Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
Wygląda fajnie, choć może lepiej wyglądałoby w jakimś opakowaniu. Taka ciekawostka gdy z nudów przeglądałem Wikipedię i zawartość na temat Amisi.santa13Page 1 of 11https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/minimig-t3039.htmlhttps://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/minimig-t3039.html
Szczerze mówiąc super rzecz Ma ponoć być wersja z szybszym prockiem 020, kiedyś chyba wyczytałem gdzieś o tym. Ta wersja o której piszesz santa ma problemy z niektórymi grami jak na przykład Superfrogiem bo są poważne błędy w grafice. Ma wiele plusów, wydaje mi się, że można podpiąć myszkę pecetową i monitor pecetowy, no i nie używa stacji dyskietek (olesio by się ucieszył )
Zabawka dla leniwych i osób które nie znoszą używanego sprzętu. Taniej wyjdzie zakup TV CRT, amigi 500 że już nie wspomnę o kompatybilności i autentyczności takiej konfiguracji. Jak już ktoś naprawdę nienawidzi stacji dyskietek to zawsze można kupić extra HxC emulator.
haynor wrote:Zabawka dla leniwych i osób które nie znoszą używanego sprzętu.
Moim zdaniem raczej dla osób, które idą z postępem i lubią nowości? (chociaż bardziej moim zdaniem jest to ewolucja). Postęp jest nieunikniony czy tego nie chcemy czy chcemy. Po za tym urządzonko bardzo zgrabnie wygląda i w ładnej plastikowej przezroczystej obudowie może zdobić salon czy duży pokój. Dodatkowo nie trzeba wydawać na drogi Scandoubler aby podłączyć do monitora pecetwoego. Obrazy gier nagrywamy na kartę. Możemy podłączyć myszkę pecetową. Dla mnie w sumie jest to ewolucja w bardziej praktyczne urządzenie niż dużą zajmująca sporo miejsca i prądu Amigę 500. Nie każdy ma miejsce aby trzymać w pokoju Amige 500 z pudełkami dyskietek oraz starym ciężkim i prądożernym telewizorem CRT (fakt ma lepszą jakość obrazu niż ten LCD dosyć często).
Problem w tym, że ten postęp technologiczny nie zawsze daje odbiór w takiej jakości jak "staroć". Ja stokroć wolę A600 rozbudowaną podczepioną pod dobry CRT Philipsa
ithius, nie nazwałbym postępem emulacje starego sprzętu. Minimig jest raczej drogim substytutem amigi przystosowanym do sprzętu aktualnie dostępnego na rynku.
Amigi nie podłącza się do monita, równie dobrze można byle PC podłączyć z WinUAE. Efekty końcowe obydwu rozwiązań będą z grubsza takie same czyli emulacji amigi z akcesoriami PC pod monitorem PC.
Amiga nie pobierała więcej niż 25W. To chyba nie jest dużo.
Fakt, czasami brakuje miejsca ale wtedy zdecydowałbym się na emulator na PC którego w końcu już mam.
Ozdoby salonu już nie komentuję
Ja stokroć wolę A600 rozbudowaną podczepioną pod dobry CRT Philipsa
Dokładnie, amiga to retro i taka ma zostać. Autentyczne retro doznania tylko z prawdziwej amigi i TV/monitora CRT.
haynor wrote:Dokładnie, amiga to retro i taka ma zostać. Autentyczne retro doznania tylko z prawdziwej amigi i TV/monitora CRT.
I zauważcie, że taki postęp jest jak najbardziej dopuszczalny. Jakby nie było pierwsze Amigi nieraz były podczepione pod czarno-białe monitory. Podczepianie pod nowoczesne (!) CRT nie odziera sprawy z uroku, a więc mamy tutaj skok technologiczny i autentyczny klimat
I na Waszym miejscu korzystałbym, póki CRT nie trafiły całkiem do muzeum i można super towar wyrwać za 50-100zł
I bardzo dobrze - obstawiam, że za 10 lat takie telewizory będą kosztować 500zł albo i 1000 już Ot im mniej ich będzie, tym bardziej staną się towarem wyjątkowym i luksusowym.
Bardzo możliwe ale i chętnych będzie mniej jak LCD będzie można kupić używany za 100 zł. Wtedy CRT będzie interesować tylko maniaków starych kompów i konsol. Monitory już dzisiaj 19 calowe zdarzają się za nieco ponad 100 zł.
Czy kiedykolwiek chciałbyś mieć system, który mógłby korzystać z amigowych urządzeń peryferyjnych, takich jak PiStorm, Wampir, karta TF lub więcej, ale był fabrycznie nowy. nie był płytą repop lub pi? cóż, trzymaj się za pas. Przedstawiam DWA nowe urządzenia, które można dostać już TERAZ. Minimig 1.1 i flagowy 1.8 z prawdziwymi procesorami Motoroli!!! Ten był wyposażony w procesor w gnieździe (opcjonalnie?), a później dodałem własny PiStorm.
Amiga MiniMig v1.1 - $220 (wersja Green $150)
Minimig, pierwszy sprzętowy emulator systemu Amiga 500 oparty na projekcie open source Dennisa van Weerena. Oryginalny chipset Amigi (OCS i ECS) został ponownie zaimplementowany w FPGA. Ponadto, dzięki wbudowanemu procesorowi 68000, temu samemu, który był używany w oryginalnej maszynie, emulacja oryginalnego sprzętu jest dokładna i możliwe jest uruchomienie szerokiej gamy gier i aplikacji po prostu kopiując pliki ADF (są to obrazy oryginalnych dyskietek) na standardową kartę SD. Obsługiwane są standardowa klawiatura i mysz PS2 (powszechnie używane w komputerach PC), jak również oryginalna mysz i joystick Amigi.Kontroler ARM Minimig zastępuje oryginalny układ PIC na płycie Minimig FPGA i oferuje następujące nowe usługi:
- Szybszy transfer danych (HDD i dyskietki) - Obsługa wirtualnych dysków twardych (HDF) - Obsługa do 4 wirtualnych napędów dyskietek (1x i 2x prędkość) - Zmienione menu OSD. - Zegar 68000 do 49MHz! https://www.minimig.ca/index.php/produc ... 1-1-white/
Amiga Minimig v1.8 - $350
Ten najnowszy komputer Amiga Minimig - REV 8 W porównaniu do oryginalnego wydania v1.0 i 1.1, ta płyta posiada:
- 4MB pamięci SRAM - DIP64 Socket i pełną kompatybilność z MC68000. Obsługiwane są wersje NMOS i CMOS procesora. - Kompatybilność z PiStorm - Wykorzystanie zoptymalizowanego Emu68 ponad 800MIPS wydajności procesora! Około 3-4x szybszy niż Vampire. - Stary PIC został zastąpiony kontrolerem ARM dla szybszego IO i dodatkowych funkcji firmware.
Płyta posiada: - Złącze VGA do wyjścia wideo. Obsługiwane tryby 15KHz i 31KHz. PAL i NTSC. - Dwa porty DB9 joysticka. - Jeden port szeregowy DB9 używany przez Amigę lub ARM MCU. - Szybka modyfikacja SPI - za pomocą przełącznika na płytce (16MHz SPI). - Karta Micro SD dla rdzenia FPGA, plików ADF i HDF. - Obsługa myszy i klawiatury PS/2
Jako Amiga ta konfiguracja przypomina Amigę 600. Pełna obsługa OCS/ECS z 2MB lub CHIP RAM.
Testowane procesory: MC68000 @ 7MHz (NMOS) MC68HC000 @ 7MHz (CMOS) MC68SEC000 @ 7MHz i 50MHz (CMOS) PiStorm - z oficjalnym rdzeniem i Emu68
Interesującą cechą jest możliwość uruchomienia MC68SEC000 na 50MHz z taką samą prędkością dostępu do pamięci RAM. Z tego powodu Minimig jest świetną platformą dla starych gier 3D, takich jak Armour-Geddon, w których Amiga wykazuje się niesamowitą wydajnością. https://www.minimig.ca/index.php/produc ... 1-8-green/
Znalazłem osobny temat założony przez xandrę dot. wcześniejszych wersji post79708.html?hilit=minimig#p79708. Może by tak przerzucić tamte wpisy jeśli to nie problem?
Kiedyś mnie to zaciekawiło i do teraz śledzę Dobra moderka przy okazji przy połączeniu postów Obecnie niestety załatwiam sprawy kredytu i znowu będzie mi jedynie dane ewentualnie poczytanie o ewentualnych osiągach