WINUAE PPC BETA OS :)

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Podane rozdzielczosci obsluzy Picasso IV, ale dopóki winuae emuluje tylko karte 4mb, nie bedzie to mozliwe.
User avatar
norbi Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 450
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Today, 16:05
Online: 41d 20h 1m 2s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1060
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Co do rozdziałki to raczej jest ok, choć po bokach mam ramki czarne. Przeglądarka działa.
User avatar
santa13 Poland (pl) None specified
User level 12
 
Posts: 2809
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: 11 Sep 2019, 01:33
Online: 139d 3h 13m 7s
Location: Silesia
Lamps demolished: 15193 (+11417)
Reputation point: 1031
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Norbi ja to wiem, na chwilę obecną nie obsługuje i tyle.
Ramki czarne masz bo w screenmode musisz ustawić taką rozdzielczość jak w emulatorze.
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 17 Dec 2018, 07:23
Online: 7d 1h 20m 6s
Lamps demolished: 23 (+16)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Bez sensu jest ten os na tym emulatorze bo musi być zamontowany obraz z płytką ! Po co ? Mam amiga os 3.9 i tego nie potrzebuje. Dodatkowo wczytuje się strasznie wolno. Wole starsze wersje os'a. Myślałem, że to będzie jakiś hiper skok w stosunku do starszych wersji. ;) :-)
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Obraz z płytką? Masz plikopartycje a nie obraz z płytką, za wolno chodzi ? To za przeproszeniem z gówna piany nie ubijesz i chcesz szybko to zmień sprzet, i po raz kolejny do cholery w pierwszym poście pisałem wyraźnie tylko tutki i problemy , nie podoba ci się to sobie załóż własny temat i tam sobie opinię pisz, tu jest strefa dla zainteresowanych testujących na moich zasadach bo to ja nad tym kuzwa siedzę godzinami, więc bez bałaganu i takich opinii tu koniec i "." Winuae w wersji beta i to pierwsze testy , czego byś sobie życzył 200 Mhz ppc? Jak wersja qemu zaczęła się od bety 15 a to dopiero 17 , i możesz mieć 4 rdzeniowy procek I nic ci to nie da bo obecna beta korzysta z jednego rdzenia i ni sorry ale 2,2 ghz na emulacje ppc równo da chyba że ręcznie przelaczysz winuae na ostatni rdzeń a i tak lepiej sobie da radę 1 rdzeniowiec ci będzie miał ponad 3 ghz amen.
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 17 Dec 2018, 07:23
Online: 7d 1h 20m 6s
Lamps demolished: 23 (+16)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Agent wrote:Obraz z płytką? Masz plikopartycje a nie obraz z płytką, za wolno chodzi ? To za przeproszeniem z gówna piany nie ubijesz i chcesz szybko to zmień sprzet, i po raz kolejny do cholery w pierwszym poście pisałem wyraźnie tylko tutki i problemy , nie podoba ci się to sobie załóż własny temat i tam sobie opinię pisz, tu jest strefa dla zainteresowanych testujących na moich zasadach bo to ja nad tym kuzwa siedzę godzinami, więc bez bałaganu i takich opinii tu koniec i "." Winuae w wersji beta i to pierwsze testy , czego byś sobie życzył 200 Mhz ppc? Jak wersja qemu zaczęła się od bety 15 a to dopiero 17 , i możesz mieć 4 rdzeniowy procek I nic ci to nie da bo obecna beta korzysta z jednego rdzenia i ni sorry ale 2,2 ghz na emulacje ppc równo da chyba że ręcznie przelaczysz winuae na ostatni rdzeń a i tak lepiej sobie da radę 1 rdzeniowiec ci będzie miał ponad 3 ghz amen.

Nie denerwuj się, nie chciałem Cie urazić, sorry, że tak wyszło. Ja się na tych sprawach nie znam za dobrze więc dlatego taka moja indolencja w tej kwestii. Wiem, wiem juz więcej o takich sprawach w tym temacie nie bede pisał. :-) ;) Nic złego do twojej pracy nie mam. ;) Dałem Ci nawet punkty reputacji za twoją pracę. :-) Tylko uważam, że na razie emulacja tego PPC jest mocno niedopracowana ze strony twórcy Winuae bo w sumie to wersja beta.
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Agent, odwaliłeś kawał dobrej roboty, ale nie bój się krytyki, która zresztą nie była skierowana bezpośrednio w Twoją stronę, a prędzej w Toniego. Zobaczysz, przyjdzie roki i Ci kilofem pogrozi, bo słyszałem, że górnicy w związku zawodowym są na dzień dzisiejsi bardzo pewni swego :hee:
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12710
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 16:29
Online: 323d 15h 18m 53s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Ja tam nic nie wiem, siedzę teraz na chorobowym :hee:
Ale fakt faktem obaj panowie robicie kawał dobrej roboty także proszę sobie po flaszce postawić na zgodę ! :D
I am True Vault Hunter !
User avatar
roki76 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 4441
Joined: 30 May 2010, 13:18
Last Visit: 04 Aug 2019, 06:58
Online: 134d 3h 1m 53s
Location: Pszów
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1166
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Skutecznie odpalam dema w najmniejszych rozdzielczościach na Phenomie x 4 2,2 ghz, I zdaje sobie sprawę że jedynym problemem dlaczego nie lata to z piękną prędkością jest właśnie procesor. Wystarczy zajrzeć na eab na testy ludzi co mają np. I7 i emulują z realna prędkością i grają w gry ppc z 30 fpsami. I najbardziej denerwuje to że ten temat jest przeznaczony na ulepszanie systemu i emulacji a nie pogaduszki które to mi utrudniają dostęp do postów na temat .

-- 26 Wrz 2014, 06:54 --

Co do powolności to o dziwo beta 17 jest gdzieś uwalona , toni pracuje jak wół więc zarzutów do niego nie mam, a on sam bo miałem przyjemność wymienić z nim parę zdań nie jest zadowolony z tego że musiał dodać emulacje ppc ale twierdzi że było by bez sensu wprowadzać emulacja kart turbo bez ppc, wyobraźcie sobie taką opcję ze emulujecie cyberstorm ppc tylko dla procesora 68k a ppc nie działa. Sam też nie jest w stanie debugować ppc i samo to że udało mu się wraz z fordem od fs uae wyciągnąć emulację ppc z qemu i wkompilować do uae Gratki dla nich wielkie, myślę że jak na pierwszą betę z ppc pracę idą w zastraszająco szybkim tempie. I dla przykładu jakiego trzeba było mieć pc żeby emulować 040 w przyzwoitym tempie? 1ghz ? A teraz emulujemy procek ppc który ma zegar ok 240 Mhz, jaki musimy mieć procek w pc ? Ogromny, mam nadzieję i chyba do niego napiszę żeby dodał możliwość włączenia obsługi wielu rdzeni po przez gui winuae , i sprawa prędkości była by załatwiona
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 17 Dec 2018, 07:23
Online: 7d 1h 20m 6s
Lamps demolished: 23 (+16)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Nie przesadzaj, Agent :)
Stare wersje UAE latają na CPU 400MHz i słabszym.

Wszystko rozbija się o optymizację kodu - im jest lepsza, tym mniejsze wymagania co do CPU są :)
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12710
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 16:29
Online: 323d 15h 18m 53s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Stare wersje powiadasz... Czego brakuje? Z jaką prędkością ? Bo pamiętam jak dziś jak mi payback mulił na celeronie 550 Mhz. To tak jak uruchamianie xp na 400 Mhz, widziałem na własne oczy ale czy to miało sens ? Tutaj toni nic za bardzo Nie poradzi, musiał by sam pisać kod odpowiedzialny za ppc, a nie wyciągać go z qemu, a to trwało by grube lata i to bez jit. Trzeba czekac. Ponoć 4.1 szybciej chodzi ale znaleść nie mogę :/ jak narazie robię przerwę na ten weekend i muszę pomyśleć, nie chce ciągle całej plikopartycji podmieniac dlatego muszę napisać skrypt na drugiej plikopartycji która automatycznie będzie instalować moje zmiany w systemie. Odpalilem demo coffeine z os4depot. Całkiem ładnie poszło po zmianach w konfigu.
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 17 Dec 2018, 07:23
Online: 7d 1h 20m 6s
Lamps demolished: 23 (+16)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Witam. Czy ktos pomoże jesli pojawia sie komunikat: error loading quemu-uae library??
User avatar
pietras1981 Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 19
Joined: 29 Aug 2010, 19:31
Last Visit: 11 Sep 2019, 18:24
Online: 5d 13h 22m 55s
Location: Kraków
Lamps demolished: 29 (+24)
Reputation point: 0

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Pomoże. Tylko tak albo nie wypakowałeś wzystkiego, albo wrzuciłeś nowszą betę, w pierwszym wypadku użyj innego archiwizera, w drugim musisz pobrać nowe quemu-uae library z eab i umiescić w odpowiednim miejscu, bo lokalizacja pliku się zieniła tak jak wielkość od bety bodajże 20 i ponownie w aktualnej 23 lub też poprosić ładnie tutaj na forum to wrzucę małego patcha z aktualną wersją

-- 14 Lis 2014, 20:39 --

Patch beta 23 + biblioteka qemu http://www.mediafire.com/download/8ga7h ... beta23.rar
wkleic do d:\winuae i zastąpić pliki
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 17 Dec 2018, 07:23
Online: 7d 1h 20m 6s
Lamps demolished: 23 (+16)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Zrobiłem aktualizację (ręcznie) do 4.1 (używając plików z wersji dla SAM440EP) i dodałem MUI4.0
Stare pliki, których nie mogłem zmienić i zostały w wersj 4.0 to:
kickstart/GAMEPORT.DEVICE.KMOD
kickstart/KERNEL
kickstart/KERNEL.DEBUG
kickstart/KEYBOARD.DEVICE.KMOD
devs/audio.device

https://mega.co.nz/#!kVMHDIwT!ih2XyUD-R ... wHqHnoeZ6w
Last edited by powerzx on 04 Jan 2015, 19:21, edited 3 times in total.
User avatar
powerzx Poland (pl) Male
User level 0
 
Posts: 4
Joined: 11 Apr 2012, 16:50
Last Visit: 29 Jan 2015, 04:27
Online: 5h 24m 19s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 50
Najemnik

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Miło z Twojej strony że coś robisz, obczajam ...:) Ja też próbowałem, ale bez podmiany kickstart-u co owocowało tym że system po załadowaniu nie odpalał niczego.
Po testach: Dobra robota ;)
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 17 Dec 2018, 07:23
Online: 7d 1h 20m 6s
Lamps demolished: 23 (+16)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

powerzx wrote:Zrobiłem aktualizację (ręcznie) do 4.1 (używając plików z wersji dla SAM440EP) i dodałem MUI4.0
Stare pliki, których nie mogłem zmienić i zostały w wersj 4.0 to:
kickstart/GAMEPORT.DEVICE.KMOD
kickstart/KERNEL
kickstart/KERNEL.DEBUG
kickstart/KEYBOARD.DEVICE.KMOD
devs/audio.device

https://mega.co.nz/#!kVMHDIwT!ih2XyUD-R ... wHqHnoeZ6w



Ciekawe czy taka podmiana zadziałałaby na OS4 odpalonym na macmini g4?
Bede musiał spróbować jak znajdę trochę czasu.
User avatar
norbi Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 450
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Today, 16:05
Online: 41d 20h 1m 2s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1060
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Witam, jutro jak wstanę zrobię wstawkę z zainstalowanym os 4.1 fe i na tym koniec mojej zabawy.

-- 26 Cze 2015, 13:37 --

Amigaos 4.1 Final Edition
http://www.mediafire.com/download/jg04l ... S4.1FE.rar

-- 26 Cze 2015, 15:54 --

Tescik przegladarki
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 17 Dec 2018, 07:23
Online: 7d 1h 20m 6s
Lamps demolished: 23 (+16)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Po długim męczeniu sie z instalowaniem amiga os 3.9 PPC pod winuae (10 godzin) i bez rezultatów, mam prośbe do autora wątku lub kogokolwiek innego czy byłby w stanie ktoś wstawić już skonfigurowany os 3.9 PPC? tak żeby dało sie na nim odpalać stare dema pod PPC i gry?
User avatar
amcio Male
User level 0
 
Posts: 15
Joined: 23 Feb 2011, 21:53
Last Visit: 16 Sep 2019, 11:12
Online: 18h 58m 50s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 70
Agent Bezteki

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Tu masz opisaną konfigurację http://uniret.cba.pl/index.php/topic,22.0.html ( daję linka bo nie chce mi się tego po 24 kopiować ). Z resztą chyba se poradzisz? i najważniejsze, masz wszystko co potrzebne? ( musisz mieć pliki ppc.rom )
Jak coś to pisz tu na forum.
Poradniki - Nowa odsłona!
WinUAE

Image
User avatar
chrumcio Poland (pl) Male
Chrumcio
 
Posts: 1360
Joined: 19 Aug 2011, 16:33
Last Visit: Today, 14:55
Online: 101d 6h 38m 18s
Highscores: 1
Lamps demolished: 144 (+259)
Reputation point: 885
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

os 3.9 juz zainstalowany, tak samo warpos i warp3d, problem wygląda nastepujaco:

Image
tutaj lepszy screen:
Image, moge wrzucic screeny z ustawien winuae itp.

edit: udało mi sie odpalic paybackWOS i tylko tyle, niestety wiesza sie, może sprobuje zainstalować wszystko od poczatku. Troche poprawiłem sie z ustawieniami ale wciaz to nie jest to, moze do tego dojde jakos...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Anthrox on 10 Sep 2019, 18:06, edited 2 times in total.
Reason: Poprawiono wyświetlanie obrazków
User avatar
amcio Male
User level 0
 
Posts: 15
Joined: 23 Feb 2011, 21:53
Last Visit: 16 Sep 2019, 11:12
Online: 18h 58m 50s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 70
Agent Bezteki

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Amiga

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests