Polski

Jak podłączyć A600 do telewizora.

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
Adeptus Postanowiłem wreszcie zająć się przywróceniem do służby mojej A600. Niestety, na drodze stanął mi brak wizji. Stary monitor nie przetrwał próby czasu, po włączeniu trzeszczy, jakby miał za chwilę eksplodować, aż strach (a ponieważ obrazu i tak nie ma, więc i motywacji do walki z tym strachem nie ma ;) ). Natomiast po podłączeniu do monitora LCD (a mam ich trochę), zwyczajnie nie działa. Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/jak-podlaczyc-a600-telewizora-t7636.html
2023-01-08T14:00:38+01:00
Postanowiłem wreszcie zająć się przywróceniem do służby mojej A600. Niestety, na drodze stanął mi brak wizji. Stary monitor nie przetrwał próby czasu, po włączeniu trzeszczy, jakby miał za chwilę eksplodować, aż strach (a ponieważ obrazu i tak nie ma, więc i motywacji do walki z tym strachem nie ma ;) ). Natomiast po podłączeniu do monitora LCD (a mam ich trochę), zwyczajnie nie działa.

2023-01-08T14:08:20+01:00

Re: Jak podłączyć A600 do telewizora.

W moim przypadku swego czasu wystarczył duży, kineskopowy TV z eurozłączem i kabel:
eurozlacze-euro-chinch-cinch-kabel.jpg

Amiga 600 hulała bez problemu.

2023-01-10T09:06:34+01:00

Monitor może "nie widzieć" sygnału wysłanego przez Amige, bo zwyczajnie nie obsluguje amigowych częstotliwości (jedne monitory radzą sobie z tym lepiej inne gorzej albo wcale...), poza tym może byc też problem z kablem. Warto go sprawdzić.
Jeśli chcesz się "bawić" w podpinanie Amigi do telewizora to telewizor taki powinien posiadać:
    - gniazdo Scart. Polecam wtedy używanie kabla tego typu: link

- złącza Cinch. W takim wypadku wystarczy zwykły kabel takiego typu: link

No i teraz tak:
- kabel pierwszy, daje lepszej jakości obraz, ale nie koniecznie będzie działać z Twoim modelem telewizora. Z doświadczenia mogę podpowiedzieć, że LG oraz niektóre modele SAMSUNGa mają problem z poprawnym interpretowaniem sygnału z takiego kabla. Potrzebne jest "obejście" w postaci wlutowania dodatkowych rezystorów, stabilizujacych sygnał. Dla chcącego nic trudnego ;>
- drugi kabel jest uniwersalny i będzie działał pod praktycznie każdym telewizorem, który ma wbudowaną obsługę po tzw. "niskiej". Obraz może być lekko rozmazany, ale nadal czytelny i do grania w zupełności wystarczy :-)

Jeśli natomiast telewizor do którego chcesz podpiąć Amige posiada tylko gniazda HDMI to niestety, ale pozostaje Ci jedynie zakup jakiegoś upscalera :/

2023-01-10T18:11:45+01:00

Dziękuję Wam za odpowiedzi.

2023-01-10T19:10:32+01:00

husar wrote:Jeśli natomiast telewizor do którego chcesz podpiąć Amige posiada tylko gniazda HDMI to niestety, ale pozostaje Ci jedynie zakup jakiegoś upscalera

Zapomniałeś jeszcze o analogowym sygnale telewizyjnym :-) , który w a600 jest kolorowy na wyjściu antenowym

2023-01-11T12:12:32+01:00

norbi wrote:Zapomniałeś jeszcze o analogowym sygnale telewizyjnym :-) , który w a600 jest kolorowy na wyjściu antenowym

Racja, ale nie zapomniałem :-P tylko celowo nie wspomniałem. Powiedzmy sobie szczerze - granie na stosunkowo nowym telewizorze z ekranem przykładowo 40+cali po kablu antenowym to kiepski pomysł. Da się to zrobić, oczywiście :-) ale trzeba być niezłym desperatem i mieć sporo zaparcia, żeby grać z tymi zakłóceniami i rozmazanym obrazem. Na starych tv, kineskopowych, powiedzmy 14 cali max - to w sumie czemu nie, ale na nowym... :/

Return to Hardware