Polski

Amiga 500 vs Atari ST, która maszyna lepsza do gier?

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
xandra

Film punktuje wady Atari i wychwala naszą przyjaciółkę pod niebiosa, jak łatwo się domyślić ;)
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/amiga-500-atari-ktora-maszyna-lepsza-gier-t6116.html
2021-02-18T13:27:20+01:00

Film punktuje wady Atari i wychwala naszą przyjaciółkę pod niebiosa, jak łatwo się domyślić ;)

2021-02-19T14:19:23+01:00

Re: Amiga 500 vs Atari ST, która maszyna lepsza do gier?

Ta maszyna lepsza w której GRY lepsze. ;)
Problemem Atari było wypuszczenie wersji ST, a nie od razu STE. Ciekaw jestem czy historia rywalizacji pomiędzy tymi fajnymi komputerami potoczyła by się inaczej. ???
Natomiast koniec (dominacja PC) byłby zawsze taki sam :hmm: .

2022-09-06T12:36:47+01:00

Już sam fakt braku blitter'a i marny dźwięk na poziomie CPC464 kładzie Atari w takim porównaniu. Tylko gry portowane z Atari ST wyglądały podobnie a najczęściej identycznie. Zwyczajnie często nie chciało się/nie było czasu/nie było pieniędzy na na poprawę konwersji.

Lata temu ograłem sporą ilość tytułów na Atari ST wykorzystując co prawda emulator ale i jak wyraźnie widać jak bardzo Atari ST był za amigą.
STE rywalizację może by i zrównał ale twórcy gier nie chcieli niestety pisać gier na nowy model. Jak dobrze pamiętam tylko Zool wykorzystywał blitter w STE.

2022-09-06T20:15:50+01:00

Amiga Rulez!! :D

2022-09-07T09:52:54+01:00

No rulez, rulez :)

Niestety atarowców nie przekonamy. Znalazłem jeszcze dwie gry które bodajże korzystały z rozwiązań w STE - Obsession (pierwotnie napisany na Atari STE) oraz Stardust.

Ode mnie jeszcze ciekawe porówanie - Wrath of the Demon

https://www.youtube.com/watch?v=kRQEZYmAvzo

Widać wyraźnie że wersja amigowa lepiej sobie radzi z płynnością jednak port Atari ST moim zdaniem też stara się dzielnie bronić.

2022-09-07T21:05:17+01:00

Do not underestimate power of Nostalgia :)

Jeżeli ktoś się wychował na atari i ma do niego sentyment to trudno mu wmówić, że amiga może być lepsza, tak jak ciężko amigowcowi wmówić, że pc może być lepszy.

Dla mnie amiga jest wspaniałym wspomnieniem z dzieciństwa, atari pamiętam tylko jako konsole Rambo, ale uważam uczciwie, że amiga jest lepsza od atari ale nie jest lepsza od pc, chociaż gdyby nie emulacia lub pliki exe to oceniałbym amigę tylko o mały kroczek za pc. :)

Return to Hardware