Polski

Karta CF pod winuae

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
biegu Cześć
Chcę nagrać sobie system pod winuae na kartę CF, ale już na samym początku napotykam dziwny problem.
Robię dokładnie tak jak na różnych poradnikach. Wpinam kartę CF do czytnika, wchodzę w CMD wpisuję diskpart, następnie select disk X (w zależnośći pod jaką literą go wykryję), a następnie wpisuję komende CLEAN. Karta się czyści i powinna być gotowa do zamontowania w WinUAE.
Tak się jednak nie dzieję. Gdy wchodzę do winuae i w zakładce hard drive chcę dodać kartę poprzez ADD DISK DRIVE, owszem kartę wykrywa, ale zamiast dopiski UNK przed nazwą karty pojawia się znak zapytania (?). Skutkiem tego, podczas próby ustawiania partycji robią się dziwne rzeczy bo hdtoolbox jakby nie ma pojęcia ile ta karta ma pojemności i nie jestem w stanie ustawić suwakiem partycji.
Miałem już taki problem na wcześniejszej karcie, ale nagle po którymś formatowaniu, cleanowaniu wsadzaniu i wyciąganiu karty z czytnika poprawnie pokazało ją w winuae, i udało mi się poprawnie nagrać system, teraz nie. Dodam , że na tej karcie był już nagrany system, ale jakiś źle dopracowany gotowiec z mnóstwem śmieci w postaci demek i gier których nawet nie znam, więc chciałem sobie od nowa postawić na nim CLassicWB 68k z systemem plików PFS3 tym razem.
Powiedzcie proszę co robię źle?
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/karta-pod-winuae-t7304.html
2022-08-24T08:12:14+01:00
Cześć
Chcę nagrać sobie system pod winuae na kartę CF, ale już na samym początku napotykam dziwny problem.
Robię dokładnie tak jak na różnych poradnikach. Wpinam kartę CF do czytnika, wchodzę w CMD wpisuję diskpart, następnie select disk X (w zależnośći pod jaką literą go wykryję), a następnie wpisuję komende CLEAN. Karta się czyści i powinna być gotowa do zamontowania w WinUAE.
Tak się jednak nie dzieję. Gdy wchodzę do winuae i w zakładce hard drive chcę dodać kartę poprzez ADD DISK DRIVE, owszem kartę wykrywa, ale zamiast dopiski UNK przed nazwą karty pojawia się znak zapytania (?). Skutkiem tego, podczas próby ustawiania partycji robią się dziwne rzeczy bo hdtoolbox jakby nie ma pojęcia ile ta karta ma pojemności i nie jestem w stanie ustawić suwakiem partycji.
Miałem już taki problem na wcześniejszej karcie, ale nagle po którymś formatowaniu, cleanowaniu wsadzaniu i wyciąganiu karty z czytnika poprawnie pokazało ją w winuae, i udało mi się poprawnie nagrać system, teraz nie. Dodam , że na tej karcie był już nagrany system, ale jakiś źle dopracowany gotowiec z mnóstwem śmieci w postaci demek i gier których nawet nie znam, więc chciałem sobie od nowa postawić na nim CLassicWB 68k z systemem plików PFS3 tym razem.
Powiedzcie proszę co robię źle?

2022-08-24T10:28:44+01:00

Re: Karta CF pod winuae

A nie możesz tej karty ustawić/sformatować pod Amigą?
Bo chyba docelowo będziesz jej tam używał ?

Jak już to zrobisz, resztę wykonasz już pod winuae.

2022-08-24T12:06:30+01:00

A jaką pojemność ma Twoja karta CF?
Być może nowsza wersja programu diskpart jest mniej kompatybilna - format karty spróbowałbym zrobić na systemie Windows 7 32 bitowy ew. Windows XP SP3. System Windows 7 32 bitowy (x86) można zainstalować jako dodatkowy system - porada norbiego też dobra.

2022-08-24T20:39:17+01:00

Karta 4gb.
No w sumie racja zrobie to na amidzę jak wroci z serwisu. Zobaczymy czy wówczas winuae ja zobaczy.
Pytanie czy amiga zobaczy.

Wsadzilem karte do czytnika w obudowie pc. Kabel leci bezposrednio do portu usb na płycie głównej i zadzialalo . Zwykle tego nie używam bo trudno trafić i łatwo te bolce sie krzywią. Nie wiem czy o to chodzi czy ze włączyłem winuae jako administrator. Nie wiedziałem że ma win10 ma to znaczenie.

2022-08-25T01:33:00+01:00

Tak.
Winuae jako administrator, to podstawa.

Return to Hardware