Polski

Czy karta Compact Flash jest lepsza od dysku twardego?

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
djcasey moja Amiga 1200 ma CF 4GB poprzez poprzez przejściówkę w miejscu dysku twardego, więc takie rozwiązanie mogę polecić każdemu. Page 3 of 3 3 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/karta-t2272.html
2012-12-13T17:46:47+01:00

Re: Czy karta Compact Flash jest lepsza od dysku twardego?

moja Amiga 1200 ma CF 4GB poprzez poprzez przejściówkę w miejscu dysku twardego, więc takie rozwiązanie mogę polecić każdemu.

2013-03-10T19:42:09+01:00

Papier79 wrote:Tak to właśnie się demontuje, w stacjach Chinon w A500 ten element jest z tworzywa, w innych metalowe. Lecz jeżeli pomoże/pomogło podstawowe czyszczenie to nie ma potrzeby całkiem demontować.
Są jakieś efekty, czy jeszcze nie było okazji sprawdzić?

Przyszła do mnie w piątek używana stacja dyskietek przerobiona z Pc kupiona na allegro i działa prawidłowo. :-)

2014-02-04T19:45:11+01:00

Ja mam kartę CF 4 Gb Sandisk Extreme III jako dysk HD przez przelotkę CF/IDE. Dodatkowo kartę Kingston 256 Mb przez przelotkę CF-PCMCIA. Konfig taki mam kilka lat i żadnych problemów. Trzeba jednak pamiętać aby odpowiednio skonfigurować taki dysk w HDToolBox. Mało tego ten z Workbench 3.0 nie nadawał się, musiałem poszukać nowszego.

Na karcie 4 Gb mam 4 partycje - system 50 mb, dwie partycje po ok 1,8 Gb i ostatnia robocza jakieś 100 mb. Mi to w zupełności wystarcza na sporą kolekcję gier WHD, JST itp. Druga karta jest na wymianę danych z PC (wiadomo, wszystko co trzeba jest na necie, a net tylko na PC).

PS. Karta CF nie jest cichsza a kompletnie bezgłośna :-) W zasadzie amiga w takiej konfiguracji tak samo hałasuje jak amiga jedynie ze stacją dyskietek :-)

2015-07-29T19:55:10+01:00

Mam pytanie bo planuje kupić:
kartę CF:
http://www.agito.pl/karta-pamieci-kings ... t=11436125

i taki adapter:
http://allegro.pl/nowy-katowy-adapter-p ... tabsAnchor
Czy będą działały prawidłowo z moją Amigą 600 z kIckromem 37.300 ?
Dziękuje za odpowiedź. :-)

2015-07-29T20:42:28+01:00

Ciężko powiedzieć.
Adapter będzie działał na pewno, ale czy będzie współpracował z tą CF, to jest loteria.
Kickstart też masz w wersji, która może stwarzać problemy

2015-07-29T23:26:44+01:00

norbi wrote:Ciężko powiedzieć.
Adapter będzie działał na pewno, ale czy będzie współpracował z tą CF, to jest loteria.
Kickstarcie też masz w wersji, która może stwarzać problemy

W takim razie dopóki nie nabędę kickromu w wersji 37.350 to jaką poleciłbyś mi kartę o niezbyt dużej pojemności (za pewne nie może być większa niż 300-350 MB?)?

Return to Hardware