Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.

Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

Witam mam dualshocka 2 podłączonego przez przejściówkę, ale w grze Superfrog go nie wykrywa, a podróbę dualshocka 2 (bez przejściówki) wykrywa, ale nie zawsze. Czy dużo trzeba by było zmienić żeby gra Superfrog lub Wings of Fury wykrywała orginalnego dualshocka2? :niedziala:
Pozdawiam
User avatar
ukaszu Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 4
Joined: 27 Nov 2010, 16:55
Last Visit: 16 Jul 2012, 23:29
Online: 4h 4m 27s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

a na innych exekach ci dziala ? loader jest tak skonstruowany ze wystarczy podlaczyc pada (ktory oczywiscie zostal wykryty przez windows) i od razu powinines miec mozliwosc grania na nim. mam tak z PSP jak podlaczam jako pada, wszystkie 12 przyciskow i analog hula jak siema.

mozesz sprobowac podlaczyc pada i pod f12 (w menu loadera) w zakladce input wcisnij "swap 1 <> 2" moze pomoze. jesli nie mozesz pobawic sie tam i sprobowac recznie ustawic pada. jesli cos wymyslisz lub nie, napisz.
User avatar
Pancio Netherlands (nl) Male
Legenda
 
Posts: 1507
Joined: 27 Jun 2010, 03:34
Last Visit: Yesterday, 17:25
Online: 1272d 19h 25m 39s
Location: Rotterdam
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 988
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

Sprawdź najpierw czy Twój pad jest wykrywany przez l04d3ra - Wejdź pod F12 - Game Ports -> i sprawdź w port 0/1 czy na dostępnej rozwijanej liście widać Twojego pada.

Co do:

Pancio wrote:loader jest tak skonstruowany ze wystarczy podlaczyc pada (ktory oczywiscie zostal wykryty przez windows) i od razu powinines miec mozliwosc grania na nim


Tak naprawdę możliwość grania jest dopiero jak wciśniesz fire na padzie - wtedy dopiero l04d3r dodaje do aktywnych kontrolerów Twój pad.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

ah, no, zapomnialem, dzieki za sprostowanie. trza jeszcze powalic w przyciski
User avatar
Pancio Netherlands (nl) Male
Legenda
 
Posts: 1507
Joined: 27 Jun 2010, 03:34
Last Visit: Yesterday, 17:25
Online: 1272d 19h 25m 39s
Location: Rotterdam
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 988
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

wykrywa mi pada pod f12 tego dualshocka 2, ale nie działa ustawiam na input przyciski fire ale też nie działa, jeżeli jednak przed uruchomieniem gry wyłączę myszkę i włącze pada to ekran przeskakuje jak naciskam przyciski na padzie ale później pyta mnie czy uruchomić intro (superfrog) i strzałaka lekko drga jak poruszę krzyżakiem lub gałką na padzie a myszka niestety wtedy nie działa. Trochę to dziwne pewnie coś źle ustawiam.
User avatar
ukaszu Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 4
Joined: 27 Nov 2010, 16:55
Last Visit: 16 Jul 2012, 23:29
Online: 4h 4m 27s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

Sprawdź może superfroga pod DOSBoxem i zobacz czy wykryje :-E, jak tak - wina exeka, jak nie, wina pada.
An apple a day keeps the doctor away.
User avatar
Ciastex Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 199
Joined: 07 Nov 2010, 09:31
Last Visit: 31 Jul 2015, 18:36
Online: 7d 10h 5m 58s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 170
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

@ukaszu: Po pierwsze upewnij się że pad jest widoczny w win, po drugie że jest widoczny w EXEku.
Teraz w input zmień tryb na [compatibility mode] a w game ports włóż go do portu #2.
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

Dzięki...uff działa zrobiłem tak jak napisałeś Shoonay i śmiga.
User avatar
ukaszu Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 4
Joined: 27 Nov 2010, 16:55
Last Visit: 16 Jul 2012, 23:29
Online: 4h 4m 27s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

W sumie to jest pośrednie rozwiązanie...
EXEk powinien automatycznie wykrywać pada, ale cóż - taką poradę wybadałoby w artykule dołączyć...
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

Jak się porty zamieniły miejscami to sądzę, że zanim zastosował się do porady szuna mógł grać myszką :P w sensie, że zamiast portu z dualshockiem działał ten z myszką, a jak się zmienił na port2 wg. zaleceń kocura to zaczęło działać. Takie babole się czasami zdarzały normalnie na Amidze.
User avatar
scorpeus Poland (pl) Male
BANNED
 
Posts: 947
Joined: 24 May 2010, 21:27
Last Visit: 16 Mar 2014, 22:44
Online: 7d 5h 32m 37s
Location: Białystok
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 150
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

W starszej generacji fakt, zdarzało się, że gniazda zamieniały się miejscami, ale w nowszych rewizjach nie zauważyłem, aby takie problemy występowały... - przynajmniej nikt nie zgłaszał na forum/głównej.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

Jeśli mówisz o starszej generacji exeków to trochę to bez sensu bo sama gra czasami była tak napisana, że sobie odpalasz ją na amidze już chcesz wciskać fire a tu dupa ^^ dopiero jak chwytasz za mychę to wychodzi na to, że fire to lewy mychy i zmiana urządzeń miejscami na portach załatwi sprawę :P
User avatar
scorpeus Poland (pl) Male
BANNED
 
Posts: 947
Joined: 24 May 2010, 21:27
Last Visit: 16 Mar 2014, 22:44
Online: 7d 5h 32m 37s
Location: Białystok
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 150
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

To się wtedy mówi, że domyślnie exeka mam ustawić odwrotnie :-)
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

Podczepie się pod temat z moimi propozycjami bo dotyczą one właśnie pada, a mianowicie czy można by dodać taką rzecz aby na jakimś przycisku pada (najlepiej SELECT lub START) włączało się menu EXEka tak jak za pomocą F12?

I propozycja druga dotyczy już konkretnej gry czyli DynaBlaster, wśród wielu bonusów w grze jest tam bonus z ręcznym detonowaniem bomby za pomocą spacji, jednak grając na padzie i siedząc daleko od klawiatury jest to uciążliwe, więc czy dało by się tą detonacje ustawić na którymś z fajerów na padzie?
I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
User level 5
 
Posts: 534
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: Yesterday, 07:23
Online: 33d 16h 12m 19s
Lamps demolished: 3189 (+2232)
Reputation point: 325
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

Rozumiem, że chcesz ustawić F12 pod Select?

Spójrz na poniższy filmik:


Jest jednak mała różnica - po ustaleniu przez przycisk Remap jaki klawisz na padzie "zmieniasz" - wybierasz nie F12, a Enter GUI :)
Wydaje mi się jednak, że możesz nie być zadowolony z poruszania się po GUI za pomocą pada - najlepiej jakbyś przejrzał dostępną listę wyboru w input i pod select podczepił np. zwiększenie / ściszenie głośności. Albo nawet Quick Save :)

Po poprawnym "zmapowaniu" możesz przesłać mi Demonic.Cob, a ja pomogę Ci stworzyć settings.cfg - dzięki czemu wszystkie exeki nauczysz nowych ustawień i nie będziesz musiał dla każdej pozycji ustawiać input.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

Popróbuje thx. :mysli:
I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
User level 5
 
Posts: 534
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: Yesterday, 07:23
Online: 33d 16h 12m 19s
Lamps demolished: 3189 (+2232)
Reputation point: 325
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

Możemy Ci pomóc, ale powiedz, co chcesz osiągnąć - jaką opcję z GUI potrzebowałbyś?
Co tam ustawiasz?
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

@Anthrox

OK już gotowe, mam ustawione to na czym mi zależało, zrobione wg opisu, thx. :-E
Ustawiałem detonowanie ze Spacji na przycisk pada, pauze exeka i menu z F12 na przycisk.
Last edited by Kiv_Master on 01 Sep 2013, 13:14, edited 1 time in total.
I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
User level 5
 
Posts: 534
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: Yesterday, 07:23
Online: 33d 16h 12m 19s
Lamps demolished: 3189 (+2232)
Reputation point: 325
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Czy można by zrobić żeby gierki obsługiwały pada.

Post IP: rejestrowane!

No to teraz możesz stworzyć plik settings.cfg, żeby wszystkie exeki które uruchomisz miały nowe ustawienie, lub tylko część ;)
Jeśli jednak nie chcesz nic więcej robić - sprawę można uznać za rozwiązaną.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Pytania techniczne

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests