Doom na A600

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.

Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

+ akcelerator 030 ACA630 oraz scandoubler Indivision ECS. :tuptup1:

Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

Jak na Amigę 600 znośnie, ale da się wyczuć klatkowanie :-E
Wyobrażam sobie, co się musiało dziać, na gołej
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11098
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 04:51
Online: 261d 17h 30m 39s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

Ta A600 cośik za długa, albo mi sie tylko wydaje ze to A1200
May Gala protect You on Your travels and may Bala never meet You before Your time
User avatar
ZB28 Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 145
Joined: 22 Jun 2010, 13:55
Last Visit: 24 May 2017, 20:32
Online: 7d 2h 29m 42s
Location: Tarnobrzeg
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

No cóż, gość coś słabo pokazał co za Amigę ma podczepioną - wstydził się? :-)
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11098
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 04:51
Online: 261d 17h 30m 39s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

No coś się wzbraniał przed pokazaniem tej Amigi 600 :P Nie chcę się czepiać ,ale niech mu będzie :P
Chodź równie dobrze ja mógłbym odpalić DOOM-a na PC ,nagrać obraz z monitora i powiedzieć że to z Atari.
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 1545
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: Today, 03:46
Online: 86d 12h 34m 25s
Location: Netherrealm
Highscores: 5
Lamps demolished: 820 (+974)
Reputation point: 722
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

LOL, widzę że dzień bez marudzenia i podejrzewania wszystkich o kantowanie to dzień stracony, co? :-E

Anthrox wrote:Jak na Amigę 600 znośnie, ale da się wyczuć klatkowanie :-E
Podobnie chodzi na moim Blizzie 030 w A1200.

Dla niedowiarków, to ta A600: http://www.amibay.com/showthread.php?t=5726
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

No a jak. Pomarudzić trzeba :-E Za moich czasów nie mogłem mieć DOOM-a na Amidze to chociaż teraz pomarudzę :-E
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 1545
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: Today, 03:46
Online: 86d 12h 34m 25s
Location: Netherrealm
Highscores: 5
Lamps demolished: 820 (+974)
Reputation point: 722
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

Ja tam bardzo chętnie pomarudzę na temat amisiowych FPSów ogólnie, imho wszystkie to crapy. :mrgreen:
Pomijając już finansową niemożność zbudowania sobie sprzetu co by je obsłużył na poziomie zdatnym do grania (20-30fps? ;)) co świetnie rozwiazuje emulacja (hihi), to zawsze brakuje im tego epickiego designu poziomów i potworów z Dooma chociażby (którego też nie lubie, no ale jako jedynego z tamtych czasów ukończyłem jak sobie pc sprawiłem, więc mam porównanie chociaż ;)), ot płaskie plansze pełne napaćkanych sprajtów, postrzelamy se i next level.
Tak, wiem, Alien Breed czy Breathless tutaj odstają jakością klimatu wyglądu potworów i poziomów a Gloom świetnie się sprawdza jako szybka strzelanka, ale... nie, fpsy na amisi mnie nigdy nie bawiły i chyba już nie będą bawić.
Chociaż chciałbym kiedyś się zabrać do ukończenia całej serii AB właśnie, już sobie z milion razy obiecałem ale jakoś nie mam ochoty się do tego zabrać.
W Death Mask kiedyś pamiętam namiętnie grałem, ukończyłem co do poziomu i do teraz mam kody w mojej "świętej księdze kodów i tipsów i ułatwień i takich tam" ale to taki trochu ułomny fps ;)

No cóż, zawsze fajnie jest sobie obejrzeć jak wyDoomany chodzi na prawdziwym sprzęcie. ;)
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

Wypraszam sobie Shoon :-E Bo ja się namiętnie w cytadelę zagrywałem. A zwłaszcza że wtedy miałem tylko A500 z 2MB to było dla mnie coś niebywałego :P I przyjemnie mi się mieliło tam potwory na tatar. Intro mnie rozwalało a sama gra choć nie chodziła zbyt szybko to wciągała mnie cholernie. Zła na pewno nie była choć do Doom-a było daleko.
Death Mask miałem dużo wcześniej i też się w niego zagrywałem ,ale szybko mnie znudził. Tak szumnie zapowiadany a taka klapa. Pseudo 3D pseudo fps. W dodatku toporny. Pamiętam jak z kumplem na dwóch grałem. Te mapy to była tragedia. Szukamy się parę sekund, paf paf paf stojąc naprzeciw siebie i następna rudna :-E
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 1545
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: Today, 03:46
Online: 86d 12h 34m 25s
Location: Netherrealm
Highscores: 5
Lamps demolished: 820 (+974)
Reputation point: 722
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

Kiedyś, zdaje się w Secret Service przeczytałem, iż wyznacznikiem Doomo-maniactwa jest zdolność zapamiętania i wyrecytowania z pamięci cheat-kodów do niego, o dowolnej porze dnia i nocy.
Ja do dziś pamiętam cheat do Cytadeli (w którą nigdy nie grałem dłużej niż 1-2 poziomy) --- KBBMORMS.

Pewno dlatego że Kiedy Byłem Bardzo Mały Obie Ręce Mi Smierdziały. :lol2:
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

Oj taa xD Klasyk :lol2: Pamiętam jak wpisywałem każdą literkę i to recytowałem .
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 1545
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: Today, 03:46
Online: 86d 12h 34m 25s
Location: Netherrealm
Highscores: 5
Lamps demolished: 820 (+974)
Reputation point: 722
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

W sumie za wiele się od tamtych czasów nie zmieniło, prawda? ]:->
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11098
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 04:51
Online: 261d 17h 30m 39s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

Ja tam niektóre 3D na amidze lubiłem. Najlepszy był Gloom bo po prostu był szybki, później Alien Breed 3D 1 i 2, Fear i Cytadela. Reszta była za słaba dla mnie albo mojego sprzętu.
User avatar
haynor Poland (pl) Male
User level 1
 
Posts: 82
Joined: 27 Aug 2010, 12:07
Last Visit: 20 Dec 2017, 18:36
Online: 21h 15m 43s
Location: Tarnobrzeg
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

Na tym filmiku to może to i A600 ale jakim cudem z 030 ? Możliwe jest to iż to A600 gdyż musiał zmniejszyć okienko by w miarę to śmigało, na mojej A1200 z 030 dało się grać bez tych ramek (czyli pełny ekran z paskiem życia, ammo itp.).
Anthrox co do klatkowania to w Doomie nie uświadczysz szarpania animacji za to jak będzie za mało klatek to po prostu będzie się wszystko ślimaczyć. Jak włączyłem kiedyś na Ami wyświetlanie FPS w Doomie to sie zdziwiłem że czasem 20 nawet łapnęło :P ale przeważnie 14-15. Tutaj na tym filmiku jest może i tyle samo albo i mniej ale na pewno jakby zwiększył pole widzenia byłoby mało grywalne.
User avatar
Last Samurai
 

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

Zależy jaki port Dooma miałeś, pare ich jest, szybkie na 030 i wymagające już 040/060.
Zauważ też że gra muzyka MIDI a to też swoje żere.
Jest też kwestia żałosnego nagrywania aparatem fotograficznym i potem jeszcze kompresja do youtube... :-E
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

No akurat mialem ADooma ktory jest prezentowany na powyzszym filmie i tez gralem z muzyka.
Last edited by Last Samurai on 08 Feb 2011, 19:36, edited 1 time in total.
User avatar
Last Samurai
 

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

I dokładnie tę wersję 1.4 która wyszła miesiąc temu? Zależy też w jakim formacie miałeś muzykę, instrumenty midi żerą więcej a zdaje się jest tez w mod.
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

No ja miałem wersje 1.2 bodajże i korzystałem z MIDI Instruments V2 jak dobrze pamiętam :P
User avatar
Last Samurai
 

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

Shoonay wrote:Jest też kwestia żałosnego nagrywania aparatem fotograficznym i potem jeszcze kompresja do youtube... :-E


Jakby nie było w jakości HD możesz wysłać :gatorclap:
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11098
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 04:51
Online: 261d 17h 30m 39s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Doom na A600

Post IP: rejestrowane!

Wow, Doom na A600, trochę późno :tuptup1: A co do FPs amigowych to także zagrywałem się w Cytadele, kij że na oknie nr 5 gra chodziła jak wół, ale rozwałka była. Bardziej mnie kręciły nawet misje treningowe niż sama gra.

Pamięta ktoś straszliwe crapy: Project Battlefield czy Project Intercalaris? To drugie miałem orginalne, straszna kupa, aż wstyd. Lubiłem za to Za żelazną bramą, min. za obrazki ze Szninkla na ścianach, a co to Death Mask... no niestety był kiepski i mi się nie podobał.

Więcej grzechów nie pamiętam.
http://www.retrostacja.org/ blog o starych grach \(-_-)
User avatar
bebokus Poland (pl) Male
User level 8
 
Posts: 1183
Joined: 22 May 2010, 22:57
Last Visit: Yesterday, 18:53
Online: 54d 8h 43m 6s
Location: Tychy
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 760
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests