Problem z obrazem

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.

Problem z obrazem

Post IP: rejestrowane!

Próbowałem podłączyć swoją A1200 z Blizzardem030 ostatnio do tv, zobaczyć czy działa itd. Niestety jak przełączyłem tv na kanał AV to owszem obraz z Amigi się pojawił, ale taki rozmyty, ogólnie zlepek kolorów, nie takie typowe artefakty, tylko obraz mocno rozjechany i kolorowa mozaika. Komputer działa, dysk działa. Jedyne do czego mam zastrzeżenia to może wyjście video się uszkodziło? Ale też jak, skoro tylko stała w kącie i się kurzyła? Zajrzałem do środka to scalaki ok, wszystko jak należy i czyściutko, więc raczej żadnego zwarcia nie było. Kondensatory też w super stanie. Podłączałem przez żółty kabelek video. Da się jakoś inaczej? Jeśli tak to jak? Może ktoś pomoże?
User avatar
danteinferno Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 169
Joined: 08 Oct 2011, 16:49
Last Visit: Today, 00:19
Online: 4d 8h 12m 2s
Lamps demolished: 92 (+72)
Reputation point: 110
Doradca postowyDoradca postowy

Re: Problem z obrazem

Post IP: rejestrowane!

Nowe TV mogą źle obsługiwać composite video.
Inny sposób podłączenie to sygnal antenowy(analogowy) lub wyjście monitorowe na SCART w TV.

Zrób zdjęcia tego obrazu.
User avatar
norbi Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 366
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 22:10
Online: 37d 2h 51m 42s
Lamps demolished: 30 (+24)
Reputation point: 1530
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Problem z obrazem

Post IP: rejestrowane!

To jest stary tv pod którym ta Amiga chodziła wiele lat bez zarzutu. Nie mam jak zdjęcia zrobić w tej chwili, spróbuje pod innym tv, ale co myślisz, że złączka video ok jest?
User avatar
danteinferno Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 169
Joined: 08 Oct 2011, 16:49
Last Visit: Today, 00:19
Online: 4d 8h 12m 2s
Lamps demolished: 92 (+72)
Reputation point: 110
Doradca postowyDoradca postowy

Re: Problem z obrazem

Post IP: rejestrowane!

Zrób zdjęcie i pogadamy wtedy.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11100
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 01:57
Online: 261d 21h 1m 32s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Problem z obrazem

Post IP: rejestrowane!

Dzisiaj podłączyłem przez modulator do gniazda antenowego i poszło bez problemu. Moim zdaniem to jakiś problem z synchronizacją obrazu. Chciałem podłączyć pecetowski monitor złączką RGB->VGA, coś jak mają tutaj:

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro& ... 56ba334e8e

ale ojciec sie uparł, że zrobi swoją no i jak ją podłączył to spieprzył całą synchronizację. Nie wiem, czy coś przepaliło, czy jak, ale od tego czasu jak spróbował swojego patentu to przez żółte wyjście video też synchronizacja leży. Nie wiem, więc czy jest sens kupować tą przejściówkę od Commodore, która jest w linku, bo jeśli scalak odpowiedzialny za synchronizację obrazu się spieprzył to trzeba by go wymienić. Ale skoro idzie przez modulator to może nic się nie spieprzyło? Na schemacie widać, że sygnał z modulatora i z wyjścia video trafia do jakiegoś encodera video, więc może tutaj pies pogrzebany?
User avatar
danteinferno Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 169
Joined: 08 Oct 2011, 16:49
Last Visit: Today, 00:19
Online: 4d 8h 12m 2s
Lamps demolished: 92 (+72)
Reputation point: 110
Doradca postowyDoradca postowy

Re: Problem z obrazem

Post IP: rejestrowane!

Sam adapter to nie wszystko.
Jeśli monitor VGA nie łapie PAL to potrzebujesz odpalić sterownik np. Dblpal , aby pojawił się poprawny obraz.
User avatar
norbi Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 366
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 22:10
Online: 37d 2h 51m 42s
Lamps demolished: 30 (+24)
Reputation point: 1530
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Problem z obrazem

Post IP: rejestrowane!

Image

Tak obraz wygląda po podłączeniu żółtym wyjściem video do tv, tak samo wyglądał po podłączeniu przejściówką samoróbką RGB-VGA z tym, że monitor dodatkowo informował, że nie jest w stanie osiągnąć synchronizacji 15kHz, a po podłączeniu przez modulator do tv obraz był normalny.

Teraz pytanie, co się spieprzyło?

Drugie pytanie, czy jak kupię i podłączę przejściówką Commodore'a z efuzine do monitora to będzie ok, czy wywalę hajs w błoto?
User avatar
danteinferno Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 169
Joined: 08 Oct 2011, 16:49
Last Visit: Today, 00:19
Online: 4d 8h 12m 2s
Lamps demolished: 92 (+72)
Reputation point: 110
Doradca postowyDoradca postowy


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests