tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.

tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Beta #2:

http://thecompany.pl/Beta/Prince.of.Persia.(v2.5.3_BETA_2)(1990)(Broderbund)(+t)-TheCompany.exe

Code: Select all
+ Demonic Windows™ & Demonic Resolution™ tymczasowo wyłączone

+ tcUAE v2.5.3 bazuje na modyfikowanym WinUAE 1.6.1:
  - więcej filtrów
  - zaktualizowany wygląd
  - domyślny filtr: null
  - wielkość okna: 720x576
  - bla bla bla


Podczas, gdy władczyni piekieł pichci w swojej tajemniczej pieczarze - przetestujcie nowego tcUAE.
Jak działa na Waszych komputerach?
Sugeruję pod F12 ustawić rozdzielczość natywną monitora - czyli taką jaką mamy w komputerze.
W przypadku problemów / sugestii zapraszam do wypowiedzi.

Jeżeli komuś wolno działa EXEk: F12 -> Extras -> i Direct3D dajemy na Disabled.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11064
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 13:24
Online: 260d 22h 3m 20s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Mi wszystko działa git w tym exe, włącznie z Direct3d
User avatar
Hardy Poland (pl) Male
User level 6
 
Posts: 853
Joined: 14 Sep 2010, 11:52
Last Visit: Today, 00:10
Online: 39d 3h 12m 58s
Location: Tarnowskie Góry
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1375
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

działa git..
"AmiPsycho" Of Poland
User avatar
AdamZeku Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 127
Joined: 23 Sep 2010, 07:05
Last Visit: 29 Jul 2017, 13:17
Online: 35d 16h 40m 45s
Location: Siedlce
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

U mnie chodzi stabilnie
User avatar
manieq None specified
User level 0
 
Posts: 5
Joined: 31 Aug 2011, 11:47
Last Visit: 08 Apr 2013, 10:30
Online: 23h 55m 53s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

@Bober -> co zrobiłeś, że Ci działa menu pod F12?
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11064
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 13:24
Online: 260d 22h 3m 20s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:@Bober -> co zrobiłeś, że Ci działa menu pod F12?


No właśnie... nic :-E za pierwszym razem nie działało, potem już działało. Pewnie antyvir psikusy robił.
User avatar
Hardy Poland (pl) Male
User level 6
 
Posts: 853
Joined: 14 Sep 2010, 11:52
Last Visit: Today, 00:10
Online: 39d 3h 12m 58s
Location: Tarnowskie Góry
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1375
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Dowódca melduje, że wszystko działa na jego lapku w pracy.
Elemelek Mistrz w układaniu butelek.

Image
User avatar
Elmek13 Poland (pl) Male
Dowódca Kasztanów
 
Posts: 2498
Joined: 01 Jun 2010, 11:57
Last Visit: Today, 09:38
Online: 22d 2h 58m 6s
Location: Łódź
Lamps demolished: 1245 (+1008)
Reputation point: 801
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Przyznam, że jestem pozytywnie zaskoczony.
Spodziewałem się sapania:
łeeee, Anthrox znowu coś wymyślił i poprzednie wersje szybciej i lepiej działały.
A tutaj jak na razie nikt nie zgłasza żadnych problemów.
BTW na emu-dreams dax zasugerował ustawienie filtra:

dax wrote:to moze dla optymalizacji bys w EXEkach zrobil domyslnie te opcje: "TV" i "Aspect Ratio Correction - Automatic" ? Wtedy juz na starcie mielibysmy w miare optymalne ustawienia :)

Chyba te ustawienia będą dobre i nikt nie zawetuje?
Bo jak wszyscy wiecie w finalnej wersji będzie rozdzielczość na starcie automatycznie ustawiona na taką, jaką mamy w systemie.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11064
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 13:24
Online: 260d 22h 3m 20s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:Bo jak wszyscy wiecie w finalnej wersji będzie rozdzielczość na starcie automatycznie ustawiona na taką, jaką mamy w systemie.


I niech tak zostanie.
User avatar
Hardy Poland (pl) Male
User level 6
 
Posts: 853
Joined: 14 Sep 2010, 11:52
Last Visit: Today, 00:10
Online: 39d 3h 12m 58s
Location: Tarnowskie Góry
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1375
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Po moich testach na TV panoramicznym i LCD kwadratowym stwierdzam, że najlepsze ustawienie to VGA + 4:3 .
W przypadku TV + Automatic - są jak dla mnie bardzo brzydkie paski, a rozciągnięcie aż tak nie psuje wyglądu.
To moja opinia.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11064
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 13:24
Online: 260d 22h 3m 20s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

daan wrote:Dość często gra nie przyjmuje skoku (kursor w góre) nie wiem czy to bug czy tak miało być?

Może ktoś to skomentować mi?
Jest tu jakiś zauważalny problem?
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11064
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 13:24
Online: 260d 22h 3m 20s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Ja nie mam takich problemów a grałem kilka razy, raz zamiast skoczyć w bok skoczył do góry ale to chyba psikus mojego gamepada. :P
User avatar
Hardy Poland (pl) Male
User level 6
 
Posts: 853
Joined: 14 Sep 2010, 11:52
Last Visit: Today, 00:10
Online: 39d 3h 12m 58s
Location: Tarnowskie Góry
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1375
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Nowy exek wygląda dobrze. Tylko mi dól ekranu trochę ucina, nie wiem dlaczego ? Mam telewizor LCD TV i rozdziałkę Full HD, co może być problemem ?
Zauważyłem generalnie we wszystkich exekach, tych starych i nowych, że jak wybiorę dźwięk na 5.1 to dźwięk staje się jakby mocniejszy, głośniejszy czy wydatniejszy w basy itp. mimo, że słucham na słuchawkach.
W konfiguracji exeka zawsze ustawia mi dzwiek na "Podstawowy streownik" jak mam osobna karte dzwiękowa czy to ma jakiś wpływ ? Dlaczego nie wybiera mi domyslnie kartty muzycznej ?
Nie jestem tez kumaty jeśli chodzi o kwestie "speed mode 2", kiedy ją można aktywować ?
Oczywiście chciałby też podziękować za nowego exeka i zapytać się czy będą exeki w wersja na cd32 z osobnymi ścieżkami dźwiękowymi w mp3 ? Wtedy byłoby naprawdę super, chociaż już tak jest. :-)

Moim skromnym zdaniem rozdzielczość powinna dostosowywać się do wielkości pulpitu automatycznie. Jest to dla mnie wygodne bo nie trzeba za każdym pierwszym odpaleniu exeka tego ustawiać.

Podoba mi się to, że korzystacie ze starszych wersji Winuae. Bo ja mam z nowszymi (2.4.0) same problemy jeśli chodzi o płynność na Full HD, strasznie się tnie podczas wczytywania gier czy systemu Amiga OS i dlatego musiałem powrócić do starszych wersji. Musze jeszcze sprawdzić wersję 2.4.1, może działa poprawnie.

Zmiana na natywną tak, jak pisał Anthrox poprawiła problem z ucinaniem dołu.

-- 24 Maj 2012, 00:46 --

Podoba mi się także, że jest tyle filtrów do wyboru, chociaż ja to traktuje jako ciekawostkę bardziej, bo wole naturalne ustawienia obrazu :-)

-- 24 Maj 2012, 01:27 --

Sorry za chaos w moim wpisie, ale ostatnio żyje w chaosie i biegu.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2383
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: Today, 00:46
Online: 62d 3h 4m 21s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

ihtius wrote:W konfiguracji exeka zawsze ustawia mi dzwiek na "Podstawowy streownik" jak mam osobna karte dzwiękowa czy to ma jakiś wpływ?

żaden - podstawowy sterownik = taki jaki masz domyślnie w systemie. Innymi slowy karta muzyczna nr 1
ihtius wrote:Nie jestem tez kumaty jeśli chodzi o kwestie "speed mode 2", kiedy ją można aktywować ?

Ten tryb będzie dostępny tylko w niektórych exekach, wymagających innego zakresu prędkości - w takim przypadku Speed Mode #1 będzie nieaktywny.
ihtius wrote:Oczywiście chciałby też podziękować za nowego exeka i zapytać się czy będą exeki w wersja na cd32 z osobnymi ścieżkami dźwiękowymi w mp3 ?

zobaczymy, na razie nie
ihtius wrote:Moim skromnym zdaniem rozdzielczość powinna dostosowywać się do wielkości pulpitu automatycznie.

Demonic Resolution poza "odświeżeniem" jak najbardziej będzie w finalnym exeku
ihtius wrote:Musze jeszcze sprawdzić wersję 2.4.1, może działa poprawnie.

I jak tam testy?
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11064
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 13:24
Online: 260d 22h 3m 20s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

@Anthrox:
"I jak tam testy?"
Na razie bez większych problemów :-) Systemy wczytują się normalnie. Grałem trochę w Deluxe Gala i było dobrze, zobaczymy później. Toni Wilen nie dał plamy jak w poprzedniej wersji, gdzie emulator mi się zacinał podczas wczytywania.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2383
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: Today, 00:46
Online: 62d 3h 4m 21s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Mam także wrażenie, że procesory są prawie równo obciążone podczas używania tego najnowszego winuae. Wcześniej miałem zazwyczaj tylko jeden rdzeń zajęty.
Co zrobić aby AMiga OS widziała więcej pamięci graficznej niż 64 MB bo jak wezmę na 128 to widzi mi tylko w Workbenchu 8 MB, dlaczego tak się dzieje ? Co jest tego przyczyną ?
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2383
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: Today, 00:46
Online: 62d 3h 4m 21s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

A potrzebujesz więcej niż 8 MB? ;)
Ja nigdy nie dawałem więcej niż 64.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11064
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 13:24
Online: 260d 22h 3m 20s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:A potrzebujesz więcej niż 8 MB? ;)
Ja nigdy nie dawałem więcej niż 64.


Ja to zrobiłem z czystej ciekawości i tak wyszło.
I dlatego mnie zastanawia dlaczego tak się dzieje jak tak zrobię.
W sumie jest jakaś gra na Amigę, która dużo potrzebuje pamięci tylko zapomniałem jaka.

-- 31 Maj 2012, 02:12 --

Heretic 2 ?
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2383
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: Today, 00:46
Online: 62d 3h 4m 21s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Ale czy graficznej?
Bo np. bez problemu możesz ustawić 128 MB Z3.
Możliwe, że najpierw musisz ustawić odpowiednią ilość pamięci, a potem zapisać i załadować konfigurację, a nieraz nawet wyłączyć WinUAE.
Rozumiem, że nawet zaraz po załadowaniu WinUAE i ustawieniu prędkości emulator zbija Ci pamięć na 8?
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11064
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 13:24
Online: 260d 22h 3m 20s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: tcUAE v2.5.3 beta series - PUBLICZNA BETA PL

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:Ale czy graficznej?
Bo np. bez problemu możesz ustawić 128 MB Z3.
Możliwe, że najpierw musisz ustawić odpowiednią ilość pamięci, a potem zapisać i załadować konfigurację, a nieraz nawet wyłączyć WinUAE.
Rozumiem, że nawet zaraz po załadowaniu WinUAE i ustawieniu prędkości emulator zbija Ci pamięć na 8?


Tak
Nie zapisywałem konfiguracji tylko naciskałem klawisz resetu i po wgraniu odnowa w Amiga OS miałem tylko 8 MB pamięci graficznej mimo ustawienia w winuae 128. Spróbuje tak jak mówisz.

-- 31 Maj 2012, 23:14 --

Mój błąd. Chodzi mi o pamięć Z3-Fast. Jak zwiększę do 128 MB to po ponownym uruchomieniu mam tylko okołu 7 MBajtów.

-- 31 Maj 2012, 23:18 --

Zwiększenie pamięci 32-bit Chip i zwiększenie Z3-Fast dało efekt dopiero jak zasejwowałem konfigurację i uruchomiłem Winuae od nowa, wreszcie pomogło.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2383
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: Today, 00:46
Online: 62d 3h 4m 21s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Pytania techniczne

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests