Polski

Adapter USB-port myszy

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
haynor Niedawno zakupiłem adapter myszki USB-port amigi z tej aukcji:

http://allegro.pl/adapter-myszy-usb-do-komputera-amiga-i3868490254.html

Niestety pomimo zapewnień w opisie że będzie działał z wieloma myszkami na różnych protokołach mi udało się zmusić do pracy tylko jedną myszkę optyczną i bezprzewodową Medion. Cała masa innych myszek (Dell, Logitech, Microsoft, Lenovo, IBM) nie zadziałały.

Czy właściciele tego konwertera mogą mi polecić jakieś myszki które na pewno będą działać w mojej amidze 1200?
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/adapter-usb-port-myszy-t3298.html
2014-02-04T20:24:05+01:00
Niedawno zakupiłem adapter myszki USB-port amigi z tej aukcji:

http://allegro.pl/adapter-myszy-usb-do-komputera-amiga-i3868490254.html

Niestety pomimo zapewnień w opisie że będzie działał z wieloma myszkami na różnych protokołach mi udało się zmusić do pracy tylko jedną myszkę optyczną i bezprzewodową Medion. Cała masa innych myszek (Dell, Logitech, Microsoft, Lenovo, IBM) nie zadziałały.

Czy właściciele tego konwertera mogą mi polecić jakieś myszki które na pewno będą działać w mojej amidze 1200?

2014-02-04T20:29:27+01:00

Re: Adapter USB-port myszy

Byle jaka za 30-40zł na podczerwień pójdzie ;)

2014-02-04T20:41:51+01:00

Te byle i nie byle jakie nie poszły. Skoro jedna ruszyła to wnioskuję że konwerter jest albo nieco walnięty albo twórca nie zawyżył kompatybilność.

Zapytałem twórcę, niestety nie raczył odpowiedzieć.

2014-02-04T20:48:34+01:00

działają tylko myszki USB pobsługujące dodatkowo protokól PS/2

2014-02-04T20:53:41+01:00

Oto lista a aukcji:

Standardowy protokół PS/2
· Microsoft Intellimouse,
· Microsoft Intellimouse Explorer
· Genius NetScroll Optical

Testowałem myszkę Microsoft i też nie działała.

Generalnie temat odpuszczę sprzedającemu jak znajdę jakąś myszkę przewodową która zadziała. Obecny medion bardzo szybko zużywa baterie.

2014-02-04T21:28:06+01:00

Na forum ppa jest wątek o powstajacym/dzialającym interface myszy USB do Amigi.
Zainteresuj się tym "wynalazkiem"

2014-02-04T22:23:57+01:00

Ja posiadam ten interface tylko że w obudowie, na USB i chyba również od tego sprzedającego. Testowane na dwóch myszkach i jedna dodatkowo z przejściówką z PS/2 na USB. Działają ok, ale niestety z róznymi programami z Aminetu próbowałem zmusić do działania kółko. Niestety nie udało się, ale olałem to i mam obecnie do mojej Amigi 1200 podłaczoną starą myszkę, w której wysiadło mi owe kóleczko.

2014-02-04T22:42:59+01:00

Ja też posiadam ten interfejs jednakże do mojej Amigi 600 nie za bardzo pasuje i musiałem obciąć z jednej strony blaszkę ale nadal nie wchodzi cały do gniazda ponieważ obudowa Amigi wystaje ponad te gniazdo. Tylko mogę wsadzić częściowo do tego gniazda. Musiałem również rozebrać ten interfejs aby go wsadzić do gniazda Amigi.
Myszka optyczna bezprzewodowa nie działa. Przewodewe stare optyczne i tanie myszki działają u mnie.
Kupiłem go bo myślałem, że pozbędę się lagowania i opóźnień myszki. Amigę mam teraz podpięta do monitora HD. I to jest problem bo myszka niemiłosiernie laguje i dział jak w smole. Kiedy jest podpięta do monitora firmy Commodore jest wszystko ok.

2014-02-04T23:13:16+01:00

ihtius wrote:Kiedy jest podpięta do monitora firmy Commodore

Monitor Commodore z USB? :huhuh:

2014-02-04T23:49:27+01:00

No właśnie, jaki to ma związek z monitorem ? Może po prostu chodzi o lag i/lub smużenie samego monitora/TV LCD?

ihtius, jak czytałem komentarze tego sprzedającego to faktycznie ludzie skarżyli się że nie pasuje za bardzo do A600.

olesio, ihtius - jakie to myszki?

2014-02-05T02:16:44+01:00

haynor wrote:No właśnie, jaki to ma związek z monitorem ? Może po prostu chodzi o lag i/lub smużenie samego monitora/TV LCD?

Pod telewizorem HD myszka trumienka beznadziejnie się porusza jakby działała z dużym opóźnieniem i strasznie wolno, jakby wsadzić palec do smoły i nim poruszać. Czyściłem ta myszkę dokładnie i nie pomogło.
Po podpięciu do Amigi myszki pecetwoej optycznej prawie podobnie było.
Kumpel ma podobny problem jakie podepnie laptopa przez HDMI do telewizora HD to myszka też masakrycznie źle działa. Muszą występować opóźnienia w przesyłaniu.

haynor wrote:ihtius, jak czytałem komentarze tego sprzedającego to faktycznie ludzie skarżyli się że nie pasuje za bardzo do A600.

olesio, ihtius - jakie to myszki?

Jak kiedyś kupowałem ten adapter to nikt wtedy się jeszcze nie skarżył na niedopasowanie do Amigi 600. :/

Nie pamiętam tych myszek ale to były zwykłe tanie optyczne myszki na kabelku dosyć stare. Jedna to A4techa z 7 lat temu kupiłem w MediaMarkcie za około 40 zeta. Podpinałem też a4 Techa myszkę bez przewodową to nie działała. :-)

-- 05 Lut 2014, 02:14 --

Anthrox wrote:
ihtius wrote:Kiedy jest podpięta do monitora firmy Commodore

Monitor Commodore z USB? :huhuh:

Nie ! Jak Amigę 600 podepnę pod oryginalny monitor commodore to myszka pracuje prawidłowo. :-)
Zaczynam coraz bardziej skompilowanie pisać jak raxor. :hee: :haha:
Dlaczego wole kontakt w realu wtedy można wszystko dokładniej wyjaśnić i osoba z którą rozmawiasz jest bardziej skupiona na rozmowie.

2014-02-05T02:32:30+01:00

No to wpadaj na zlot. A jak nie masz takiej możliwości - spodziewaj się dopytania.

2014-02-05T12:16:31+01:00

ihtius wrote:Pod telewizorem HD myszka trumienka beznadziejnie się porusza jakby działała z dużym opóźnieniem i strasznie wolno, jakby wsadzić palec do smoły i nim poruszać. Czyściłem ta myszkę dokładnie i nie pomogło.
Po podpięciu do Amigi myszki pecetwoej optycznej prawie podobnie było.
Kumpel ma podobny problem jakie podepnie laptopa przez HDMI do telewizora HD to myszka też masakrycznie źle działa. Muszą występować opóźnienia w przesyłaniu.

Z telewizorem to jest nic innego jak input lag i jest to wina wolnego telewizora. Wejdź w menu TV i znajdź tryb obrazu "Gra" - to wyłącza 3/4 obróbki obrazu przez TV i może jakość spada, ale działa znacząco szybciej. Co nie znaczy, że zawsze jest super - moja plazma Panasa wprowadza ok. 100 ms laga nawet w trybie gry, co czyni wszelkie FPSy niegrywalnymi. Ale np. w nowej serii Sony jest to ok. 20 ms i można grać nawet w Unreal Tournamenta 3 :hee:

2014-02-05T20:14:25+01:00

Wracając do tematu. Znalazła się jedna mysz przewodowa która działa i jest wciąż w sprzedaży - Logitech RX250 (dostarczana wraz z przelotką PS2-USB). Nic specjalnego ale przynajmniej działa jak należy. 3 inne myszki (Microsoft Optical 200, HP X1000, Logitech m175) nie zadziałały.

Wniosek jest taki że jak już jakaś ma działać to najprawdopodobniej (moja mysz Microsoft pomimo posiadania przelotki nie zadziałała) będzie to taka która posiada faktycznie w zestawie przelotkę PS2-USB.

2014-02-07T11:37:01+01:00

To też nie musi być regułą. Ja kupowałem ten adapter jeszcze za czasów kiedy myszki PC były częściowo na COM a częściowo na PS2 i większość na COM nie działała, a większość tych PS2 z przejściówką COM->PS2 - tak jest, też nie działała :-P Po prostu ten adapter chyba jest słaby.

2014-02-07T11:49:52+01:00

Dlatego napisałem najprawdopodobniej. Jedna myszka z przelotką w zestawie nie ruszyła. Na 90 % żadna z myszek obecnie w sprzedaży nie ruszy bo są standardowymi urządzeniami HID bez starszych protokołów.

Return to Hardware