Jak najlepiej rozbudować Amigę

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.

Jak najlepiej rozbudować Amigę

Post IP: rejestrowane!

Jak najlepiej rozbudować poszczególne modele Amig tj.:

- 500
- 600
- 1200
User avatar
misio2412 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 46
Joined: 18 Nov 2012, 20:58
Last Visit: 01 Apr 2017, 19:59
Online: 13h 21m 51s
Location: Ustroń
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: amiga 500

Post IP: rejestrowane!

A no witaj!

Kolejny chorąży dla Elmka? :)

Co do rozbudowy- tu jest fajny artykuł:
http://wroclaw.naszemiasto.pl/artykul/892285,wroclaw-rozbuduja-pasaz-grunwaldzki,id,t.html
User avatar
Łysy0800 Poland (pl) Male
User level 1
 
Posts: 79
Joined: 15 Nov 2012, 09:34
Last Visit: 20 Jun 2017, 07:28
Online: 2d 13h 57m 1s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 20
Czarny Piotruś

Re: amiga 500

Post IP: rejestrowane!

chlopie ale to nie amiga
User avatar
misio2412 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 46
Joined: 18 Nov 2012, 20:58
Last Visit: 01 Apr 2017, 19:59
Online: 13h 21m 51s
Location: Ustroń
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: amiga 500

Post IP: rejestrowane!

A to dział "przywitaj się"
User avatar
Łysy0800 Poland (pl) Male
User level 1
 
Posts: 79
Joined: 15 Nov 2012, 09:34
Last Visit: 20 Jun 2017, 07:28
Online: 2d 13h 57m 1s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 20
Czarny Piotruś

Re: amiga 500

Post IP: rejestrowane!

co?
User avatar
misio2412 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 46
Joined: 18 Nov 2012, 20:58
Last Visit: 01 Apr 2017, 19:59
Online: 13h 21m 51s
Location: Ustroń
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: amiga 500

Post IP: rejestrowane!

A no to, źe ......X||||\x$ ...... system failure.......XXxxX||\\\||////|revv. malfunction....Xsxx@^^^^^ reboot in 3.......2.......1......... N00bb d3t3ct3d.......
User avatar
Łysy0800 Poland (pl) Male
User level 1
 
Posts: 79
Joined: 15 Nov 2012, 09:34
Last Visit: 20 Jun 2017, 07:28
Online: 2d 13h 57m 1s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 20
Czarny Piotruś

Re: amiga 500

Post IP: rejestrowane!

Dobra, przeniosłem, ale naucz się, że dział powitalni nie jest odpowiednim działem na taki temat.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10528
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 23:58
Online: 242d 12h 50m 24s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 8888
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: amiga 500

Post IP: rejestrowane!

niewiedzialem bo jestem drugi dzien na tej stronie.wybacz? :amen:
User avatar
misio2412 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 46
Joined: 18 Nov 2012, 20:58
Last Visit: 01 Apr 2017, 19:59
Online: 13h 21m 51s
Location: Ustroń
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: amiga 500

Post IP: rejestrowane!

misio2412 wrote:Jak najlepiej rozbudowac amige 500?


mnie ciekawi czy można przenieść moje dwie 500ki do obudowy i czy to wogóle opłacalne? Mam starego PCtka i rzeczy są w środku, ale zawsze można je wyjąć ;)
Amiga: 500/500+/1200 i wiele inych... ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2019
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: Today, 07:58
Online: 77d 5h 36m 57s
Location: Silesia
Highscores: 1
Lamps demolished: 168 (+129)
Reputation point: 633
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Jak najlepiej rozbudować Amigę

Post IP: rejestrowane!

Według mnie to jeśli mowa o "gołej" Amidze 1200, dokupić do niej adapter na karty CF i wmontować w środek z dyskiem przynajmniej 2 GB pojemności, chociaż większy będzie według mnie zbędny. Do tego wystarczy rozszerzenie 4 MB Elboxu, ja swoje kupiłem na efunzine, z braku znalezienia w tamtym czasie ofert na allegro. Jednak jeżeli pytasz jak najlepiej to pewnie przy da się jakaś karta Blizzarda z możliwie jak największą ilościa pamięci. Tylko w takiej opcji może Ci się nie zmieścić pod klapkę jeżeli mowa o desktopie, a nie towerze. Zakup CD-Romu dla desktopu i jego podłaczania bym odradził osobiście. Gry najlepiej z PCta przenosić przy użyciu adaptera PCMCiA i mniejszej kart CF (sam posiadam 123 MB, takowe ciężej zdobyć, a jak już to są w wysokich cenach, ale 32 MB, które kiedyś znajdywało się bez problemów lub 64 MB mogą czasami być zbyt małe lub dane trzeba będzie przenosić "na raty". A więcej to pewnie wypowiedza się inni spece, którzy za pewne wiele się nie rozpiszą (tak jak ja mam to niestety w zwyczaju), ale może czegoś się też dowiesz, może więcej niż ode mnie, bo nie jestem żadnym specem, a posiłkuje się osobistym doświadczeniem z kupioną na allegro Amigą 1200, którą może mam ze trzy lata z kawałkiem. A jak ją kupiłem miała wszystko co potrzeba oprócz karty roszrzerzeń, w którą zainwestowałem, w cenie w miarę niskiej (jak na warunki Efunzine). Wiadomo, że granie z adfów pasjonuje tylko Shoonaya pod WinUAE ze względu na dźwięk emulowanej stacji. Na prawdziwej Amidze jeżeli nie musimy nie ma się co katować wersjami dyskietkowymi (ztesztą według mnie na WinUAE tak samo). Natomiast według mnie co do wcześniejszych modeli Amig, to jeżeli nie myślisz o odsprzedaży ich lub nie dysponujesz dużymi środkami i czasem na szukanie części to lepiej bawić się tylko Amigą 1200 i ją później sukcesywnie rozbudowywać. Wtedy możliwośc uruchamiania gier WHDLoad bez porblemów stoi przed Tobą otworem.
Pozdrawiam / Best regards: olesio
User avatar
olesio Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 1490
Joined: 22 May 2010, 23:47
Last Visit: 01 Jul 2017, 15:30
Online: 56d 19h 19m 31s
Location: Szczecin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 111
Doradca postowyDoradca postowy

Re: Jak najlepiej rozbudować Amigę

Post IP: rejestrowane!

olesio wrote:Wiadomo, że granie z adfów pasjonuje tylko Shoonaya pod WinUAE ze względu na dźwięk emulowanej stacji


Ja też lubię posłuchać stacji dysków, ale tej z Amigi 500 :-) (emulowanej w WinUae, bo prawdziwej juz dawno nie mam) . Pamiętam jak niektóre demka (wykorzystujące tz. bezpośredni dostęp do dyskietki) nieźle potrafiły zamieszać.

santa13 wrote:mnie ciekawi czy można przenieść moje dwie 500ki do obudowy


Kiedyś była specjalna obudowa do A1200 - Infinity nazywała się. Opis jak to zrobić można znaleść w Amiga Magazyn. Wersję elektroniczne (djvu, pdf) na http://forum.retroreaders.pl/.
User avatar
orhom Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 413
Joined: 19 Jul 2012, 04:13
Last Visit: Yesterday, 12:20
Online: 12d 7h 7m 16s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 120
Doradca postowyDoradca postowy

Re: Jak najlepiej rozbudować Amigę

Post IP: rejestrowane!

Ja też uwielbiam dźwięk stacji dyskietek, chyba mam na tym punkcie jakieś zboczenie bo wole bardziej grać z adf niż Whdload :-)

-- 20 Lis 2012, 00:36 --

Chociaż dźwięk mojej Amigi 600 kompletnie mi się nie podoba, chciałbym mieć A500 bo one miały fajny dźwięk, tylko ze nie każda taki sam.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2327
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 21 Jul 2017, 02:03
Online: 61d 11h 23m 40s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 638
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Jak najlepiej rozbudować Amigę

Post IP: rejestrowane!

A wiecie, że możecie wypakować do katalogu WinUAE Improved drive sounds, aby jeszcze ładniej grało?
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10528
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 23:58
Online: 242d 12h 50m 24s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 8888
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Jak najlepiej rozbudować Amigę

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:A wiecie, że możecie wypakować do katalogu WinUAE Improved drive sounds, aby jeszcze ładniej grało?


Wiemy, przynajmniej ja wiem :haha:

-- 20 Lis 2012, 00:52 --

Jednak mi ciągle brakuje dźwięku z realnej Amigi 500 ;-(
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2327
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 21 Jul 2017, 02:03
Online: 61d 11h 23m 40s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 638
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Jak najlepiej rozbudować Amigę

Post IP: rejestrowane!

Dla fanów dźwięków z floppa:

User avatar
Łysy0800 Poland (pl) Male
User level 1
 
Posts: 79
Joined: 15 Nov 2012, 09:34
Last Visit: 20 Jun 2017, 07:28
Online: 2d 13h 57m 1s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 20
Czarny Piotruś

Re: Jak najlepiej rozbudować Amigę

Post IP: rejestrowane!

czy do amigi 500 warto wkladac kicka 2.0????
User avatar
misio2412 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 46
Joined: 18 Nov 2012, 20:58
Last Visit: 01 Apr 2017, 19:59
Online: 13h 21m 51s
Location: Ustroń
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Jak najlepiej rozbudować Amigę

Post IP: rejestrowane!

Zależy - warto byłoby jakbyś miał "kickswitcher", czyli przełącznik, który pozwalałby Ci zmieniać rom, jaki chcesz używać. tj. albo 1.3 albo 2.0.

2.0 opłaca się głównie mieć, jeżeli w A500 planujesz mieć dysk twardy.
Z kolei 1.3 jest najbardziej kompatybilny ze starszymi grami.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10528
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 23:58
Online: 242d 12h 50m 24s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 8888
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Jak najlepiej rozbudować Amigę

Post IP: rejestrowane!

ale jak podłączyć dysk twardy do amigi 500???
User avatar
misio2412 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 46
Joined: 18 Nov 2012, 20:58
Last Visit: 01 Apr 2017, 19:59
Online: 13h 21m 51s
Location: Ustroń
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Jak najlepiej rozbudować Amigę

Post IP: rejestrowane!

Na Twoim miejscu bym odpuścił, przynajmniej na razie, bo musiałby Ci taki ekspert pokroju norbiego przerobić Amigę.

Jeżeli jednak chcesz sam - proszę bardzo:
Musisz mieć/zrobić zewnętrzny kontroler dysku twardego - schemat + sterowniki:
http://www.students.tut.fi/~leinone3/ide/a500ide.html

Od razu uprzedzam pytanie, że nigdy nie próbowałem dokładać dysku do A500, więc mam tutaj 0 doświadczenia.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 10528
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Yesterday, 23:58
Online: 242d 12h 50m 24s
Highscores: 3
Lamps demolished: 136 (+125)
Reputation point: 8888
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Jak najlepiej rozbudować Amigę

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:Zależy - warto byłoby jakbyś miał "kickswitcher", czyli przełącznik, który pozwalałby Ci zmieniać rom, jaki chcesz używać. tj. albo 1.3 albo 2.0.

2.0 opłaca się głównie mieć, jeżeli w A500 planujesz mieć dysk twardy.
Z kolei 1.3 jest najbardziej kompatybilny ze starszymi grami.


Właśnie posiadacze A600 z pojęciem kompatybilności powinni się zderzyć. Pożyczyłem kiedyś Robocopa 3D od kolegi, który miał A500. Niestety u mnie po pierwszej misji kiedy była animacja jak jechaliśmy do kościoła gra się zawieszała. U kolegi ta sam gra na A500 chodziła bezbłędnie.
Meglamonia przy starcie tez zaliczała zwiechę, tak samo było ze Swiv. Czasami pomagała dyskietka z kickstarem 1.3, którą wgrywało się i amiga 600 stawał się prawie A500 do czasu wyłączenia komputera. Ten wgrywany kickstart nie działał prawidłowo jeśli miało się rozszerzenie pod klapką, musiałem go na ten czas wyciągać co było dosyć denerwujące bo mogłem uszkodzić wreszcie te rozszerzenie albo amigę ciągle je wyjmując.
Jeśli chodzi o dysk do Amigi 500 to sprawa jest bardziej utrudniona niż z Amigą 600 bo pięćsetka nie ma wbudowanego kontrolera dysku twardego. Wez teraz kup kontroler do pięćsetki, prawie nie do zdobycia po za tym na pewno cena masakruje, moim zdaniem kompletnie nie opłacalne, lepiej kupic Amigę 600, bo możliwości rozwoju są znacznie prostsze i tańsze: karta Compat Flash 4 GB, przejściówka, i kabelek na allegro powinno być do kupienia.
Na przykład tutaj (bez karty Compact flash):
http://allegro.pl/gotowy-zestaw-do-comp ... 71832.html

-- 02 Gru 2012, 21:58 --

Tylko, że ta karta Compact flash też ma wady, ograniczona ilość zapisów i odczytów bez porównania mniejsza niż dysku twardego.

-- 02 Gru 2012, 22:00 --

No i trzeba by mieć Workbencha żeby stworzyć partycje i zainstalować system oraz Amigę 600 czy 1200 :-)
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2327
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 21 Jul 2017, 02:03
Online: 61d 11h 23m 40s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 638
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest