Stacja Zip i amiga

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.

Stacja Zip i amiga

Post IP: rejestrowane!

Ahoj!:] kilka dni temu dostalem nowiuskie dyskietki zip 100mb x10 i 2 stacje zip drive Iomega 100 SCSI i USB... do peceta mi to nie potrzebne, ale pomyslalem odrazu o amidze poszperalem w necie i znalazlem odpowiedzi na pare podstawowoych pytan czyli czy da sie opdlaczyc stacje zip? czy dyskietka zip moze byc uzywana jako twardziel itp itd:]
http://www.amigareport.com/ar321/review7.html

Ukryta treść:


http://www.ppa.pl/sprzet/wciaz-zip-ie.html
Ukryta treść:


http://aminet.net/search?query=zip+drive

ale interesuje mnie opinia, porady, uwagi ludzi ktorzy posiadaja, posiadali taki naped w swojej amidze lub mieli stycznosc z napedem zim pod amiga:]

ja osobiscie niemam czasu narazie na podlaczenie amigi do tv w domu;/ i przetestowania ale w wakacje napewno to zrobie :>
Last edited by DrN00b on 12 Mar 2015, 19:22, edited 3 times in total.
User avatar
DrN00b United Kingdom (uk) Male
User level 6
 
Posts: 837
Joined: 26 Mar 2014, 10:48
Last Visit: 16 May 2016, 21:03
Online: 71d 11h 53m 7s
Location: Swidnik / Lamlash
Highscores: 4
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 650
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Stacja Zip i amiga

Post IP: rejestrowane!

Wszystko ładnie działa pod warunkiem ze masz w Amidze odpowiednie złącze.
User avatar
norbi Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 366
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 22:10
Online: 37d 2h 51m 42s
Lamps demolished: 30 (+24)
Reputation point: 1530
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Stacja Zip i amiga

Post IP: rejestrowane!

spoko a jak to wyglada z szybkoscia? ronica jakas miedzy poszczegolnymi modlami amigi? jakas sugerowana ilosc ramu itp?
jak tak sobie czytam to widze ze zip jako twardziel dziala praktycznei tak samo jak karta cf/sd a jak to wyglada z instalacja zip na miekko... jakas specjalna mountlista potrzebna ? jak wyglada zmian dyskietek jezeli mam na 1 zipie nagranego np heimdalla...?:> sorki za takie pytanka ale jak narazie nigdzie sie nie doczytalem konkretnych odpowiedzi na te pewnie banalne pytania, ale mam nadzieje ze wkoncu dotre to tych informcji
User avatar
DrN00b United Kingdom (uk) Male
User level 6
 
Posts: 837
Joined: 26 Mar 2014, 10:48
Last Visit: 16 May 2016, 21:03
Online: 71d 11h 53m 7s
Location: Swidnik / Lamlash
Highscores: 4
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 650
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Stacja Zip i amiga

Post IP: rejestrowane!

Pod scsi i ide, zip osiąga prędkościjakie udostępniają te standardy w Amidze
Na USB i lpt jest zdecydowanie wolniej.
Zip lepiej traktować jako magazyn czy przenośny nośnik danych.
Oczywiście nie przeszkadza to w uzywaniu jako hdd.
Zip nie zastąpi stacji dyskow.
Jako dysk należy zastosować hdtoolbox do założenie partycji.
Jako dyskietka, potrzebna jest moutlista. Można wtedy odczytac format pecetowy czy makowy.
Wszystko zalezy od filesystemu (ntfs, exfat, ext3 itp)

Mozna np. w a500 wystartować z dyskietki, podmontowac zip na lpt i od tego momentu ma sie dysk twardy 100mb
Duzo jak na a500
User avatar
norbi Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 366
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 22:10
Online: 37d 2h 51m 42s
Lamps demolished: 30 (+24)
Reputation point: 1530
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Stacja Zip i amiga

Post IP: rejestrowane!

norbi wrote:Zip nie zastąpi stacji dyskow.
a szkoda:P
dzieki wielkie za uzyteczne informacje ^^ sprobuej zamontowac go jako twardziela do mojej 500 :] jak tylko bedzie troche czasu w domu
.. tylko co ja zrobie z kolejnymi dyskietkami zip.. dostalem kilka dni temu kolejne 90 sztuk xD
User avatar
DrN00b United Kingdom (uk) Male
User level 6
 
Posts: 837
Joined: 26 Mar 2014, 10:48
Last Visit: 16 May 2016, 21:03
Online: 71d 11h 53m 7s
Location: Swidnik / Lamlash
Highscores: 4
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 650
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Stacja Zip i amiga

Post IP: rejestrowane!

Z chęcią się kilkoma zaopiekuje :-)

Masz jeszcze jakieś pytania na temat zip ?

-- 13 Mar 2015, 07:42 --

User avatar
norbi Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 366
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 22:10
Online: 37d 2h 51m 42s
Lamps demolished: 30 (+24)
Reputation point: 1530
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Stacja Zip i amiga

Post IP: rejestrowane!

^^heh ;] nie w sumie interesowalo mnie najbardziej jak wyglada uzycie tej ze stacji jako normalnego napedu ale jak nie zastapi stacji to zip jako twardzel jest bardzo ladnie opisany na kilku stronach wiec powinno obyc sie bez problemu ;] ale dzieki
a jak chcesz pare dyskietek to moge pare Ci podeslac
dzieki jeszcze raz

a tu dla ciekawskich ...
zip w c64 ;)
http://members.shaw.ca/cue64/zipdrive.html
Ukryta treść:
User avatar
DrN00b United Kingdom (uk) Male
User level 6
 
Posts: 837
Joined: 26 Mar 2014, 10:48
Last Visit: 16 May 2016, 21:03
Online: 71d 11h 53m 7s
Location: Swidnik / Lamlash
Highscores: 4
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 650
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Stacja Zip i amiga

Post IP: rejestrowane!

No tak.
Do ZXSpectrum czy Atari tez podłączysz, kwestia złącza i sterownika.

Nie ma możliwości podlaczenia ZIP pod złącze FDD, wiec ten napęd nie może zastąpić stacji dysków.
User avatar
norbi Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 366
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 22:10
Online: 37d 2h 51m 42s
Lamps demolished: 30 (+24)
Reputation point: 1530
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Stacja Zip i amiga

Post IP: rejestrowane!

Szkoda norbi, że fachowo nie wyjaśniłeś DLACZEGO nie można używać stacji ZIP jako normalnego napędu.
Wtedy część osób by mogła lepiej zrozumieć co i jak.

W mojej ocenie uważam, że rom Arosa mógłby spokojnie wspierać dyskietki ZIP (posiadając odpowiedni sterownik, który by pozwalał użytkować taką stację jak tą tradycyjną bez żadnych mountlist itd. -- ot włączasz Amigę i działa), tylko nie ma to uzasadnienia (o tym dalej).
Teoretycznie niekompatybilna wstecz byłaby większość gier NONDOS -- z racji tego, że w kodzie programu często była informacja w którym tracku na dyskietce ulokowane są dane. A z drugiej strony...
...dyskietka ZIP mogłaby być zapisana powiedzmy ścieżkami (trackami) od 0 do 79, a reszta miejsca byłaby niewykorzystana.
Analogicznie do dzisiejszych czasów: kto bogatemu zabroni używać płyt BluRay jako dyskietek i zapisywać na nie 946 176 bajtów :lol2:

Wsparcie w romie Arosa dla ZIP mogłoby mieć potencjał też taki, iż mogłyby powstawać odpowiednio przygotowane obrazy dyskietek ubite w jeden duży obraz, co eliminowałoby konieczność przekładania dyskietek.
Schodząc na ziemię: takie wsparcie dla ZIP byłoby sztuką dla sztuki, ponieważ przy dzisiejszym emulowaniu stacji dyskietek i wykorzystywaniu kart SD bezsensowne wydaje się rozwijać gałąź nad wymarłym nośnikiem danych jakim bez wątpienia są dyskietki ZIP.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11100
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 01:57
Online: 261d 21h 1m 32s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Stacja Zip i amiga

Post IP: rejestrowane!

ZIP mozna uzywac jako normalnego napęd
Aby ZIP działał jako stacja dysków musiałby się komunikować z Amigą poprzez trackdisk.device i złącze FDD.

Wykorzystanie kart SD w emulatorach stacji dysków nie ma nic wspolnego z tym co chciałbyś osiagnąc za pomocą ZIP.
SD przechowuje obrazy dyskietek, a nie jedną dyskietkę.
ZIP równiez można do tego wykorzystać (adapter IDE-USB i Gotek)
User avatar
norbi Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 366
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 22:10
Online: 37d 2h 51m 42s
Lamps demolished: 30 (+24)
Reputation point: 1530
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Stacja Zip i amiga

Post IP: rejestrowane!

norbi wrote:SD przechowuje obrazy dyskietek, a nie jedną dyskietkę.

Fakt, za słabo to sprecyzowałem w poście. Pamiętam, że jak trwała dyskusja to była informacja, że wrzucane na SD są obrazy adf, które się montuje.

norbi wrote:ZIP równiez można do tego wykorzystać (adapter IDE-USB i Gotek)

O Goteku nie czytałem, na PPA widzę, że ktoś go testował:
http://www.ppa.pl/forum/amiga/29766/gor ... ulator-fdd
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11100
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 01:57
Online: 261d 21h 1m 32s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Stacja Zip i amiga

Post IP: rejestrowane!

Na ppa jest kilka watku dotyczących Goteka.
Jako urzadzenie do odpalania gier czy demek nadaje sie znakomicie, ale juz manipulacja w obrazie adf (zapis) stwarza problemy. (znam to autopsji)
Na pewno gdyby firmware było rozwijane zostałoby to juz poprawione.
User avatar
norbi Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 366
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 22:10
Online: 37d 2h 51m 42s
Lamps demolished: 30 (+24)
Reputation point: 1530
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Stacja Zip i amiga

Post IP: rejestrowane!

norbi wrote:ale juz manipulacja w obrazie adf (zapis) stwarza problemy. (znam to autopsji)

Czy możesz rozwinąć ten wątek?
Co się dokładnie działo?
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11100
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 01:57
Online: 261d 21h 1m 32s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8913
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Stacja Zip i amiga

Post IP: rejestrowane!

Nie można zrobić sejwow w grach.
Nagrywanie plikow często uszkada dyskietkę i zawiesza sie gotka.
Zapisanie dms czy adf na gotka nie zawsze działa.

Szkoda ze nowe firmware nie jest dostępne .
Taki ciekawy projekt.
User avatar
norbi Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 366
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 22:10
Online: 37d 2h 51m 42s
Lamps demolished: 30 (+24)
Reputation point: 1530
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests