Polski

Kolejny problem

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
GoX2 :huh: not a DOS disk in Device DF0 gdy wkladam dyskietkę wyskakuje ten komunikat ? Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/kolejny-problem-t1320.html
2011-07-23T12:30:18+01:00
:huh: not a DOS disk in Device DF0 gdy wkladam dyskietkę wyskakuje ten komunikat ?

2011-07-23T12:46:50+01:00

Re: Kolejny problem

Albo uszkodzona (zabrudzona) głowica stacji dyskietek, albo źle nagrana sama dyskietka - spróbuj z inną :-)
Jak ja swego czasu uszkodziłem stację dyskietek czytało mi tylko jedną grę - Moonstone :hee:

BTW popraw sobie na avatarze przeźroczystość - chyba, że tak chcesz aby było :)

2011-07-23T17:43:30+01:00

dzięki za odpowiedz mam nadzieje że zle nagrana dyskietka narazie mam tylko jedną dyskietkę :dobani: wiec narazie tego nie sprawdze narazie kompletuje ten sprzęt

2011-07-23T20:47:16+01:00

Polecam stosowanie wyrazów bliskoznacznych. Tymczasem,póki co,w tej chwili. Tak powtarzane w kółko "narazie" dziwnie brzmi :-E

2011-07-24T01:25:44+01:00

Rekkimaru wrote:Polecam stosowanie wyrazów bliskoznacznych. Tymczasem,póki co,w tej chwili. Tak powtarzane w kółko "narazie" dziwnie brzmi :-E

Profesor Miodek :gatorlove:

2011-11-26T22:39:00+01:00

Ja mam też problem ze swoją stacją dyskietek (a któż ich nie ma drogi ihtiusie :) ). Mianowicie jak wsadzę za pierwszym razem dyskietkę to nie czyta jej jakby wogóle nie widziała, ze ja tam wsadziłem :) Dopiero za 2- im bądź 3- cim razem zaczyna czytać. Zanim nie wysłałem Amigi do lochów (Benedykta) :) sorry... piwnicy działała prawidłowo. W sumie już z kilka razy użyłem dyskietki czyszczącej i nic nie pomogło w tym temacie. Przyniosłem dyskietki z piwnicy i część czyta. Ale dużą cześć po włożeniu czyta przez sekundę i nawet nie wgrywa się następny ekran. Czyżby psuła (popsyła) się ? Komunikat "not a DOS disk in Device DF0" wyskakuje mi podczas chwilowego wczytywania gry GODS a szkoda bo bardzo ją lubie a tu taki klops.

2011-11-26T23:21:13+01:00

A może coś z tym "bolcem" co robi za czujnik w stacji coś się stało. rozkręć, włóż dyskietkę, obserwuj, wyjmij, wciśnij bolec i też obserwuj może to wina bolca. Co do dyskietki to nie polecam samej dyskietki, ale płyn do niej jak najbardziej, weź wacik i nawiń na zapałkę lub coś innego, zamocz i wyczyść ręcznie tak by nie pozostawić włókien z waty. Ja tak to robiłem, bo dyskietka przynosiła marne efekty ;)

2011-11-27T02:46:02+01:00

Dzięki Agent. Rzeczywiście to może być wina tego czujnika. Z chęcią bym to zrobił co radzisz, ale ja do czego się dotknę to psuje. Na przykład weźmy taki przypadek: na płycie głównej podczas wyjmowania dysku urwałem dwa gniazda sata :-E Chociaż jedno jakoś jeszcze działa. Niezły ze mnie koleś. Szkoda mi byłoby zepsuć Amigę bo tego bym sobie nie wybaczył chyba do końca życia. Ostatnio mam nerwowe dni to lepiej żebym się teraz do tego nie zabierał. Chociaż mam kolegę co nie jeden komp złożył i naprawił to może on mi pomoże, poproszę go ot to. :-)

2011-11-27T21:00:41+01:00

Albo po prostu weź stację od pc i poproś kogoś lub przerób sam według tego schematu http://norbid.of.pl/ kabelek do stacji i zawsze będziesz mógł w razie awarii kupić za grosze na allegro stacje do pc :) ja tak miałem jak mi padła już chyba 5 stacja a wtedy amigowa na allegro wahała się tak 50 - 70 zł.

2011-11-28T09:12:32+01:00

brak ci dyskietek 880 do Amigi ? zobaczę czy mam jakieś wolne i mogę podesłać ( będą po formacie na 1200 ) kilka sztuk w kopercie.

2013-03-10T19:56:53+01:00

Problem ze stacją dyskietek rozwiązałem jak pisałem w innym poście bo po prostu kupiłem przerobioną pcetową i działa teraz.

2013-03-26T20:04:11+01:00

steve 1,44 mb też się normalnie formatują na ami, tyle że masz jak 880kb. Ja kupowałem normalnie dyskietki 1.44 mb

Return to Hardware