AmigaOS4

Dział poświęcony prawdziwej, jak i emulowanej Amidze na emulatorze WinUAE, WinFellow.

AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

Czy jest już możliwość instalacji AmigaOs 4 na emu WinUAE ?
Wiem że kiedyś nie było takiej opcji,a pytam sie teraz bo może coś się zmieniło :)
Poradniki - Aktualizacja 2018-02-09
WinUAE

Image
User avatar
chrumcio Poland (pl) Male
User level 6
 
Posts: 799
Joined: 19 Aug 2011, 16:33
Last Visit: Yesterday, 22:16
Online: 45d 6h 32m 38s
Highscores: 1
Lamps demolished: 396 (+488)
Reputation point: 535
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

Jeśli winuae doczeka się emulacji PPC to prawdopodobnie będzie możliwość instalacji OS4.
User avatar
norbi Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 370
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 21:13
Online: 37d 6h 34m 53s
Lamps demolished: 30 (+24)
Reputation point: 1530
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

norbi wrote:Jeśli winuae doczeka się emulacji PPC to prawdopodobnie będzie możliwość instalacji OS4.

To chyba szybko nie nastąpi myślę, że z 10 lat co najmniej.
Image
To, że coś umieszczam na forum to nie znaczy że jestem tego fan bojem czy mi się to podoba. Robię to żeby się z wami podzielić informacją, że taki coś istnieje.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2420
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 22 Feb 2018, 19:18
Online: 63d 10m 8s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 648
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

Z tego co wiem Toni na dzień dzisiejszy wcale nie jest zainteresowany dodaniem wsparcia PPC...
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11259
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:03
Online: 265d 19h 16s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8928
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:Z tego co wiem Toni na dzień dzisiejszy wcale nie jest zainteresowany dodaniem wsparcia PPC...


Bo dla przemysłu amigowego by to się tragicznie zakończyło. Dobiłby tylko resztki ostatniej żywej Amigi.
Image
To, że coś umieszczam na forum to nie znaczy że jestem tego fan bojem czy mi się to podoba. Robię to żeby się z wami podzielić informacją, że taki coś istnieje.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2420
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 22 Feb 2018, 19:18
Online: 63d 10m 8s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 648
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

Nie przesadzajmy jak ogrodnicy, Ihtius - to prędzej "lenistwo" Toniego, bo do ogarnięcia jest spory temat.
Woli się skupić na "ważniejszym" w tej chwili temacie: dopieszczeniu do perfekcji emulowania klasyka niż rozgrzebywanie nowego tematu.
Albo jak to twierdzi Bober - zrobienia wszystkiego co się da, aby WinUAE do pracy wymagał 8 rdzeniowego CPU, 12GB Ram, 4 porządnych kart graficznych spiętych w 4-Way.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11259
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:03
Online: 265d 19h 16s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8928
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:Albo jak to twierdzi Bober - zrobienia wszystkiego co się da, aby WinUAE do pracy wymagał 8 rdzeniowego CPU, 12GB Ram, 4 porządnych kart graficznych spiętych w 4-Way.

Fakt, ale przydałoby się wsparcie dla wielordzeniowych procesorów i itp. rzeczy. :-)
Te dopieszczanie polega u Toniego na ciągłym wzroście wymagań, fakt że procesor jak emuluje musi tak samo liczyć jak ten procesor z klasycznej Amigi i na to potrzeba sporej mocy obliczeniowej jednak ja dawniej na jedno-rdzeniowym Athlonie 2000 XP uruchamiałem większość gier i to amigowych fpsów bez problemów teraz to zapewne byłby to problem na najnowszych wersjach winuae.
Image
To, że coś umieszczam na forum to nie znaczy że jestem tego fan bojem czy mi się to podoba. Robię to żeby się z wami podzielić informacją, że taki coś istnieje.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2420
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 22 Feb 2018, 19:18
Online: 63d 10m 8s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 648
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

Dokładnie, ihtiusku - niestety. Na starszym sprzęcie jedyna sensowna wersja, którą można używać to 1.6.1.
Te wyżej są już "krówkami" prawdopodobnie po zmianach przy Direct3D. Za to zbieram cięgi od Bobra i Pana Rekkimaru.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11259
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:03
Online: 265d 19h 16s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8928
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

No wsparcie wielu jajec przydałoby się. Na względnie nowych netbookach jest lipa z wydajnością, a kiedyś takiego Genetic Species odpalałem na Duronie 700 MHz.
User avatar
adiq22 Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 265
Joined: 03 Jun 2012, 13:31
Last Visit: Yesterday, 22:12
Online: 14d 5h 43m 32s
Lamps demolished: 26 (+26)
Reputation point: 260
Chorąży TorpedaChorąży TorpedaChorąży Torpeda

Re: AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

Toni nawet zrobił wersje 64 bitową. Ktoś ją testował ?
Image
To, że coś umieszczam na forum to nie znaczy że jestem tego fan bojem czy mi się to podoba. Robię to żeby się z wami podzielić informacją, że taki coś istnieje.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2420
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 22 Feb 2018, 19:18
Online: 63d 10m 8s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 648
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

Ja, ale nie widziałem sensu w używaniu jej - jedyna różnica jaką zauważyłem to możliwość zwiększania pamięci Z3 Fast do 2GB (dla porównania wersja x32 1.5GB).
Wersja 64-bitowa nadal ma wsparcie tylko na jeden rdzeń.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11259
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:03
Online: 265d 19h 16s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8928
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

Podobnie jak z grami na PC, przykładowo Far Cry, gdzie można było sobie zainstalować patcha 64 bitowego pod procesory AMD wtedy jedno-rdzeniowe jeszcze. Zainstalowałem sobie i... dupa żadnego wzrostu wydajności w stosunku do wersji 32 bitowej. W sumie może był jakiś minimalny ja go jednak nie zauważyłem a testowałem na tych samych momentach w grze.

-- 27 Sie 2013, 00:30 --

Teoretycznie powinno być szybciej bo procesor pracuje wtedy na rejestrach 64 bitowych czyli dwukrotnie szybszych od 32 bitowych.
Image
To, że coś umieszczam na forum to nie znaczy że jestem tego fan bojem czy mi się to podoba. Robię to żeby się z wami podzielić informacją, że taki coś istnieje.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2420
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 22 Feb 2018, 19:18
Online: 63d 10m 8s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 648
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

TAK, JUŻ JEST. POPATRZ DO DZIAŁU WARSZTATY AMIGOWE/SOFTWARE TEMAT WINUAE PPC OS
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 260
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 29 Dec 2017, 00:45
Online: 6d 12h 18m 19s
Lamps demolished: 41 (+29)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

A dokładniej do tego tematu:
http://forum.thecompany.pl/topic3676.html
Amiga: 500/500+/1200 i wiele inych... ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2165
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: Yesterday, 17:36
Online: 88d 23h 36m 6s
Location: Silesia
Highscores: 1
Lamps demolished: 1295 (+1112)
Reputation point: 773
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

Taak, ciężka praca po godzinach. O dziwo po załadowaniu kickstartu z płyty Amiga os 4.0 uruchamiane a się instalator 4.1 w wersji chyba na one lub sam (sprawdzę później ) po podmianie płyty, ci prawda ma po chwili crash ale mam pomysł żeby sklejic frankenstein os 4.1, ogólna dyskusje poprowadzimy w tym temacie żeby w Tutku bałagan i nie robić
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 260
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 29 Dec 2017, 00:45
Online: 6d 12h 18m 19s
Lamps demolished: 41 (+29)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

Myślę, że minie wiele miesięcy czy nawet kilka ładnych lat zanim emulacja tego PPC będzie dobrze działać i płynniej. :-)

-- 25 Wrz 2014, 04:00 --

Ja mam drugi napęd CD, dlaczego ?:

Image
Image
To, że coś umieszczam na forum to nie znaczy że jestem tego fan bojem czy mi się to podoba. Robię to żeby się z wami podzielić informacją, że taki coś istnieje.
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2420
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 22 Feb 2018, 19:18
Online: 63d 10m 8s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 648
Ojciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec ChrzestnyOjciec Chrzestny

Re: AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

ihtius wrote:Ja mam drugi napęd CD, dlaczego ?:

Zapewne emulator Amigi ustawia sobie wirtualny własny napęd :)
Amiga: 500/500+/1200 i wiele inych... ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2165
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: Yesterday, 17:36
Online: 88d 23h 36m 6s
Location: Silesia
Highscores: 1
Lamps demolished: 1295 (+1112)
Reputation point: 773
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: AmigaOS4

Post IP: rejestrowane!

W konfigu jest auto wykrywanie napędu cd więc gdzie nie wlozysz płytę to będzie działać. Ty masz 1 napęd cd, to pierwsze to plikopartycja 1 gb a nie napęd cd , A to na czerwono to napęd cd. I fajnie że masz to w katalogu innym niż w tutku, mam nadzieję że Stare pliki też tam masz.
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 260
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 29 Dec 2017, 00:45
Online: 6d 12h 18m 19s
Lamps demolished: 41 (+29)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To


Return to Warsztaty Amigowe

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests