RetroGralnia: Pimiga to najlepsza Amiga?
Borg prezentuje Pimigę, odpala różne gry i dema. Oba streamy trwają w sumie 4,5h! Ponieważ to Borg, nie spodziewajcie się jakieś specjalnej wiedzy w temacie, ale kilka rzeczy o Pimidze można się dowiedzieć, choćby tego, że jest bardzo wybredna jeśli chodzi o karty SD i konfiguracja dźwięku nie jest oczywista.
Re: RetroGralnia: Pimiga to najlepsza Amiga?
xandra wrote:Ponieważ to Borg, nie spodziewajcie się jakieś specjalnej wiedzy w temacie,
Nie wiem co Ty chcesz od Borga? To spoko koleś, znam go osobiście. Dużo robi dla retrowego światka.
No wiadomo, że podaje wiedzę ogólną, ale zawsze coś można się nowego dowiedzieć.
Co ja chcę od Borga? Koleś w wiedzy o retro sprzętach jest cienki jak dupa węża. Jak zrobił materiał o porównaniu emulacji SIDów to nie wiedziałam czy śmiać się czy płakać. Porównywał stare kawałki, które nie miały szans brzmieć zbyt inaczej na Ultimate czy na reSIDfp, bo po prostu wybrał tak stare playery, że szkoda gadać, to tak na początek. On mniej więcej wie w którym kościele bije, ale nie za bardzo w którym, sorry, dla mnie to lamer.
A żeby było bardziej jasne, mam taką zabawkę, więc wiem o czym mówię ^^

A żeby było bardziej jasne, mam taką zabawkę, więc wiem o czym mówię ^^

bez komentarza
orhom wrote:bez komentarza
Szkoda, ja bym chętnie poczytał co masz do powiedzenia o nim, żeby poznać drugą stronę medalu.
Każdy ma prawo do swojego zdania

orhom wrote:bez komentarza
Też chętnie bym posłuchała
Ja w sumie także...
Dla mnie SID to religia.
nie, nie miałem nigdy C64
Dla mnie SID to religia.
nie, nie miałem nigdy C64
Dla mnie też. Trzeba tu zaznaczyć, że SID to nie jakiś układzik typu POKEY czy beeper ze Spektruma, ale prawdziwy analogowy syntezator substraktywny z filtrami (trzy rodzaje z możliwością łączenia), synchronizacją oraz modulacją poszczególnych kanałów, 4 rodzaje fal z możliwością ich mieszania, oraz obwiednią filtra i wypełnienia dla pulsu w warstwie programowej. Te dwie ostatnie rozwijały się latami i doskonaliły. Współczesne utwory brzmią inaczej niż te które puszczał Borg, z oczywistych powodów. I tutaj było by różnicę słychać najlepiej. I oczywiście słychać ją między reSIDfp i prawdziwym SIDzie. Było je słychać także na filmie Borga, ale on nie zauważał różnicy.
Powiedzmy sobie szczerze bardzo wiele retro kanałów jest słabych merytorycznie i nie ma w tym nic dziwnego, ale twierdzić że różnicy nie ma gdy ona jest i przeprowadzać testy na utworach, które są mało miarodajne jest jednak przejawem lamerstwa dla kogoś kto zajmuje się muzyką komputerową w zasadzie od dziecka, a dodatkowo jest muzykiem i sounddesignerką, która zna mnóstwo różnych syntezatorów, nie tylko tych z lat 80 i 90 ubiegłego stulecia o SIDzie nie wspominając.
Dla przykładu tutaj materiał o SIDBlasterze. Wystarczy porównać jak wypowiadają się ludzie na tym kanale, a jak robią to na kanale Retrogralni.
Powiedzmy sobie szczerze bardzo wiele retro kanałów jest słabych merytorycznie i nie ma w tym nic dziwnego, ale twierdzić że różnicy nie ma gdy ona jest i przeprowadzać testy na utworach, które są mało miarodajne jest jednak przejawem lamerstwa dla kogoś kto zajmuje się muzyką komputerową w zasadzie od dziecka, a dodatkowo jest muzykiem i sounddesignerką, która zna mnóstwo różnych syntezatorów, nie tylko tych z lat 80 i 90 ubiegłego stulecia o SIDzie nie wspominając.
Dla przykładu tutaj materiał o SIDBlasterze. Wystarczy porównać jak wypowiadają się ludzie na tym kanale, a jak robią to na kanale Retrogralni.
Skoro już zostałem wywołany do tablicy...Cóż, Borg nigdy nie silił się na specjalistę i jego filmy są czysto amatorskie, ale czy muszą być inne? Specjalistą można być tylko w wąskiej dziedzinie, a i tak znajdzie się ktoś lepszy, no chyba że się jest Einsteinem. Zawsze jednak można się czegoś dowiedzieć nowego. Ja rozumiem że @xnandra jest zafixowana na SIDzie, co może podpaść pod fanatyzm. Zbyt duża wiedza na jakiś temat, może utrudnić życie. Mnie osobiście wk***iają filmy gdzie fizyka w kosmosie, choćby nieważkość (sztuczna grawitacja?!) na statku kosmicznym, jest pomijana. Muszę wtedy przymykać oko, lub obydwa
. Może więc powinnaś traktować filmy Borga jako preludium do pogłębienia wiedzy (nie, nie o SIDzie), ale np. jak Ci się podobał film o grafice na Pegasusa?. Podsumowując "zluzujcie majty" panie i panowie.
p.s.
Trzeba jednak oddać Borgowi, że robi te filmy, nie boi się pokazać swojej fizjonomii.
A jak z tym u ciebie @xandra? Chętnie bym obejrzał film o SIDach w Twoim wykonaniu.

p.s.
Trzeba jednak oddać Borgowi, że robi te filmy, nie boi się pokazać swojej fizjonomii.
A jak z tym u ciebie @xandra? Chętnie bym obejrzał film o SIDach w Twoim wykonaniu.

@orhom
Brawo, wybrnąłeś!
Jestem wyluzowany.
To nie sarkazm.
... wracając do pytania z tytułu posta ...
Mam kilka malinek w domu i jakoś tak nie pasuje mi filozofia zamiany w Amigę. Wiem, że ludzie Dooma odpalają nawet na lodówkach. Jednak ten komputer z założenia ma służyć do nauki programowania oraz ogólnie rozumianej elektroniki; zabawy w małego elektronika, nierzadko nawet w dużego. Gdzieś w głębi czuje i słyszę głos by Amigi nie tykać. Z drugiej strony, czułem to gdy dowiedziałem się o exekach 10 lat temu.
Brawo, wybrnąłeś!
Jestem wyluzowany.
To nie sarkazm.
... wracając do pytania z tytułu posta ...
Mam kilka malinek w domu i jakoś tak nie pasuje mi filozofia zamiany w Amigę. Wiem, że ludzie Dooma odpalają nawet na lodówkach. Jednak ten komputer z założenia ma służyć do nauki programowania oraz ogólnie rozumianej elektroniki; zabawy w małego elektronika, nierzadko nawet w dużego. Gdzieś w głębi czuje i słyszę głos by Amigi nie tykać. Z drugiej strony, czułem to gdy dowiedziałem się o exekach 10 lat temu.

Nie nagrywam filmów
Po drugie tak jak sugerowałam wcześniej cenię sobie merytoryczność filmów, więc nie śledzę dokładnie tego kanału, choć mam go w subskrybowanych (wśród prawie 900 innych o różnej tematyce), więc poproszę jakiegoś linka
Weźmy ten fragment: https://youtu.be/egcjtXcMEBs?t=440
Dowiemy się, "że tylko najwięksi hardkorzy usłyszą różnicę między SIDem a reSIDfp". Mam taki zbiór ponad 300 ulubionych utworów z C64, które słuchałam chyba na wszystkich dostępnych emulacjach (w tym na SIDBoosterze, jedynym słusznym playerze na Amigę: amiga-software/sidbooster-odtwarzacz-muzyki-c64-t5521.html ) oraz SIDzie i różnice wyraźnie są.
Pierwsza podstawowa to znacznie szersze pasmo odgrywania - SID gra wyraźnie wyżej i wyraźnie niżej niż reSID.'
Druga to wyraźniejsze odgrywanie hardrestartu (czyszczeniu rejestrów w nowszych playerach jak Hardtracker, playery JCH w wersjach 20.gx/21.gx itd), przy basach z tzw "cykaniem", czyli włączeniem szumu na jeden cykl przed włączeniem np. fali prostokątnej. Jest to jeszcze wyraźniejsze, jeżeli autor przełączył dla tego pierwszego cyklu filtr na górnoprzepustowy by go zmienić na dolnoprzepustowy.
Po drugie i pół, brzmienia bez hardrestartu przy owym "cykaniu" czasem są odtwarzane błędnie! Tak działo się na prawdziwym C64, a reSIDfp praktycznie nigdy się "nie gubi".
Trzecia to lepsze (wyraźniejsze) odgrywanie zarówno zwykłych utworów, jak i utworów wieloramkowych (2/4/8x), słychać wyraźnie większą dynamikę, a widać to jeszcze lepiej gdy się porówna wykresy sampli w programie typu OceaAudio czy Audacity. Miałam sporo materiałów na ten temat, ale po awarii systemu zaginęły (choć miały wylądować w chmurze, dzięki pan Ease US TODO Backup! i guzik wyszło z tekstu o SIDBlasterze), a chwilowo nie mogę podłączyć SIDBlastera do kompa, ponieważ nie mam odpowiedniego okablowania, niedługo sobie sprawię.
Po czwarte natomiast filtry są "głębsze", wyraźniej także słychać filtry 11bitowe (tak naprawdę poziomów filtra jest 256, natomiast trzy bity odpowiadają za wartości między tymi podstawowymi poziomami, co ma znaczenie w zasadzie tylko przy najniższych poziomach dla filtrowanej perkusji brzmienia kick lub basu, o ile oczywiście podłączymy SIDa to jakiegoś sprzętu który to zagra, a da się zejść naprawdę nisko). W zasadzie w reSIDfp można to trochę "naprawić" zwiększając wartość 6581/8580 filter strange.
Po piąte bawiłam się trochę programami takimi jak GoatTracker, ChesseCutter (co ciekawe w pierwszych wersjach korzystał on z oryginalnych playerów JCH!) czy ostatnio SIDFactory (łączy je jedno, mają okropny, wzorowany na DOS interfejs, naprawdę nie da się zrobić normalnego interfejsu jak w KlysTracku np?
) i zaważyłam, że brzmienia z niskim parametrem Attack w obwiedni głośności typu 1 do 2 są przez reSIDfp ignorowane, natomiast bardzo dobrze słyszalne na SIDzie.

Po szóste zaś prawdziwy SID "buczy", ma własny stały dźwięk z magistrali i to dodaje dodatkowe doświadczenie obcowania z "prawdziwym" SIDem.
Mogłaby jeszcze dużo pisać na ten temat, jak i o samych chip trackerach (na Amidze bawiłam się AHXem i MusicLine Editorem), ale to w osobnym temacie nad którym pracuję.
Także, gdy słyszę takiego Borga, to mi się szuflada z nożami w kuchni sama otwiera. A tu filmik, który mnie tak zbulwersował:

Weźmy ten fragment: https://youtu.be/egcjtXcMEBs?t=440
Dowiemy się, "że tylko najwięksi hardkorzy usłyszą różnicę między SIDem a reSIDfp". Mam taki zbiór ponad 300 ulubionych utworów z C64, które słuchałam chyba na wszystkich dostępnych emulacjach (w tym na SIDBoosterze, jedynym słusznym playerze na Amigę: amiga-software/sidbooster-odtwarzacz-muzyki-c64-t5521.html ) oraz SIDzie i różnice wyraźnie są.
Pierwsza podstawowa to znacznie szersze pasmo odgrywania - SID gra wyraźnie wyżej i wyraźnie niżej niż reSID.'
Druga to wyraźniejsze odgrywanie hardrestartu (czyszczeniu rejestrów w nowszych playerach jak Hardtracker, playery JCH w wersjach 20.gx/21.gx itd), przy basach z tzw "cykaniem", czyli włączeniem szumu na jeden cykl przed włączeniem np. fali prostokątnej. Jest to jeszcze wyraźniejsze, jeżeli autor przełączył dla tego pierwszego cyklu filtr na górnoprzepustowy by go zmienić na dolnoprzepustowy.
Po drugie i pół, brzmienia bez hardrestartu przy owym "cykaniu" czasem są odtwarzane błędnie! Tak działo się na prawdziwym C64, a reSIDfp praktycznie nigdy się "nie gubi".
Trzecia to lepsze (wyraźniejsze) odgrywanie zarówno zwykłych utworów, jak i utworów wieloramkowych (2/4/8x), słychać wyraźnie większą dynamikę, a widać to jeszcze lepiej gdy się porówna wykresy sampli w programie typu OceaAudio czy Audacity. Miałam sporo materiałów na ten temat, ale po awarii systemu zaginęły (choć miały wylądować w chmurze, dzięki pan Ease US TODO Backup! i guzik wyszło z tekstu o SIDBlasterze), a chwilowo nie mogę podłączyć SIDBlastera do kompa, ponieważ nie mam odpowiedniego okablowania, niedługo sobie sprawię.
Po czwarte natomiast filtry są "głębsze", wyraźniej także słychać filtry 11bitowe (tak naprawdę poziomów filtra jest 256, natomiast trzy bity odpowiadają za wartości między tymi podstawowymi poziomami, co ma znaczenie w zasadzie tylko przy najniższych poziomach dla filtrowanej perkusji brzmienia kick lub basu, o ile oczywiście podłączymy SIDa to jakiegoś sprzętu który to zagra, a da się zejść naprawdę nisko). W zasadzie w reSIDfp można to trochę "naprawić" zwiększając wartość 6581/8580 filter strange.
Po piąte bawiłam się trochę programami takimi jak GoatTracker, ChesseCutter (co ciekawe w pierwszych wersjach korzystał on z oryginalnych playerów JCH!) czy ostatnio SIDFactory (łączy je jedno, mają okropny, wzorowany na DOS interfejs, naprawdę nie da się zrobić normalnego interfejsu jak w KlysTracku np?

Po szóste zaś prawdziwy SID "buczy", ma własny stały dźwięk z magistrali i to dodaje dodatkowe doświadczenie obcowania z "prawdziwym" SIDem.
Mogłaby jeszcze dużo pisać na ten temat, jak i o samych chip trackerach (na Amidze bawiłam się AHXem i MusicLine Editorem), ale to w osobnym temacie nad którym pracuję.
Także, gdy słyszę takiego Borga, to mi się szuflada z nożami w kuchni sama otwiera. A tu filmik, który mnie tak zbulwersował:

@xandra
OFF TOPIC

Nie no padło tu parę słów o autorze filmu głównego, więc musiałam udowodnić dlaczego uważam tak, a nie inaczej 
Ale jak komuś to przeszkadza to można podzielić temat.
Ale jak komuś to przeszkadza to można podzielić temat.
@UP: Bez przesady, w końcu to miejsce ma służyć dyskusji.
Sam byłem ciekaw wymiany zdań, jako laik w temacie.
Sam byłem ciekaw wymiany zdań, jako laik w temacie.

Potwierdzam, przeczytałem z zainteresowaniem wypowiedzi obu obozów.
Jak już będziecie chcieli zamieniać dowolne wersję maliny na €ππ€kdstt&#$+>_#..........
Ehhhh, nie mogę tego napisać....
To zamiast karty SD od razu użyjcie pendrive, HDD lub SSD; oby USB 3.0. Wersje czwarte (w tym także 400) mogą bootować z USB. Komfort użytkowania jest wtedy bezproblemowy.
P.S.
przy tym bootowaniu to trochę uprościłem... Z wersją trzecią trzeba się trochę pobawić by startowała z USB. Wersje czwarte hulają wtedy gdy mają bootloader w wersji z 3 września 2020 lub późniejszy. Z niższymi wersjami to się nie wypowiem.
Ehhhh, nie mogę tego napisać....
To zamiast karty SD od razu użyjcie pendrive, HDD lub SSD; oby USB 3.0. Wersje czwarte (w tym także 400) mogą bootować z USB. Komfort użytkowania jest wtedy bezproblemowy.
P.S.
przy tym bootowaniu to trochę uprościłem... Z wersją trzecią trzeba się trochę pobawić by startowała z USB. Wersje czwarte hulają wtedy gdy mają bootloader w wersji z 3 września 2020 lub późniejszy. Z niższymi wersjami to się nie wypowiem.
proszę kilka linków:
p.s.
@xandra uwzięłaś się na tego SID-a. Przeczytaj mój poprzedni post uważnie i zobaczysz, że nie negowałem, ani nawet nie śmiałem Ci zarzucać brak wiedzy. Ba, wyraźnie napisałem nawet skąd takie twoje wzburzenie, które rozumiem, ale uważam za niepotrzebne.
Natomiast Twój post jest ciekawy, i jeszcze raz go sobie przeczytam w wolnej chwili, bo długi.
p.s.
@xandra uwzięłaś się na tego SID-a. Przeczytaj mój poprzedni post uważnie i zobaczysz, że nie negowałem, ani nawet nie śmiałem Ci zarzucać brak wiedzy. Ba, wyraźnie napisałem nawet skąd takie twoje wzburzenie, które rozumiem, ale uważam za niepotrzebne.
Natomiast Twój post jest ciekawy, i jeszcze raz go sobie przeczytam w wolnej chwili, bo długi.
Qwa. To jak jest? PIMIGA TO AMIGA CZY NIE ?
Tak samo jak Amiga to pecet z Winuae, czy android z Uae4arm.
SARTAM wrote:Qwa. To jak jest? PIMIGA TO AMIGA CZY NIE ?
norbi wrote:Tak samo jak Amiga to pecet z Winuae, czy android z Uae4arm.
Mając powyższe na uwadze - odp. brzmi:
królowa może być tylko jedna