Professional File System 3

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.

Professional File System 3

Post IP: rejestrowane!

Ma ktoś może dostęp do tego?
Nigdy tego nie używałem, SmartFileSystem w mojej A1200 spisuje się świetnie, ale właśnie mi się zachciało zainstalować stabilniejszy (niż FFS) system na HD mojej A600 a podobno nawet ta stara wersja SFS która powinna działać na 68k sprawia jakieś problemy czy cuś.

Podobno najnowszą/ostatnią wersją jest 3.3
http://www.angelfire.com/amiga/greed/pfs3.html
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Professional File System 3

Post IP: rejestrowane!

Sprawdziłem - na FTP mamy PFS 3 + serial.
W sumie dzieki Tobie shoonay, bo nawet nie wiedziałem
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11089
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 16:06
Online: 261d 12h 32m 27s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Professional File System 3

Post IP: rejestrowane!

Sprawdziłem tę wersję...
Podłączyłem mój real ami HD, wrzuciłem do daemona obraz z PFS3, zamontowałem go w WinUAE jako urządzenie o nazwie PSF2, przegrałem dane z katalogu PFS3_floppy na flopa o tejże nazwie, włożyłem, kliknąłem install...
Pierwszy problem pojawia się z dołączonym serialem - w środku znajduje się litera a najwidoczniej okienko wpisowe widzi tylko cyfry, więc albo serial jest niewłaściwy albo ja coś źle robię.
Pominąłem literę i wpisałem tylko dostępne cyfry, instalator nic na to i zainstalował normalnie w L: pliki PFS3 i PFS3DS (DirectSCSI, podobno wymagany dla systemów bez łatek na gigantyczne dyski, czyli poniżej 3.1)
Dodałem PFS3 do filesystemów na HD z odpowiednimi danymi, przegrałem dane z partycji testowej na inną i podmieniłem jej system wraz z odpowiednimi parametrami, reboot... i PSF sie burzy że to "niezbyt legalna" wersja... czyżby źle wpisany serial? ;)
No cóż, na EAB mieli podobne problemy: http://eab.abime.net/showthread.php?t=48141
... sprawdzę jutro.
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Professional File System 3

Post IP: rejestrowane!

Mam działającą ostatnią wersję PFS3, bez durnej instalacji, bez żadnego wklepywania seriali, po prostu jedyny potrzebny plik który ma iść do szuflady L: ;)

Czekajta aż Antek wrzuci...
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Professional File System 3

Post IP: rejestrowane!

Testy na WinUAE pod konfiguracją odpowiadającą mojej prawdziwej A1200 w toku...

Po skopiowaniu zawartości partycji systemowej na inną, przepartycjonowaniu i sformatowaniu jej na PFS3, przegrałem wszystkie dane z powrotem i mój starucny AOS 3.9 (6 letni ;)) działa. Coś się IDE-Fixowi pofixowało i sie zaczął burzyć że nie jest zarejestrowany, ale szybka preinstalacja na starym kluczu i działa.
Niestety, kiedy próbowałem kopiować kolejne dane z następnych partycji, na tej która już był w PFS3 coś się pokiełbasiło i nie pozwalała mi na utworzenie pustego katalogu - szybka naprawa dołączonym do pakietu PFS3 programem PFS3 Doctor i znowu działa.

Właśnie mam włączone 3 DOPUSy któr kopiują dane z 3 różnych partycji na jedną, potem formatujemy i wracamy z danymi... aż do ostatniej patrycji...

Jedno mogę powiedzieć napewno - pod PFS3 system ładuje się a dane kopiują znacznie szybciej niż dotychczas na SFS (na którym już było szybko ;)). Ciekawe jak na real ami.
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Professional File System 3

Post IP: rejestrowane!

Wersja 5.1 za friko na aminecie: http://aminet.net/package/disk/misc/PFS3_53
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Professional File System 3

Post IP: rejestrowane!

Date: 2011-04-10

Odpowiedni człowiek w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie :hee:
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11089
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 16:06
Online: 261d 12h 32m 27s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Professional File System 3

Post IP: rejestrowane!

Przecie od roku o tym pieją na EAB, sam się zainteresowałem dlaczego bo SFS mi starczał... ale teraz bym już do niego nie wrócił, PFS3 jest na serio najlepszym filesystemem amisiowym.

Apropos, są też źródłówki jakby TheCompany chciało zrobić swoją wersję filesystemu który nie otworzy nikt oprócz nich... ]:->
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Professional File System 3

Post IP: rejestrowane!

My zabezpieczamy się w inny sposób, a filesystem po wbiciu Npl połatany został.
Ogólnie nie ma sensu pisać własnego systemu plików, bo w praktyce wystarczy tylko znaleźć exploit na odpalenie czegoś innego w exeku niż to w założeniu miało być.
Jak ktoś chce i tak znajdzie dziurę - na razie niech udowodni, że w naprawdę prosty sposób można się włamać do exeka :-)
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11089
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 16:06
Online: 261d 12h 32m 27s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Professional File System 3

Post IP: rejestrowane!

oo pamiętam te cacko ale powiem że zapodam wam kody 16 tkowe do przyspieszenia i bardziej stabilnej pracy (tylko znajdę mój notesik z zapisaniem tego hhehhe)
Image
User avatar
RoniWorlds Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 649
Joined: 22 May 2010, 21:57
Last Visit: Yesterday, 20:18
Online: 39d 13h 43m 36s
Highscores: 3
Lamps demolished: 3 (+6)
Reputation point: 1137
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests