Płynne 3D

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.

Płynne 3D

Post IP: rejestrowane!

Witam, można coś ustawić w exeku aby chodził płytnnie w gdy wyświetla 3D.
Głównie chodzi mi o grę Wings II (bo Frontiera jeszcze mogę przeboleć). Wiem, że na Amidze tak samo się zacinał ale wiem też, że emulatory potrafią czynić cuda.
User avatar
GoliBroda Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 422
Joined: 29 Jul 2013, 19:33
Last Visit: Yesterday, 22:24
Online: 12d 4h 24m 42s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 150
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: Płynne 3D

Post IP: rejestrowane!

to nie jest 3D.
uzyj szybszego peceta lub nie graj z exeków , tylko sam skonfiguruj winuae (wlaczone JIT)
Last edited by norbi on 23 Aug 2014, 19:58, edited 1 time in total.
User avatar
norbi Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 364
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 20:57
Online: 37d 41m 49s
Lamps demolished: 30 (+24)
Reputation point: 1530
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Płynne 3D

Post IP: rejestrowane!

Ale może chodzi mu o funkcje 3D na karcie graficznej i monitorze czy telewizorze. W sumie dziwnie sformułowane pytanie, nie rozumiem go za bardzo. :hmm:
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2387
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: Yesterday, 00:46
Online: 62d 4h 1m 35s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Płynne 3D

Post IP: rejestrowane!

No gdy odpalam grę wings to w tych misjach gdzie lata się 3d gra strasznie klatkuje.
Nie znam się na PCtach :-(
User avatar
GoliBroda Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 422
Joined: 29 Jul 2013, 19:33
Last Visit: Yesterday, 22:24
Online: 12d 4h 24m 42s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 150
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: Płynne 3D

Post IP: rejestrowane!

Wings tak już ma. Nigdy inaczej nie lata jak te porywające 5fps :P
User avatar
Vato Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 142
Joined: 12 Aug 2014, 13:00
Last Visit: 14 Aug 2015, 11:19
Online: 3d 14h 59m 2s
Location: Cieszyn, Bielsko-Biała
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Płynne 3D

Post IP: rejestrowane!

A miałem nadzieje, że emulator potrafi czynić cuda :D
ePSXe umiał :tuptup1:
User avatar
GoliBroda Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 422
Joined: 29 Jul 2013, 19:33
Last Visit: Yesterday, 22:24
Online: 12d 4h 24m 42s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 150
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: Płynne 3D

Post IP: rejestrowane!

Tak samo masz w Stunt Car Racer :) ale grać się da.
User avatar
Vato Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 142
Joined: 12 Aug 2014, 13:00
Last Visit: 14 Aug 2015, 11:19
Online: 3d 14h 59m 2s
Location: Cieszyn, Bielsko-Biała
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Płynne 3D

Post IP: rejestrowane!

@norbi - exek korzysta z okrojonego WinUAE, więc możesz spokojnie doradzić co należy zrobić, aby działało płynniej.
Jeżeli jakieś opcji nie ma w GUI zawsze można stworzyć plik settings.cfg lub wyedytować plik Demonic.Cob w %localappdata%/TheCompany/<nazwa_gry>
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Płynne 3D

Post IP: rejestrowane!

Czy w tym exeku nie jest włączone "cycle exact"? Jeśli tak to po prostu nie wyrabia Golibrodzie CPU. Bo do tej funkcji potrzebny jest mocny procesor Intela. Oczywiście znowu włącza mi się hejt na twórce tego śmiesznego emulatora.
Winuae - killer współczesnych pecetów. 7 mhercowa motorola zabije Ci procka.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2387
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: Yesterday, 00:46
Online: 62d 4h 1m 35s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Płynne 3D

Post IP: rejestrowane!

Czyli trikiem w emu da się przyspieszyć płynność tych 2 gierek?
Szkoda ze mój Blizzard w Amidze 1200 tego nie potrafi, bo gra z kartą turbo tak samo klatkuje jak bez niej.
Oczywiście inne gry 3D (Frontier, Gloom, Doom) z kartą chodzą 10 razy lepiej niż bez niej :)
User avatar
Vato Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 142
Joined: 12 Aug 2014, 13:00
Last Visit: 14 Aug 2015, 11:19
Online: 3d 14h 59m 2s
Location: Cieszyn, Bielsko-Biała
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Płynne 3D

Post IP: rejestrowane!

Vato wrote:Czyli trikiem w emu da się przyspieszyć płynność tych 2 gierek?
Szkoda ze mój Blizzard w Amidze 1200 tego nie potrafi, bo gra z kartą turbo tak samo klatkuje jak bez niej.
Oczywiście inne gry 3D (Frontier, Gloom, Doom) z kartą chodzą 10 razy lepiej niż bez niej :)


W emulatorze można włączyć bardzo dokładne emulowanie taktów takiej na przykład 7 MHZ'owej Motorolli- 68000 czy dla Amigi 1200 Motorolli 68020 (cycle exact) jednak wymaga ono bardzo szybkiego procesora.I w wielu grach szczególnie tych 3D może klatkowac jeśli CPU w Pececie jest za słabe.
Jest też funkcja JIT, która daje bardzo dużego kopa emulatorowi jednak często powoduje nieprawidłowe działanie programów i na przykład niektóre gry będą "głupieć".

Image

Image

Jak znudzi Ci się Vato twoja wypasiona Amiga z Blizzardem to możesz mi ja podesłać żebym potestował ją bo mnie biedaka nie stać na takie dopalenie swojego kalkulatora. ;) :-) :haha:
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2387
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: Yesterday, 00:46
Online: 62d 4h 1m 35s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Płynne 3D

Post IP: rejestrowane!

ihtius :) EXEki to jedno a Amiga to jednak co innego :)
Nigdy moja 1200 z Blizzem mi się nie znudzi :)
Wszystkie inne opylę ale ta zostawię na zawsze :)
User avatar
Vato Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 142
Joined: 12 Aug 2014, 13:00
Last Visit: 14 Aug 2015, 11:19
Online: 3d 14h 59m 2s
Location: Cieszyn, Bielsko-Biała
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Płynne 3D

Post IP: rejestrowane!

Vato wrote:Szkoda ze mój Blizzard w Amidze 1200 tego nie potrafi, bo gra z kartą turbo tak samo klatkuje jak bez niej.


Od razu przypomniał mi się Robinsons Requiem :hee:
A1200, Apollo 040/33@40 MHz, 32MB, 4GB HDD
Lenovo Y580, i7 3610QM, 8GB, GTX660M, Crucial M4 128GB SSD, Seagate 1TB, FHD
Gigabyte MA770-UD3, Phenom II @4,2GHz + Scythe GKC, 8 GB DDR2 Geil @960MHz, Radeon 4850 + Accelero S1, Chieftec 650W, Gladius M40
User avatar
ketyow Poland (pl) Male
User level 5
 
Posts: 543
Joined: 10 Apr 2011, 19:54
Last Visit: 16 Jan 2018, 20:21
Online: 39d 5h 17m 12s
Location: Gdynia
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 408
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Re: Płynne 3D

Post IP: rejestrowane!

ketyow wrote:Od razu przypomniał mi się Robinsons Requiem :hee:

Kiedyś w niego grałem tylko z FAST RAMem :)
User avatar
Vato Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 142
Joined: 12 Aug 2014, 13:00
Last Visit: 14 Aug 2015, 11:19
Online: 3d 14h 59m 2s
Location: Cieszyn, Bielsko-Biała
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Płynne 3D

Post IP: rejestrowane!

Ja też, po zakupie 040 myślałem, że będzie lepiej... o ja naiwny :-P
A1200, Apollo 040/33@40 MHz, 32MB, 4GB HDD
Lenovo Y580, i7 3610QM, 8GB, GTX660M, Crucial M4 128GB SSD, Seagate 1TB, FHD
Gigabyte MA770-UD3, Phenom II @4,2GHz + Scythe GKC, 8 GB DDR2 Geil @960MHz, Radeon 4850 + Accelero S1, Chieftec 650W, Gladius M40
User avatar
ketyow Poland (pl) Male
User level 5
 
Posts: 543
Joined: 10 Apr 2011, 19:54
Last Visit: 16 Jan 2018, 20:21
Online: 39d 5h 17m 12s
Location: Gdynia
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 408
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Re: Płynne 3D

Post IP: rejestrowane!

Część exeków ma włączone Cycle Exact, ponieważ gdy nie był włączony gry działały za szybko.
Nie da się niestety wyregulować prędkości ustawiając wylącznie -60% prędkości CPU.
CE to jedyne rozwiązanie w takim przypadku...
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11067
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 21:29
Online: 260d 22h 42m 15s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona


Return to Pytania techniczne

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests