Doom 2016

Doom 2016

Post IP: rejestrowane!

Nie wiem czy dobry dział wybrałem, ale w sumie Doom 2016 to nowa wersja starej gry :-E , a więc do rzeczy:

Próbuję uruchomić nowego Dooma na stacjonarnym PC z Core2Quad i RX 560, 4GB ram i za chuya nie działa, za każdym razem wywala w konsoli błąd: couldn't open generated\pagefiles\vmtr_v26_256_C.pages i koniec.
Wcześniej uruchamiałem tą samą wersję na lapku z i3 i słabszym Radeonem, 8GB ram i hulało z tym, że oczywiscie wolniej, a na tej stacjonarce nie ma szans nawet na uruchomienie. Przeszukiwałem neta i widziałem, że ludzie mieli podobne problemy, ale nie znalazłem na nie rozwiązania. Podobne problemy ludzie miewali również z nowym Wolfem chyba też na tym samym silniku co nowy Doom. Wiem ze minimalne podawane wymagania tego Dooma to 8GB ram, ale piszą, że na 4GB też im hula, także to raczej nie to. Pomóżcie bo już mnie krew zalewa. :mad:

PS. Oba komputery z tym samym Win10 Pro, antyvirów dodatkowych nie używam.
I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
User level 5
 
Posts: 517
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: Yesterday, 09:17
Online: 32d 15h 31m 35s
Lamps demolished: 223 (+167)
Reputation point: 220
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Doom 2016

Post IP: rejestrowane!

Ale proc to Core 2 Quad ? Czy coś innego ? Bo jak ten co myślę to stawiam na wymianę proca na coś nowszego. Ram oczywiście też wypadało by rozszerzyć.
Image
User avatar
roki76 Poland (pl) Male
Kilof of Justice
 
Posts: 4390
Joined: 30 May 2010, 13:18
Last Visit: Today, 06:00
Online: 131d 9h 17m 17s
Location: Pszów
Highscores: 1
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 911
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom 2016

Post IP: rejestrowane!

roki76 wrote:Ale proc to Core 2 Quad ? Czy coś innego ? Bo jak ten co myślę to stawiam na wymianę proca na coś nowszego. Ram oczywiście też wypadało by rozszerzyć.


Thx za zainteresowanie.
Dlaczego by Intel Quad nie poradził sobie z tą grą? To jest dokładnie Quad2Extreme 3ghz 8MB cache, FSB 1333 do tego ram też jest DDR3 1333, a nie jak zwykle na płytach pod 775 DDR2, ten i3 z lapka jest od niego słabszy, i z 2 rdzeniami, a i tak puścił, przecież nie ma tu problemu prędkości, a wogóle uruchomienia. Generalnie ten Doom chyba potrzebuje 4 wątki, na Quadzie ma je 4 fizyczne, a na i3 jedynie 2 fizyczne, a dwa HT. Ten zestaw z C2E i tą gfx jest mocniejszy niż niejeden dzisiaj sprzedawany lapek.


PS. Z tego co teraz sprawdziłem, już uruchamiali tego Dooma na Quadzie i działał, są nawet filmy na YT, także to chyba nie to, ale i tak dzięki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam


I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
User level 5
 
Posts: 517
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: Yesterday, 09:17
Online: 32d 15h 31m 35s
Lamps demolished: 223 (+167)
Reputation point: 220
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Doom 2016

Post IP: rejestrowane!

Czy próbowałeś zastosować porady z tego tematu?
https://steamcommunity.com/app/201810/d ... 5/?l=czech
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10944
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 15:53
Online: 257d 13h 51m 38s
Highscores: 3
Lamps demolished: 193 (+161)
Reputation point: 8903
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom 2016

Post IP: rejestrowane!

Co do proca chodziło mi o to, że gra może wykorzystywać instrukcje których nie posiada właśnie C2D. Stąd na lapku z i3 mógł się poprawnie uruchomić. Ale z filmików widzę że niepotrzebne pytanie było.
Pytanie z tych głupszych: rozumiem że Na obu kompach masz zainstalowany system 64 bitowy ? Z racji ilości ramu wnioskuję jednak że tak. No ale zapytać można ;)
A co do antywirusa, jeśli dooma masz legalnie to nie będzie on zawadzał grze :)
Last edited by roki76 on 07 Oct 2017, 10:43, edited 1 time in total.
Image
User avatar
roki76 Poland (pl) Male
Kilof of Justice
 
Posts: 4390
Joined: 30 May 2010, 13:18
Last Visit: Today, 06:00
Online: 131d 9h 17m 17s
Location: Pszów
Highscores: 1
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 911
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom 2016

Post IP: rejestrowane!

User avatar
chrumcio Poland (pl) Male
User level 5
 
Posts: 632
Joined: 19 Aug 2011, 16:33
Last Visit: Today, 14:00
Online: 37d 12h 45m 39s
Highscores: 1
Lamps demolished: 390 (+476)
Reputation point: 480
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Re: Doom 2016

Post IP: rejestrowane!

@roki @anthrox @chrumcio

Wszystkim dziękuję za pomoc, czytając tematy które podlinkowaliście, zauważyłem tam poradę o sprawdzeniu poprawności plików na Steam, niby proste a jakoś nie wpadłem na to z uwagi że ta sama wersja działa na mi na i3, tak więc zrobiłem, ale ręcznie, porównując instalacje z obu komputerów i zauważyłem że na C2D nie wiadomo czemu po każdorazowej instalacji Dooma, znikały 3 duże (łącznie 6GB) pliki z katalogu base a dokładnie gameresources.cośtam. Także na razie kwestia uruchomienia jest rozwiązana, giera hula, ale jak już radził wcześniej roki będzie jednak potrzebny update RAM, 4GB to jednak wyraźnie za mało dla tej gry, niby zasuwa ok 50fps w średnich detalach, ale nonstop świeci się HDD i chyba virtualkę robi bo przycina w momencie no i oczywiscie spory spadek fps, po chwili jak wgra znów śmiga i tak ciągle. :mad:
Pozostaje jeszcze kwestia API Vulkan, którego nie udało mi się uruchomić na żadnym z komputerów (drivery mam aktualne ;) ) dlatego narazie męcze to na OpenGL, a podobno Vulkan sporo przyspiesza, szczególnie na Radeonach. Poczekam na upgrade pamięci, a potem jeszcze pogadamy. :-E Także na razie bede grau w gre ]:->
Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

PS. roki - oba Win10 oczywście 64bit :tak: , a Doom jak najbardziej oryginalny. ;)
I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
User level 5
 
Posts: 517
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: Yesterday, 09:17
Online: 32d 15h 31m 35s
Lamps demolished: 223 (+167)
Reputation point: 220
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Doom 2016

Post IP: rejestrowane!

A jaki masz system plików na dysku, na którym się znajdują wspomniane pliki? FAT32 nie obsługuje plików większych niż 4GB. Jeżeli po sprawdzeniu we właściwościach partycji okaże się, że masz FAT32, uruchom cmd.exe na prawach administratora i wpisz komendę:

Code: Select all
convert X: /fs:ntfs

, gdzie X: to litera partycji, która ma zostać przekonwertowana na NTFS. Przy tej procedurze nie traci się plików, ale z powrotem na FAT32 tą metodą nie wrócisz.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10944
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 15:53
Online: 257d 13h 51m 38s
Highscores: 3
Lamps demolished: 193 (+161)
Reputation point: 8903
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom 2016

Post IP: rejestrowane!

Przecież na dyskach teraz standardowo masz ntfs, ewentualnie ex-fat ale to już rzadkość. :)
Image
User avatar
roki76 Poland (pl) Male
Kilof of Justice
 
Posts: 4390
Joined: 30 May 2010, 13:18
Last Visit: Today, 06:00
Online: 131d 9h 17m 17s
Location: Pszów
Highscores: 1
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 911
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom 2016

Post IP: rejestrowane!

@anthrox

NTFS oczywiscie. :tak:
I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
User level 5
 
Posts: 517
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: Yesterday, 09:17
Online: 32d 15h 31m 35s
Lamps demolished: 223 (+167)
Reputation point: 220
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: Doom 2016

Post IP: rejestrowane!

¯\_(ツ)_/¯
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10944
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 15:53
Online: 257d 13h 51m 38s
Highscores: 3
Lamps demolished: 193 (+161)
Reputation point: 8903
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Nowe wersje starych gier

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests