Gry TheCompany nie na pełny ekran

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.

Gry TheCompany nie na pełny ekran

Post IP: rejestrowane!

Jak już napisałam w mojej autoprezentacji ;), jestem raczej nogą komputerową, więc mogę zadawać pewne banalne pytania. Na razie nurtuje mnie jedna rzecz, która trochę psuje mi komfort grania w zestaw gier z Dizzym - mianowicie uruchamianie na pełny ekran. Mam laptop ze sporą rozdzielczością i dość nietypowymi proporcjami - szeroki ekran, bodajże 2:3, a nie 3:4. Dość niekorzystnie mi to rozciąga gry i stwarza problemy dla perspektywy robienia zrzutów ekranu. Czy właściwie są w Waszej wersji gry jakieś ustawienia, pozwalające otwierać gry w oknie, a nie na pełny ekran?
I pytanie zupełnie banalne: czym się wychodzi?... :hmm: Łatwo się zorientowałam, że przycisk "akcja" to Alt (w "Magicland" i "Prince of the Yolkfolk" na PC - spacja, w "Fantasy World Dizzy" - enter), ale na razie nie wiem, jak wyjść (poza prostackim sposobem Ctrl-Alt-Del ;)). Choć pewnie powinnam pokombinować; pamiętam, że z gier, które nie reagowały na Escape, najczęściej wychodziło się klawiszem Q...
User avatar
Emu Poland (pl) Female
User level 1
 
Posts: 74
Joined: 19 Nov 2012, 09:25
Last Visit: 22 Dec 2017, 22:21
Online: 1d 2h 5m 19s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Gry TheCompany nie na pełny ekran

Post IP: rejestrowane!

1. Gdy chcesz wyjść musisz wcisnąć klawisz DELETE, jeśli nie działa zgłaszasz - naprawdę szybkie zamknięcie zrobisz przez ALT+F4 ale taki sposób odradzam, ponieważ po wciśnięciu klawisza DELETE gra zapisuje np. listę rekordów (ale jak ją wczytać na razie nie napiszę, aby Ci nie mącić w głowie - niestety nie dzieje się to automatycznie)

2. Możesz wcisnąć CTRL+F12 - przejdziesz wtedy w tryb okna.
Możesz również wcisnąć po prostu F12 i tam ustawić stosowne opcje. Po wszystkim wejdź na zakładkę Configurations i wciśnij "Save", abyś nie musiała za każdym razem zmieniać ustawień.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 34m 52s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Gry TheCompany nie na pełny ekran

Post IP: rejestrowane!

Dziękuję bardzo. Nie mam jeszcze doświadczenia z Waszymi wersjami tych gier, a te opcje były na tyle "nieoczywiste", że trudno je zgadnąć. Choć pamiętam, że jak grałam w "Crystal Kingdom Dizzy" przez Winfellow, to "chodziły" jakieś podobne kombinacje klawiszy.
User avatar
Emu Poland (pl) Female
User level 1
 
Posts: 74
Joined: 19 Nov 2012, 09:25
Last Visit: 22 Dec 2017, 22:21
Online: 1d 2h 5m 19s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Gry TheCompany nie na pełny ekran

Post IP: rejestrowane!

Nie ma problemu, od tego jest forum.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 34m 52s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Gry TheCompany nie na pełny ekran

Post IP: rejestrowane!

Swoją drogą przyznam, że miałam zagwostkę z tym, GDZIE umieścić pytanie. Przydałby się dział o jednoznacznym tytule "Pytania techniczne"...
W każdym razie mam jeszcze pewne pytania. Na razie tak wypróbowuję, ale w każdym razie przeszłam "Prince of the Yolkfolk" (tę grę to ja znam na pamięć), profil z D-Fend Reloaded jest zrobiony, jakby to była zwykła gra windowsowska... Przeszkadzają mi dwa drobiazgi - jeden nawet zamierzałam sprawdzić, ale mogę pogrzebać w ustawieniach tylko kiedy jakaś gra jest uruchomiona...
1. Pauzowanie - nie pamiętam w tej chwili, jak to jest w "Prince of the Yolkfolk" na DOS, ale w Waszej wersji standardowe "P" nie działa. Pamiętam, że w "Crystal Kingdom Dizzy" przez Winfellow taka "standardowa" pauza na pewno działała i ułatwiała robienie zrzutów ekranu - pozwalała na zrzut ekranu z Dizzym zatrzymanym w ruchu, a nie stojącym.
[Tytułem wyjaśnienia: jestem przyzwyczajona do kilku sposobów łapania zrzutów ekranu. D-Fend Reloaded - Ctrl-F5. Scumm VM - Alt-S (niestety łapie zrzuty ekranu jako bitmapy, a ich pomniejszone wersje są wszystkie widoczne jako miniatura ostatniego zrzutu. Pliki .png są mniejsze, a poza tym odkryłam, że kiedy już bezpośrednio w katalogu przerobić te wszystkie bitmapy na .png, miniatury wyświetlają się prawidłowo). Gry fanowskie z Dizzym na Dizzy AGE ułatwiają robienie zrzutów ekranu - naciśnięcie Print Screen automatycznie tworzy w katalogu gry podkatalog "Screenshots" i zapisuje w nim zrzuty ekranu. Mój laptop ma w rogu klawisz "Fn" - stary w ogóle go nie miał - i niestety Print Screen to "wtórna" funkcja swojego klawisza, działająca tylko przy równoczesnym naciśnięciu "Fn", a "podstawowa" funkcja klawisza to... Insert, najbardziej przeklęty klawisz dla osób dużo piszących na komputerze (a ja z zawodu jestem tłumaczką, mam wykształcenie wyższe filologiczne, więc trochę w życiu pisałam w Wordzie czy Open Office i nie natychmiast odkryłam, że "zjadanie" tekstu jest powodowane przypadkowym naciśnięciem Ins - patrz moja autoprezentacja jako "nogi komputerowej". Mając grube paluchy nietrudno nacisnąć Insert zamiast "backspacji"...). Poza Dizzy AGE zrzut ekranu zapisuje się w pamięci, ale tylko ostatni, a przecież nie sposób obrabiać każdy w programie podczas grania... Dlatego ściągnęłam program Smartision Screencopy i to jest właściwie wprowadzenie do problemu nr 2.]
2. Czy da się ustawić inny klawisz "akcji" - najlepiej "standardową" spację, jak w wersji DOS? Alt i Ctrl są akurat szalenie niewygodne, bo Smartision Screencopy przewiduje do robienia zrzutów ekranu Ctrl i/lub Alt i/lub Shift wraz z którymś klawiszem funkcyjnym... i niestety kiedy ustawiam Shift, program nie raczy reagować. Ani na lewy, ani prawy Shift. Nie wiem, może laptopy mają jakieś nietypowe ustawienia? W ogóle w wielu grach można się naużerać z laptopami, także z powodu ich braku samodzielnej klawiatury numerycznej. Są gry, w których trzeba ciągle włączać i wyłączać Num Lock...
User avatar
Emu Poland (pl) Female
User level 1
 
Posts: 74
Joined: 19 Nov 2012, 09:25
Last Visit: 22 Dec 2017, 22:21
Online: 1d 2h 5m 19s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Gry TheCompany nie na pełny ekran

Post IP: rejestrowane!

Emu wrote:Swoją drogą przyznam, że miałam zagwostkę z tym, GDZIE umieścić pytanie. Przydałby się dział o jednoznacznym tytule "Pytania techniczne"...

Racja, zaraz się tym zajmę.

1. W 3/4 gier przycisk "P" powinien powodować pauzę - widocznie akurat dizzy tego nie posiada. Musisz użyć klawisza "Pause/Break", który znajduje się przy przycisku Print Screen - lub możesz przypisać pod klawisz P pauzę.

2. Oczywiście - jednak w starej generacji exeków, z której korzystasz jest to trochę trudniejsze.
W nowych exekach:
- wchodzisz do Game Ports -> i przycisk przycisk remap a następnie wciskasz odpowiednie klawisze

W starych:
http://screencast.com/t/tYUI3tRu4zIC
1. F12
2. Zakładka Input
3. Wybierasz urządzenie, dla którego chcesz przypisać klawisze (w nowych exekach po prostu naciskasz klawisz i sam się "odnajdzie") - w Twoim przypadku Klawiatura*
4. Odszukujesz po lewej SPACE i przypisujesz do niego to co jest pod CTRL - czyli Joy2 Mouse Left Button
5 (opcjonalnie). Przechodzisz do zakładki "Configuration" zapisując ustawienia na stałe

Jak zauważysz, że są już wystawiane exeki v2.6 zasięgnij języka na forum, abym mógł Ci opisać co się dokładniej zmieniło.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 34m 52s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Gry TheCompany nie na pełny ekran

Post IP: rejestrowane!

Dzięczki za pomoc. Niestety to rozwiązanie nie pomaga, bo niezależnie od przypisania klawiszy skróty klawiszowe Screencopy nie chcą działać przy Waszych grach, ki diabeł... Ale w okienku programu da się też natychmiast zrobić zrzut ekranu przez kliknięcie na polecenie, więc pauzuję grę w odpowiednim momencie i robię zrzut ekranu w ten sposób. Voila, mam już komplet zrzutów ekranu do Crystal Kingdom Dizzy. :)
Swoją drogą w najbliższych dniach za bardzo w sieci nie będę, bo mam remont wucetu, w związku z tym przeprowadzam się na tydzień do starego mieszkania mamy, a mój komputer nie "odbiera" nieskonfigurowanego połączenia...
User avatar
Emu Poland (pl) Female
User level 1
 
Posts: 74
Joined: 19 Nov 2012, 09:25
Last Visit: 22 Dec 2017, 22:21
Online: 1d 2h 5m 19s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Gry TheCompany nie na pełny ekran

Post IP: rejestrowane!

Zależy jaką masz klawiaturę - przypatrz się uważnie, czy urządzenie, które "konfigurujesz" ma ustawione CTRL'y - jeżeli tak, to ustawiasz właściwe urządzenie. Jak nadal masz problem, to poczekaj to exeków v2.6, lub mogę osobiście za pośrednictwem TeamViewer sprawdzić co ustawiasz źle :)
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 34m 52s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Gry TheCompany nie na pełny ekran

Post IP: rejestrowane!

i tu sie klania moja propozycja do nowych exe, czyli podpiecie 3 podstawowych opcji do okienka:
- windowed/fullscreen
- antialiasing on/off
- surround on/off

niech droga dominika przeczyta ;)
User avatar
Pancio Netherlands (nl) Male
Legenda
 
Posts: 1507
Joined: 27 Jun 2010, 03:34
Last Visit: Yesterday, 17:25
Online: 1272d 19h 25m 39s
Location: Rotterdam
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 988
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Gry TheCompany nie na pełny ekran

Post IP: rejestrowane!

Nie widzę zastosowania.
Jak ktoś będzie miał problem - albo nauczymy go, albo damy plik settings.cfg z jedną linijką :tuptup1:
Pomysł odrzucam tym bardziej, bo zdaję sobie sprawę, że limit "próśb" co ma zawierać okno DW uległ wyczerpaniu i to o co prosisz, to już "przeginanie struny" - innym razem! :hee:
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 34m 52s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Gry TheCompany nie na pełny ekran

Post IP: rejestrowane!

no dobra, w zwiazku z tym, ze rozumiem powage sytuacji, przestane nalegac, nie chce przedluzac wydania nowego silnika o nastepne PÓŁ ROKU :P :D

PS
i tak dalej uwielbiam exeki, no metter what ;)
User avatar
Pancio Netherlands (nl) Male
Legenda
 
Posts: 1507
Joined: 27 Jun 2010, 03:34
Last Visit: Yesterday, 17:25
Online: 1272d 19h 25m 39s
Location: Rotterdam
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 988
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Gry TheCompany nie na pełny ekran

Post IP: rejestrowane!

W to akurat nie wątpię :tuptup1:
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 34m 52s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Gry TheCompany nie na pełny ekran

Post IP: rejestrowane!

Ale gdzie jest wujek janusz? Pierze swoje kalesony? <oootak>
http://www.retrostacja.org/ blog o starych grach \(-_-)
User avatar
bebokus Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1183
Joined: 22 May 2010, 22:57
Last Visit: 26 Dec 2017, 01:46
Online: 54d 6h 3m 17s
Location: Tychy
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 760
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Gry TheCompany nie na pełny ekran

Post IP: rejestrowane!

On nie gra w exeki.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 34m 52s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Gry TheCompany nie na pełny ekran

Post IP: rejestrowane!

bebokus wrote:Ale gdzie jest wujek janusz? Pierze swoje kalesony? <oootak>
Twoja stara mi pierze, właśnie wysyłałem jej paczkę. Wiesz jak trudno znaleść kuriera o tej porze?
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Gry TheCompany nie na pełny ekran

Post IP: rejestrowane!

Tylko tyle? To przeca poziom gimnazjum. Możesz być przecież bardziej kreatywny. Uwolnij wyobraźnię ;)
http://www.retrostacja.org/ blog o starych grach \(-_-)
User avatar
bebokus Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1183
Joined: 22 May 2010, 22:57
Last Visit: 26 Dec 2017, 01:46
Online: 54d 6h 3m 17s
Location: Tychy
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 760
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Gry TheCompany nie na pełny ekran

Post IP: rejestrowane!

Poziom wypowiedzi dostosowany do poziomu rozmówcy.
Jak widać oprócz żałosnej próby oceny samej wypowiedzi nie masz co odpowiedzieć, a Twój problem polega na tym że moja wypowiedź nie została ułożona żeby Cię satysfakcjonować, więc mission successful.
Nie wspominam już o czasie który potrzebujesz na spłodzenie posta, bo nie kopie się leżącego, ale bez stopera w ręku można jedynie stwierdzić: fail.
Try again jak dorośniesz.
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Pytania techniczne

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest