Napalm

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.

Napalm

Post IP: rejestrowane!

Hej , komuś z was udało się przejść tą grę z tego exeka ? doszedłem do 14 misji robotów i straciłem wszelką nadzieję. Gra ledwo się zaczyna , mam jaką bazę gdzie nawet nie ma ropy w pobliży , mam także ciężarówkę do konstrukcji nowej bazi i 2 do budowy platformy wiertniczej...ok rozumiem że mam tą bazę porzucić i szukać lepszej miejscówki. Tak zrobiłem pojechałem tylko na dół szybko, nowa baza , platforma , rafineria, budynek z energia , radar(dla wieżyczek), pierwsze wieżyczki , 2 ciężarówki zbierają ropę (jedna z rafinerii , druga była gratis). Stawiam 1-2 wieżyczkę i do bazy wpadają mi posiłki od kompa z 3 baz , zmasowany atak jednostek z wysokiego levelu , naziemnych, latających wszystko co ma, widać tylko na mapie jak z jego baz dosłownie ciągną sie całe sznury artylerii i innych wielkich czołgów + zmasowanych atak helikopterów. Wszystko budynki się reperują , wszystko pod ostrzałem, wrogów pod bazą coraz więcej , jakiś zmasowany rush, wszystko wybucha i je*** :) na liczniku około 4:00 minuta gry .

W zasadzie to nie wiedziałem gdzie ten problem napisać , czy to jakaś wada A.I. może jakieś skrypty nie potrzebnie się aktywują czemu on tak świruję i nie pozwoli nawet barracków postawić, oczywiście mógłbym olać radar i nie stawiać , zamiast tego od razu baraki , ale co ludek z miotaczem czy z karabinek zrobi dla 10 artylerii i 8 helikopterów,elektrownie też muszę postawić bo bez tego wszystko wolno będzie iśc. W około 4 minucie w baze mi naparza z 30 jednostek wroga , widać tylko jak nieskończone sznury ciągną się przez mapę, non stop tworzy i wysyła. U mnie ledwo rafineria postawiona i 2 wieżyczki , nawet light factory nie mam. Ktoś wie o co chodzi ? może jakieś patche wyszły do gry? może były jakieś takie problemy z A.I. kompa.

dodam jeszcze że miałem styczność z tego typu grami przeszedłem : red alerta 1,2,3 , C&C 1 , tiberian sun , starcraft 1 , warcraft 3 na hard , C&C generals na Brutal , nawet demko starcrafta 2 na brutalu , a tu w napalmie misja 14 u robotów ani rusz :P , HELP
User avatar
ravencrest Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 20
Joined: 15 Sep 2011, 18:43
Last Visit: 26 Feb 2013, 09:32
Online: 8h 36m 6s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 25
Dimitri

Re: Napalm

Post IP: rejestrowane!

Ja na razie się wstrzymuję - RoniWorlds chyba musiałby się wypowiedzieć, bo lepiej zna Napalma.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 34m 52s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Napalm

Post IP: rejestrowane!

Moje próby przejścia misji , wydaje mi się że A.I. reaguje za szybko nie dając nawet nic wybudować konkretnego ,wiem że to przed ostatnia misja robotów ale czy trochę nie przesada


1 podejście



2. podejście



3. podejście

User avatar
ravencrest Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 20
Joined: 15 Sep 2011, 18:43
Last Visit: 26 Feb 2013, 09:32
Online: 8h 36m 6s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 25
Dimitri

Re: Napalm

Post IP: rejestrowane!

Sprawdzę w swojej solucji, którą kiedyś pisałem na Amidze przechodząc całą grę obiema frakcjami i napiszę co i jak w teorii no i też zasiądę na nowo do Napalma bo kurde nakręciłeś mnie tym ^^ a tak swoją drogą próbowałeś zmniejszyć gamespeed? Ten domyślnie ustawiony w exeku jest jakiś chory. Domyślnie jak grałem na amisi był chyba ustawiony na 4 czy 5. W każdym razie wszystko tak nie zaiwaniało, a jak kiedyś testowałem sobie exeka to właśnie gamespeed poprawnie ustawiony był zbawieniem żeby misje normalnie przechodzić.

Ok widzę, że na 3 podejściu obniżyłeś gamespeed :P Dziwi mnie tylko, że nie bronisz się jednostkami a bez sensu budujesz wciąż słabe działka. Podstawa w tym przypadku to budynek naprawczy pojazdów i rozróżnienie pojazdów atakujących jednostki powietrzne i tych, które tego nie są w stanie zrobić. Szybka budowa dużej ilości średnioopancerzonych jednostek atakujących powietrze i ziemię jest kluczem moim zdaniem, ale jak pisałem sam jeszcze spróbuję.

-- 09 Lip 2013, 16:19 --

Właśnie się dorwałem do swego opisu :P Wynika z niego tyle, że na samym początku tej misji trzeba znaleźć wrogie research center, czyli to całe centrum rozwojowe, które ulepsza jednostki i je jak najszybciej rozdupcyć :P Ino nie napisałem gdzie ono się znajduje :/ ale masz 2 light tanki więc szybki zwiadzik i po sprawie :P Następnie wszystko co mamy kierujemy na południowe przejście (tam gdzie rozbiłeś bazę w 3 podejściu) i tam też budujemy bazę ^^ Kanonujemy się w bazie, czyli obstawiamy działkami wejścia do naszej bazy. Potem inwestujemy w jej obronę i jednocześnie dążymy do postawienia centrum kosmicznego. Następnie walimy kilka grzybków w postaci nuków i wykańczamy wroga :P Główna baza znajduje się w północno-zachodnim rogu mapy, żeby ją odkryć wysyłamy satelitę :)
User avatar
scorpeus Poland (pl) Male
BANNED
 
Posts: 947
Joined: 24 May 2010, 21:27
Last Visit: 16 Mar 2014, 22:44
Online: 7d 5h 32m 37s
Location: Białystok
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 150
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: Napalm

Post IP: rejestrowane!

scorpeus wrote: a tak swoją drogą próbowałeś zmniejszyć gamespeed? Ten domyślnie ustawiony w exeku jest jakiś chory.

Jak szanowny Pan nie poinformuje mnie, żeby standardowo zmienić w exeku jakąś opcję, to dziwne, żebym wiedział jak każdą grę dobrze ustawić. Pokaż screena, gdzie zmieniasz game speed, napisz ile jest normalnie a ile powinno być.
Czy po ponownym odpaleniu exek'a gra pamięta o tym zmienionym ustawieniu, czy za każdym razem trzeba przestawiać?
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 34m 52s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Napalm

Post IP: rejestrowane!

Z tego co zauważyłem nie pamięta :P Normalnie na ami grałem na jakimś 5 ale teraz zapuściłem na 7 i jest git :P Ciekawe co będzie jak się przedrę do misji gdzie liczy się szybkość reakcji ^^ Antek jesteś amigowcem powinieneś wiedzieć takie rzeczy ! :P
User avatar
scorpeus Poland (pl) Male
BANNED
 
Posts: 947
Joined: 24 May 2010, 21:27
Last Visit: 16 Mar 2014, 22:44
Online: 7d 5h 32m 37s
Location: Białystok
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 150
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: Napalm

Post IP: rejestrowane!

To, że jestem amigowcem nie znaczy, że każdy tytuł znam.
Na swojej 600tce nie miałem jak odpalić Napalmu :)
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 34m 52s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Pytania techniczne

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests