Tj. czy byłyby jakieś problemy z bootowaniem?
Alternatywny dysk twardy do Amigi
Sporo się naczytałem i kartach CF (którą mam w swojej Amiżce), jednak ciekawi mnie, czy taki kontroler IDE -> SD zadziałałby z Amigą?
Re: Alternatywny dysk twardy do Amigi
Jesli ten kontroler nie wymaga specjalnych strownikow i jest widziany jako twardy dysk, to wedlug mnie nie bedzie problemow z bootowaniem i uzytkowaniem go pod Amiga.
W mojej A600 (KS 37.350) mam kontroler CF podłączony pod IDE. System bootuje się z niego bez problemów. Kontroler, który pokazałeś na fotce, też powinien działać. Czy jest to IDE->CF czy IDE->SD nie ma znaczenia. Na SD jest tylko wolniejszy transfer danych.
Dzięki za zaspokojenie ciekawości 

Anthrox,
Nie rozmieniaj się na drobne, klikaj SSD za...
http://allegro.pl/terminal-dysk-8-gb-ss ... 96530.html
standardowy 44-pin i zasiłka na pewno pociągnie
Nie rozmieniaj się na drobne, klikaj SSD za...
http://allegro.pl/terminal-dysk-8-gb-ss ... 96530.html
standardowy 44-pin i zasiłka na pewno pociągnie

Od dawna mam CF i temat istnieje tylko do zaspokojenia ciekawości.
Co do SSD - raczej bym nie kupił, ponieważ nie wiem jak z komendami TRIM już jest.
Powiem tylko, że pierwsze SSD można było łatwo ubić chociażby instalując Windowsa 98 na takim.
A skoro na '98 dało się ubić, to gwarantuję, że na AmigaOS było tak samo.
Więc jeżeli nowe SSD mają już w sobie zaimplementowaną "ochronę" przed nadpisywaniem wciąż tych samych miejsc, to wtedy możemy przestać rozmieniać się na drobne
Co do SSD - raczej bym nie kupił, ponieważ nie wiem jak z komendami TRIM już jest.
Powiem tylko, że pierwsze SSD można było łatwo ubić chociażby instalując Windowsa 98 na takim.
A skoro na '98 dało się ubić, to gwarantuję, że na AmigaOS było tak samo.
Więc jeżeli nowe SSD mają już w sobie zaimplementowaną "ochronę" przed nadpisywaniem wciąż tych samych miejsc, to wtedy możemy przestać rozmieniać się na drobne

Ciekawy bajer ten kontroler
jednak jak na dzień dzisiejszy w mojej A1200 używam typowych dysków 3,5 cala o pojemności od 1GB do 4,3GB ( kieszeń jako ułatwienie wymiany ) być może kiedyś będzie mi dane sprawdzić ten typ nośnika

Windows 98 to nie Workbench 3.0. Sam Windows zabija dysk głównie przez pamięć wirtualną, cache itp (częśty zapis, odczyt). Amiga nie ma tego problemu więc dysk taki długo pożyje. Zresztą, popatrz na karty CF które sporo grupa amigowców wykorzystuje jako dyski twarde i jakoś te pamięci flash żyją.
W pracy mam 9 kompów które mają system Windows 2000 na karcie CF. Wszystkie karty działają do dziś a pracują 8 godzin dziennie wyświetlając wokandy.
Z reguły ludziom odradzam takie przelotki bo były tworzone z myślą o PC a nie amidze ale raczej powinny działać. Karta CF to właściwie standard IDE dlatego przelotka nie zawiera praktycznie żadnej elektroniki. Zwyczajnie łączy 2 gniazda o różnym rozstawieniu pin'ów.
W pracy mam 9 kompów które mają system Windows 2000 na karcie CF. Wszystkie karty działają do dziś a pracują 8 godzin dziennie wyświetlając wokandy.
Z reguły ludziom odradzam takie przelotki bo były tworzone z myślą o PC a nie amidze ale raczej powinny działać. Karta CF to właściwie standard IDE dlatego przelotka nie zawiera praktycznie żadnej elektroniki. Zwyczajnie łączy 2 gniazda o różnym rozstawieniu pin'ów.
haynor wrote:Z reguły ludziom odradzam takie przelotki bo były tworzone z myślą o PC a nie amidze ale raczej powinny działać.
No to na jakiej podstawie odradzasz?
Bo to konwerter standardu SD do standardu IDE. Nie jestem pewien czy obsługuje stare standardy IDE z lat 90'tych. Poza tym to rozwiązanie droższe niż przelotka.