Polski

I jeszcze raz... Tym razem homemade gamepad.

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
Atalante Chodziło mi po głowie już od dłuższego czasu... Szukałem pada, nawet do PC, który miałby krzyżyk z wyraźnie wyczuwalnym kierunkiem, a jeszcze lepiej w formie grzybka jak w analogu. Aby spełnić pierwszy warunek musiałby nie być na gumach przewodzących, tylko na przełącznikach. Pewnego rodzaju grzybek był już stosowany w boomerangach, ale kompletnie nieergonomiczny. Swojego czasu, dokręciłem sobie coś podobnego do pada logitecha i grało się lepiej. Nie mniej jednak po dłuższych poszukiwaniach stwierdziłem, że chyba nikt nie produkuje pada spełniającego obydwa warunki i temat zdechł... Całkiem niedawno szukając czegoś, natrafiłem na podobny temat i tym razem postanowiłem, że zrobię sobie coś takiego przynajmniej na próbę. Moje wypociny w postaci pierwszego prototypu poniżej... Zrobiony na kilku tact switchach i płytkach prototypowych. Przeznaczony do starych sprzętów z wtyczką DB9. Gra się bardzo fajnie. Faktycznie kierunki ładnie czuć pod palcem, jak i również są potwierdzane cichym klikiem.

Image

Image

Image

Image

Drugi prototyp już powoli też nabiera kształtów. Chcę go wzbogacić o bardziej ergonomiczną obudowę, oczywiście jak na moje skromne możlwości :mrgreen: oraz drugi przycisk z autofire. Najlepiej regulowanym.
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/jeszcze-raz-tym-razem-homemade-gamepad-t7933.html
2023-04-10T00:10:09+01:00
Chodziło mi po głowie już od dłuższego czasu... Szukałem pada, nawet do PC, który miałby krzyżyk z wyraźnie wyczuwalnym kierunkiem, a jeszcze lepiej w formie grzybka jak w analogu. Aby spełnić pierwszy warunek musiałby nie być na gumach przewodzących, tylko na przełącznikach. Pewnego rodzaju grzybek był już stosowany w boomerangach, ale kompletnie nieergonomiczny. Swojego czasu, dokręciłem sobie coś podobnego do pada logitecha i grało się lepiej. Nie mniej jednak po dłuższych poszukiwaniach stwierdziłem, że chyba nikt nie produkuje pada spełniającego obydwa warunki i temat zdechł... Całkiem niedawno szukając czegoś, natrafiłem na podobny temat i tym razem postanowiłem, że zrobię sobie coś takiego przynajmniej na próbę. Moje wypociny w postaci pierwszego prototypu poniżej... Zrobiony na kilku tact switchach i płytkach prototypowych. Przeznaczony do starych sprzętów z wtyczką DB9. Gra się bardzo fajnie. Faktycznie kierunki ładnie czuć pod palcem, jak i również są potwierdzane cichym klikiem.

Image

Image

Image

Image

Drugi prototyp już powoli też nabiera kształtów. Chcę go wzbogacić o bardziej ergonomiczną obudowę, oczywiście jak na moje skromne możlwości :mrgreen: oraz drugi przycisk z autofire. Najlepiej regulowanym.

2023-04-10T04:34:26+01:00

Re: I jeszcze raz... Tym razem homemade gamepad.

Zrobimy z niego pada The Company -- tylko potrzeba jeszcze trochę zmian :-D

Podświetlane przyciski, tak przyciski - 2nd button by się przydał.

2023-04-10T06:54:42+01:00

Nie no, elegancki :o

x:brawo

2023-04-10T10:34:29+01:00

Atari widzę...65XE i magetofon...bożę moje dzieciństwo... (miałem 800XL)

2023-04-10T11:04:23+01:00

Kiedyś miałam takie, z 576kb ram, dwoma Pokeyami, covoxem i stacją California ;) Cholernie niewygodną ma klawiaturę :hmm:

2023-05-03T11:40:36+01:00

Elmek13 wrote:Atari widzę...65XE i magetofon...bożę moje dzieciństwo... (miałem 800XL)

Moje też :mrgreen: To Atari jest ze mną od niemal 40 lat.... Magnetofon, który z nim dostałem leży sobie spokojnie na półce w folii bąbelkowej razem z Turbo 2000... Ten, który widzisz na zdjęciu to wydmuszka zapakowana SIO2SD, którą pokazywałem w innym wątku.

800XL wisi póki co na ścianie z przeznaczeniem do rozbudowy :mrgreen:

xandra wrote:Kiedyś miałam takie, z 576kb ram, dwoma Pokeyami, covoxem i stacją California ;) Cholernie niewygodną ma klawiaturę :hmm:

I właśnie podobny będzie kierunek :mrgreen:

Żebyście nie myśleli sobie, że temat zdechł... Swoimi obydwiema lewymi kończynami, po wyprodukowaniu niezliczonej ilości prototypowych części, polutowaniu i pretestowaniu kilku wariantów autofire na brudnopisowej płytce. Powstała rewizja, którą nazwałbym v1.0. Oczywiście koncepcja może jeszcze ulec zmianie... Gra się fajnie. Tak jak w pierwszym prototypie, fajnie wyczuwalny klik i pewność wybrania kierunku. Trzymając w rękach szybko zapomina się, że to jedynie wydrukowany "gadżet". Doszedł autofire z regulacją częstotliwości (potencjometr), załączany w dwojaki sposób - przełącznikiem lub na lewym, czerwonym przycisku w zależności czy chce nam się go trzymać wciśniętego. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić, to fakt że moja chińska drukarka z logiem TC poradziła sobie bardzo umownie.... Zawsze można sobie wkleić kolorowe, drukowane logo na papierze samoprzylepnym.....

Nie bijcie za ten gwałt na dobrym guście :mrgreen:

20230502_220343.jpg

20230502_220514.jpg

20230502_220608.jpg

2023-05-03T11:52:33+01:00

Jest szansa na pokazanie gameplayu z użyciem tego pada? :-)

Wygląda bardzo fajnie, kolor, kształt i te kierunki na zielono :) - wybacz moja nieznajomość techniki i fachowych określeń :)

2023-05-03T11:59:40+01:00

Musialbym jedna reka trzymac telefon a druga grac :mrgreen: jak bede w piwnicy to nakrece po prostu krotki filmik jak dziala. Filozofii w tym nie ma ;)
Ot pad do grania, tylko taki. "Custom" :mrgreen:

2023-05-03T14:07:06+01:00

Całkiem udany gwałt :haha: :haha:

Tylko kolorek sugeruje chińszczyznę...

2023-05-03T14:18:52+01:00

Made in Poland :mrgreen:
Kolor to raczej rzecz gustu. Po prostu takie mam filamenty :mrgreen:

2023-05-03T14:26:08+01:00

Nie czepiam się - to tylko taka mała aluzja do drukarki ]:->

2023-05-03T15:42:27+01:00

Spoko, ja wyluzowany gosc jestem :D Tak drukarka jest ewidentnie chinska, ale robi robote, daje kupe frajdy i kosztowala dwie sztangi fajek :mrgreen: Dosłownie :mrgreen:

2023-05-03T17:06:40+01:00

Ten napis powinien byc na górze a nie na dole i troszkę kolorowy bardziej by się rzucał w oczy. Ale to twój sprzęt. Fajne dzieło.

2023-05-03T17:31:04+01:00

Nie mogę powiedzieć, żebyś nie miał racji... Ale w takim przypadku w gre wchodzi jedynie niewielka naklejka... Logo się niestety zle drukuje w 3D.

2023-05-03T20:23:15+01:00

Atalante wrote:Musialbym jedna reka trzymac telefon a druga grac

kamera-opaska.jpg

2023-05-04T08:19:07+01:00

ZAJEBISTY PAD !!!

W pierwszym rzucie zielony przycisk wygląda jak korek od tymbarka, ale szacun za taki okaz. A logo bardzo ładne.

2023-05-04T09:14:27+01:00

Dzięki za sugestie :mrgreen: moze nastepnym razem uzyje :mrgreen: BTW, w planach mam jeszcze wydrukowanie np. Grzybka jak w analogu, lub uzycie takiego ze zuzytego pada. Tez sie czyms takim fajnie gra, a dpada w moim mozna normalnie zmieniac. 2 minuty roboty.

2023-05-04T09:55:22+01:00

A później jak skończysz projekt zacytuję znanego Krzysia Ibisza tekstem. "Biorę z puli 200 zł z każdej drużyny i.................. SŁUCHAM PAŃSTWA !!!"

2023-05-04T13:52:40+01:00

Nie no, @Atalante, szacun. Bardzo fajnie to wygląda.
A jak z potencjalną "żywotnością"?

2023-05-04T15:00:14+01:00

Potencjalnie nie mam pojecia. Teoretycznie rozwiazanie jest trwale. Zywotnosc przelacznika to cos kolo 100tys. cykli, wiec troche...

Return to Hardware