Exeki a Windows 7

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

Najczęściej sam sprawdzam jak się nudzę ten indeks (chyba szukam dziury w całym) :) Jednak czasami jak skończę grać to pojawia się informacja żebym zmniejszył schemat kolorów bo spadła wydajność. Trochę dziwne ?

-- 23 Lis 2012, 01:42 --

Wszystkich exeków nie sprawdziłem czy działają po upgracie, ale większość działa tylko się bardziej tną niż na starym rzęchu trochę to dziwne.

-- 23 Lis 2012, 01:45 --

Mają problem z Null Filterem, jak ustawię na direct3D działa prawidłowo.

-- 23 Lis 2012, 02:24 --

Wogóle na siódemce exeki reaguje mi jakoś strasznie wolno, szczególnie jak nacisnę F12 podczas gry to muszę odczekać z 3-4 sekundy zanim pojawi mi się okienko emulatora. Na xp exeki na znacznie słabszym komputerze reagowały jak żyleta, tylko że niektóre mi nie chodziły ale to już inny problem.

-- 23 Lis 2012, 02:27 --

Reakcja też jest wolna na komputerze brata, który ma i7, masakra. Ten system jest do bani, gdyby nie to że xp nie obsługuje directa 10 to bym się wogóle nie przesiadał - na serio.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2387
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: Yesterday, 00:46
Online: 62d 4h 1m 35s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

@Ihtius- po jakim upgradzie?
Mi w robocie na w7 działa ok, pod F12 nie zamula.
User avatar
Łysy0800 Poland (pl) Male
User level 1
 
Posts: 79
Joined: 15 Nov 2012, 09:34
Last Visit: 06 Dec 2017, 19:45
Online: 2d 14h 5m 41s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 20
Czarny Piotruś

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

ihtius wrote:[...] Wynosi on 4.5 [...]

Łokurde, to mój GF 8600 miał te 5.2 zdaje się ;)
Co to za karta i ile ma normalnie?

Underclocking jest jak najbardziej normalnym zjawiskiem na współczesnym sprzęcie, nawet niektóre pro-programy typu CPU-Z/GPU-Z dają się czasami nabrać i u mnie a to pokazują że jadę na PCIe 1.1 albo że procek ma ~1.5GHz, a za sekundę pokazują normalnie.

Indexem Łindołsa tez bym się nie przejmował, nikt go nie traktuje poważnie ani nigdy nie da Ci poważnych danych na temat sprzetu, wystarczy że podbijesz sprzęt do tych 4 rdzeni po 3GHz i jakiejś wypaśnej grafy i zawsze będziesz mieć 7.9 co już jest max.
To tylko wskaźnik dla mocno początkujących użytkowników, którzy albo mają bardzo słabe komputerki i się dziwią czemu Aero nie chodzi albo nie mają pojęcia co wymienić żeby polepszyć ogólną wydajność kompa.

ihtius wrote:[...] czasami jak skończę grać to pojawia się informacja żebym zmniejszył schemat kolorów bo spadła wydajność. Trochę dziwne ?
Ani trochę, miałem tak od czasów Viśty.
System dokonuje pomiaru podczas trwania jakiejś operacji, kiedy np. proc coś nadal przerabia albo hadek usuwa tymczasowe pliki, nie zauważa że one pracują ale zauważa że są jakoś dziwnie słabe (bo pracują :-E ) więc musi wtrącić swoje 3 grosze i zasugerować że coś nie tak.

Moja rada - olej to wszystko, przestań się przejmować wszystkim.
To normalne że przeraża cię nowy system bo nie opanowałeś go jeszcze.
Instaluj sterowniki, biosy i wszelakie hotfixy a wszystko będzie dobrze. :)
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

Zatem to szarpanie exeków również może być spowodowane trybem oszczędzenia.
Z Null Filtrem sobie nie radzi, bo na nim jest spowolniony, ale po zmianie na Direct3D dajesz sprzętowi znać, że trzeba podbić taktowania :-)
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

Jest jeszcze coś takiego jak parkowanie rdzenia które miało oszczędzać energię ale tak naprawdę powoduje problemy tego typu z wydajnością bo rdzeń się za długo "wybudza" i zbyt często "chodzi spać", podobno - jak zwykle - na prockach AMD są większe problemy niż na intelowskich, nie wiem, łatkę mam od dawna zainstalowaną i nie zauważyłem nic z problemów które ma ihtius.
http://support.microsoft.com/kb/2646060
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

Karta graficzna to GeForce GTX 550 Ti a procek AMD Athlon X4 640.

-- 24 Lis 2012, 00:02 --

Microsoft w emailu straszy mnie że przed zainstalowaniem tej poprawki, ze może się coś schrzanić :-)

-- 24 Lis 2012, 00:04 --

Nie mogę zainstalować bo piszę, że ta aktualizacja nie ma zastosowania do tego komputera.

-- 24 Lis 2012, 00:06 --

Łysy0800 wrote:@Ihtius- po jakim upgradzie?
Mi w robocie na w7 działa ok, pod F12 nie zamula.


Po wymianie całego kompa oprócz dysku twardego :haha:

-- 24 Lis 2012, 00:08 --

Instaluj sterowniki, biosy i wszelakie hotfixy a wszystko będzie dobrze. :)


Instaluje wszystko jak leci, nawet instalowałem bios płyty głównej, ale karta graficzna jest jakaś dziwna bo żaden bios ze strony producenta nie pasuje do tej karty graficznej, chyba kupiłem jakąś lewą kartę graficzną :haha:

-- 24 Lis 2012, 00:10 --

W opcjach zasilania komputera wybrałem "wysoka wydajność" i nadal mam tylko dwadzieścia klika klatek w exekach w Null Filter, oczywiście w trybie directx jest wszystko pięknie.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2387
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: Yesterday, 00:46
Online: 62d 4h 1m 35s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

Ihtius - uświadom mnie, dlaczego wgranie innego biosu do płyty głównej może coś zmienić w działaniu karty graficznej?
Chodzi Ci np. o poprawienie pracy PCI-E, do którego jest wpięta karta i/lub wyeliminowanie problemów z "wybudzaniem"?
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:Ihtius - uświadom mnie, dlaczego wgranie innego biosu do płyty głównej może coś zmienić w działaniu karty graficznej?
Chodzi Ci np. o poprawienie pracy PCI-E, do którego jest wpięta karta i/lub wyeliminowanie problemów z "wybudzaniem"?


Napisałem o tym bo jak wgrywałem bios dla płyty głównej to chciałem też mieć najnowszy bios dla karty graficznej, nie dlatego że to ma cos zmienić w tym temacie. O tym napisałem przy okazji, że chciałem przy okazji zmienić bios karty graficznej, jednak się nie udało. ;)

-- 24 Lis 2012, 01:56 --

Po prostu głośno myślę :-)
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2387
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: Yesterday, 00:46
Online: 62d 4h 1m 35s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

W życiu nie musiałem ręcznie wgrywać biosa do karty graficznej, od tego są sterowniki które mają go w pakiecie gdyby wymagał zmiany.
Tylko masz za nową kartę żeby cokolwiek było trza zmieniać.

ihtius wrote:W opcjach zasilania komputera wybrałem "wysoka wydajność" i nadal mam tylko dwadzieścia klika klatek w exekach w Null Filter, oczywiście w trybie directx jest wszystko pięknie.
To przestań używać opcji Null Filter? :-E
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

Ihtius wie, ale chciałby, żeby na jego maszynie bez zbytniego przestawiania działało, a tak pozostaje niedosyt, że coś może być nie tak.
Nie wiem, czy coś się zmieniło w temacie, ale raz tylko wgrywałem bios do karty graficznej, żeby domyślne taktowania zmienić, bo mi się nie chciało za każdym razem w sterownikach ustawiać :hee:
Chciałem też wgrać Bios z karty graficznej Asusa (EPU-Engine wspiera tylko karty Asusa), ale ostatecznie nie ryzykowałem :tuptup1:
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

Mój kumpel dawno temu też coś tam się bawił z podkręcaniem i pamiętam musiał bios wgrywać czy cuś, to było w okolicach 2005 na karcie ATI.
Szczegółów nie pamiętam, ale to było chyba w czasach kiedy to szło kupić taniej słabszy model, przetaktować i otrzymać nowszy model który był fabrycznie podkręcany, czy cuś.
Problem w tym że po podkręceniu miał sam syf na ekranie, artefakty, pewno w związku ze słabym wentylatorkiem.
To był ostatni raz kiedy ja widziałem na oczy kartę ATI, a kumpel takową kupił, od tamtego czasu się nvidii trzymamy. ;)
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:Weź no pobierz program Hijackthis, a następnie wklej sobie loga w http://www.hijackthis.de/ i przeanalizuj, co tam wypluło :)


Poniżej mój log- ukryłem, żeby nie zawalić strony.
Może ktoś wkleić na http://www.hijackthis.de i zerknąć?
Czy patrzyliście na screenshota na 3 podstronie ze wszystkimi procesami?

Ukryta treść:
User avatar
Łysy0800 Poland (pl) Male
User level 1
 
Posts: 79
Joined: 15 Nov 2012, 09:34
Last Visit: 06 Dec 2017, 19:45
Online: 2d 14h 5m 41s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 20
Czarny Piotruś

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

Na pierwszy rzut system wydaje się być czysty jak pupa niemowlaka - niech jeszcze ktoś zerknie :tuptup1:
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:Na pierwszy rzut system wydaje się być czysty jak pupa niemowlaka - niech jeszcze ktoś zerknie :tuptup1:


No właśnie też tak mi się wydaje...
Może jeszcze raz z tym direct X coś popróbuję...

Antek, jak odpalałeś W7 na wirtualu, to wiesz może jaki tam był direct domyślnie?
User avatar
Łysy0800 Poland (pl) Male
User level 1
 
Posts: 79
Joined: 15 Nov 2012, 09:34
Last Visit: 06 Dec 2017, 19:45
Online: 2d 14h 5m 41s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 20
Czarny Piotruś

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

To nie wina DirectX, bo Tobie nawet to okno nie wyskakuje:
Image
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

Podsumowanko:
- fdisk nie pomógł
- czyszczenie rejestru nie pomogło
- skanowanie systemu programem System Mechanic nie pomogło (choć masę błędów znalazło)
- program Program Monitor, którego Anthrox chciał użyć żeby prześledzić procesy przy włączaniu exeków też nie chce się uruchomić (nic się nie dzieje)
User avatar
Łysy0800 Poland (pl) Male
User level 1
 
Posts: 79
Joined: 15 Nov 2012, 09:34
Last Visit: 06 Dec 2017, 19:45
Online: 2d 14h 5m 41s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 20
Czarny Piotruś

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

@Łysy: A może to przez brak jakiejś usługi? w sensie wyłączona może być w tym Twoim zmodowanym sysku. :mysli:
Tylko włączanie każdej po kolei i sprawdzanie to byłby hardcore, więc proponuję posiłkować się tą listą: http://www.blackviper.com/service-confi ... gurations/ i najpierw powłączać wszystkie tak jak mają być standardowo w Home Premium, zresetować i sprawdzić exeki.
Jakby nie pomogło to możesz jeszcze powłączać wszystkie z kolumny Ultimate, no ale skoro Antkowi na "gołym" Home zaraz po instalacji działało to chyba nie pomoże, a ja już nie mam żadnych pomysłów i więcej Cię nie będziem męczyć... :-E
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

Ano - linki do testowych obrazów dałem, gdyby ktoś miał wątpliwości.
HOME SP1 dokładnie.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

Miałem raz takowy problem na win 7 x64 z eset nodem wystarczylo dodac wyjatek do folderu w ktorym mialem gierki/emulator i oraz uruchamiac emulator lub gotowe execi "jako administrator" i hula do teraz bez problemu:)
User avatar
Kkemot Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 4
Joined: 16 Dec 2012, 10:46
Last Visit: 18 Dec 2012, 22:06
Online: 5h 48m 24s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Exeki a Windows 7

Post IP: rejestrowane!

A przetestowałeś Jim Power? NOD nie powinien się pluć.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Pytania techniczne

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests