Reset pod 3.1

Dział poświęcony prawdziwej, jak i emulowanej Amidze na emulatorze WinUAE, WinFellow.

Reset pod 3.1

Post IP: rejestrowane!

Witam ! Ostatnio udało mi się zdobyć A1200 z kartą turbo 040 , "oryginalny" system jaki był zainstalowany nie spełniał moich oczekiwań, przeinstalowałem więc WB.3.1 z oryginalnej płytki jaką miałem po swojej poprzedniej A1200.

Komputer chodzi bez problemów, jednak gdy używam resetu z przycisku ( taki jaki jest zakładany w obudowie infinitiv )
dysk nie jest widoczny dla maszyny i dopiero włączenie i łączenie zasilania naprawia ten problem.

Testowałem też prosty system jaki ma w sobie OPERA firmy TWIN SPARK SOFT ( wgrałem do na partycje systemową ) i tu tego problemu nie ma , komputer po resecie widzi dysk ( bez potrzeby mieszania głównym zasilaniem )

Czy ktoś z Państwa może mi podpowiedzieć co mam zrobić ?
User avatar
litsteve Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 243
Joined: 11 Jul 2010, 06:34
Last Visit: 20 Feb 2018, 17:37
Online: 3d 20h 59m 26s
Location: Włocławek
Lamps demolished: 73 (+135)
Reputation point: 60
Najemnik

Re: Reset pod 3.1

Post IP: rejestrowane!

Jak po pierwszym resecie zrobisz drugi raz reset - dysku nadal nie widać?
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11259
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:03
Online: 265d 19h 16s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8928
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Reset pod 3.1

Post IP: rejestrowane!

Czy widać dysk po resecie jeśli wejdziesz do boot menu ?
User avatar
norbi Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 370
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 21:13
Online: 37d 6h 34m 53s
Lamps demolished: 30 (+24)
Reputation point: 1530
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Reset pod 3.1

Post IP: rejestrowane!

Mogę poprosić fotki tej Amigi co nabyłeś ??
Image
User avatar
RoniWorlds Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 653
Joined: 22 May 2010, 21:57
Last Visit: Yesterday, 23:27
Online: 39d 18h 8m 24s
Highscores: 3
Lamps demolished: 3 (+6)
Reputation point: 1137
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Reset pod 3.1

Post IP: rejestrowane!

Przepraszam że dopiero teraz odpisuję - w opisywanym przypadku, reset po resecie nic nie dawał, dopiero OFF/ON zasilania i wszystko było ok.

Po " resecie " zwykłym " dysk w boot menu nie był widoczny, komputer mógł się odpalić tylko z DF0 , problem rozwiązałem składając system - jako podstawa OPERA i stopniowe uzupełnienie z płytek amigowskich jakie kiedyś wychodziły z gazetkami ( tam znalazłem fonty, libsy i całą masę tego czego brakowała w standardowej OPERZE )

Amiga wygląda tak:

https://zapodaj.net/c6618a7ead050.jpg.html
User avatar
litsteve Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 243
Joined: 11 Jul 2010, 06:34
Last Visit: 20 Feb 2018, 17:37
Online: 3d 20h 59m 26s
Location: Włocławek
Lamps demolished: 73 (+135)
Reputation point: 60
Najemnik

Re: Reset pod 3.1

Post IP: rejestrowane!

Odświeżę kotleta :-D Przetnij czerwony przewód na taśmie dysku. To tzw reset pin, odłącza zasilanie przy każdym resecie. Po prostu Amiga resetuje się szybciej niż zdąży wystartować dysk. Jak odetniesz reset pin dysk nie będzie się ponownie rozkręcał, od razu będzie gotowy do pracy.
User avatar
Atalante Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 26
Joined: 08 Apr 2012, 19:47
Last Visit: 15 Feb 2018, 23:22
Online: 10d 18h 9m 36s
Lamps demolished: 39 (+38)
Reputation point: 10
Żołnierz

Re: Reset pod 3.1

Post IP: rejestrowane!

Eksperta aż miło poczytać :-)
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11259
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:03
Online: 265d 19h 16s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8928
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Reset pod 3.1

Post IP: rejestrowane!

Dziękuję za podpowiedź, w najbliższym czasie zrobię ten trick z czerwoną żyłą na taśmie i zobaczę jak moja AMI zareaguje.
User avatar
litsteve Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 243
Joined: 11 Jul 2010, 06:34
Last Visit: 20 Feb 2018, 17:37
Online: 3d 20h 59m 26s
Location: Włocławek
Lamps demolished: 73 (+135)
Reputation point: 60
Najemnik

Re: Reset pod 3.1

Post IP: rejestrowane!

To ja jeszcze zapytam - czy przecięcie żyłki nie szkodzi w jakiś sposób dyskowi?
Jeżeli nie szkodzi - to czemu zaprojektowali to odcięcie, skoro lepiej jest jak go nie ma? :mysli:
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11259
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:03
Online: 265d 19h 16s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8928
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Reset pod 3.1

Post IP: rejestrowane!

Dyski nie były projektowane dla Amigi , ale dla peceta.
BIOS dłużej czeka na dysk aż się rozpędzi niż kick.3.x
Last edited by norbi on 23 May 2017, 20:53, edited 1 time in total.
User avatar
norbi Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 370
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Yesterday, 21:13
Online: 37d 6h 34m 53s
Lamps demolished: 30 (+24)
Reputation point: 1530
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Reset pod 3.1

Post IP: rejestrowane!

norbi wrote:BIOS dłużej czeka na dysk aż się rozpędzi niż kick.3.x


kickstart = bios? :)
Amiga: 500/500+/1200 i wiele inych... ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2165
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: Yesterday, 17:36
Online: 88d 23h 36m 6s
Location: Silesia
Highscores: 1
Lamps demolished: 1295 (+1112)
Reputation point: 773
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Reset pod 3.1

Post IP: rejestrowane!

norbi miał na myśli:
bios = czyli chodziło mu w domyśle o PC'towskie firmware rozruchowe
kick.3.x (kickstart) = czyli amigowskie firmware rozruchowe

Takie używanie sformułowania przez norbiego jest najbardziej prawidłowe - za wikipedią:
wikipedia.org wrote:Odpowiednikiem Kickstartu w komputerach typu IBM-PC (x86) jest BIOS

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kickstart

Czyli - przekładając myśl norbiego na bardziej laikowską:
PC'towski BIOS czeka dłużej aż się dysk rozpędzi niż kick 3.x z Amigi
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11259
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 00:03
Online: 265d 19h 16s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)
Reputation point: 8928
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Warsztaty Amigowe

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests