Exeki pod WinXP na starych maszynach

Inne sprawy niemieszczące się w powyższych działach

Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Magg poruszył ciekawą kwestię na czacie, dotyczącą sprawności działania exeków 2.6 na starszych komputerach.
Prawdą jest, że posiadając taki sprzęt, lepiej zaopatrzyć się w starszy emulator WinUAE i samemu odpalić grę pod WHDLoad. Zdecydowanie exeki 2.5 radziły sobie lepiej na starych komputerach z WinXP na pokładzie.
Całe szczęście do pracy nad moimi grami ciągle mam swoją starą maszynkę więc mogę parę testów zrobić.
Przyjrzałem się nowemu TwinWorld więc. Gra odpala się bez żadnego problemu, niemniej chrupie jak diabli i o graniu nie ma mowy. Nie pomagają też zbytnio zabawy z filtrami.
Na szczęście można to obejść i wbrew powszechnemu przekonaniu da się w exeki 2.6 pograć na starych komputerach.
Co należy zrobić, to przede wszystkim wyłączyć w cholerę Double Line Mode i przełączyć go na Single. Tym samym oczywiście Resolution zmienić na Lores. Następnie zmienić rodzielczość ekranu na 400x300, wyłączyć wszystkie filtry i voila, da się grać. Oczywiście zdarza się, że gra jeszcze czasem okazyjnie zachrupie, ale ten problem wynika pewnie z domyślnie włączonego Cycle Exact, który pożera sporo zasobów i strasznie katuje CPU starych maszynek.
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Last Ronin
 
Posts: 1471
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: Today, 13:53
Online: 79d 14h 55m 10s
Location: Netherrealm
Highscores: 5
Lamps demolished: 138 (+239)
Reputation point: 572
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Rekkimaru wrote:Oczywiście zdarza się, że gra jeszcze czasem okazyjnie zachrupie, ale ten problem wynika pewnie z domyślnie włączonego Cycle Exact, który pożera sporo zasobów i strasznie katuje CPU starych maszynek.

Dokładnie - winny jest niestety CE - na szczęście takie exeki to rzadkość. Problemy zazwyczaj ustępują po wydaniu nowego slave. Bardzo proszę osoby zainteresowane, aby zgłosiły problemy z grą TwinWorld na szybszej Amidze na mantis bug trackerze WHDLoad, albo sam to zrobie ;)

Zgłoszone...
http://mantis.whdload.de/view.php?id=3646
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10129
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 17:07
Online: 229d 15h 56m 42s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 1472
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

A zrób kolejny test.
Sprawdź jak zachowuje się Baby Jo u Ciebie.
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10129
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 17:07
Online: 229d 15h 56m 42s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 1472
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Baby Jo oczywiście na standardowych ustawieniach chrupie mocno.
Później ruszone na moim settingu chodzi bez problemu całkiem zgrabnie (no może nie tak zgrabnie, bo ten scroll jest ohydny).

Warto zaznaczyć że na domyślnych ustawieniach gra i tak chodzi nieco lepiej niż TwinWorld.
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Last Ronin
 
Posts: 1471
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: Today, 13:53
Online: 79d 14h 55m 10s
Location: Netherrealm
Highscores: 5
Lamps demolished: 138 (+239)
Reputation point: 572
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Bo TwinWorlda moglbym tak samo zrobić jak Baby - ale jak chodzi tylko "nieco lepiej" to nie ma co myślę ;)
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10129
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 17:07
Online: 229d 15h 56m 42s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 1472
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Bądźmy szczerzy, obojętnie jak by nie kombinować, exeki 2.6 nie nadają się zbytnio do uruchamiania na starych kompach z WinXP.
Lepiej zaopatrzyć się w stare WinUAE i ogarnąć WHDLoad.
Ja mam Workbench z biblioteką gier postawiony na WinUAE 2.0.1 .Na tym starym kompie nie zmieniam go od lat i wszystko działa idealnie. Nawet sobie na cycle exact można pozwolić.
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Last Ronin
 
Posts: 1471
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: Today, 13:53
Online: 79d 14h 55m 10s
Location: Netherrealm
Highscores: 5
Lamps demolished: 138 (+239)
Reputation point: 572
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Ja używam XP, i do tej pory nie miałem problemu z żadnym exekiem 2.6. Nic się nie tnie. Sprawdzałem nowe Twin World i Universe i chodzą bardzo dobrze. Myślę że problem tkwi w słabym procesorze a nie systemie.
User avatar
exolon Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 183
Joined: 25 May 2010, 06:11
Last Visit: Today, 14:40
Online: 23d 3h 47m 56s
Location: Głogów
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 287
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Zauważ, że już w pierwszym poście piszę o starszych maszynach a nie tylko o samym Win XP.
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Last Ronin
 
Posts: 1471
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: Today, 13:53
Online: 79d 14h 55m 10s
Location: Netherrealm
Highscores: 5
Lamps demolished: 138 (+239)
Reputation point: 572
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Inne sprawy

Who is online

Users browsing this forum: UBot and 0 guests