Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

ważne że chociaż lores pomaga :D bo jak by nie śmigało wcale to by była kiszka
User avatar
Faust1987 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 20
Joined: 31 Jan 2012, 16:14
Last Visit: 16 Nov 2013, 19:44
Online: 1d 12h 9m 56s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

Zaraz tam kiszka. Tradycyjny reinstall systemu.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11071
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 20:05
Online: 261d 1h 9m 28s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:Zaraz tam kiszka. Tradycyjny reinstall systemu.


Stosowanie tradycyjnego reinstala systemu czy gorzej instalacji od nowa to szukanie problemu w tym przypadku po ciemku, moim zdaniem zwyczajnie na farta, a może nóż się uda. Ja bym stawiał na to, ze wina leży po stronie gównianego systemu operacyjnego, który jest zapchany bajerami graficznymi, które mogą znacząco wpłynąć na prawidłową pracę systemu i jego wydajność. Najlepiej te aero, czy inne rzeczy tego typu wyłączyć w tej siódemce.Ja nie mam siódemki, ale kumpel mówił, ze jak wyłączył te spowalniacze to system ożył. Instalacja co chwilę systemu to strata czasu. No chyba , ze jest strasznie zapchany długim użytkowaniem, ale wtedy można zastosować rożne sprawdzony programy do jego czyszczenia. Po za tym to trzeba mieć mocny komputer na tą siódemkę z duża ilością pamięci. I coś mi się wydaje, ze na xp ze średnią konfiguracja sprzętową te exeki by dobrze śmigały bez zacięć.
Co do konfiguracji użytkownika timon1974 to wydaje mi się, ze na współczesne standardy grania w exeki pod nowe wersje winuae jest po prostu za słaba. Może po po prostu powinien zmniejszyć rozdzielczość. U mnie w fullHD bez filtra Nullfilter strasznie się tną niektóre exeki ale mam dosyć stary sprzęt z najtańszym dwurdzeniowym procesorem dual pentium. A może pod siódemką to wina sterowników które są źle napisane i w chodzą ze sobą w konflikty oraz spowalniają odtwarzanie obrazu i dźwięku w tych exekach.
W sumie aż za bardzo się rozpisałem a nic nowego do tematu nie wniosłem, ale czasami tak mam. :-) Pozdrawiam.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2387
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: Yesterday, 22:43
Online: 62d 4h 12m 33s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

Ihtius może by tak było jeśli bym miał 7 ale mam xp bez żadnych bajerów czyli takiego jak go stworzyli czyli czysty i co ciekawsze to na poprzednim systemie który był jakąś tam przeróbką nic takiego nie miało miejsca. Co do komputerka to mam jeszcze starszego bo jeszcze na jednordzeniowym procku co nie zmienia jednak faktu że wcześniej exeki chodziły normalnie czyli chyba będę musiał przeinstalować system na jakąś starszą przeróbkę i koniec nie ma co gdybać tylko sprawdzić czy rzeczywiście wina leży po stronie systemu :hmm: :-) :haha:
User avatar
timon1974 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 40
Joined: 09 Jun 2011, 07:12
Last Visit: 07 Feb 2016, 03:30
Online: 1d 9h 11m 53s
Location: Pabianice
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 10
Żołnierz

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

@ihtius - nieraz zdarza się niefart, że po prostu źle się nam system zainstalował - a raczej dlatego, że coś źle zrobiliśmy podczas instalacji. Zrozumiałe jest, że należy szukać przyczyny, ale jak mamy już jakiś czas zainstalowany system i ktoś potrafi - naprawdę najszybciej nieraz zreinstalować system. Żaden, nawet najlepszy program nie namierzy np. biblioteki, która stwarza problemy - tutaj już trzeba mieć nieco większe pojęcie, a nie każdemu się chce. Oczywiście jak ktoś się czuje na siłach jak najbardziej wskazane jest, żeby reinstall traktował jako ostateczność.

W exekach niestety nietrafione jest, że standardowo włączone jest scalex2, które niepotrzebnie obciąża starsze komputery. Niby ładniej to wygląda, ale przez to wiele osób rezygnuje z exeków myśląc, że skoro tną, to nic się z tym nie da zrobić.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11071
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 20:05
Online: 261d 1h 9m 28s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

panie i panowie mamy XXI wiek, prosze was, wywalcie kalkulatory i zapodajcie sobie wspolczesny sprzet, ktorego cena nie jest juz taka specjalnie wygorowana a gwarantuje ze exeki beda dzialac z dzwiekiem i bez dzwieku z grafika i bez, kjurwa do gory nogami beda dzialac nawet, fikolki robic, aportowac, lizac po jajach ... i to na aero czy innych gownach ;)
pamietajcie, exek najlepszy przyjaciel czlowieka, hehe
User avatar
Pancio Netherlands (nl) Male
Legenda
 
Posts: 1507
Joined: 27 Jun 2010, 03:34
Last Visit: Yesterday, 17:25
Online: 1272d 19h 25m 53s
Location: Rotterdam
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 988
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

Pancio wrote:panie i panowie mamy XXI wiek, prosze was, wywalcie kalkulatory i zapodajcie sobie wspolczesny sprzet, ktorego cena nie jest juz taka specjalnie wygorowana a gwarantuje ze exeki beda dzialac z dzwiekiem i bez dzwieku z grafika i bez, kjurwa do gory nogami beda dzialac nawet, fikolki robic, aportowac, lizac po jajach ... i to na aero czy innych gownach ;)
pamietajcie, exek najlepszy przyjaciel czlowieka, hehe


Spójrz na ceny dysków to zmienisz zdanie. Jak ktoś używa komputera do internetu i odbieraniu maili to nie będzie wydawał znowu pieniędzy na nowy komputer.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2387
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: Yesterday, 22:43
Online: 62d 4h 12m 33s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

jak wcześniej wspomniałem ja nie narzekam na mojego ASUSA K50AB lecz powiem nowinkę ściągnąłem exe Super Froga i bez żadnego ale poszło bez przestawiania :D
User avatar
Faust1987 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 20
Joined: 31 Jan 2012, 16:14
Last Visit: 16 Nov 2013, 19:44
Online: 1d 12h 9m 56s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

Faust1987 wrote:jak wcześniej wspomniałem ja nie narzekam na mojego ASUSA K50AB lecz powiem nowinkę ściągnąłem exe Super Froga i bez żadnego ale poszło bez przestawiania :D


Czyli to może zależeć od ustawień jakie zastosował Anthrox w danym exeku.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2387
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: Yesterday, 22:43
Online: 62d 4h 12m 33s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

nie koniecznie ale może i tak być jutro zdam sprawozdanie z testów na reszcie exe'ków bo aktoalnie dociągam. Jak na razie najgorzej sprawował się FRANKO sieczka z grafiki i muzyki :dry: no ale jak dla mnie to nie problem przestawić na lores i nadusić na save :D
User avatar
Faust1987 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 20
Joined: 31 Jan 2012, 16:14
Last Visit: 16 Nov 2013, 19:44
Online: 1d 12h 9m 56s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

Pancio jak na razie nie stać mnie na to żeby wymienić kompa, a jak wspomniał Faust takie numery to nie tylko na słabszych maszynach wychodzą :hmm:
User avatar
timon1974 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 40
Joined: 09 Jun 2011, 07:12
Last Visit: 07 Feb 2016, 03:30
Online: 1d 9h 11m 53s
Location: Pabianice
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 10
Żołnierz

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:W exekach niestety nietrafione jest, że standardowo włączone jest scalex2, które niepotrzebnie obciąża starsze komputery. Niby ładniej to wygląda, ale przez to wiele osób rezygnuje z exeków myśląc, że skoro tną, to nic się z tym nie da zrobić.


Mnie osobiście ten efekt scalex2 się nie podoba i przestawiam od razu na Nullfilter. Przestawiam także dźwięk na 5.1 i zauważyłem,że w słuchawkach dźwięk staje się o wiele mocniejszy i głośniejszy bez przestawiania w panelu karty dźwiękowej. Czasami muszę zwolnić pracę kursora myszki bo strasznie szybko działa jakby był na "sterydach" :). Ten problem z myszką mam jak kupiłem sobie nową myszkę z kilkoma ustawieniami prędkości i nawet najwolniejsze ustawienie prędkości w myszce nie daje pożądanego rezultatu. Ja tak łatwo nie rezygnuje jeśli mam problem z jakimkolwiek softem czy hardwerem i staram samemu coś kombinować. W sumie wiele osób myśli, że jak to jest exek to wystarczy tylko uruchomić by grać, ale tak nie jest do końca, ponieważ czasami przez gównianego windowsa czy kiepsko napisane sterowniki do tegoż systemu trzeba się trochę pobawić nad konfiguracją. W sumie mi to osobiście nie przeszkadza bo lubię bawić się ustawieniami jeśli oczywiście odbywa się to w granicach przyzwoitości.

-- 15 Lut 2012, 01:21 --

timon1974 wrote:Ihtius może by tak było jeśli bym miał 7 ale mam xp bez żadnych bajerów czyli takiego jak go stworzyli czyli czysty i co ciekawsze to na poprzednim systemie który był jakąś tam przeróbką nic takiego nie miało miejsca. Co do komputerka to mam jeszcze starszego bo jeszcze na jednordzeniowym procku co nie zmienia jednak faktu że wcześniej exeki chodziły normalnie czyli chyba będę musiał przeinstalować system na jakąś starszą przeróbkę i koniec nie ma co gdybać tylko sprawdzić czy rzeczywiście wina leży po stronie systemu :hmm: :-) :haha:


W sumie w sieci spotkałem się z wieloma przeróbkami windowsa xp i jest naprawdę w czym wybierać. Może posiadasz przeróbkę Windowsa stworzoną do grania i dlatego exeki chodziły dobrze. Kiedyś sam miałem athlona xp jednordzeniowego i ówczesne wersje winuae wraz z grami fps, jak choćby alien breed 3D i Killing ground chodziły mi dobrze bez zacięć. Ale myślę, że jak bym spróbował tego samego na najnowszych wersjach winuae to nie było by tak kolorowo :)
Moim zdaniem te przeróbki Windowsa XP są zdecydowanie szybsze i mniej żarłoczne na konsumpcje pamięci czy czasu pracy procesora. Mają powyłączane więcej usług systemowych i są usunięte z niepotrzebnych aplikacji, które potrafią zeżreć zasoby systemowe. Tylko, ze jak za dużo tych usług nie będzie działało to będzie efekt odwrotny od zamierzonego, a mianowicie dużo programów i softu nie będzie prawidłowo działało na xp. Więc trzeba uważać w odchudzaniu nie tylko xp ale i innych nowszych wersji Windowsa. Pozdrawiam i życzę szczęście w instalacji takiegfo Windowsa bo może to zadziała i exeki będą śmigały poprawnie.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2387
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: Yesterday, 22:43
Online: 62d 4h 12m 33s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

AVE ihtius :haha: normalnie nic dodać nic ująć :tuptup1:
User avatar
timon1974 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 40
Joined: 09 Jun 2011, 07:12
Last Visit: 07 Feb 2016, 03:30
Online: 1d 9h 11m 53s
Location: Pabianice
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 10
Żołnierz

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

To logiczne ihtius, ale co nowa generacja exeków, to staramy się dobrać na tyle neutralne ustawienia, żeby większość była zadowolona.
Dlatego przy v2.6 będą się musiały odbyć testy, bo taki skok raz na parę lat się robi ;)
Dlatego, jeżeli na starszych komputerach będzie problem z nowymi exekami, to nowy silniczek będzie używany głównie do produkcji, które naprawdę tego potrzebują.
Aczkolwiek jestem dobrej myśli.
Przypomniałem sobie, że w beta już jest testowy v2.6a, więc jak któryś chce może wziąć udział w testach.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11071
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 20:05
Online: 261d 1h 9m 28s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

Anthrox możesz napisać jak wziąć udział w beta testach :-E <oootak>
User avatar
timon1974 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 40
Joined: 09 Jun 2011, 07:12
Last Visit: 07 Feb 2016, 03:30
Online: 1d 9h 11m 53s
Location: Pabianice
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 10
Żołnierz

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

Musisz rokiego i Pancia prosić, żeby spojrzeli na Ciebie przychylnym okiem :hee:
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11071
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 20:05
Online: 261d 1h 9m 28s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

Więc jak mówiłem przeprowadziłem małe testy na exe'kach i wyszło ok "UGH!", "Prince of Persia", "Galaga", "Cannon Fodder" chodzą wyśmienicie bez żadnego kombinowania w ustawieniach jak np. ustawianie na lores więc nie mam pojęcia co może być nie tak w innych exe'kach może rzeczywiście każdy inaczej reaguje na sterowniki i system
User avatar
Faust1987 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 20
Joined: 31 Jan 2012, 16:14
Last Visit: 16 Nov 2013, 19:44
Online: 1d 12h 9m 56s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Post IP: rejestrowane!

No i jest ok tzn. przeinstalowałem system i tym razem muszę wyłączyć skalex2 na nullfilter i bzyka aż miło :amen: :haha: :tuptup1: :killer:
User avatar
timon1974 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 40
Joined: 09 Jun 2011, 07:12
Last Visit: 07 Feb 2016, 03:30
Online: 1d 9h 11m 53s
Location: Pabianice
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 10
Żołnierz

Previous

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Pytania techniczne

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests