Reset dla AMIGI

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.

Reset dla AMIGI

Post IP: rejestrowane!

Witam ! Mam pytanie do użytkowników forum - czy ktoś z Państwa może mi pomóc - podesłać wycinek schematu - w sprawie resetu klawiszowego dla Amigi ? Chodzi o to by moja A1200 mogła być resetowana tak jak PC z niestabilnego klawisza.
User avatar
litsteve Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 240
Joined: 11 Jul 2010, 06:34
Last Visit: Yesterday, 12:02
Online: 3d 19h 53m 21s
Location: Włocławek
Lamps demolished: 73 (+135)
Reputation point: 60
Najemnik

Re: Reset dla AMIGI

Post IP: rejestrowane!

Najprostszym (niewymagającym nakładów finansowych ;)) sposobem imho jest to: http://aminet.net/package/docs/hard/A1k2TReset
Wystarczy że masz jakikolwiek klawisz/pstrykacz/przełącznik nad dwóch kabelkach który można zewrzec, lutujesz je do odpowiednich pinów (9 i 10, czyli dwa pierwsze z lewej) złącza testowego TP1 w lewym dolnym rogu mobo A1200 i voila.
Sam tak mam.
Tylko dobrze "obudź" lut podgrzewając go, w końcu jakieś 18 lat był w spoczynku ;)

Code: Select all
This is a solution to the problem you will encounter if you build your A1200
into a tower:

It isn't easy to create a RESET with an extern A2000 keyboard, therefore
you need an extra switch. There exist different possibilities to solve the
problem (some are known to you already, I'm sure)...

At first, I had a reset switch that was soldered somewhere to an IC. Then I
examined the Amiga board a bit closer and was sure that the TP pads had been
constructed by Commodore (or AT...) to test the boards after their assembly.
( I think TP is for "Test Point".) You have to establish resets to test a
board. So I got my multimeter and compared the voltages and behaviour of my
old reset switch and the TP pads. So, I had this idea...

This is my proposal:

    A1200-Board (view from the top)

    |
    |------+
    |      |
    |    +-+
    | P  |
    | C  |
    | M  |
    | C  |
    | I  |
    | A  |
    |    |
    |    +-+
    |      |
    |------+
    |         TP1
    |   +----------+
    |   |**********< 1
    |   +----------+
    |
    |         TP2
    |   +----------+
    | 1 >**********|
    |   +----------+
    |O
    +--------------------------


You have to solder a 2-pin connector (like those on PC boards) to TP1 PIN 10
and PIN 9. The RESET switch of a standard PC tower can be connected to the
above connector.


I don't take any responsibility for this hack. It works fine with my
computer. DON'T USE THIS HACK, IF YOU ARE NOT ABSOLUTELY SURE, WHAT YOU'RE
DOING!


Contact me at my e-mail address: gx511@chaos.nwnet.de

Special thanks to my friend Nils Lahmann for his translation.


Happy hacking!!!

Carsten Bartels
Można też dokupić interfejs klawiatury, na niektórych jest odpowiednie złącze, do którego podłączasz kabelki od Twojej obudowy tower.
Amiga trwa i trwa mać!

Image
User avatar
Shoonay Poland (pl) Male
Chadziaj leśny
 
Posts: 6579
Joined: 13 Jun 2010, 15:55
Last Visit: 02 Apr 2015, 16:20
Online: 139d 20h 31m 34s
Location: Czorny Ślunsk
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 699
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Reset dla AMIGI

Post IP: rejestrowane!

Dziękuję za podpowiedź i link :-) w wolnym czasie zabiorę się za moją A1200 robiąc tak jak napisałeś . W końcu po latach klawisz reset na obudowie el/boxu wróci do łask
User avatar
litsteve Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 240
Joined: 11 Jul 2010, 06:34
Last Visit: Yesterday, 12:02
Online: 3d 19h 53m 21s
Location: Włocławek
Lamps demolished: 73 (+135)
Reputation point: 60
Najemnik

Re: Reset dla AMIGI

Post IP: rejestrowane!

Ja robiłem do A500. W oryginalnej instrukcji był schemat ideowy Amki. Na rozpisce złącza klawiatury, jeden z pinów był oznaczony reset. Podciągnąłem go do guzika, a drugą stronę do masy i śmigało. Potem jak wpakowałem 500ke do tower'ki to pod turbo miałem kickstart selektor (1.3 <-> 2.04), a pod resetem... Reset :haha:

Teraz wydaje się to śmieszne, ale w tamtych czasach to było kozak. Tak jak posiadanie monitora, który promuje amigowe rozdziałki na zwykłej przelotce :-D
Image
Image
User avatar
miki1406 Poland (pl) Male
User level 1
 
Posts: 77
Joined: 08 Oct 2012, 09:18
Last Visit: 22 Jan 2017, 21:36
Online: 1d 1h 56m 39s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Reset dla AMIGI

Post IP: rejestrowane!

To do dziś ma swój urok, więc mi akurat śmieszne się nie wydaje :tuptup1:
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11100
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 01:57
Online: 261d 21h 1m 32s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests