Polski

Amiga 500 Mini z 25 preinstalowanymi grami.

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
litsteve Witam !

Chciałem zasygnalizować Szanownemu Towarzystwu z TC iż we Wrocławiu pojawiła się w sprzedaży A500 Mini za kwotę 599 zł - sklep bodaj NEONET

niżej wklejam na prawach cytatu informację jaką po obejrzeniu zdjęć zrobionych przez znajomego z Wrocławia znalazłem w otchłani netu

Witamy w latach 80-tych i szczytowym okresie 16-bitowych komputerów osobistych. Amiga 500, wydana w 1987 roku, wyposażona była w 16/32-bitowy procesor, 512 kilobajtów pamięci RAM oraz całą gamę niestandardowych układów do produkcji najlepszego w swojej klasie dźwięku i obrazu.

Przedstawiamy THEA500 Mini, kompaktową interpretację tego klasycznego komputera domowego. Wyposażony w doskonałą emulację nie tylko oryginalnej A500, ale także Advanced Graphics Architecture (AGA) z A1200. Zagraj w jedną z 25 klasycznych gier Amigi, wybranych z prostej w obsłudze karuzeli, w tym w takie tytuły jak Alien Breed 3D, Another World, Simon the Sorcerer i Worms. Możesz też załadować swoje własne gry z pamięci USB dzięki obsłudze WHDLoad i szerokiej gamie opcji do wyboru. Ponadto w każdej chwili możesz zapisać i wznowić grę, aby ułatwić sobie ukończenie tych najtrudniejszych klasyków.

THEA500 Mini jest wyposażone w oryginalną 2-przyciskową mysz i nowo zaprojektowany 8-przyciskowy precyzyjny gamepad, pozwalający na wybór metody sterowania. Aby uzyskać dodatkową funkcjonalność i uzupełnić klawiaturę ekranową, możesz podłączyć zewnętrzną standardową klawiaturę PC.

Konsola posiada system operacyjny w języku polskim (preinstalowane gry w języku angielskim).

- Zawiera 25 klasycznych gier Amiga, w tym: Alien breed 3D, Another World, ATR: All terrain Racing, Battle Chess, Cadaver, Kick Off 2, Pinball Dreams, Simon the Sorcerer, Speedball 2: Brutal Deluxe, The Chaos Engine, Worms: The Director's Cut, Zool: Ninja Of The ''Nth'' Dimension

- Emuluje Amiga 500, 600 i 1200 (ECS/OCS/AGA)

- Pozwala na zapisywanie i wznawianie gry

- Możliwość dodawania własnych gier przez USB*, aktualizacji oprogramowania i podłączenia własnego urządzenia. THEA500 Mini jest kompatybilne z setkami klasycznych gier z komputera Amiga i dem, wykorzystując WHDLoad dla prostoty obsługi (gry muszą być legalnie pozyskane / kupione od ich prawnych właścicieli).

* Wymagana własnej pamięć USB (brak w zestawie).

- 50/60 Hz w 720p HD przez HDMI.

- Wiele opcji skalowania i filtr CRT.

Link do strony

https://www.neonet.pl/konsole-i-gry/ret ... -mini.html

Amiga-500-mini-sklep-neonet-1.webp

Amiga-500-mini-sklep-neonet-2.webp

Amiga-500-mini-sklep-neonet-3.webp
Page 3 of 3 3 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/amiga-500-mini-preinstalowanymi-grami-t6542.html
2022-09-01T05:09:26+01:00

Mini Amiga 500

Witam !

Chciałem zasygnalizować Szanownemu Towarzystwu z TC iż we Wrocławiu pojawiła się w sprzedaży A500 Mini za kwotę 599 zł - sklep bodaj NEONET

niżej wklejam na prawach cytatu informację jaką po obejrzeniu zdjęć zrobionych przez znajomego z Wrocławia znalazłem w otchłani netu

Witamy w latach 80-tych i szczytowym okresie 16-bitowych komputerów osobistych. Amiga 500, wydana w 1987 roku, wyposażona była w 16/32-bitowy procesor, 512 kilobajtów pamięci RAM oraz całą gamę niestandardowych układów do produkcji najlepszego w swojej klasie dźwięku i obrazu.

Przedstawiamy THEA500 Mini, kompaktową interpretację tego klasycznego komputera domowego. Wyposażony w doskonałą emulację nie tylko oryginalnej A500, ale także Advanced Graphics Architecture (AGA) z A1200. Zagraj w jedną z 25 klasycznych gier Amigi, wybranych z prostej w obsłudze karuzeli, w tym w takie tytuły jak Alien Breed 3D, Another World, Simon the Sorcerer i Worms. Możesz też załadować swoje własne gry z pamięci USB dzięki obsłudze WHDLoad i szerokiej gamie opcji do wyboru. Ponadto w każdej chwili możesz zapisać i wznowić grę, aby ułatwić sobie ukończenie tych najtrudniejszych klasyków.

THEA500 Mini jest wyposażone w oryginalną 2-przyciskową mysz i nowo zaprojektowany 8-przyciskowy precyzyjny gamepad, pozwalający na wybór metody sterowania. Aby uzyskać dodatkową funkcjonalność i uzupełnić klawiaturę ekranową, możesz podłączyć zewnętrzną standardową klawiaturę PC.

Konsola posiada system operacyjny w języku polskim (preinstalowane gry w języku angielskim).

- Zawiera 25 klasycznych gier Amiga, w tym: Alien breed 3D, Another World, ATR: All terrain Racing, Battle Chess, Cadaver, Kick Off 2, Pinball Dreams, Simon the Sorcerer, Speedball 2: Brutal Deluxe, The Chaos Engine, Worms: The Director's Cut, Zool: Ninja Of The ''Nth'' Dimension

- Emuluje Amiga 500, 600 i 1200 (ECS/OCS/AGA)

- Pozwala na zapisywanie i wznawianie gry

- Możliwość dodawania własnych gier przez USB*, aktualizacji oprogramowania i podłączenia własnego urządzenia. THEA500 Mini jest kompatybilne z setkami klasycznych gier z komputera Amiga i dem, wykorzystując WHDLoad dla prostoty obsługi (gry muszą być legalnie pozyskane / kupione od ich prawnych właścicieli).

* Wymagana własnej pamięć USB (brak w zestawie).

- 50/60 Hz w 720p HD przez HDMI.

- Wiele opcji skalowania i filtr CRT.

Link do strony

https://www.neonet.pl/konsole-i-gry/ret ... -mini.html

Amiga-500-mini-sklep-neonet-1.webp

Amiga-500-mini-sklep-neonet-2.webp

Amiga-500-mini-sklep-neonet-3.webp

2022-09-01T18:39:18+01:00

Re: Amiga 500 Mini z 25 preinstalowanymi grami.

W dniu premiery można ją było kupić we Wałbrzychu za 520 , więc te 600pln-ów, to zdecydowanie za dużo.

2022-09-02T13:32:50+01:00

Ta cena za to jest z kosmosu. Ile kosztowała? Na stare czasy Amiga? Pamięta ktoś?

2022-09-02T18:20:38+01:00

Elmek13 wrote:Ta cena za to jest z kosmosu. Ile kosztowała? Na stare czasy Amiga? Pamięta ktoś?

Teraz to troszkę trudno porównywać bo trzeba byłoby zestawić jej cenę z typowymi zarobkami.
Amigi 500 są wyceniane obecnie na grupach facebookowych wraz z osprzętem w kwotach 600 - 800 zł najczęściej.

2022-09-03T22:17:47+01:00

Elmek13 wrote:Ile kosztowała? Na stare czasy Amiga? Pamięta ktoś?

Ja swoją A500 sprzedałem za 5 000 000 zł :-) . Za to kupiłem CD32 i jeszcze zostało półtora miliona ;)
To było jakoś w 1993 lub 1994. Jaka wtedy była pensja "kowalskiego" - nie mam pojęcia. :hmm:

p.s.
Amiga 1200 kosztowała wtedy 12 000 000 zł. !!!

2022-09-06T10:44:25+01:00

Jak dla mnie to taka marna imitacja bazująca na emulacji, taki sprzęt jest dla leni którzy nie wiedzą jak na własnym PC skonfigurować emulator i poszukać gier w sieci. Zresztą jak nawet nie wiedzą a chcą pograć to niech sobie EXEki pobiorą a nie marnują pieniądze :D

Każdy to sobie naprawdę ceni autentyczność zakupi prawdziwą amigę i podłączy ją do TV/monitor CRT ponieważ tak ten komputer pracował w latach swojej świetności.

2022-09-06T20:01:50+01:00

haynor wrote:taki sprzęt jest dla leni którzy nie wiedzą jak na własnym PC skonfigurować emulator i poszukać gier w sieci.

Ja znalazłem taka fajną stronę z grami amigowymi nazywa się TheCompany.pl

2022-09-07T10:21:29+01:00

haynor wrote:taki sprzęt jest dla leni którzy nie wiedzą jak na własnym PC skonfigurować emulator i poszukać gier w sieci.

Uuuuu. Poczułbym się urażony gdybym nie był leniem z natury. ;) .
Ale przy okazji tego lenistwa poustawiałem sobie masę różnych emulatorów na laptopie, tablecie i PSP.
A jednak kupiłem TheA500, bo tak. ( Wcześniej w tym temacie pisałem co o niej sądzę ). Okazuje się też, że jednak w sieci trzeba troszkę pogrzebać, przygotować sobie pendrive-a - masę fajnych udogodnień zrobiło parę osób.
https://www.youtube.com/watch?v=m8N2dRhEBCU
Co ciekawe nie koliduje to z zestawem gier dla CD32, oraz z normalnym użytkowaniem gier WHDLoad.lha czy .adf.
Dzięki czemu nie musimy mieć 2 pendrive-ów. - przetestowane, choć ostrożność cza zachować.
Podsumowując: też cza trochę się, jednak wysilić przy A500Mini :-) , chyba że kupujemy to tylko dla 25 preinstalowanych gier, co oczywiście było by marnowaniem hajsu i czystą głupotą lub co najmniej ignorancją.

haynor wrote:Każdy to sobie naprawdę ceni autentyczność zakupi prawdziwą amigę i podłączy ją do TV/monitor CRT ponieważ tak ten komputer pracował w latach swojej świetności.

Osobiście mam gdzieś autentyczność ( w tych cenach rynkowych), liczą się przede wszystkim gry. :foch1:

p.s.
link do AGS 1.4 - https://grandis.nu/turran/FTP/~Uploads/mrv2k/AGS_V1.4/
Uwaga! Ściąga się toto ok. 3 godzin ;)

2022-09-14T06:18:16+01:00

Pi 400? Po co Ci, gdy masz TheA500 z Pandory! Ta Amiga odpala Mario Karts?
Jak zamienić emulator Amigi TheA500 w prawdziwą stacje do retrogamingu i odpalać na niej gry z Atari ST, C64, Segi Dreamcast, Nintendo 64 i wszelkich innych komputerów, konsol i arcadów? Pandory A500 i RetroArch! Darmowy prototyp PCB i szybki czas realizacji: https://www.pcbway.com

2022-09-14T09:57:35+01:00

orhom wrote:
haynor wrote:Każdy to sobie naprawdę ceni autentyczność zakupi prawdziwą amigę i podłączy ją do TV/monitor CRT ponieważ tak ten komputer pracował w latach swojej świetności.

Osobiście mam gdzieś autentyczność ( w tych cenach rynkowych), liczą się przede wszystkim gry. :foch1:

Ale właśnie o te gry chodzi. Odpalając je na prawdziwym sprzęcie grasz w nie tak jak to się robiło lata temu czyli masz fizyczny sprzęt, prawdziwy joystick itp.. Poza tym wiadomo że emulacja zawsze będzie obarczona niedoskonałością.

PS. Też jestem leniem ale nie aż takim żeby samemu coś pomyśleć, poszukać itd. zamiast wydawać masę pieniędzy bo mi się nie chce ;)

2022-09-14T16:24:01+01:00

haynor wrote: wydawać masę pieniędzy
- :haha: No to żeś mnie rozbawił :haha:
Co jak co to na autentyczność to dopiero trzeba kasy wydać, a i miejsca wolnego w domu na sprzęt.
Taka TheA500Mini właśnie, jak byś nie zauważył, nabrała wiatru w skrzydła. Już można grać w gry nie tylko z Amig (500,1200,CD32,Workbench RTG), ale i: Sega Genesis, Snes, Nes, C64, MAME oraz PSX, PSP i inne.
Powiedz mi ile hajsu trzeba wydać aby to wszystko mieć w tej autentyczności ???
Przy tym, to A500Mini jest "prawie" za darmo. ;)

2022-09-14T20:01:25+01:00

No cóż, jak ja kupowałem sprzęty tak drogo nie było, Amiga CD32 za 200 zł :haha:

A wykorzystanie własnego PC na pewno taniej wychodzi niż kupowanie nowego dodatkowego sprzętu.

2022-09-17T16:07:22+01:00

haynor wrote:A wykorzystanie własnego PC na pewno taniej wychodzi niż kupowanie nowego dodatkowego sprzętu.

Trudno pc stacjonarny zabrać ze sobą do znajomych. Fakt , że w moim przypadku to trochę nostalgiczna-fanaberia, bo mam to wszystko na laptopie, który jest jednak stary i ciężki - ledwo się w plecaku mieści :-)
Ale przy dzisiejszych mandatach, to 500-600 pln-ów to żaden wydatek.

2022-09-17T22:07:13+01:00

Do plecaka można zabrać 2 joysticki, pójść do znajomego, który dysponuje laptopem i ma internety (rarytas w dzisiejszych czasach :lol2: ) i odpalić taką stronę z grami amigowymi, nazywa się The Company :lol2:

Też mam nostalgiczna fanaberię dlatego lubię grać w gry na joystiku ale dziś dla odmiany przez cały dzień starałem się aby Arrakis zmieniła kolor na zielony :tuptup1:

2022-09-20T23:01:00+01:00

Dodam jeszcze, że laptop można podłączyć do TV np. przez HDMI.
Na zlotach rozwiązanie się spisywało.

Return to Hardware