tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:Prawidłowo, że się tak ładnie udziela, niektórzy to cały czas by na rurze tańczyli!
No to pozostaje tylko do naprawy Shadow Fighter - myślałem, że z Princem to jednorazowe, ale jednak nie :-)

Może lepiej, że nie jestem beta testerem bo przetestowałem przez chwilę dwa nowe tytuły i dla mnie były wporzadku bez błędów.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2387
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: Yesterday, 00:46
Online: 62d 4h 1m 35s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

wiesz zależne od systemu i podzespołów na każdym kompie inaczej każda gra chodzi nawet te najnowsze :hmm:

-- 02 Cze 2012, 23:59 --

ja np testuje na win 7 x86 -Athlon x2 D-C 2.10 Ghz
-3GB ramu
-radeon hd 4500 i 3200
User avatar
Faust1987 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 20
Joined: 31 Jan 2012, 16:14
Last Visit: 16 Nov 2013, 19:44
Online: 1d 12h 9m 56s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Faust za ten wpis nic ci nie zrobię ale i tak później odrobisz w polu :amen: :haha:
User avatar
timon1974 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 40
Joined: 09 Jun 2011, 07:12
Last Visit: 07 Feb 2016, 03:30
Online: 1d 9h 11m 53s
Location: Pabianice
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 10
Żołnierz

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

@faust - zbite lampki - w święta "podczepiamy" lampki, które zbijamy, zbierając za to punkty. Obecnie lampki są wyłączone na forum.

@ihtius - ale właśnie w tym sęk. Że co jeden beta nie wychwyci, to zrobi to inna osoba. Nie ma takiego człowieka, który by wszystkie błędy w KAŻDYM tytule znalazł.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

aha dziękuje za info. o wszech wiedzący :haha:

-- 03 Cze 2012, 13:30 --

czyli jak by to powiedzieć co dwie głowy to nie jedna :D
User avatar
Faust1987 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 20
Joined: 31 Jan 2012, 16:14
Last Visit: 16 Nov 2013, 19:44
Online: 1d 12h 9m 56s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Przydałoby się w nowych EXEkach włączyć standardowo wykrywanie proporcji monitora, bo na panoramicznych obraz się rozłazi.
User avatar
adiq22 Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 03 Jun 2012, 13:31
Last Visit: 14 Jan 2018, 22:26
Online: 13d 21h 10m 23s
Lamps demolished: 26 (+26)
Reputation point: 260
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Agony i Shadow Fighter mają ustawianie rozdzielczości oraz proporcje VGA :-)
U mnie na TV 1920x1080 obraz nie wygląda źle - a wolę nieco rozciągnięty niż brzydkie pasy.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

No mają, tyle że wyłączone, tzn. jest włączona korekta AR, ale wyłączone sprawdzanie aktualnego AR monitora. Takie gotowanie wody w czajniku elektrycznym bez podłączenia go do prądu ;)
A tak w ogóle to zazdroszczę tolerancji na takie anomalie skoro rozciągnięcie do 16:9 Ci nie przeszkadza, bo mnie denerwuje nawet przy 16:10. Ale dobrze, że w nowej wersji exeków da się to chociaż prosto poprawić.
User avatar
adiq22 Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 03 Jun 2012, 13:31
Last Visit: 14 Jan 2018, 22:26
Online: 13d 21h 10m 23s
Lamps demolished: 26 (+26)
Reputation point: 260
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Pokaż mi co dokładniej zmieniasz - może zapomniałem o jakieś opcji.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Image
User avatar
adiq22 Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 03 Jun 2012, 13:31
Last Visit: 14 Jan 2018, 22:26
Online: 13d 21h 10m 23s
Lamps demolished: 26 (+26)
Reputation point: 260
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Sama zmiana proporcji nie jest może jakaś uciążliwa sama w sobie. Gorzej jak się ma dużo exeków ściągniętych i są to starsze wersje to wtedy trzeba się bawić, raczej było się bawić bo teraz mamy ciekawe rozwiązanie i proste rozwiązanie daxa. Jakie jeszcze można dane w tym pliku cmd wpisać żeby na przykład nie musieć przełączać kanałów w dźwięku z poziomu opcji emulatora ?
W tej opcji "Keep aspect ratio" ja ostatnio preferuje ustawienie TV a nie VGA bo w sumie jest to zrozumiałe bo mam telewizor LCD a nie monitor i ustawienie Tv lepiej trochę wygląda, chociaż nie jest to jakaś duża zmiana ot taka drobnostka :)
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2387
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: Yesterday, 00:46
Online: 62d 4h 1m 35s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

@ihtius: Jeżeli nikt nie widzi przeciwwskazań to mogę domyślnie ustawić dźwięk wg Twojej sugestii - proszę o screen jak to wygląda ładnie zaznaczone na czerwono.

@adiq22 - dzięki. Sprawdzę za parę godzin na panoramie. Wydawało mi się, że Automatic razem z VGA zostawia brzydkie paski.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Automatic z VGA zostawia bo ma zostawiać paski po bokach w grach 320x240 na panoramie. W grach działających przy 320x200 (Lotusy, Lemmingi, itp) zachowa proporcje 16:10 - bez pasów na monitorach 16:10, małe pasy po bokach na TV 16:9, letterbox na monitorach 4:3.
User avatar
adiq22 Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 03 Jun 2012, 13:31
Last Visit: 14 Jan 2018, 22:26
Online: 13d 21h 10m 23s
Lamps demolished: 26 (+26)
Reputation point: 260
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Uuuu, to nie przełączę - bo to bardzo źle wygląda.
Musisz sam czajniczek podłączyć do kontaktu.
Jest duża szansa, że będziecie mieć ten ogólny konfig, ale jeszcze Demonic musi zatwierdzić.
Myślę jednak, że pomysł się jej spodoba.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Myślę, że jakoś to przeżyję :-) Dobrze, że nowy tcUAE ma więcej opcji powyciąganych na wierzch i można go sobie dopasować. Gdyby pomysł z odgórnymi ustawieniami wypalił to byłoby idealnie.

... ale, po odpaleniu exeka z Agony zauważyłem, że nowy tcUAE najwyraźniej bazuje na najnowszych wersjach winUAE i zachowanie proporcji już nie działa jak powinno przy włączonym autoskalowaniu co widać przy logo Psygnonsis w którym jest jajko zamiast okręgu. ;]
Toni coś spieprzył między wersją 2.3.2 i 2.3.3, a teraz nie za bardzo da się go zmotywować do naprawienia tego.
User avatar
adiq22 Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 03 Jun 2012, 13:31
Last Visit: 14 Jan 2018, 22:26
Online: 13d 21h 10m 23s
Lamps demolished: 26 (+26)
Reputation point: 260
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Zgadza się, jest to zlepek 1.6.1 i najnowszych wersji, niestety nowy tcUAE dziedziczy też i takie błędy.
Niestety, oryginalny 1.6.1 wiele gier po prostu nie odpali poprawnie - np. Shadow Fighter - więc konieczna było głębsze spatchowanie silniczka, ale raczej nie poprawiam błędów Toniego - jedynie kroję to co niepotrzebne :-)
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Melduję ponownie. Ściągnąłem. Przetestowałem. Direct3D nie działa dalej i nie chce dzialać. Exek nie widzi go w filtrach. Mimo iż najnowsze aktualne biblioteki DX mam poinstalowane i inne programy śmigają z nim, tutaj jakoś TC EXE nie chce. I raczej trzeba ten problem rozwiązać zamiast go olewać.
Exek ślimaczy, dźwięk krzaczy, i jak narazie nie ściągam zaktualizowanych exeków ,wolę śmigać na starych które chodzą przyzwoicie. Zamelduję się jak kupię nową kartę graficzną. Może to coś pomoże (miejmy nadzieję).
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 1544
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: 16 Jan 2018, 12:36
Online: 86d 10h 56m 4s
Location: Netherrealm
Highscores: 5
Lamps demolished: 820 (+974)
Reputation point: 722
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

A jaką masz teraz?
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

2012-06-01 22:00:26 :: Rekkimaru
Pentium 1.8 GHz, karta integral 64MB z obsługą bibliotek DirectX ,Direct 3D, porównywalna z moim starym GeForce 2 MX na którym tak samo stare exe śmigały,1GB RAM

2012-06-01 22:01:24 :: Rekkimaru
procesor miałem w chacie wolniejszy. I co? To samo i tak było. Stare exe i stare winuae śmigało..nowe, bez filtra direct3D nie
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Naprawdę mam nadzieję że to tylko wina grafiki. Za parę dni się przekonamy.
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 1544
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: 16 Jan 2018, 12:36
Online: 86d 10h 56m 4s
Location: Netherrealm
Highscores: 5
Lamps demolished: 820 (+974)
Reputation point: 722
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Pytania techniczne

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests