Jak najlepiej rozbudować Amigę
@misio2412: ja już Tobie pisałem w e-mailu. Jeżeli wszystkie te Amigi o które pytasz są Twoje i chcesz je póki co ogarnąc dla siebie, to zabieraj się za posiadaną Amigę 1200 i ogarnij podstawy, bo póki co widać, że wiesz o tym sprzęcie nawet od strony obsługi bardzo mało i chcesz jak to na ogół wielu młodych robić wszystko i wiedziesz wszystko na raz. A niestety, nie tędy droga. Ogarnij więc najpierw podstawy obsługi, jak instalacja systemu pod WinUAE z podłączonym dyskiem z Amigi i najwyżej dopiero później bierz się za resztę. Bo nieraz jak chce się mieć wszystko to nie ma się nic.
Re: Jak najlepiej rozbudować Amigę
Zgadzam się. Zbyt dużo pytań, mało działania!
a ten mega ram z dyskiem twardym co idzie podłączyć do a 500?
a do amigi 600 z dyskiem twardym warto by było wlożyć kickart 1.3?i Czy by dysk twardy na tym kicku działał????
a do amigi 600 z dyskiem twardym warto by było wlożyć kickart 1.3?i Czy by dysk twardy na tym kicku działał????
1. mega ram, czy mega ram hd? Ktoś musiałby tutaj opisać swoje wrażenia, bo nie miałem do czynienia - podobno działa 
Niemniej tak jak Ci pisali koledzy wyżej - w Twoim przypadku nie ma sensu wkładać żadnych wynalazków do A500, bo żeby móc na niej sensownie grać musiałbyś do niej dokupić rozszerzenie pamięci, dołożyć kickswitcher, ale po co, jak masz inne Amigi?
2. Na zwykłym (nieprzerobionym) kickstarcie 1.3 nie zabootujesz dysku twardego. Sens jest jedynie tak jak w przypadku A500 - gdy masz możliwość wyboru kickstarta. Tj. 2.x albo 1.3

Niemniej tak jak Ci pisali koledzy wyżej - w Twoim przypadku nie ma sensu wkładać żadnych wynalazków do A500, bo żeby móc na niej sensownie grać musiałbyś do niej dokupić rozszerzenie pamięci, dołożyć kickswitcher, ale po co, jak masz inne Amigi?
2. Na zwykłym (nieprzerobionym) kickstarcie 1.3 nie zabootujesz dysku twardego. Sens jest jedynie tak jak w przypadku A500 - gdy masz możliwość wyboru kickstarta. Tj. 2.x albo 1.3

A500 - Kontroler dysku (np. AT-500, Mega Ram HD które posiadają również rozszerzenie pamięci ram) lub cd-rom (A570 który posiadam XD) dołączany z boku (wymaga drugiego zasilacza) , + jakieś rozszerzenie pamięci
A1200 - Sloty zorro lub mediator a do niego voodoo 3 , i jakieś turbo np. dobry Blizzard 30/50 lub apollo 40/40, a najlepiej coś z ppc. Interfejs klawiatury (jak ami do towerka), Lutownica żeby tanio przerobić gniazdo zasilania, lub tak jak ja miałem 2 zasilacze, pc-towy do zasilania dysków włączany jako 1 i amigowy do zasilania płyty głównej.
Pozdrawiam
A1200 - Sloty zorro lub mediator a do niego voodoo 3 , i jakieś turbo np. dobry Blizzard 30/50 lub apollo 40/40, a najlepiej coś z ppc. Interfejs klawiatury (jak ami do towerka), Lutownica żeby tanio przerobić gniazdo zasilania, lub tak jak ja miałem 2 zasilacze, pc-towy do zasilania dysków włączany jako 1 i amigowy do zasilania płyty głównej.
Pozdrawiam

Czy ktoś próbował podłączyć amigę 500 do drugiej amigi 500?
Misio szybkie pytanie, bo tutaj już się nieciekawie robi. Zadajesz mnóstwo pytań. Jesteś kompletnym laikiem że tak dużo pytasz nawet nie dziękując forumowiczom ?
Nie pytam bez sensu bo Twoje wpisy musimy zatwierdzać i czasem nie wiadomo czy je dopuszczać czy tez nie. Dlatego proszę o Twoją wypowiedź.
Nie pytam bez sensu bo Twoje wpisy musimy zatwierdzać i czasem nie wiadomo czy je dopuszczać czy tez nie. Dlatego proszę o Twoją wypowiedź.
Towarzyszowi Misiowi się chyba forum z jakimś teleturniejem pomyliło i sobie myśli że jest prowadzącym, stąd tyle pytań... 

Niech no ja zgadnę: Familiada ? 

Niewiem co w tym śmiesznego???. Pytam z ciekawości!!! Chcę poznać tajniki amigi. I spróbować co amiga potrafi? 

@roki: Bardziej mi pasuje Idź na całość:
W tej wersji my podejmujemy decyzję za Misia czy podłączyć dysk twardy czy może kickstart 1.3 a może jedną A500 z drugą A500, a na końcu tak czy siak czeka na nas Zonk, zero podziękowań i zero informacji czy wogóle spróbował zrobić to o co pytał...
"W grze uczestniczyły osoby wybrane spośród widzów. Polegała ona głównie na podejmowaniu decyzji czy zabrać dotychczas zdobytą nagrodę, czy wymienić ją na inną.
[...]
W grze uczestniczyła też nagroda pocieszenia, maskotka, tzw. Zonk, przedstawiająca kota w worku. Wybranie jej oznaczało również utratę pozostałych nagród."
W tej wersji my podejmujemy decyzję za Misia czy podłączyć dysk twardy czy może kickstart 1.3 a może jedną A500 z drugą A500, a na końcu tak czy siak czeka na nas Zonk, zero podziękowań i zero informacji czy wogóle spróbował zrobić to o co pytał...

@misio - dobra, ale Ty zadajesz mnóstwo pytań i nawet nie mówisz, czy spróbowałeś wykonać coś, co Ci sugerowaliśmy, więc tutaj nie ma nic śmiesznego, prędzej przygnębiającego 

I jeszcze jedna rzecz, staraj się pisać poprawnie, jak o to prosił Rekkimaru inaczej Twoje wpisy będą odrzucane.
Dzięki Panowie za odpowiedzi.Narazie tylko pytam a potem bede probował bo moje amigi mam ponad 400km odemnie w te chwili.jak wróce do domu to bedę testował.Zgaduj zgadula co to za.....
!
To jest gra w ciemno 

![Diabełek ]:->](https://forum.thecompany.pl/images/smilies/diabelek.gif)

Podłączyć można, ale po co? Każdą amigę możesz podłączyć do siebie przewodem (nie wiem czy dobrze to napisze XD0 przez pararel port (parnet) lub serial port (sernet) , jeżeli chodzi o wymianę danych to serial wystarczy, lecz przy grach sieciowych o ile takie znajdziesz dla A500 potrzebujesz pararel , i przy 1 mb w ami 500 zapomnij o takich sieciach, bo niestety ale same sterowniki tych sieci zjedzą cały ram. 2 sprawa to, że jeżeli faktycznie jesteś laikiem to na pewno nie uda ci się poprawnie tego skonfigurować.
Oj pamiętam czasy kiedy to 2 ami 1200 spięte w sieć nagrzewały się, bo całą noc w doom-a się trzaskało
Oj pamiętam czasy kiedy to 2 ami 1200 spięte w sieć nagrzewały się, bo całą noc w doom-a się trzaskało

Czy któs może wie co jest przyczyną jeśli amiga 1200tower na ktorej np.gram czy cos robie w pewnej chwili sie sama zresetuje i ładuje(uruchamia)system od nowa??? 

a moze cos wiecej na temat tej A1200 tower ? jakie dodatki ? jaki zasilacz itd itp
Może któryś element się przegrzewa?
karta pamieci 8mb,stacja dyskietek,cd=rom i dysk twardy w tej tower mam.