Konfiguracja i instalacja Workbench 3.1

Dział poświęcony prawdziwej, jak i emulowanej Amidze na emulatorze WinUAE, WinFellow.

Konfiguracja i instalacja Workbench 3.1

Post IP: rejestrowane!

Na początek ... Wiem że może nie jest to idealny poradnik, ale zapewne komuś może się przydać :)
Ważne! Poradnik był pisany pod WinUAE 3.3.0
Na początek konfiguracja emulatora WinUAE
W folderze z emulatorem robimy następujące foldery ( Nie musisz tego robić,ja to zrobiłem dla wygody by mieć wszystko w jednym miejscu)
-Kickstart -> Kopiujemy całą zawartość do folderu Kickstart
-Workbench -> Kopiujemy całą zawartość do folderu Workbench
-Amiga HD -> Tutaj będziemy trzymać partycje HD
-Amiga ADF -> Tutaj będziemy przechowywać dyskietki z grami w formacie ADF
Powinno to wyglądać mniej więcej tak.
Image
Teraz możemy odpalić emulator.Po odpaleniu pokaże nam się "Quickstart" (Tutaj ustawiamy tak jak na obrazku)
Image
1.Zakładka Paths - System Rom's -> tutaj wybieramy folder gdzie mamy dyskietki Kickstart.
- Configuration file's -> tutaj wybieramy gdzie mają być zapisywane nasze konfiguracje emulatora.
Powinno to wyglądać mniej więcej tak
Image
Następnie klikamy na "Rescan ROMs"
2.Zakładka CPU and FPU (Ustawiamy tak jak na obrazku)
Image
3.Zakładka Chipset (Ustawiamy tak jak na obrazku)
Image
4.Zakładka Adv. Chipset (Pozostawiamy Bez zmian)
5.Zakładka ROM Tutaj wybieramy kickstart (w tym przypadku będzie to Kickstart v3.1 rev 40.68 (1993)(Commodore)(A1200))
Image
6.Zakładka RAM (Ustawiamy tak jak na obrazku)
Image
7.Zakładka Display (Ustawiamy tak jak na obrazku) - Wyjątek (Screen ustawia domyślny z Windowsa)
Image
8.Teraz możemy przejść do zakładki Configurations i zapisać nasze ustawienia.

-- 23 Wrz 2017, 22:26 --

Tworzenie HD
1.Zakładka CD & Hard Drives
Image
Teraz klikamy na Add Hardfile ...,wyskoczy nam takie oto okienko
Image
2.Następnie w miejscu New hard disk image file wpisujemy rozmiar partycji,ja wpisałem 500MB (Możesz wpisać mniej np.100-200MB) i Klikamy na Create. Wybieramy folder HD (Tam gdzie mamy WinUAE) i wpisujemy nazwę partycji (Ja wpisałem WorkOS ale ty możesz wpisać co chcesz).Klikamy na Zapisz. Powinno to wyglądać tak
Image
3.W miejscu gdzie mamy Device Wpisujemy DH0:
Image
4.Gdy już wszystko zrobimy możemy zapisać konfiguracje w zakładce Configurations

-- 23 Wrz 2017, 22:27 --

Instalacja Workbench 3.1
1.Przechodzimy do zakładki Floppy drives
Image
W miejsce DF0: Podpinamy dyskietkę Workbench 3.1
W miejsce DF1: Podpinamy dyskietkę Workbench install
Powinno to wyglądać mniej więcej tak.
Image
I klikamy Start
Jeśli wszystko dobrze zrobimy,to po uruchomieniu powinniśmy ujrzeć oto taki ekran
Image
2.Teraz musimy sformatować naszą partycję którą tworzyliśmy wcześniej.Aby to zrobić to klikamy LPM na DH0:NDOS by ją zaznaczyć,następnie klikamy PPM i trzymamy.Na górze najeżdżamy na Icons i dajemy Format disk
Image
Wyskoczy nam nowe okienko
Image
W miejscu New volume name wpisujemy jak ma się nazywać nasz partycja,ja ją nazwałem WorkOS i klikamy Format
Image
Podczas formatowania wyskoczy nam okienko z informacją o postępach formatowania
Image
Po skończeniu będzie to wyglądało tak
Image
3.Teraz możemy przejść do instalacji Workbench'a 3.1
Aby to zrobić otwieramy zawartość dyskietki Install3.1 -> Install
Image
Wybieramy English i po chwili wyskoczy nam okienko.Klikamy na Proceed
Image
Klikamy na Install Release 3.1
Image
Zaznaczamy Intermediate User - Limited Manual Control i klikamy na Proceed Witch Install
Image
Tutaj klikamy na Proceed,nic nie musimy zaznaczać.
Image
Klikamy na No
Image
Następnie klikamy na Show Drives i wybieramy partycje. W moim przypadku jest to WorkOS i klikamy na Proceed
Image
Wybieramy język English i klikamy na Proceed
Image
Tu nic nie zaznaczamy,klikamy na Proceed
Image
Zaznaczamy American i klikamy na Proceed
Image
Po chwili wyskoczy nam te okienko z instalacją.
Image
Po jakimś czasie wyskoczy nam te okienko
Image
Teraz naciskamy F12 i przechodzimy do zakładki Floppy drives
Image
Pod DF2: Ustawiamy dyskietkę Locale
Podczas instalacji będziemy proszeni o różne wersje dyskietek,ustawianie będzie wyglądało tak samo jak z Locale ... Trochę żonglerki nas czeka.
Po skończeniu ujrzymy takie oto okienko informujące nas o zakończeniu instalacji.
Image
Teraz klikamy F12 i w zakładce Floppy drives klikamy na Eject by odznaczyć wszystkie dyskietki.Gdy to zrobimy klikamy na OK a następnie na Proceed
Po restarcie jaki nastąpi ujrzymy gotowego Workbench'a
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by chrumcio on 26 Sep 2017, 10:56, edited 1 time in total.
Poradniki - Aktualizacja 2018-02-09
WinUAE

Image
User avatar
chrumcio Poland (pl) Male
User level 6
 
Posts: 799
Joined: 19 Aug 2011, 16:33
Last Visit: Yesterday, 22:16
Online: 45d 6h 32m 38s
Highscores: 1
Lamps demolished: 396 (+488)
Reputation point: 535
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Konfiguracja i instalacja Workbench 3.1

Post IP: rejestrowane!

Poradnik super, tylko martwi mnie, że zrzuty ekranu są umieszczone na zewnętrznym serwerze - myślę, że lepiej by było jakbyś poćwiczył dołączanie ich jako załącznik i wstawianie w IMG wg poradnika:

announces/zalaczenie-obrazka-wiadomosci-t4259.html
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11259
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:03
Online: 265d 19h 16s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8928
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Konfiguracja i instalacja Workbench 3.1

Post IP: rejestrowane!

Wyskakiwało mi że mogę max 3 załączniki dodać. Chyba że coś źle robiłem.
Poradniki - Aktualizacja 2018-02-09
WinUAE

Image
User avatar
chrumcio Poland (pl) Male
User level 6
 
Posts: 799
Joined: 19 Aug 2011, 16:33
Last Visit: Yesterday, 22:16
Online: 45d 6h 32m 38s
Highscores: 1
Lamps demolished: 396 (+488)
Reputation point: 535
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: Konfiguracja i instalacja Workbench 3.1

Post IP: rejestrowane!

To trzeba głosić - już patrzę.

[aktualizacja]
Zmieniłem na 30 - starczy?
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11259
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:03
Online: 265d 19h 16s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8928
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Konfiguracja i instalacja Workbench 3.1

Post IP: rejestrowane!

Jak coś to dam znać.
Poradniki - Aktualizacja 2018-02-09
WinUAE

Image
User avatar
chrumcio Poland (pl) Male
User level 6
 
Posts: 799
Joined: 19 Aug 2011, 16:33
Last Visit: Yesterday, 22:16
Online: 45d 6h 32m 38s
Highscores: 1
Lamps demolished: 396 (+488)
Reputation point: 535
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Warsztaty Amigowe

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests