Polski

Adapter USB dla joysticków z amigi

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
Sethurial Cześć, chciałem spytać, czy ktoś z Was używał może kiedyś adaptera USB w celu podłączenia joysticka lub 2 joysticków amigowych do laptopa i czy macie z tym jakieś doświadczenie dobre lub złe oraz czy wiecie gdzie coś takiego można kupić?

Image
https://joy.sophics.cz/dual-joystick-usb-adapter/

Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/adapter-usb-dla-joystickow-amigi-t7439.html
2022-11-13T16:58:39+01:00
Cześć, chciałem spytać, czy ktoś z Was używał może kiedyś adaptera USB w celu podłączenia joysticka lub 2 joysticków amigowych do laptopa i czy macie z tym jakieś doświadczenie dobre lub złe oraz czy wiecie gdzie coś takiego można kupić?

Image
https://joy.sophics.cz/dual-joystick-usb-adapter/

2022-11-28T06:31:19+01:00

Re: Adapter USB dla joysticków z amigi

Na Allegro swego czasu chodziło i działało spox.
Nawet gdzieś schemat latał, jak samemu zbudować.

2022-11-28T08:56:47+01:00

Mam. Korzystam wyrwałem za chyba 20 zeta. Działa. na 1 joya ale można grać. Podłączyć pod USB nacisnąć Fire w grze i można się cieszyć grą. W Wings joy bardzo potrzebny. Na Wings remastered już nie tak bardzo. :mrgreen:

2022-11-29T10:36:51+01:00

Ja bym wolał w drugą stronę :-P

2022-11-29T10:43:52+01:00

husar wrote:Ja bym wolał w drugą stronę :-P

Powstało już coś takiego.
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=11958&p=8
https://retrohax.net/shop/amiga/mouster/

2022-11-29T19:20:37+01:00

Fajne. Ale jak masz exe to nie potrzeba tego cuda.

2022-11-29T19:50:50+01:00

Elmek13 wrote:Fajne. Ale jak masz exe to nie potrzeba tego cuda.

Nie no jak nie potrzeba?? Przecież tu chodzi o podłączenie joya amigowego z mikrostykami pod laptop właśnie w celu grania przy jego użyciu w exeka :)

2022-11-29T20:50:57+01:00

Setek mowa o poście Michasia. Przeczytaj dokładnie. :mrgreen:

2022-11-30T09:48:52+01:00

Elmek13 wrote:Fajne. Ale jak masz exe to nie potrzeba tego cuda.

No właśnie potrzeba. Joyów jest dzisiaj mało, osiągają horrendalne ceny, poza tym często są stare i zużyte. Najczęściej jednak sprzedawane jako "nie sprawdzone" :/ Także kupujemy kota w worku, albo dawcę części dla naszego obecnego sprzętu do grania. Taka przelotka rozwiązuje problem - bo można do niej podpiąć nie tylko pada, ale też arcade stick i wtedy gra się zdecydowanie lepiej. Te sprzęty są bardziej dostępne, tańsze i sprawne. Zawsze jakieś obejście.
Osobiście czekam na UNITHOR – Nowy Polski Joystick od Uni-Joy, ale to raczej w przyszłym roku.

EXEki są fajne, ale mają swoje wady. Poza tym, czasem człowieka najdzie ochota pogrania na prawdziwej Amidze, a tam już EXEka nie uruchomisz. Nie wspomnę już o tym, że w EXE nie ma pełnego katalogu gier, albo ich wersji :-P

2022-11-30T11:43:18+01:00

husar wrote:No właśnie potrzeba. Joyów jest dzisiaj mało, osiągają horrendalne ceny, poza tym często są stare i zużyte.

Joysticki nadal są w sprzedaży w firmie MATT w Łodzi, na allegro też się pojawiają.
https://sklep.matt.com.pl/pl/c/Joystick ... -konsol/33

husar wrote:Osobiście czekam na UNITHOR – Nowy Polski Joystick od Uni-Joy, ale to raczej w przyszłym roku.

Testowałem ten joystick na Pixel Heaven 2021 - moje wrażenia są następujące:
- sterowanie jak na dawnych joystickach z amigi,
- w wersji podstawowej nie ma auto-fire,
- testowane joysticki miały już drobne problemy z mikrostykami najprawdopodobniej, bo już były trudności w poruszaniu się w jednym z kierunków (może były już troszkę zużyte),
- cena ponad 250 zł za wariant podstawowy,
- wejście USB.

husar wrote:EXEki są fajne, ale mają swoje wady

Tak z czystej mojej laickiej ciekawości - jaka jest przewaga gry amigowej od tej samej gry na exeku i jakie wady exeka masz na myśli?

husar wrote:Nie wspomnę już o tym, że w EXE nie ma pełnego katalogu gier, albo ich wersji

Naturalnie, dlatego działa EXE REQ, który daje szansę na uzyskanie upragnionych gier.

2022-11-30T19:43:52+01:00

Jak by ktoś, chciał joya z firmy Matt mam niedaleko i mogę kupić i wysłać. Ale ja dorwałem z Allegro joya, oraz z Ebaya. Jestem zadowolony. :mysli:

2022-12-01T12:36:47+01:00

Sethurial wrote:Tak z czystej mojej laickiej ciekawości - jaka jest przewaga gry amigowej od tej samej gry na exeku i jakie wady exeka masz na myśli?

No nie wiem... od czego zacząć...
Może kilka rzeczy, które na szybko przyszły mi do głowy:
    EXE działają TYLKO na Windows i tak zdaje się pozostanie. Nie uruchomisz ich na Mac'u ani Linuxie. Nie pomagają "obejścia" w stylu WineHQ, Lutris, Proton...
    Taka np. PiMiga odpada w przedbiegach... a ja bym na niej bardzo chętnie zobaczył pakiet The Company COLLECTION :tuptup1:
    EXE wymagają (a przynajmniej tak było za czasów v2.6) znacznie więcej zasobów do podtrzymania emulacji niż natywne uruchomienie emulatora na ustawieniach wymaganych przez daną grę. Nie wiem jak jest obecnie z wersjami 3.0 - bo jeszcze sporej ilości z nich nie sprawdzałem.
    Uruchamiając EXE musisz się liczyć z tym, że antywirus będzie się go "czepiał". Znamy takie przypadki z forum, gdzie ludzie zgłaszali problemy z tym związane. AVG np. nadal zgłasza podejrzane oprogramowanie w przypadku EXEków, mimo że posiadają podpis... o wersjach BETA nie wspomnę, bo wiem z doświadczenia :-P
    Jak było wspomniane wcześniej - EXE nie posiadają pełnej bazy gier. To raz. Dwa - chodzi też o wersje np. OCS/ECS - AGA - CD32. Przykładowo Trolls jest na AGA i git, bo jest lepsza, ale są tytuły tylko OCS/ECS, z gorszą grafiką, podczas gdy jest wersja np. na CD32 z lepszą.
    Brak innych niż PAL wersji. Sporo gier w trybie NTSC działa szybciej = płynniej, co przekłada się też na większą responsywność przy sterowaniu.
No ogólnie tak to z mojej strony wygląda... jeszcze bym coś dopisał, ale myślę, że na razie starczy :-P

Sethurial wrote:Naturalnie, dlatego działa EXE REQ, który daje szansę na uzyskanie upragnionych gier.

Tylko że EXE REQ działa na zasadach: kto da więcej ;) Nie masz żadnej gwaracji, że gra którą chcesz aby "wydano" zwycięży, ani czy spotka się z poparciem społeczności. Poza tym od głosowania do wypuszczenia finalnej wersji EXE dłuuuga droga i trzeba uzbroić się w cierpliwość, także nie - EXE REQ nie rozwiązuje problemu w moim mniemaniu... :/

2022-12-01T20:53:31+01:00

Przerzuciłbym część tematu dotyczącego EXE do innego posta, bo tu raczej piszemy o samym adapterze. Osobiście wolę np. grać na padzie do laptopa, ale kiedyś w końcu kupię taką przejściówkę i osobiście sprawdzę :ok1:

2022-12-01T21:11:44+01:00

Tutaj jest filmik jak to zrobić samemu:

https://www.youtube.com/watch?v=R0yJHqFyA44

Tylko dla mnie to niestety za duża magia :)

Chodziło mi w tym temacie o to, czy ktoś właśnie korzystał z adaptera i o wrażenia z tym związane.

Wasze wypowiedzi brzmiały zachęcająco, więc poszukam tego urządzenia gdzieś w internetach. :tuptup1:

2022-12-02T10:14:19+01:00

santa13 wrote:Przerzuciłbym część tematu dotyczącego EXE do innego posta, bo tu raczej piszemy o samym adapterze. [...]

Racja, sorki :uklon2:

2022-12-02T10:58:31+01:00

Setek na allegro masz.

Return to Hardware