Polski

Klasyczna myszka z Amigi a pecet.

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
ihtius Witam wszystkich szalonych amigowców i Pecetowców :)
Mam szalone i głupie pytanie, czy można podłączyć tak stara amigową myszkę do peceta aby działa. Bo pomyślałem sobie że jak jest możliwość podłączenia amigowych joystików przez port LPT1 i za pomocą specjalnie napisanych do tego celu sterowników tak więc musi tez istnieć jakaś możliwość takiego podłączenia amigowej myszki pod peceta aby działała.
Zapytacie dlaczego tak mi na tym zależy ? Po prostu kiedy używam emulatora chciałbym zwiększyć swoje doznania takie jak występują na prawdziwej Amidze. Chciałbym bardziej je zwiększyć. Po prostu chce pójść na całość pod pecetem na tyle ile się da. :haha: :haha:
Na płycie głównej mam jakiś serial port com 1, który optycznie wydaje się pasować do amigowej myszki.
Pozdrawiam
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/klasyczna-myszka-amigi-pecet-t1179.html
2011-05-21T00:44:15+01:00
Witam wszystkich szalonych amigowców i Pecetowców :)
Mam szalone i głupie pytanie, czy można podłączyć tak stara amigową myszkę do peceta aby działa. Bo pomyślałem sobie że jak jest możliwość podłączenia amigowych joystików przez port LPT1 i za pomocą specjalnie napisanych do tego celu sterowników tak więc musi tez istnieć jakaś możliwość takiego podłączenia amigowej myszki pod peceta aby działała.
Zapytacie dlaczego tak mi na tym zależy ? Po prostu kiedy używam emulatora chciałbym zwiększyć swoje doznania takie jak występują na prawdziwej Amidze. Chciałbym bardziej je zwiększyć. Po prostu chce pójść na całość pod pecetem na tyle ile się da. :haha: :haha:
Na płycie głównej mam jakiś serial port com 1, który optycznie wydaje się pasować do amigowej myszki.
Pozdrawiam

2011-05-21T05:27:05+01:00

Re: Klasyczna myszka z Amigi a pecet.

Niet.
Dlatego potrzebujesz przejściówkę do amigi żeby podłączyć mysz piecową.
Nie słyszałem jednak o przejściówkach z amigi do pc, bo i po co, na rynku pc zawsze było parę milionów klonów więcej.

CHYBA że sama myszka coś takiego umożliwia, sam dawno temu miałem myszkę z takim przełącznikiem pod brzuchem tylko wtedy nie miałem pc żeby to sprawdzić a teraz już nie mam tej myszki. ;)

2011-05-21T07:22:50+01:00

Racja, z zmilion lat temu były myszkim w pstrykiem pod spodem, ale teraz już je chyba wycofali :-(

2011-05-21T08:35:29+01:00

Szukaj Catweasel IV +

2011-05-21T10:53:00+01:00

Odradzam (Mam IV)
Autor nie raczy napisać nowych sterowników i trzeba mieć 32 bitowy system operacyjny, karta zbyt droga w porownaniu do przejsciowki, która kosztuje max 45 zł (Catweasel z 450)

Haynor zainteresował mnie czymś lepszym: KryoFlux
Tylko tym razem wolałbym poczytać wrażenia i porównać je do mojej MK IV - chętnie bym na takie cacko wymienił mojego Catweasela, bo żeby go podłączyć muszę dużo z kompa wyciągać i j/w odpalać 32 bitowy system :huh:

2011-05-21T17:48:02+01:00

Anthrox chyba nie doczytales o co chodzilo autorowi pytania.
On chce podlaczyc amigowa myszke do peceta!!!

2011-05-21T21:27:19+01:00

tomsen1 wrote:Racja, z zmilion lat temu były myszkim w pstrykiem pod spodem, ale teraz już je chyba wycofali :-(

Właśnie mi się przypomniało, że tez kiedyś jak używałem Amigi miałem taką myszkę z przełącznikiem, ale mi się popsuła :(.

-- 21 Maj 2011, 22:12 --

Tak bardzo chciałem podłaczyć swoją "trumienkę" do pc i odpalic emulator - bezcenne :-)

-- 21 Maj 2011, 22:14 --

Ten Catweasel IV + by był fajny, ale mnie na niego obecnie nie stać.

-- 21 Maj 2011, 22:25 --

Tak trochę nie na temat, ale co myślicie o tym joyiu tego kolesia który kilka osób naciagnoł :
http://allegro.pl/show_user.php?uid=444 ... _recvd_neg ?????
Bo ten joystick jest moja miłoscia zycia kiedys go miałem i uważam że to piekny joystick ale byłem mody i go... połamałem teraz strsznie żałuje swojego czynu . Ale koles to chyba ewidenty naciagacz, ktos kupował od niego?

-- 21 Maj 2011, 22:27 --

To ten joystick:
http://allegro.pl/amiga-joystick-quickj ... 05956.html

2011-05-21T21:27:37+01:00

ihtius, zerknij na PW od taty

Return to Hardware