Zastanawia mnie jednak, dlaczego pomimo pozamieniania plików gra nadal Ci kaprysiła i musiałaś skasować grę, żeby zaskoczyło :mysli:
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11064
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 23:49
Online: 260d 22h 3m 20s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Curse of Enchantia - błąd w wersji DOS

Post IP: rejestrowane!

Pamiętam tą planszę z wersji amigowej, przechodziło się ją bez problemów. Może czas exeka odpalić? :)
User avatar
danteinferno Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 160
Joined: 08 Oct 2011, 16:49
Last Visit: Today, 08:25
Online: 4d 5h 42m 2s
Lamps demolished: 92 (+72)
Reputation point: 110
Doradca postowyDoradca postowy

Re: Curse of Enchantia - błąd w wersji DOS

Post IP: rejestrowane!

Tylko, że ona nie chce, bo wersja DOS podobno tym razem wygrywa graficznie z amigową. Być może powinniśmy rozważyć dodanie wersji DOS do exeka jako bonus :tuptup1:
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11064
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 23:49
Online: 260d 22h 3m 20s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Curse of Enchantia - błąd w wersji DOS

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:Być może powinniśmy rozważyć dodanie wersji DOS do exeka jako bonus

Dodasz raz, to ludzie będą chcieli częściej takie bonusy :P
User avatar
chrumcio Poland (pl) Male
User level 5
 
Posts: 683
Joined: 19 Aug 2011, 16:33
Last Visit: Today, 10:41
Online: 39d 21h 46m 15s
Highscores: 1
Lamps demolished: 396 (+488)
Reputation point: 510
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Curse of Enchantia - błąd w wersji DOS

Post IP: rejestrowane!

To nie będzie pierwszyzna. Obejrzyj sobie exek'a z Aladdinem albo Kajko i Kokosz :)
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11064
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 23:49
Online: 260d 22h 3m 20s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Curse of Enchantia - błąd w wersji DOS

Post IP: rejestrowane!

Nawet nie w tym rzecz, że wersja DOS jest ładniejsza - chyba w przypadku tej gry nie ma różnicy między wersjami Amiga i DOS - tylko łatwiej się zapisuje zrzuty ekranu. Ctrl-F5 i już, są na miejscu, w podkatalogu danej gry w D-Fend Reloaded, w przypadku gier z "podwójnopikselową" rozdzielczością od razu zmiejszone z 640x400/640x480 do 320x200/320x240, co zajmuje trochę mniej miejsca... W przypadku exeków z Amigi muszę włączyć Irfan View, żeby porobić zrzuty ekranu, potem muszę je przenieść do odpowiedniego katalogu...
User avatar
Emu Poland (pl) Female
User level 1
 
Posts: 74
Joined: 19 Nov 2012, 09:25
Last Visit: 22 Dec 2017, 22:21
Online: 1d 2h 5m 19s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Curse of Enchantia - błąd w wersji DOS

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:Tylko, że ona nie chce, bo wersja DOS podobno tym razem wygrywa graficznie z amigową. Być może powinniśmy rozważyć dodanie wersji DOS do exeka jako bonus :tuptup1:

Wersja amigowa ma ciemniejszą kolorystykę i jest bardziej rozmyta, jakbyś np. użył filtra SSAO no i w wersji pc jest muzyka cały czas. Niby więcej szczegółow w dosiaku, ale za to większa pikseloza. Także kto co woli.
User avatar
danteinferno Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 160
Joined: 08 Oct 2011, 16:49
Last Visit: Today, 08:25
Online: 4d 5h 42m 2s
Lamps demolished: 92 (+72)
Reputation point: 110
Doradca postowyDoradca postowy

Re: Curse of Enchantia - błąd w wersji DOS

Post IP: rejestrowane!

@emu - wystarczy program FRAPS, uruchamiasz przed startem exeka, a potem jednym klawiszem naciskasz i screeny się robią...

EXE'k robienie screenów ma zaszyte i nie jest tak wygodne jak Fraps.
Można nauczyć wszystkie exeki v2.6, żeby automatycznie wybranym klawiszem zapisywały screeny (może to być nawet printscreen), tylko, że znajdują się potem te pliki głęboko w %localappdata%, ale idzie ogarnąć temat :)
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11064
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 23:49
Online: 260d 22h 3m 20s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to DOS

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests