Exeki pod WinXP na starych maszynach

Inne sprawy niemieszczące się w powyższych działach

Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Magg poruszył ciekawą kwestię na czacie, dotyczącą sprawności działania exeków 2.6 na starszych komputerach.
Prawdą jest, że posiadając taki sprzęt, lepiej zaopatrzyć się w starszy emulator WinUAE i samemu odpalić grę pod WHDLoad. Zdecydowanie exeki 2.5 radziły sobie lepiej na starych komputerach z WinXP na pokładzie.
Całe szczęście do pracy nad moimi grami ciągle mam swoją starą maszynkę więc mogę parę testów zrobić.
Przyjrzałem się nowemu TwinWorld więc. Gra odpala się bez żadnego problemu, niemniej chrupie jak diabli i o graniu nie ma mowy. Nie pomagają też zbytnio zabawy z filtrami.
Na szczęście można to obejść i wbrew powszechnemu przekonaniu da się w exeki 2.6 pograć na starych komputerach.
Co należy zrobić, to przede wszystkim wyłączyć w cholerę Double Line Mode i przełączyć go na Single. Tym samym oczywiście Resolution zmienić na Lores. Następnie zmienić rodzielczość ekranu na 400x300, wyłączyć wszystkie filtry i voila, da się grać. Oczywiście zdarza się, że gra jeszcze czasem okazyjnie zachrupie, ale ten problem wynika pewnie z domyślnie włączonego Cycle Exact, który pożera sporo zasobów i strasznie katuje CPU starych maszynek.
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 1493
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: Yesterday, 21:22
Online: 82d 14h 42m 2s
Location: Netherrealm
Highscores: 5
Lamps demolished: 138 (+239)
Reputation point: 572
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Rekkimaru wrote:Oczywiście zdarza się, że gra jeszcze czasem okazyjnie zachrupie, ale ten problem wynika pewnie z domyślnie włączonego Cycle Exact, który pożera sporo zasobów i strasznie katuje CPU starych maszynek.

Dokładnie - winny jest niestety CE - na szczęście takie exeki to rzadkość. Problemy zazwyczaj ustępują po wydaniu nowego slave. Bardzo proszę osoby zainteresowane, aby zgłosiły problemy z grą TwinWorld na szybszej Amidze na mantis bug trackerze WHDLoad, albo sam to zrobie ;)

Zgłoszone...
http://mantis.whdload.de/view.php?id=3646
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10470
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:56
Online: 240d 19h 47m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 8888
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

A zrób kolejny test.
Sprawdź jak zachowuje się Baby Jo u Ciebie.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10470
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:56
Online: 240d 19h 47m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 8888
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Baby Jo oczywiście na standardowych ustawieniach chrupie mocno.
Później ruszone na moim settingu chodzi bez problemu całkiem zgrabnie (no może nie tak zgrabnie, bo ten scroll jest ohydny).

Warto zaznaczyć że na domyślnych ustawieniach gra i tak chodzi nieco lepiej niż TwinWorld.
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 1493
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: Yesterday, 21:22
Online: 82d 14h 42m 2s
Location: Netherrealm
Highscores: 5
Lamps demolished: 138 (+239)
Reputation point: 572
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Bo TwinWorlda moglbym tak samo zrobić jak Baby - ale jak chodzi tylko "nieco lepiej" to nie ma co myślę ;)
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10470
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:56
Online: 240d 19h 47m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 8888
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Bądźmy szczerzy, obojętnie jak by nie kombinować, exeki 2.6 nie nadają się zbytnio do uruchamiania na starych kompach z WinXP.
Lepiej zaopatrzyć się w stare WinUAE i ogarnąć WHDLoad.
Ja mam Workbench z biblioteką gier postawiony na WinUAE 2.0.1 .Na tym starym kompie nie zmieniam go od lat i wszystko działa idealnie. Nawet sobie na cycle exact można pozwolić.
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 1493
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: Yesterday, 21:22
Online: 82d 14h 42m 2s
Location: Netherrealm
Highscores: 5
Lamps demolished: 138 (+239)
Reputation point: 572
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Ja używam XP, i do tej pory nie miałem problemu z żadnym exekiem 2.6. Nic się nie tnie. Sprawdzałem nowe Twin World i Universe i chodzą bardzo dobrze. Myślę że problem tkwi w słabym procesorze a nie systemie.
User avatar
exolon Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 184
Joined: 25 May 2010, 06:11
Last Visit: Yesterday, 20:57
Online: 23d 7h 2m 23s
Location: Głogów
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 287
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Zauważ, że już w pierwszym poście piszę o starszych maszynach a nie tylko o samym Win XP.
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 1493
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: Yesterday, 21:22
Online: 82d 14h 42m 2s
Location: Netherrealm
Highscores: 5
Lamps demolished: 138 (+239)
Reputation point: 572
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Dorzucę od siebie jeszcze, że można sporo - poza tym co napisał Rekkimaru - zyskać na wydajności jeśli tryb procesora zamiast Normal lub Special ustawi się na Slow. Podczas testowania kilku EXEków zauważyłem że dostają sporego kopa. Jeśli natomiast ktoś korzysta z EXE w wersji 2.6 warto pobawić się zakładką Extras. Niektórym pomaga włączenie znajdującej się tam opcji, a innym nie.
User avatar
husar Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 273
Joined: 18 May 2011, 09:49
Last Visit: 20 Jun 2017, 11:34
Online: 5d 14h 16m 30s
Location: Szczecin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 200
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Zawsze jestem otwarty na poprawienie domyslnych ustawień - byleby one faktycznie coś dawały.
husar wrote:Normal lub Special ustawi się na Slow

- zobacz do normalnego WinUAE - jest tam zakładka od priorytetów - i powiedz czy masz na myśli priorytet LOW?

Image

Rekkimaru wrote:Double Line Mode i przełączyć go na Single.

Mogę bez problemu zaktualizować exeki o to ustawienie - stare jak i nowe.

Rekkimaru wrote:Resolution zmienić na Lores

To też

Pytanie tylko czy część tych zmian przyniosłaby chociaż częściową poprawę działania :)
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10470
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:56
Online: 240d 19h 47m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 8888
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Nie, nie piszę tutaj o priorytetach jak w emulatorze, tylko o Speed Mode w EXEku (temat zdaje się dotyczy EXEków właśnie...) Uruchom przykładowo "Shadow of the Beast" potem wiadomo F12 i zakładka Speed Mode - tam zdaje się określić można z jaką prędkością ma pracować procesor - są 3 tryby: Normal, Special, Slow - to mam na myśli.
User avatar
husar Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 273
Joined: 18 May 2011, 09:49
Last Visit: 20 Jun 2017, 11:34
Online: 5d 14h 16m 30s
Location: Szczecin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 200
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Aaa, to - ciekawe!
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10470
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:56
Online: 240d 19h 47m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 8888
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Drogi Ithiusie, na forum, panuje dość luźna atmosfera, proszę jednak, nie uciekać się do prowokacji osobistych, pod adresem innych użytkowników.

Zrozumiałem !
Jednak nikogo nie chciałem osobiście sprowokować. ;)
edit: przez przypadek usunąłem swój tekst powyżej, sorry ;)
Last edited by ihtius on 05 Apr 2017, 01:36, edited 6 times in total.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2325
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 25 Jun 2017, 22:31
Online: 61d 10h 51m 39s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 638
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Przed sekundą sprawdziłem Baby Jo i chodzi bez zacięc (z wyjątkiem scrolla-jest koszmarny i nie pamiętam by taki był na prawdziwej amisi). Na moim testowym sprzęcie niektóre 2.6 w ogóle się nie uruchamiają a na pewno nie odpalają nowe wydania. :/
Pozdrawiam
User avatar
magg Poland (pl) None specified
User level 0
 
Posts: 27
Joined: 01 Jul 2010, 08:03
Last Visit: 19 Apr 2017, 10:19
Online: 16h 23m 59s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

magg wrote: Na moim testowym sprzęcie niektóre 2.6 w ogóle się nie uruchamiają a na pewno nie odpalają nowe wydania. :/

A mógłbyś podać jakieś przykłady ? Sprawdzę z ciekawości na swojej maszynie testowej :)


Ogólnie rzecz biorąc, odpalanie EXEków na starszych laptopach w wbudowaną kartą Intela która dodatkowo nie posiada własnej pamięci tylko wydziela ją sobie z RAMu nie jest dobrym pomysłem ;) A zakładam, że spora część osób właśnie takim lub podobnym sprzętem dysponuje, bo kto trzymałby dzisiaj specjalnie jakieś stare stacjonarki =] Ale ok... można pokusić się o stwierdzenie że uruchomienie EXEków na takim sprzęcie jest możliwe =)

Poniżej zebrałem to co wcześniej w tym temacie zostało napisane + własna wiedza i chciałem przedstawić wstępną instrukcję jak ustawić EXEki na starszych maszynach pod WinXP, a zatem:

1. W ustawieniach grafiki przełączamy Double Line Mode na Single.
2. Rozdzielczość ustawiamy 400x300 (można eksperymentować z wyższymi) w zależności od tego jak słabym sprzętem dysponujemy ;)
3 Jeśli gra przycina na pełnym ekranie (Full Screen), zmieniamy tryb wyświetlania na okno (Windowed) lub pełne okno (Full Windowed).
4. Rozdzielczość (Resolution) zmieniamy z HiRes na LowRes.
5. W Extras można włączyć korzystanie z Direct3D API lub wyłączyć. Tutaj należy sprawdzić jak dany EXEk działa, bo nie zawsze deaktywowanie tej opcji przyspiesza jego działanie.
6. Wyłączamy wszystkie filtry - sposób wyświetlania przestawiamy na None.
7. W Speed Mode suwak pod opcją Aproximate Real ustawiamy na -50% (wersja EXE 2.6) lub wybieramy opcję Slow (wersja EXE 2.5)


Od siebie dodam, że zanim skalibrujemy dany EXEk pod naszą maszynę polecałbym korzystać z wyświetlania w oknie z tej racji iż tylko w tym trybie widać jak pracuje procesor (wskazania są na pasku statusu) Im bliżej mamy do 100% tym bardziej EXEk będzie nam przycinał, także naszym celem jest "zbicie" tej wartości do jak najniższej (tak w granicach 20-30% będzie OK, a na co niektórych EXEkach da się nawet niżej).

Niektóre EXEki w wersji 2.6 mają pewien... bug. W Zakładce Speed Mode domyślnie suwaki na górze są czasem nieaktywne, natomiast można wybrać opcje na dole (dotyczące prędkości procesora). Są tam gotowe ustawienia dla Amigi 500 czy 1200. Jak jednak aktywować nasz suwak ? Bardzo prosto - wystarczy kliknąć w ten duży przycisk xD z nazwą Turbo Mode i voila - już paseczki są aktywne. Jednakże, po tej operacji nie można wrócić już do ustawień gotowych Amig ;) Ot taka ciekawostka. Turbo oczywiście klikamy dwa razy (raz aktywujemy, dwa deaktywujemy) bo nie jest nam ono do niczego potrzebne. Chodzi tylko o aktywowanie górnych opcji.

Dodatkowe sugestie ? Ktoś chciałby coś dopisać ? No problem, dajcie znać.
User avatar
husar Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 273
Joined: 18 May 2011, 09:49
Last Visit: 20 Jun 2017, 11:34
Online: 5d 14h 16m 30s
Location: Szczecin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 200
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

husar wrote:
magg wrote: Na moim testowym sprzęcie niektóre 2.6 w ogóle się nie uruchamiają a na pewno nie odpalają nowe wydania. :/

A mógłbyś podać jakieś przykłady ? Sprawdzę z ciekawości na swojej maszynie testowej :)

Bardzo proszę.
Ze starych wydań 2.6 Ishar Quadrilogy się uruchamia ale już Lothar Matthaus Fussball nie.
Z nowych wydań 2.6 ani TwinWorld ani UFO ani Universe się nie uruchamiają. Pojawia się tabela z wyborem gry po czym wciskając Start w zasobniku pojawia się domek i na tym koniec. Najeżdzajac kursorem myszy na ikonę domku ta znika.
User avatar
magg Poland (pl) None specified
User level 0
 
Posts: 27
Joined: 01 Jul 2010, 08:03
Last Visit: 19 Apr 2017, 10:19
Online: 16h 23m 59s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Wszystkie wymienione przez Ciebie tytuły działają u mnie bez problemu, łącznie z ostatnio wydanymi TwinWorld i Universe. Także przyczyna jest raczej gdzieś w Twoim systemie...
User avatar
husar Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 273
Joined: 18 May 2011, 09:49
Last Visit: 20 Jun 2017, 11:34
Online: 5d 14h 16m 30s
Location: Szczecin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 200
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Raczej brakiem wsparcia prosecora dla instrukcji SSE2.
User avatar
magg Poland (pl) None specified
User level 0
 
Posts: 27
Joined: 01 Jul 2010, 08:03
Last Visit: 19 Apr 2017, 10:19
Online: 16h 23m 59s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

Jakie Instrukcje obsługuje Winuae ? Dla każdego systemu Windows są one takie same ?
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2325
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 25 Jun 2017, 22:31
Online: 61d 10h 51m 39s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 638
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Exeki pod WinXP na starych maszynach

Post IP: rejestrowane!

magg wrote:Raczej brakiem wsparcia prosecora dla instrukcji SSE2.

A to też całkiem możliwe... Myślę że uruchamianie EXEków na procesorach poniżej P4/AthlonXP samo w sobie mija się trochę z celem...
User avatar
husar Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 273
Joined: 18 May 2011, 09:49
Last Visit: 20 Jun 2017, 11:34
Online: 5d 14h 16m 30s
Location: Szczecin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 200
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Inne sprawy

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests