Polski

Minimum Requirements for EXEs

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
Last Samurai Zamieściłem to w Hardware bo sprawa dotyczy właśnie sprzętu a dokładniej minimalnej konfiguracji na której pójdą exeki. Otóż odpaliłem wczoraj CFa na swoim drugim kompie i byłem zaskoczony, gdyż dźwięk był skaszaniony a cała gra chodziła niepłynnie. Zmieniłem w sound urządzenie z podstawowego na SB 128 PCI a w filtrach wybrałem opcję Direct3D point 32bit zamiast Scale 2x i pomogło. Jednak oczywiście gra wygląda wtedy inaczej, czyli bez filtru i oryginalne amigowskie pikselki są ^^ Najgorszym jednak jest to że po przestawieniu configu raz żeby dobrze gra działała muszę to robić za każdym razem po uruchomieniu exeka co jest frustrujące nawet mimo stworzenia własnego profilu dla ustawienia filtrów (bo trzeba go za każdym razem loadować :/). Od razu więc pytam czy istniałaby możliwość naprawienia tego w exekach, tzn. żeby raz skonfigurowane ustawienia zapisywały się gdzieś jakoś żeby nie trzeba było na nowo ich przestawiać po odpaleniu exeka? Bo teraz wygląda to tak:

1 odpalam exe tnie się
2 zmieniam na szybkiego config po uprzednim jebnięciu w F12
3 ciesze się grą jednak to od razu powinno się samo przestawić bo ile ku*** można ? :>

Co do sprzętu na którym takie zachowanie ma miejsce to jest to: Athlon XP 2,1 GHz, 768MB ramu DDR, GF6800XT, System XP z SP3
Wiem wiem ramu mam cholernie mało ale qźwa na stare gry na pc i na emulację chociażby automatów starcza w zupełności a exeka muszę rekonfigurować ;>
Teraz zapytanie co czerwoni na to?
Page 1 of 3 3 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/minimum-requirements-for-exes-t1061.html
2011-04-11T09:08:57+01:00
Zamieściłem to w Hardware bo sprawa dotyczy właśnie sprzętu a dokładniej minimalnej konfiguracji na której pójdą exeki. Otóż odpaliłem wczoraj CFa na swoim drugim kompie i byłem zaskoczony, gdyż dźwięk był skaszaniony a cała gra chodziła niepłynnie. Zmieniłem w sound urządzenie z podstawowego na SB 128 PCI a w filtrach wybrałem opcję Direct3D point 32bit zamiast Scale 2x i pomogło. Jednak oczywiście gra wygląda wtedy inaczej, czyli bez filtru i oryginalne amigowskie pikselki są ^^ Najgorszym jednak jest to że po przestawieniu configu raz żeby dobrze gra działała muszę to robić za każdym razem po uruchomieniu exeka co jest frustrujące nawet mimo stworzenia własnego profilu dla ustawienia filtrów (bo trzeba go za każdym razem loadować :/). Od razu więc pytam czy istniałaby możliwość naprawienia tego w exekach, tzn. żeby raz skonfigurowane ustawienia zapisywały się gdzieś jakoś żeby nie trzeba było na nowo ich przestawiać po odpaleniu exeka? Bo teraz wygląda to tak:

1 odpalam exe tnie się
2 zmieniam na szybkiego config po uprzednim jebnięciu w F12
3 ciesze się grą jednak to od razu powinno się samo przestawić bo ile ku*** można ? :>

Co do sprzętu na którym takie zachowanie ma miejsce to jest to: Athlon XP 2,1 GHz, 768MB ramu DDR, GF6800XT, System XP z SP3
Wiem wiem ramu mam cholernie mało ale qźwa na stare gry na pc i na emulację chociażby automatów starcza w zupełności a exeka muszę rekonfigurować ;>
Teraz zapytanie co czerwoni na to?

2011-04-11T09:13:01+01:00

Re: Minimum Requirements for EXEs

Oczywiście że możesz to zrobić: zrób własne ustawienia,a potem w zakładce Configurations klikasz na Save i po sprawie :)

2011-04-11T09:49:25+01:00

No wlasnie to odkrylem. Na dodatek musialem wlaczyc opcje Turbo na maxa zeby uniknac harczacego dzwieku i zacinania sie gry. Zmienilem nawet sterowniki na najnowsze dostepne do karty dzwiekowej ale wychodzi chyba na to ze exeki maja jednak niezle wymagania i nie odpali ich dobrze komp z epoki Wina 98 lub poczatkow XP. Pamietam jak u znajomego odpalalismy exek z Franko i dzwiek byl nie do zniesienia. Mimo wszelakich kombinacji nie dalo sie w gre grac z dzwiekiem. Mial zintegrowana karte dzwiekowa wiec to ewidentna wina tegoz wlasnie faktu jednak sorry to sa gry dosowe tak? Gry dosowe dzialaly kiedys na wiekszych gownach niz dzwiekowki montowane obecnie w plytach glownych. Czyzby proces emulacji byl az tak hardwarożerny ?

2011-04-11T10:40:29+01:00

Sugeruję dać nie Direct3D (bardzo procesożerny przy słabej grafie), a NULL

Najszybszy sposób na zmianę to przed uruchomieniem exeka zapalić 3 diody:

NumLock, Scroll Lock i CapsLock a następnie kliknąć 2x na exeku.
Powinno otworzyć się okno z wyborem filtru.
Wystarczy wybrać disabled i nie trzeba już pod F12 wchodzić wtedy :)

2011-04-11T12:23:03+01:00

Last Samurai wrote:Czyzby proces emulacji byl az tak hardwarożerny ?
Tak właśnie, jeśli pozwolisz zacytuję pewnego buca:

Shoonay wrote:Wiesz, możecie się jak zwykle śmiać ale Amisia to trochu bardziej zaawansowana maszynka niż byle piecyk, masz tutaj procesor, układy specjalizowane, różne rodzaje pamięci, odczyt z dysku/dyskietki, dźwięk, rozdzielczość i odświeżanie ekranu... a wszystko to musi być zsynchronizowane aby działać jednocześnie bo inaczej GURU se pomedytuje.
Tak właśnie, słowo klucz to synchronizacja, nie prędkość procesora, ani ilość polygonów w obiektach 3D.
Dlatego właśnie emulatory Plejaka np wydają się być lepiej zoptymalizowane, tam większość rzeczy działa na osobnych wtyczkach, które dodatkowo chodzą (wczytują i pracują na danych) asynchronicznie, więc praktycznie nic nie musi "na siebie" czekać. Na Amisi jest dokładnie odwrotnie, jak coś zostaje z tyłu całość stoi w miejscu aż ten proces nadgoni.
Jak ważna także na prawdziwej Amidze była synchronizacja wiedzą najlepiej posiadacze genlocków, kart graficznych czy innych urządzonek korzystających z zegara takich jak karty dźwiękowe czy porty USB.

2011-04-11T21:49:54+01:00

Anthrox ale jak dam na Null filter to przy rozdzialce 1280x1024 bede gral w malutkim okienku :P a to mi sie nie usmiecha.
Co do wypowiedzi owego buca: automaty smigaly na bardzo podobnych ukladach bo tez na motorolkach 68k i nie mialy rowniez oddzielnych ukladow graficznych i dzwiekowych a mimo tego emulacja romow z CPS1 i 2 a ostatnio i 3 nie wymaga az tak mocnego sprzetu w porownaniu do emu Amigi. Podobniez emulowanie pierwszych Macow.

2011-04-12T00:58:47+01:00

Dziwne, jak sprawdzałem wiele razy u mnie zmiana null zawsze zostawia pełny obraz.
Źle zapamiętałem? :mysli:

2011-04-12T18:39:35+01:00

Last Samurai wrote:Anthrox ale jak dam na Null filter to przy rozdzialce 1280x1024 bede gral w malutkim okienku :P a to mi sie nie usmiecha.

Suwakami rozciągasz obraz dowolnie, skalowanie itd. - można ustawić jak się tylko podoba.

Last Samurai wrote:Co do wypowiedzi owego buca: automaty smigaly na bardzo podobnych ukladach bo tez na motorolkach 68k i nie mialy rowniez oddzielnych ukladow graficznych i dzwiekowych a mimo tego emulacja romow z CPS1 i 2 a ostatnio i 3 nie wymaga az tak mocnego sprzetu w porownaniu do emu Amigi. Podobniez emulowanie pierwszych Macow.

Jakby chodziło o emulacje jedynie gierek poprawnie napisanych pod A500, czyli MC68000 i jej układy, to też nie byłoby większych problemów. Ustawienia byłyby na sztywno. Tymczasem mamy odwzorowanie bez żadnych uproszczeń całej elektroniki, wybór wszystkiego wedle własnego uznania. Nie można czegoś mało istotnego zoptymalizować (a właściwie mamy wybór jak collisions and sprites i wiele innych), bo tracimy na kompatybilności. Architektura Amigi znacznie bardziej różni się też od pecetowej niż takiego Playstation, gdzie część rozwiązań pozostaje wspólna.

Aha, jeżeli automaty nie miały specjalizowanych układów graficznych i dźwiękowych, to chyba oczywiste, że emulacja będzie prostsza i szybsza?

2011-04-12T18:55:17+01:00

@ketyow: o to to!

@Skorp: Z układami CPSx to chybione porównanie, bo tam grafika opiera się na bloczkach grafiki które siedzą na kartridżu - czyli praktycznie w pamięci. Podobnie inne gry na np NES, SNES, te to zupełenie inna bajka, opierają się na mapperach które zczytują dane w bloczkach.
Na Ami masz sprajty, wczytywanie danych z dyskietek, generowanie obrazu, i synchronizacje tego wszystkiego itp itd. TO właśnie zabiera cały czas proca (Blitter wait anyone?) i KOLEJNY RAZ POTWARZAM to nie chodzi o to jaki jest w Ami procesor i jakie ma taktowanie.

2011-04-12T19:24:37+01:00

Jako przykład graficzny dam wykresy z AIBB
A040/40 to moja 1200 z Apollo 040/40 Mhz, zaś czerwony pasek to ta sama Amiga emulowana WinUAE.

Test operacji zmiennoprzecinkowych
Image

Test wypisywania znaków ASCII jeden po drugim
Image

Jak widać koprocesor jest emulowany 40-krotnie szybciej niż układ Amigi, jeśli jednak chodzi o wypisanie tekstu na ekran, to rodzaj komplikacji operacji, ze względu na mnogość operacji wykonanych w tle przez niezależne układy, powoduje, że emulacja jest raptem 1,06 raza szybsza od klasycznej Amigi. Kiedy dojdzie do połączenia działania w tle kilku takich operacji, może okazać się, że mimo iż same obliczenia na UAE wykonywane są szybciej, efekt jest wolniejszy niż przy fizycznym sprzęcie.

2011-04-12T20:18:24+01:00

Skoro emulacja jest wolniejsza od oryginały to na cholerę emulować ? Btw. ciągle piszecie że emulacja play station jest prostsza no to sobie odpalcie emulator ps2 i zobaczcie jak wam to działa ;] bez porządnego procesora możecie sobie pomarzyć o płynności. ostatnio chłopaki od pcsx2 się wzieli za emulkę i robią codzienny update niemniej jednak do płynnej synchronizacji obrazu z audio daleko bez różnych kombinacji i strat jakości czy kompatybilności. Co do Amigi no cóż synchronizacja ok, sprajty ok ale przecież taki Doom z pc to też sprajty a jakoś bez problemu go można odpalić na Ami z 040 a mi tu qźwa Cannon Fodder się ścinał !!!!!!!!!! bo raptem się dało wygładzanie krawędzi bilinearne przez co gra wygląda jak pół dupy zza krzaka bo osobiście wolę oryginalną amisiową pikselozę. No ale mimo wszystko do cholery mam do dyspozycji moc ponad 2GHz a w amidze oryginalnie zaledwie 50MHz w porywach ostrych więc różnica niemała w mocy.

2011-04-12T20:24:54+01:00

A kto kogo zmusza do emulacji? Emulacja jest dla tych, co na prawdziwej nie mogą. A Doom chodzi bezproblemowo, bo udostępniono kody źródłowe i został od nowa przepisany na Amigę. Myślisz, że napisana pod PC wersja CF by się cięła? :hee:

2011-04-12T20:31:45+01:00

Last Samurai wrote:Skoro emulacja jest wolniejsza od oryginały to na cholerę emulować ?
LOL. Nie wiem, ja mam prawidzą Amigę, a po co ty emulujesz? :mrgreen:

Last Samurai wrote:ciągle piszecie że emulacja play station jest prostsza no to sobie odpalcie emulator ps2 i zobaczcie jak wam to działa ;]
Nie, to TY ciągle wspominasz o innych konsolach i komputerach a MY ci ciągle tłumaczymy że to są KOMPLETNIE ODMIENNE ARCHITEKTURY i jasno podajemy powód dla którego emulacja Amigi jest wolniejsza niż emulacja PS1 ale już znacznie szybsza niż emulacja PS2. TO właśnie świadczy o tym jak zaawansowany jest to sprzęt.
I nikt nie wspomniał dotychczas o PS2 ale jeśli już tak na serio chcesz znać tajemnice wymagań PS2 to sprawdź jakiego ta konsola używa proca a jaki Twój piec. I kolejny raz nie chodzi o taktowanie budzika.

Last Samurai wrote:przecież taki Doom z pc to też sprajty

Pomijając już to co ma GRA do tego jak jest EMULOWANY SPRZĘT, to ROTFL. OMG. Brak mi słów. Spadłem z podłogi. Turlam się po monitorze. Oplułem krzesło. Ratujcie. Umrzyłem. Nie wstane. Tak bede leżał... :-E

A Skorpikowi naszemu forumowemu specjaliście od wiedzy wszelakiej radzę poczytać sobie coś o konwersji Chunky to Planar (C2P).
Tak na początek, bo spooooooooro jeszcze wkuwania przed nim.

2011-04-12T20:53:49+01:00

A co do PS2,to czemu nie zakupisz sobie hardware,nie jest już aż taka droga i nie pierdzielisz się z emulacją tego sprzętu :D
Ja mam już ładnych parę lat ten sprzęcik (slimka,model SCPH-70004), i jak na wysłużona konsolę radzi sobie dalej znakomicie

2011-04-13T08:59:21+01:00

Po co emuluję? Już piszę ;] Nie mam skąd i nie stać mnie na kupno przejściówki żeby Ami podpiąć pod monitor tudzież nie mam też miejsca żeby ją podłączoną i sprawną użytkować. PS2 nie chcę kupować bo kilka lat i laser idzie do wymiany. Zbyt często się lasery pieprzą w tych konsolach żeby je ciągle wymieniać i piszę to na podstawie doświadczeń wielu użytkowników tej konsolki. Poza tym nie sztuką jest zawalić dom konsolami i kompami i wydawać na to kasę ale sztuką jest na jednym sprzęcie stworzyć możliwość odpalania wszystkiego co się da. Nie mam tyle funduszu i tyle miejsca żeby sobie nakupić Dreamcasta, PSXa, PS2, GameCube'a itd. Poza tym jak już wyżej pisałem architektura niektórych z wymienionych sprzętów jest taka że po dość krótkim czasie się psują, powstają usterki i trzeba co nieco wymieniać a produkcji zaprzestano więc części są jedynie na rynku wtórnym a na nie nie ma żadnej gwarancji itp. zatem jest to syzyfowa praca. Może i się nie znam na różnych procesach rysowania grafiki, synchronizacji sprzętu itp. o których pisze wyżej Shoon ale nie zmienia to faktu iż podzespoły oryginalnej Amigi to konstrukcja wiekowa i dość wolna pod względem mocy obliczeniowej więc pisanie iż jest to sprzęt super duper zajebiaszczy który jest ciężki do emulacji jest śmieszne bo układy wsadzone do konsol i automatów które są emulowane o wiele lepiej są też znacznie bardziej zaawansowane od układów Amigi.

Co do Cannon Fodder pomogło włączenie opcji Turbo na maxa (nie wiem czy pisałem to już wcześniej najwyżej się powtórzę).

2011-04-13T11:10:25+01:00

A kto pisał o superwydajności? Chodzi o stopień komplikacji układów jako całości, jeśli tak będzie wystarczająco na chłopski rozum. Każdy podzespół komputera ma wydzielony inny rodzaj operacji które wykonuje. Jedne wykonują operacje zmiennoprzecinkowe, inne przeliczają grafikę 3D, jeszcze inne zajmują się czym innym. Każdy układ jest sprzętowo przystosowany do wykonywania danego rodzaju operacji. Pecet w ogóle nie posiada np. chipów planarnych i takie określanie grafiki jest mu obce. A w czasie emulacji wszystkie zadania specjalizowanych układów zrzucone są na CPU. Który dobrze radzi sobie w obliczeniach (danego mu typu), ale w innym rodzaju operacji okazuje się być strasznie kiepski, tak że 20 letnie układy sprzętowo przystosowane do danego rodzaju operacji mogą się okazać nadal lepsze. Szczególnie, kiedy emuluje procesor, który nie jest przystosowany do większości operacji wykonywanych przez układy specjalizowane a musi się zająć wszystkimi nimi naraz. Nie mam pomysłu jak Ci to wytłumaczyć, ale może tak:
Masz Ferrari i Gazika. Zakładamy, że Ferrari ma prędkość maksymalną 200km/h a Gazik 90km/h. Po czym wyjeżdżasz tym Ferrari na pustynię i jesteś oburzony faktem, że Gazik jedzie szybciej.

A teraz najszybszy obecnie Intel i7 ma ok 90 GFLOPS, co jest wartością nieco niższą niż moc Radeona X1800 GTO z roku... 2005. Więc co, i7 też uznasz za przestarzały złom? Nie, po prostu ma on wykonywać inny rodzaj zadań i nie można tego bezpośrednio do siebie porównywać.

2011-04-13T11:10:41+01:00

Last Samurai wrote:Po co emuluję? Już piszę ;]
Widzisz jaka jesteś inteligentna bestia? Sam sobie zadajesz pytanie, sam sobie odpowiadasz. Tak sie gada. :-D

Last Samurai wrote:Shoon ale nie zmienia to faktu iż podzespoły oryginalnej Amigi to konstrukcja wiekowa
Oczywiście, a czy ja albo ktokolwiek tu twierdzi że to jest nowy highendowy sprzęt?

Last Samurai wrote:i dość wolna pod względem mocy obliczeniowej
Kolejny raz powtarzam, tu nie chodzi o moc obliczeniową ani o to ile jest MHz na zegarku, tylko ILOŚĆ układów które muszą na raz zostać zaemulowane, zsynchronizowane.

Last Samurai wrote:więc pisanie iż jest to sprzęt super duper zajebiaszczy który jest ciężki do emulacji jest śmieszne
Dla Ciebie na pewno, bo nie masz pojęcia o czym gadasz. Tak już mają ludzie że wyśmiewają to czego nie rozumieją. ]:->
Poczytaj sobie łaskawie o blitterze, copperze i paru innych trudnych słowach w pierwszej lepszej książce o programowaniu w assemblerze na rejestrach Amigi.

Last Samurai wrote:bo układy wsadzone do konsol i automatów które są emulowane o wiele lepiej są też znacznie bardziej zaawansowane od układów Amigi.
Ciekawe ile jeszcze razy mam wspominać że emulator WinUAE to jedna całość i wszystko w nim musi zostać wygenerowane w ramce "w tej chwili" a taki np emulator Plejaka głównie bazuje na wtyczkach, które pracują asynchronicznie i nie muszą na siebie czekać, bo najwyraźniej przeoczyłeś fakt że już o tym pisałem, prawda?
Pozatym, jest też sprawa z softem. Na Amisi masz blitter, copper, i trzaskanie po rejestrach w assemblerze. To są często sztuczki techniczne o których sami twórcy sprzętu nie wiedzieli. Na Plejakach masz głównie najprostszy język C (plus ten plus).

Na sam koniec podam Ci przykład na Twój prosty Skorpi rozumek:
1. Jesteś kierownikiem w fabryce w której pracuje 4096 ludzi i sam co jakiś interwał czasu sprawdzasz co już zrobili Twoi pracownicy. Chodzisz od jednego do drugiego, fajkujesz wykonaną robotę i idziesz do biura zapisać.
2. Jesteś kierownikiem w fabryce w której pracuje 4096 ludzi ale siedzisz w biurze i czekasz na pracownika który kiedy wykona swoją pracę sam się zgłosi żebyś podszedł, sprawdził, zafajkował i wrócił do biura zapisać.

Teraz pytanie za 100 pkt do Ciebie, jak myślisz, co wymaga więcej czasu i "mocy" (siły roboczej) oraz który model emulacji (w dużym uproszczeniu) - Amigi czy PlaystationOne pasuje do którego kierownika?

2011-04-13T11:15:39+01:00

Hehe, też dobry przykład, zastanawiałem się jak to ująć i trochę w innym kierunku poszedłem :hee:

2011-04-13T18:47:28+01:00

A ja wam dziękuję za ten fajny,bądź co bądź,wykład :D
Do tej pory sam nie wiedziałem jakie mogą być różnice w emulacji tych sprzętów.
Człowiek uczy się przez całe życie :hee:

2011-04-13T19:08:02+01:00

Cieszyłbym się chociaż żeby jedna osoba coś z tego zrozumieła, nie liczę zbytnio na adresata powyższego posta jeśli on nadal na etapie "Zdzisłav to FPS a Doom to też sprajty"... :hee:

BTW: jeszcze jeden dobry przykład mi się przypomniał świadczący o tym jak złożonym procesem jest emulacja Amigi Vs. emulacja Plejaka.

Pamiętacie kiedy pojawił się pierwszy emulator Plejaka? Było to gdzieś w okolicach 1999-2000 roku zdaje się i praktycznie wszystkie bardziej znane gry pokroju Gran Turismo, Crash Bandicoot 1/2 śmigały mi na moim Celeronie 333MHz praktycznie identycznie jak na plejaku. Może trochę wolniej, ale na 100% wyglądały tak samo + można było włączyć akcelerację sprzętową tekstur oczywiście.
Dziś już jest praktycznie idealnie, nadal na stronie ePSXe wspominają że jakieś gry nie chodzą, ale te co testowałem ja, z ~500 gier które pościągałem sobie tu i tam działały wszystkie.

A co z emulatorem WinUAE?
DO TERAZ istnieją dema czy bardziej złożone gry magików którzy potrafili wycisnąć ze sprzętu więcej niż twórcy przewidywali 20 lat temu, i DO TERAZ te dema powodują takie czy inne problemy na emulatorze.
Chodzi właśnie o złożoność sprzętową, jak już wcześniej wspominałem, pisanie gier w asemblerze niezgodnie z wytycznymi Commody, potocznie zwie się to "skakanie po rejestrach", wielokrotne copper fieldy, sztuczki z blitterem, otwieranie wielu ekranów na sobie gdzie każdy może mieć inną ilość kolorów i paletę, otwieranie ekranów w Hold and Modify i autentycznie poruszanie nimi... przykłady można mnożyć i mnożyć, tutaj masz kilka przykładowych gier.
Chociaż w demach to dopiero się dzieją cuda niewidy.

Return to Hardware