WINUAE PPC BETA OS :)

Jeśli masz problem z instalacją oprogramowania nie wiesz jak ustawić poprawnie emulator WinUAE - ten dział jest dla Ciebie.

WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Witam ponownie w nowym temacie. Po ciężkiej pracy nad winuae ppc udostępniam efekt mojej pracy dla was drodzy Amigowcy i fani.

1 Krok.
Pobieramy to archiwum i wypakowujemy zawarty w nim folder "winuae" bezpośrednio na dysk D:
http://www.mediafire.com/download/pmmpn ... OS_PPC.rar
Image
2 Krok.
W zależności od posiadanego procesora. Odpalamy winuae dla jednordzeniowych procesorów lub winuae16 dla wielordzeniowych procesorów. Następnie przechodzimy do zakładki configurations i wczytujemy jedyny konfig w nim zawarty (patrz foto) wystarczy dwuklik lub zaznaczenie, naciśnięcie load a następnie start.
Image
Efekt 1.
Przy pierwszym starcie zobaczymy migający ekran a następnie różowy kolor (nie wolno minimalizować okna winuae podczas emulacji)
Image
Efekt 2.
Czekamy na załadowanie systemu, trwa to chwilę w zależności od procesora.
Image

Uwaga. Nie zalecam zmian w konfiguracji, a tym bardziej bez zrobienia kopii zapasowej obecnego konfigu. Ietrnet pod emulatorem został skonfigurowany i działa, Napęd cd wykrywa automatycznie. Minimalizowanie winuae zakończy się crashem gdy system będzie załadowany lub w trakcie ładowania. Pozdrawiam

-- 20 Wrz 2014, 15:32 --

Tutek 2:

"Co gdy stało się coś innego niż na obrazkach?"

A więc tutaj kolega drnoob miał efekt taki ze zobaczył ekran romu z arosa. Dzieje się tak, ponieważ winuae nie znalazło kickstartu i prawdopodobnie reszty romów ponieważ na komputerze jest jeszcze inne winuae i automatycznie korzysta z jego ścieżek dostępu. Jak to naprawić? Proste, odpalamy ponownie winuae i przechodzimy do zakładki "paths" upewniamy się że wszystko jest jak na obrazku poniżej i klikamy w przycisk Rescan ROMs, a następnie wracamy do instrukcji z 1 tutka.
Image


PS2. Proszę nie odpowiadać w temacie dziękując, lub oczerniając, róbcie to w starym temacie. Tutaj tylko piszcie jak coś jest nie tak.

PATH 1:
Pobieramy archiwum z tego linku https://www.mediafire.com/?h1ecz6lv3ns072e
Wypakowujemy bezpośrednio do katalogu winuae na dysku d: zastępując stare pliki.

Lista zmian:
Daodano przeglądarkę OWB, Dodano dodatkowe możliwe rozdzielczości ekranu, Przeinstalowano system na obsługę kontrolera scasi z emulowanej karty turbo (wzrost prędkości w dostępie do dysku), Zmieniono tepetę xd. stary winuae.exe został nazwany winuae16,5 nowy to oficjalna beta 17. Zmieniono config, Dodano sterowniki minigl, Zainstalowano AmigaAmp.

(prawdopodobnie nowe update będzie się ukazywało w postaci małego obrazu hdf ok. 20-30mb wraz z configiem a proces aktualizacji systemu prawdopodobnie ograniczy się do kliknięcia w opcję zastąp wszystkie pliki, ponadto obrazy będą jeżeli Antek nam to umożliwi ładowane do strefy zrzutu, by ograniczyć dostęp nie zalogowanym userom. chcecie aktualizacji, zarejestrujcie się i pracujcie nad os-em z nami, inaczej zostaje wam to co do tej pory wstawiłem. Pozdrawiam)
Last edited by Agent on 24 Sep 2014, 17:55, edited 1 time in total.
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 17 Dec 2018, 07:23
Online: 7d 1h 20m 6s
Lamps demolished: 23 (+16)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Parę błędów:
1. Wypróbowałem Ibrowse. Zalogowałem się bez problemu na forum. Nie mogłem jednak napisać nic na shoutboxie. Klikałem Wyślij, ale strona z chatem się nie odświeżała.
2. Krzaczki graficzne. Gdy kliknąłem prawym przyciskiem myszy aby zmienić opcje kierując myszą w dół, by wybrać konkretną zakładkę pojawia się fioletowa poświata uniemożliwiająca przeczytanie tekstu. Nie dzieje się tak zawsze. Poniżej obrazek.
OS4.jpg
3. Nie można przesuwać kółkiem myszy suwaków okien i stron internetowych.
4. Brak polskich liter.
5. Nie wczytują się obrazki na stronach internetowych przeglądanych dzięki Ibrowse. Ustawiłem w opcjach wczytywanie wszystkich, przeładowałem. Bez efektu.
6. Nie można zamknąć systemu. Ciągle pisze, że są uruchomione jakieś programy. Gdzie to sprawdzić?
7. Zminimalizowanie wywala z emulatora na wersji z qemu jak i pearpc
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
santa13 Poland (pl) None specified
User level 12
 
Posts: 2809
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: 11 Sep 2019, 01:33
Online: 139d 3h 13m 7s
Location: Silesia
Lamps demolished: 15193 (+11417)
Reputation point: 1031
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Jasne, naprawiłem problem. Wejdź do ustawień tzn. prefs i kliknij screenmode, wybierz opcję picassoIV 800 600 24b bga i daj zapisz, kolory wrócą do normy. Niestety jeżeli chodzi o ibrowse to ta przeglądarka wydaje mi się że nie obsługuje wszystkiego. Rozwiązaniem jest pobranie innej pod os 4.x, zobacze na os4depot czy coś inteligentnego się znajdzie. Brak polskich liter oczywiście w przeglądarce? Kułko myszki w standardowym os nie jest obsługiwane, rozejrzę się za alternatywą. Zaóważyłem też że ibrowse jest w wersji pod 68k czyli os4 emuluje procek na potrzeby programu co sprawia że jest to powolne (emulacja w emulacji)
ZA jakiś czas pojawi się nowy obraz hdf do podmianki, tylko sprawdzę czy faktycznie instalacja z obsługą kontrolera scsii z karty turbo będzie działac poprawnie. Przetestujcie również (bo mi sie osobiście wydaje że szybciej chodzi) wielordzeniowcy start z winuae.exe z tym że po odpaleniu winuae naciskamy alt+ctrl+delete wchodzimy w procesy klikamy winuae i prawym koligacje zaznaczamy tylko ostatni procesor.
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 17 Dec 2018, 07:23
Online: 7d 1h 20m 6s
Lamps demolished: 23 (+16)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Mógłbyś w przyszłej paczce dać także inne rozdzielczości, większe niż 800 na 600, także te o przekątnej 16:9 ? :-)
Dałem Ci punkty reputacji aby Cię jeszcze bardziej zdopingować do pracy bo dodatkowo już długo z nami jesteś na forum. ;) :-) :ok1:
Last edited by ihtius on 20 Sep 2014, 21:02, edited 1 time in total.
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Przy moim Dualu 2.2MHz system wczytywał się równiutko minutkę. Polskich liter nie było oczywiście w Ibrowserze.
User avatar
santa13 Poland (pl) None specified
User level 12
 
Posts: 2809
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: 11 Sep 2019, 01:33
Online: 139d 3h 13m 7s
Location: Silesia
Lamps demolished: 15193 (+11417)
Reputation point: 1031
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

santa13 wrote:Przy moim Dualu 2.2MHz system wczytywał się równiutko minutkę. Polskich liter nie było oczywiście w Ibrowserze.


Ja emulator wrzuciłem na dysk przenośny z usb 2 więc prędkość nie jest jakaś szałowa jednak strasznie długo się nie czeka. ;) :-)
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

tylko problemy i tutki, pogawędki w starym temacie żeby nie zrobić bałaganu. Od cholery roboty z tym os-em. doinstalować sdk (zrobione) zamienić przeglądarkę (oczekuje) rozdzielczości (nie ma do wyboru 16:9 a sam posiadam taki monitor) zobaczę jaką rozdzielczość się uda osiągnąć przy ponownej instalacji. Niestety w tygodniu będę miał nocki tak że się przeciągnie praca. U mnie mimo rozdzielczości ekran jest dopasowany do monitora.
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 17 Dec 2018, 07:23
Online: 7d 1h 20m 6s
Lamps demolished: 23 (+16)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Rozumiem że jest to wersja beta??

Więc kilka pytań ??

1. Czy można już coś odpalić w wersji PPC na tym emulatorze ?
2. Po dodaniu jakiejkolwiek partycji, dysku, plikopartycji zawiesza się wczytywanie systemu.
3. Jaki to jest System operacyjny w tym emulatorze, bo z tego co się doczytałem jest to kernel ?
4. Dlaczego jest ustawione ECS u mnie w AGA też śmiga ??
5. W aplikacji ShowConfig wykrywa 680020 CPU a jest ustawione 680040 ??
User avatar
RoniWorlds Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 780
Joined: 22 May 2010, 21:57
Last Visit: 17 Sep 2019, 21:08
Online: 45d 23h 8m 38s
Highscores: 2
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1015
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Agent wrote:tylko problemy i tutki, pogawędki w starym temacie żeby nie zrobić bałaganu. Od cholery roboty z tym os-em. doinstalować sdk (zrobione) zamienić przeglądarkę (oczekuje) rozdzielczości (nie ma do wyboru 16:9 a sam posiadam taki monitor) zobaczę jaką rozdzielczość się uda osiągnąć przy ponownej instalacji. Niestety w tygodniu będę miał nocki tak że się przeciągnie praca. U mnie mimo rozdzielczości ekran jest dopasowany do monitora.


OS4.x to nastepca OS3.9, wiec nalezy postepowac tak samo jak w starszej wersji systemu z kartą graficzną.
Rozdzielczosc definiuje sie z Picasso96Mode, a wybiera sia ja w Screenmode
Fajne jest to ze system amigowy jest ponadczasowy :)
Mozna sobie dopasowac natywną rodzielczosc do monitora (16:9), ktorego nie było w momencie powstania systemu gfx

-- 21 Wrz 2014, 09:22 --

RoniWorlds wrote:1. Czy można już coś odpalić w wersji PPC na tym emulatorze ?
2. Po dodaniu jakiejkolwiek partycji, dysku, plikopartycji zawiesza się wczytywanie systemu.
3. Jaki to jest System operacyjny w tym emulatorze, bo z tego co się doczytałem jest to kernel ?
4. Dlaczego jest ustawione ECS u mnie w AGA też śmiga ??
5. W aplikacji ShowConfig wykrywa 680020 CPU a jest ustawione 680040 ??


kilka odpowiedzi
1. Mozna odpalic wszystko co da sie uruchamić na OS4 dla Amigi klasycznej. Trzeba próbować.
2. nie mozna narazie dodawac napedów pod sterownikami UAE (uaescsi.device, czy uaehf.device)
3. to jest OS4.
4. moze byc ecs lub aga, system i tak najlepiej uzywac na Picasso IV
5. to jest emulowana 020 pod PPC. 040 masz ustawione pod winuae, ktore w momencie startu PPC jest wylaczane
User avatar
norbi Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 450
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Today, 16:05
Online: 41d 20h 1m 2s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1060
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Hehe, teraz już ponadczasowych rozwiązań próżno szukać ;)
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 12710
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 16:29
Online: 323d 15h 18m 53s
Highscores: 3
Lamps demolished: 166 (+147)

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Dokładnie tak: Nie działa dodawanie folderów jako partycji ani scsii device, Amigaos 4.x emuluje procesory 68k na potrzeby klasycznych programów i gier, ecs jest ustawione ponieważ przyśpiesza to emulację, a sam amigaos 4 będzie
korzystał z picasso tak jak mu to "kazałem" przy instalacji. Tak że nie włączamy kostek AGA bo nie potrzebne, tak samo jit dla 68k, i koprocesorów (spowolni emulację a działać nie będzie).

PS. Co do nowych rozdzielczości to nie działa dodawanie w picasso96mode i wybór w screenmode, ponoć dodaje się je w definicji ikony picassoIV zawartej w devs/monitors, klikamy na ikonę dajemy prawy i informacje przechodzimy w 2 zakładkę i klepiemy nowe rozdziałki, nie wiem dlaczego nie działa, a wyczytałem to w tutku Amigaos 4

-- 21 Wrz 2014, 14:28 --

Będzie nowa aktualka, winuae exe beta 17, dodam w paczce jak tylko ogarnę, Tak czy inaczej będę robił nowe aktualizacje które będzie sie wklejać na to co pobraliście i zastępować pliki, nie ma sęsu żeby ciągnąć całość zawsze od nowa
Last edited by Agent on 21 Sep 2014, 14:15, edited 1 time in total.
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 17 Dec 2018, 07:23
Online: 7d 1h 20m 6s
Lamps demolished: 23 (+16)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Agent wrote:Będzie nowa aktualka, winuae exe beta 17
Dziwne, że jeszcze nie ma informacji o tym na emudreams.
Agent wrote:Tak czy inaczej będę robił nowe aktualizacje które będzie sie wklejać na to co pobraliście i zastępować pliki, nie ma sęsu żeby ciągnąć całość zawsze od nowa
Podobnie jak w beta ;) Też tak się robi, żeby nie szukać linków po całości posta.
User avatar
santa13 Poland (pl) None specified
User level 12
 
Posts: 2809
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: 11 Sep 2019, 01:33
Online: 139d 3h 13m 7s
Location: Silesia
Lamps demolished: 15193 (+11417)
Reputation point: 1031
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Hmm, testuje właśnie nową betę, ale zadowolony zbytnio nie jestem, co do gier, nbie wiem dlaczego ale co bm nie pobrał kończy z errorem, czegoś tu jeszcze brakuje. tak czy inaczej zrobię czystą instalkę i doinstaluje to co usze od nowa
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 17 Dec 2018, 07:23
Online: 7d 1h 20m 6s
Lamps demolished: 23 (+16)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

w picasso96mode nalezy tworzyc nowe rozdzialki tak samo jak w starszych systemach dla m68k
User avatar
norbi Poland (pl) Male
User level 4
 
Posts: 450
Joined: 10 Sep 2010, 21:43
Last Visit: Today, 16:05
Online: 41d 20h 1m 2s
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1060
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Mam utworzone, screenmode nie widzi
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 17 Dec 2018, 07:23
Online: 7d 1h 20m 6s
Lamps demolished: 23 (+16)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Znalazłem info o nowej becie u źródła:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=74263&page=36
User avatar
santa13 Poland (pl) None specified
User level 12
 
Posts: 2809
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: 11 Sep 2019, 01:33
Online: 139d 3h 13m 7s
Location: Silesia
Lamps demolished: 15193 (+11417)
Reputation point: 1031
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Właśnie tam zawsze siedzę na tym forum Xd, nie ważne jutro patha wypuszczam. I koniec luźnej gatki w tym temacie.

-- 22 Wrz 2014, 16:46 --

w picasso96mode nalezy tworzyc nowe rozdzialki tak samo jak w starszych systemach dla m68k]

Zwracam honor, zapomniałem nacisnąć use i dlatego w screenmode nie było widać rozdzielczości, nowy path będzie ustawiony na 1048: 720 lecz mogę dodać dodatkowe jeżeli do piątku napiszecie rozdzielczości w tym temacie. Nowy path korzysta z akcelerator board scasi, prędkość pracy dysku odczuwalna, już sama instalacja dostała turbo bost-a
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 17 Dec 2018, 07:23
Online: 7d 1h 20m 6s
Lamps demolished: 23 (+16)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

U mnie jest 1366x768 ;D
User avatar
santa13 Poland (pl) None specified
User level 12
 
Posts: 2809
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: 11 Sep 2019, 01:33
Online: 139d 3h 13m 7s
Location: Silesia
Lamps demolished: 15193 (+11417)
Reputation point: 1031
Kapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan BombaKapitan Bomba

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Agent wrote:...mogę dodać dodatkowe jeżeli do piątku napiszecie rozdzielczości w tym temacie.

1360 na 768
1680 na 1050
1920 na 1080
?
Image
User avatar
ihtius Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2527
Joined: 03 Jan 2011, 19:33
Last Visit: 29 May 2019, 22:54
Online: 65d 16h 31m 19s
Location: Lublin
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 693
ConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliereConsigliere

Re: WINUAE PPC BETA OS :)

Post IP: rejestrowane!

Dodałem przegląarkę OWB, będziecie zadowoleni (w tym poście widać efekty)

-- 24 Wrz 2014, 18:56 --

Dodano aktualizację oraz notkę w pierwszym poście na samym dole pod tutkiem.
Niestety rozdzieczości 1680 na 1050 i 1920 na 1080 nie udało się osiągnąć, ponieważ picasso 4 nie może ich obsłużyć :(
Image
User avatar
Agent Poland (pl) Male
User level 3
 
Posts: 261
Joined: 24 May 2010, 21:34
Last Visit: 17 Dec 2018, 07:23
Online: 7d 1h 20m 6s
Lamps demolished: 23 (+16)
Reputation point: 167
Chiński doradca Lubi-ToChiński doradca Lubi-To

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Amiga

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests