Amiga 500 - problem z płytą główną?

Dział poświęcony prawdziwej, jak i emulowanej Amidze na emulatorze WinUAE, WinFellow.

Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

Witam Amigowców.

Panowie mam problem.
Wczoraj dostałem za free Amigę 500. Kuźwa, w jakim ona była stanie :/ Żółta, śmierdząca (od papierosów). Wziąłem ją na warsztat, bo wszystko można naprawić/odświeżyć, tym bardziej, że nic nie płaciłem :)

Podłączyłem Amigę do TV (kabel Euro), uruchamiam i na ekranie mam tylko biały ekran i brak sławnej dyskietki :(
Stacja dysków "cyka" jak powinna. Wkładam mimo wszystko dyskietkę i pierwszy odczyt - jest, ale nic więcej. Tzn, stacja widzi dyskietkę i próbowała ją czytać, ale nic poza tym.

Rozebrałem kompa na części pierwsze i uruchomiłem ponownie TYLKO samą płytę główną. Problem dalej ten sam:
biały ekran i brak dyskietki na ekranie.

Podczas demontażu chorej Amigi na części pierwsze zauważyłem również, że dodatkowa pamięć 0.5MB Fast jest uszkodzona. Bateria, która podtrzymywała zegar jest rozlana, oprócz tego jeden kondensator smd, który również znajdował się na płytce tej pamięci odpadł, ponieważ kwas wylany z baterii rozlał się na niego.

Jeżeli ktoś wie, dlaczego ta płyta główna nie odpala się prawidłowo, to będę wdzięczny, bo nie wiem, czy ma sens bawić się dalej, czy sprzedać Amigę na części, bo reszta jest sprawna: zasilacz - ok, klawiatura - ok (działał miękki reset przy pomocy klawiatury).

pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
User avatar
KEYMUTHA Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 11
Joined: 30 Apr 2015, 05:59
Last Visit: 01 Nov 2015, 09:41
Online: 6h 41m 33s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

Hm, jak masz do czego to spróbowałbym ją jeszcze podłączyć wyjściem mono i zobaczyć czy wtedy jakiś obraz się pokazuje.
A1200, Apollo 040/33@40 MHz, 32MB, 4GB HDD
Lenovo Y580, i7 3610QM, 8GB, GTX660M, Crucial M4 128GB SSD, Seagate 1TB, FHD
Gigabyte MA770-UD3, Phenom II @4,2GHz + Scythe GKC, 8 GB DDR2 Geil @960MHz, Radeon 4850 + Accelero S1, Chieftec 650W, Gladius M40
User avatar
ketyow Poland (pl) Male
User level 5
 
Posts: 547
Joined: 10 Apr 2011, 19:54
Last Visit: 23 Feb 2018, 09:26
Online: 39d 7h 14m 4s
Location: Gdynia
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 408
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

Padłem.
Odpaliłem Amigę przez wyjście mono i bum! Obraz jest. Mało tego, odpaliłem raz jeszcze przez Euro i obraz również jest. Pytanie w takim razie...dlaczego wcześniej nie miałem? Hm...nie wiem, ale co zauważyłem nowego. Stacja dysków...wkładam dyskietkę, zaświeca się dioda odczytu po czym pokazuje się ponownie na ekranie logo dyskietki, tak, jakby dyskietka była pusta. Nie wiem czy to nie czasem przez zabrudzoną głowicę. Spróbuję ją przeczyścić i odpalić sprzęt raz jeszcze.
Udało mi się obudowę umyć. Co prawda nie jest ona już biała, ale jest czyściejsza i ma normalny zapach :P

Przy okazji powiem Wam ludziska, że bardzo spodobał mi się projekt jednego gościa: Amiga X500

https://www.kickstarter.com/projects/50 ... puter-case

Ja wiem, że w środku to już jest miniPC, ale sama obudowa jest świetna.
Poza tym widziałem, że na tym "czymś" zainstalował gościu AmiOS.

Co do samego systemu mam wiele pytań, ale to pewnie w innym dziale :)
User avatar
KEYMUTHA Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 11
Joined: 30 Apr 2015, 05:59
Last Visit: 01 Nov 2015, 09:41
Online: 6h 41m 33s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

Tak to już jest z komputerami, coś jej się odblokowało po puszczeniu z mono. Potestuj z innymi dyskietkami, może z jakiejś ruszy, choć skoro ogólny stan był kiepski, to czyszczenie może być mocno wskazane.
A1200, Apollo 040/33@40 MHz, 32MB, 4GB HDD
Lenovo Y580, i7 3610QM, 8GB, GTX660M, Crucial M4 128GB SSD, Seagate 1TB, FHD
Gigabyte MA770-UD3, Phenom II @4,2GHz + Scythe GKC, 8 GB DDR2 Geil @960MHz, Radeon 4850 + Accelero S1, Chieftec 650W, Gladius M40
User avatar
ketyow Poland (pl) Male
User level 5
 
Posts: 547
Joined: 10 Apr 2011, 19:54
Last Visit: 23 Feb 2018, 09:26
Online: 39d 7h 14m 4s
Location: Gdynia
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 408
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

To "Bum" na początku zdania mnie zaniepokoiło :-E Jednak cieszę się, że wszystko w porządku. Sprzęt widać trochę głupieje. Martwi mnie ta wylana bateria, złamany kondensator i uszkodzona pamięć. Coś dużo tego. Widać, że amiga jest w rozsypce z każdej strony, więc nie ma co się dziwić że ledwo działa. Ale może uda Ci się ją przywrócić do stanu używalności.

Co do projektu to jest cool, choć ja osobiście jestem miłośnikiem klasycznych kolorków ;) Dzisiaj za dużo czarnego wszędzie. Pomysł na obudowę jest świetny, ale jak na mój gust w stosunku do prawdziwej Amigi, ta jest zbyt kanciasta i blokowata.

P.S. I te płaskie klawisze nie będą robić tego cudownego klikania :mrgreen:
User avatar
Rekkimaru Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 1547
Joined: 11 Sep 2010, 14:55
Last Visit: Today, 01:18
Online: 86d 15h 49m 15s
Location: Netherrealm
Highscores: 5
Lamps demolished: 820 (+974)
Reputation point: 732
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

Amiga działa. Testowałem na różnych grach, ale poniżej opiszę, co jeszcze jest nie tak.

Stacja dysków. Czyta, ale czasami nie chce "zatrybić".
Co pomaga? Te kółko, które kręci dyskietkę, muszę czasami poruszać i dyskietka będzie czytana. Głowica wyczyszczona.
Ta dodatkowa pamięć. Jest póki co wyjęta z Amigi. Potem ją podłączę i sprawdzę czy działa, ale ja nie pamiętam, które gry na 100% wymagały 1MB.
Baterię na tej płytce (pamięci) można wymienić. Wydaje mi się, że da się ja też zastąpić tą płaską, która jest stosowana na płytach głównych do podtrzymywania BIOSu.

Jeżeli ktoś z Was ma pomysł na tą stację dysków (jeszcze), to chętnie wysłucham :)

Póki co Amiga nadal jest rozebrana, bo elementy plastikowe suszą się :)

Poza tym...znalazłem jeszcze taką stronę:

http://www.efunzine.com/
User avatar
KEYMUTHA Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 11
Joined: 30 Apr 2015, 05:59
Last Visit: 01 Nov 2015, 09:41
Online: 6h 41m 33s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

Narazie daruj sobie baterię.
Większość gier wymaga 1MB, ale i tak przy mniejszej ilości pamięci gry ruszają do pewnego momentu .
Więc albo uszkodzona stacja lub dyskietki albo brak bootblocka bootującego.
Możesz dostosować stacje pc to działania z Amigą
User avatar
norbi Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 370
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 21:13
Online: 37d 6h 34m 53s
Lamps demolished: 30 (+24)
Reputation point: 1530
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

Stację sprawdziłem. Bankowo uszkodzona. Jak nie chce czytać dyskietki, to poruszam tym kółkiem i czyta.
Czyszczenie i przesmarowanie nie pomogło.
Teraz jeszcze muszę jakoś sprawdzić, czy pamięć jest sprawna i będę wiedzieć, na czym stoję.
User avatar
KEYMUTHA Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 11
Joined: 30 Apr 2015, 05:59
Last Visit: 01 Nov 2015, 09:41
Online: 6h 41m 33s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

Co do stacji dyskietek - trudno ją naprawić samemu, chociaż nie mówię że to nie możliwe, aczkolwiek możesz spróbować gdzieś zakupić inną stację np. zewnętrzną albo przerobić tę z PC.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic694491.html
Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3375
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: 07 Oct 2017, 16:55
Online: 48d 7h 8m 1s
Location: Legnica
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1626
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

A powiedzcie mi Panowie...gdybym zamiast stacji zakupił ten czytnik USB/kart pamięci, który można znaleźć na allegro. Mam na myśli to:

https://youtu.be/cUxsmQxJZ3c - GOTEK

Poza tym (nie patrząc na tę moją Amigę, którą posiadam teraz w domu)...którą najlepiej wybrać do grania?
500?600 albo polować na 1200?

Jeżeli chodzi o 1200, to widziałem, że można ją sporo rozbudować, ale powiedzmy, że to mnie nie interesuje, bo upgrade tamtej Amigi nie jest tani :)

Lata temu siedziałem przy 500-tce, która miała dodatkowe 512kB Fast, a gier miałem kilkaset.

Pamiętam w tamtych czasach, że kolega, który miał 600 model musiał wgrywać KickStartera podczas grania w niektóre tytuły. Pamiętam też, że najbardziej przyjazna dla gracza była 1200, która posiadał kolega, ale ona byłą wtedy droższa :)

Tak gdybam, bo nie wiem czy coś z tą robić, czy sprzedać na części albo w całości (komplet) i napisać tylko, że stacja dysków do wymiany.
User avatar
KEYMUTHA Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 11
Joined: 30 Apr 2015, 05:59
Last Visit: 01 Nov 2015, 09:41
Online: 6h 41m 33s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

Co do urządzenia z filmiku to się nie wypowiem, wygląda ciekawie ale nie bardzo znam się na takich eksperymentach - może któryś z reszty użytkowników będzie mógł ci doradzić.

Natomiast jeżeli chodzi o gry no to tu nie ma co deliberować - jeżeli masz możliwość zakupu A1200, to tę bym polecał :) Sporo zacnych tytułów ma swoje wersje specjalnie przeznaczone na kości AGA, chociażby Theme Park który na A1200 wygląda i działa znacznie lepiej niż na A500.
Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3375
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: 07 Oct 2017, 16:55
Online: 48d 7h 8m 1s
Location: Legnica
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1626
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

Szkoda tylko, że za model 1200 ludzie sobie dużo życzą :)
Ceny na ebay, to już w ogóle masakra :)

Skoro tutaj już mam rozwinięty temat, czy mogę zapytać o system AmigaOS?
Nigdy nie miałem z nim do czynienia, a nie ukrywam, że mnie zaciekawił.
Przede wszystkim interesuje mnie jego legalność. Czy jest darmowy, jak linux czy płatny, jak Windows?
Czy jest możliwość zainstalowania tego systemu na normalnym PC?
No i jeszcze jedno. Co zyskać można na takim systemie? Czy on jest na tyle dobry, że może w domu zastąpić Windowsa? (na przykład)
User avatar
KEYMUTHA Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 11
Joined: 30 Apr 2015, 05:59
Last Visit: 01 Nov 2015, 09:41
Online: 6h 41m 33s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 0

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

Musisz mieć własny nośnik z oryginalnym systemem. Wtedy jest legalnie. Poczytaj choćby tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/AmigaOS
Amiga: 500/500+/1200 i wiele inych... ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2165
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: Yesterday, 17:36
Online: 88d 23h 36m 6s
Location: Silesia
Highscores: 1
Lamps demolished: 1295 (+1112)
Reputation point: 773
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

Jesli masz Amige, to legalnie możesz uzywac takiego systemu jaki był z nią sprzedawany.

Gotek to ciekawe urządzenie.
Niedawno powstalo drugie firmware do dzialania z Amigą.
Oryginalnie dziala tylko z pc.
Przeprogramowanie Gotka wymaga podłączenia go poprzez kabel ttl-usb.
Mozna tez kupic gotowe urzadzenie

ps
Mam Gotka.
Pytaj
Last edited by norbi on 10 May 2015, 19:18, edited 3 times in total.
User avatar
norbi Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 370
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 21:13
Online: 37d 6h 34m 53s
Lamps demolished: 30 (+24)
Reputation point: 1530
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

Ja się tylko wypowiem na szybko odnośnie pamięci - jeżeli odpadł kondenastor, to bez ponownego wlutowania go i sprawdzenia ścieżek, nie wkładałbym tego do A500 i nie próbował razem uruchamiać. Może ruszy bez niego, może nie ruszy, a może sobie tym załatwisz tą A500/fast RAM. Nie wiem na ile radzisz sobie z lutownicą, ale na ogół to żadna filozofia, żeby coś takiego odratować.
A1200, Apollo 040/33@40 MHz, 32MB, 4GB HDD
Lenovo Y580, i7 3610QM, 8GB, GTX660M, Crucial M4 128GB SSD, Seagate 1TB, FHD
Gigabyte MA770-UD3, Phenom II @4,2GHz + Scythe GKC, 8 GB DDR2 Geil @960MHz, Radeon 4850 + Accelero S1, Chieftec 650W, Gladius M40
User avatar
ketyow Poland (pl) Male
User level 5
 
Posts: 547
Joined: 10 Apr 2011, 19:54
Last Visit: 23 Feb 2018, 09:26
Online: 39d 7h 14m 4s
Location: Gdynia
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 408
Don CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon CorleoneDon Corleone

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

Sprzedaj ją, kup A600 z dyskiem twardym,
dokup przynajmniej ram 8mb i WHDload ci zadziała oraz praktycznie wszystkie gry.
Oczywiście żeby wymieniać dane między Amigą a PC (na którym ściągniesz gry z netu) potrzeba ci jesio
przejściówkę PCMCIA i CF ale to groszowe sprawy i masówka na allegro.

Polecam poczytać masę wątków na największym forum amigowym w Polsce (na pewno znajdziesz) :)
User avatar
Vato Poland (pl) Male
User level 2
 
Posts: 142
Joined: 12 Aug 2014, 13:00
Last Visit: 14 Aug 2015, 11:19
Online: 3d 14h 59m 2s
Location: Cieszyn, Bielsko-Biała
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

Vato wrote:Sprzedaj ją, kup A600 z dyskiem twardym,
dokup przynajmniej ram 8mb i WHDload ci zadziała oraz praktycznie wszystkie gry.


8 Mb samo nie wystarczy-karta turbo z dodatkowa pamięcią Fast Ram owszem. Procesor Motorola 7Mhz to za mało do gier WHDLoad nawet tych prostych !! ;)
Image
To, że coś umieszczam na forum to nie znaczy że jestem tego fan bojem czy mi się to podoba. Robię to żeby się z wami podzielić informacją, że taki coś istnieje.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2420
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 22 Feb 2018, 19:18
Online: 63d 10m 8s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 648
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

ihtius wrote:Procesor Motorola 7Mhz to za mało do gier WHDLoad nawet tych prostych


Przecież 500tka ma ten sam procesor co 600tka...
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11259
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:03
Online: 265d 19h 16s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8928
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Amiga 500 - problem z płytą główną?

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:Przecież 500tka ma ten sam procesor co 600tka...


Nie wiem o co Ci chodzi ?
Chodzi mi o to, że te WHDLoad wymaga procesora 68020 i na Amigach 500/600 bez karty Turbo nie odpalisz przecież w ten sposób gier. Nawet trylion pamięci Ram tym Amigom nie pomoże bez karty turbo. :-)
Image
To, że coś umieszczam na forum to nie znaczy że jestem tego fan bojem czy mi się to podoba. Robię to żeby się z wami podzielić informacją, że taki coś istnieje.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2420
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 22 Feb 2018, 19:18
Online: 63d 10m 8s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 648
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Warsztaty Amigowe

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests