Polski

klawiatura jako joystick

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
norbi Ciężko już dostać nowe joye/pady cyfrowe do Amigi, c64, atari, zxspectrum.
Wielu użytkowników tych komputerów przesiadlo się na pc, mac i używają klawiatury do sterowania w grach.
Dawno temu wpadłem na pomysł zrobienia interface do klawiatury ps2, która działałaby jako joystick cyfrowy.
Na pomyśle się skończyło :) Chociaż próbowałem nauczyć się programowac pic16f84.
Może jest ktoś na forum, kto podjął by się napisania programu.
Na pewno wielu użytkowników "starych" komputerów byłoby zadowolonych z takiego urządzenie.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/klawiatura-jako-joystick-t1198.html
2011-05-29T11:15:51+01:00
Ciężko już dostać nowe joye/pady cyfrowe do Amigi, c64, atari, zxspectrum.
Wielu użytkowników tych komputerów przesiadlo się na pc, mac i używają klawiatury do sterowania w grach.
Dawno temu wpadłem na pomysł zrobienia interface do klawiatury ps2, która działałaby jako joystick cyfrowy.
Na pomyśle się skończyło :) Chociaż próbowałem nauczyć się programowac pic16f84.
Może jest ktoś na forum, kto podjął by się napisania programu.
Na pewno wielu użytkowników "starych" komputerów byłoby zadowolonych z takiego urządzenie.

2011-05-29T11:40:08+01:00

Re: klawiatura jako joystick

Też dawno temu wpadłem na pomysł przerobienia klawiatury na interfejs dla joysticka, przy okazji jakichś tam cabinetów arcade które chciałem zbudować ale odechciało mi się, za dużo roboty a pograć na emulatorze i tak we wszystko można ;)
W każdym razie, mój pomysł był bardziej prosty i nie wymagał programowania niczego.

Każda klawiatura już ma w sobie interfejs który rozpoznaje naciśnięte klawisze.
Jest tylko problem z naciśnięciem wielu blisko-położonych-siebie klawiszy na raz, ale też każda klawiatura ma "strefy" klawiszy które odchodzą do jej procesorka niezależnie.
Czemuż więc by nie "ripnąć" jej wnętrzności i popodłączać fizycznie kolejne sygnały pod sygnały klawiszy - odpowiednio daleko od siebie położonych?
Wtedy jedyne programowanie potrzebne byłoby w samym emulatorze żeby przypisać właściwe klawisze.

2011-05-29T18:57:00+01:00

Norbi: a takie coś jak na screenie w moim temacie hardware-software/pochwal-sie-swoja-prawdziwa-amiga-t640.html nie może być? Niestety, osoba która wykonała dla mnie dwie sztyki i dla wielu ludzi z polskiej ekipy Sensible World of Soccer - jest aktualnie bardzo zapracowana i rzadko pojawia się na necie, więc wątpie czy znalazła by czas aby wkonać kolejne takie keypady.

2011-05-29T19:22:35+01:00

Shoonay wrote:Czemuż więc by nie "ripnąć" jej wnętrzności i popodłączać fizycznie kolejne sygnały pod sygnały klawiszy - odpowiednio daleko od siebie położonych?
Wtedy jedyne programowanie potrzebne byłoby w samym emulatorze żeby przypisać właściwe klawisze.

To ma dzialac Amiga, c64, atari, zxspectrum (nie emulatorem) jako joystick cyfrowy.

olesio wrote:Norbi: a takie coś jak na screenie w moim temacie hardware-software/pochwal-sie-swoja-prawdziwa-amiga-t640.html nie może być?

No wlasnie nie moze byc. To mialby byc interface z mozliwoscia podlaczenia dowolnej klawiatury ps2.
A pod tym linkiem co podalem to po prostu "wyciete" klawisze z obudowy i bezposrednio podlaczone do portu joya.
To nic trudnego do wykonania :), jesli sie ma "zbedna" klawiature.

2011-05-29T19:30:18+01:00

Zaraz, bo trochu namieszałeś Norbi ;)
Czyli to ma być interfejs joysticka podłączany przez złącze klawiatury? Czy interfejs klawiatury podłączany przez złącze joya? Zrób krótką rozpiskę jak to widzisz.

Do tego potrzeba by już magika od sprzętu, czyli taki Stachu z PPA by się przydał, lub Zaxon którego ostatnio poznałem na AmiBayu. Spoko gość, siedzi w Londynie i mnóstwo interfejsów wszelakiej maści dla Spectrumów jakichś i innych Atarynek sprzedaje, a chętnie bym go na Amigowe podwórko zwerbował ;)

2011-05-29T21:19:09+01:00

A nie opisywał czegoś takiego Olesio gdzieś tu, na forum ?

Mam to na myśli:
Image

2011-05-29T21:19:40+01:00

@roki76: no właśnie opisywałem - patrz wyżej, ale nie o to Norbiemu chodziło. On chce emulowac cała klawiaturę podłaczoną do portu, jeśli dobrze zrozumialem, a nie tylko ruchy joysticka jak to robi keypad, którego fotkę kiedyś zamieściłem.

2011-05-30T02:25:30+01:00

Mozliwe ze niedokladnie opisalem sprawe.
Tę klawiature podlaczaloby sie przez adapter do portu joya.
Zadaniem programu w pic16f84 byloby dekodowanie transmisji sygnalu klawiatury na sygnal joya.
Oczywiscie wykorzystanych bylyby tylko kilka klawiszy. (min. 5)
"Pod" klawiszami funkcyjnymi Fx moglyby znajdowac sie zdefiniowane rozne sterowania
np: F1=kursory + space (fire), F2=kursory + lewy alt (fire) itd. w zaleznosci od upodoban graczy.
A uzycie klawiatury bezprzewodowej daloby "mobilnosc".
Zadnych kabli miedzy joyem a komputerem.

2011-05-30T11:03:31+01:00

To przekombinowane troche imho, "goły" sygnał pojedyńczego naciśnięcia klawisza najpierw szedłby do procka klawiatury, stamtąd zdekodowany do postaci cyfrowej poszedłby do tego interfejsu i znowu zdekodowany z powrotem do postaci "gołej" poszedłby do portu joysticka, z tym że musiałby już "wiedzieć" dokładnie po którym kabelku "się puścić" w zależnie od tego co zostało naciśnięte. (pardon za mój nietechniczny język :-E )
Niepotrzebnie wiele pracy po drodze, w skrajnym wypadku nawet by to spowodowało niezłe opóźnienie. Jeszcze większe w przypadku bezprzewodówki, bo ona też dekoduje sygnał na postać radiowej fali i z powrotem do cyfrowej.

Nie łatwiej interfejs klawiatury do amigi kupić i używać dwóch?
Zdaje się że z bezprzewodowymi klawiaturami też działa.

Lub najnormalniej w świecie... joystick? :mrgreen:

Na Aminecie jest schemat świetnej przejściówki plejakowego pada, który nawet korzysta z dodatkowych klawiszy jak w padzie CD32.

2011-05-30T11:53:14+01:00

Shoonay wrote:To przekombinowane troche imho, "goły" sygnał pojedyńczego naciśnięcia klawisza najpierw szedłby do procka klawiatury, stamtąd zdekodowany do postaci cyfrowej poszedłby do tego interfejsu i znowu zdekodowany z powrotem do postaci "gołej" poszedłby do portu joysticka, z tym że musiałby już "wiedzieć" dokładnie po którym kabelku "się puścić" w zależnie od tego co zostało naciśnięte. (pardon za mój nietechniczny język :-E )

A dlaczego ma nie wiedziec po ktorym kabelku ma sie "puscic"?
Cala robote zalatwialby pic16f84, ktory odczytywalby jaki zostal wcisniety klawisz i odpowiednio ustawial sygnal wyjsciowy dla joya.
Tyle konwersji sygnalu nie przeszkadza jakos adapter MMKeyboard (Aminet) ladnie dziala i nie ma opoznien.

Shoonay wrote: wiele pracy po drodze, w skrajnym wypadku nawet by to spowodowało niezłe opóźnienie. Jeszcze większe w przypadku bezprzewodówki, bo ona też dekoduje sygnał na postać radiowej fali i z powrotem do cyfrowej.

Pewny jestes ?

Shoonay wrote:Nie łatwiej interfejs klawiatury do amigi kupić i używać dwóch?
Zdaje się że z bezprzewodowymi klawiaturami też działa.

A po co mi dwa interface klawiatury jesli gra wymaga joya?
Jak sobie wyobrazasz sprawe w przypadku c64, atari, zxspectrum?

Shoonay wrote:Lub najnormalniej w świecie... joystick? :mrgreen:

Czytales pierwszy post?

Shoonay wrote:Na Aminecie jest schemat świetnej przejściówki plejakowego pada, który nawet korzysta z dodatkowych klawiszy jak w padzie CD32.

Ktory tez wymaga pic16f84 i odpowiedniego oprogramowania.

2011-05-30T12:06:54+01:00

norbi wrote:A dlaczego ma nie wiedziec po ktorym kabelku ma sie "puscic"?
Chodzi mi własnie o to że musiałby zostać zaprogramowany żeby wiedzieć.

norbi wrote:Tyle konwersji sygnalu nie przeszkadza jakos adapter MMKeyboard (Aminet) ladnie dziala i nie ma opoznien.
Przecież to jest tylko sterownik klawiatury, więc zachodzi tam tylko konwersja soft - interface- klawiatura.

norbi wrote:Pewny jestes ?
Na 100%. Miałem do czynienia z bezprzewodowymi myszkami, klawiaturami i padami. Nie wspominając o radiowym necie.
W niektórych przypadkach różnicą jest mikroskopijna jak między odświeżaniem 50Hz a 60Hz, ale to czuć. W FIRMOWYCH produktach. A co będzie w amatorsko wykonanym interfejsie domowymi sposobami?

norbi wrote:A po co mi dwa interface klawiatury jesli gra wymaga joya?
A po co ci klawiatura podłączana przez port joysticka jak masz joya? :-E

norbi wrote:Jak sobie wyobrazasz sprawe w przypadku c64, atari, zxspectrum?
Nie-amigowe sprzęty mnie prawie nie interesują, więc nie wyobrażam ich sobie nawet. ;)

norbi wrote:Czytales pierwszy post?
Czytałem. I nadal uważam że sprzęt taki nie ma sensu bytu. Nie znaczy to że Ci zabraniam wykonania go, tylko przedstawiam swoje doświadczenie co do jego produkcji i ekspoatacji. Zrobisz jak chcesz.

norbi wrote:Ktory tez wymaga pic16f84 i odpowiedniego oprogramowania.
Dokładnie. I działa. Raczej mało kto wybrałby klawiaturę do grania jeśli mógłby mieć pada.

2011-05-30T12:18:46+01:00

Shoonay wrote:A po co ci klawiatura podłączana przez port joysticka jak masz joya? :-E

A jak sie nie ma joy lub ma sie upodobania do grania na klawiaturze?
Shoonay wrote:Nie-amigowe sprzęty mnie prawie nie interesują, więc nie wyobrażam ich sobie nawet. ;)
Czytałem. I nadal uważam że sprzęt taki nie ma sensu bytu.

Poczytaj jeszcze raz pierwszy post.
Trudno kupic nowego joya, a interface dzialalby z innymi komputerami.
Shoonay wrote:Dokładnie. I działa. Raczej mało kto wybrałby klawiaturę do grania jeśli mógłby mieć pada.

Zalezy co sie lubi.

Zeby nie ciagnac dluzej.
Podejmiesz sie Shoonay zaprogramowania PIC16f84?

2011-05-30T13:14:04+01:00

Pomysł zacny, sam chciałem na klawiaturce czasem pograć niż na joysticku, chociaż z niektórymi grami nie ma racji bytu (chodzi mi o sterowanie celownikiem i strzelanie do lotek np. - za wolno).

Co do zaprogramowania... najszybciej podejmie się ktoś z EAB podejrzewam, bo tam najwięcej grzebaczy siedzi, ale może ktoś tutaj ma ukryty talent (Demonic, wiem, że Ty dałabyś radę = ale brak czasu) i wspomoże.
Bardzo dobrze, że założyłeś ten temat, norbi :-)

2011-05-30T13:55:24+01:00

Nie no, spoko, co kto lubi. Granie na klawiaturze to hardcore... :-E

EDIT
Zapytaj Zaxona: https://picasaweb.google.com/zaxoniec

2011-05-31T14:39:29+01:00

Chyba już wiem skąd Norbi zaczerpnął pomysł klawiatury podłączanej przez port joysticka ;)
http://eab.abime.net/showthread.php?t=58661

Image

Image

PS: tak, wiem że to zielone złącze PS/2 to port myszki.

2011-05-31T14:45:39+01:00

Z tego co kojarzę do ps/2 (mam jeden z tyłu) mogę podłączyć klawiaturę albo myszkę i to i to działa :-)

2011-05-31T14:48:56+01:00

Jak już to ALBO to ALBO to działa, bo oba jednocześnie nie możesz podłączyć. :haha:
Ot funkcja biosa, bo to złącze jest podłączone bezpośrednio do płyty. Co innego podłączać to przez ograniczony port joysticka.
Ale możecie napisać do gościa z EAB, może to zrobi co chce Norbi.

2011-05-31T17:39:22+01:00

Pomysł jest mój i ma kilka lat.
Spróbuję napisać do gościa z eab

2011-05-31T18:31:01+01:00

Żartuję przecie ;)

Dobrym kandydatem byłby też Stachu z PPA, a i zdaje się ktoś ta pracował już nad oprogramowaniem tego pada więc...

Return to Hardware