Anthrox wrote:Zależy - warto byłoby jakbyś miał "kickswitcher", czyli przełącznik, który pozwalałby Ci zmieniać rom, jaki chcesz używać. tj. albo 1.3 albo 2.0.
2.0 opłaca się głównie mieć, jeżeli w A500 planujesz mieć dysk twardy.
Z kolei 1.3 jest najbardziej kompatybilny ze starszymi grami.
Właśnie posiadacze A600 z pojęciem kompatybilności powinni się zderzyć. Pożyczyłem kiedyś Robocopa 3D od kolegi, który miał A500. Niestety u mnie po pierwszej misji kiedy była animacja jak jechaliśmy do kościoła gra się zawieszała. U kolegi ta sam gra na A500 chodziła bezbłędnie.
Meglamonia przy starcie tez zaliczała zwiechę, tak samo było ze Swiv. Czasami pomagała dyskietka z kickstarem 1.3, którą wgrywało się i amiga 600 stawał się prawie A500 do czasu wyłączenia komputera. Ten wgrywany kickstart nie działał prawidłowo jeśli miało się rozszerzenie pod klapką, musiałem go na ten czas wyciągać co było dosyć denerwujące bo mogłem uszkodzić wreszcie te rozszerzenie albo amigę ciągle je wyjmując.
Jeśli chodzi o dysk do Amigi 500 to sprawa jest bardziej utrudniona niż z Amigą 600 bo pięćsetka nie ma wbudowanego kontrolera dysku twardego. Wez teraz kup kontroler do pięćsetki, prawie nie do zdobycia po za tym na pewno cena masakruje, moim zdaniem kompletnie nie opłacalne, lepiej kupic Amigę 600, bo możliwości rozwoju są znacznie prostsze i tańsze: karta Compat Flash 4 GB, przejściówka, i kabelek na allegro powinno być do kupienia.
Na przykład tutaj (bez karty Compact flash):
http://allegro.pl/gotowy-zestaw-do-comp ... 71832.html-- 02 Gru 2012, 21:58 --
Tylko, że ta karta Compact flash też ma wady, ograniczona ilość zapisów i odczytów bez porównania mniejsza niż dysku twardego.
-- 02 Gru 2012, 22:00 --
No i trzeba by mieć Workbencha żeby stworzyć partycje i zainstalować system oraz Amigę 600 czy 1200