Polski

Monitor czy TV CRT

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
Shoonay
ihtius wrote:mam jeszcze jedno pytanie czy obraz przesyłany przez te przelotkę jest lepszy niż obraz z emulatora ?
Zależy co rozumiesz przez lepszy. Dla mnie prawdziwa Amiga podłączona do 21" TV to jest obraz prawidłowy.

Do czego (i jakim kabelkiem) podłączysz, taki będziesz mieć obraz.

ihtius wrote:Bo mam wrażenie, ze na emulatorze są większe piksele niż jak grałem na małym monitorku firmy commodore. I może właśnie dlatego na dużym monitorze czy telewizorze piksele są większe.
Raczej logiczne że gra wyświetlana w 320x256 nadal jest grą wyświetlaną w 320x256 tylko "rozciągniętą" na większy ekran odbiornika. To nadal te same kwadratowe piksele.
Page 2 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/monitor-czy-crt-t1075.html
2011-10-20T09:45:57+01:00

Re: Monitor czy TV CRT

ihtius wrote:mam jeszcze jedno pytanie czy obraz przesyłany przez te przelotkę jest lepszy niż obraz z emulatora ?
Zależy co rozumiesz przez lepszy. Dla mnie prawdziwa Amiga podłączona do 21" TV to jest obraz prawidłowy.

Do czego (i jakim kabelkiem) podłączysz, taki będziesz mieć obraz.

ihtius wrote:Bo mam wrażenie, ze na emulatorze są większe piksele niż jak grałem na małym monitorku firmy commodore. I może właśnie dlatego na dużym monitorze czy telewizorze piksele są większe.
Raczej logiczne że gra wyświetlana w 320x256 nadal jest grą wyświetlaną w 320x256 tylko "rozciągniętą" na większy ekran odbiornika. To nadal te same kwadratowe piksele.

2011-10-20T20:18:39+01:00

Ale na emulatorze przejścia pomiędzy kolorami mam wrażenie, że są gorszej jakości. Nawet pamietam jak pierwszy raz odpaliłem pod emulatorem jakąś gierkę to od razu zwróciłem uwagę na te gorsze przejścia pomiędzy kolorami i przesadnie większe piksele. Kolory są też jakieś mniej wyraziste i soczyste pod emulatorem szczególnie po włączeniu filtra "Null Filter". Bo czasami bez tego filtra mam dziwne odbicia i przesunięcia kolorów, chociaż nie zawsze - nie wiem od czego to zależy.
Tez problemy z rozdzielczościami 16:9 czy 16:10 kiedy wezmę na pełny ekran po włączeniu takiej rozdziałki to gra czy system operacyjny strasznie mi zwalnia i tnie się. Z rozdzielczościami 4:3 taki problem rzadko występuje. Ciekawe co jest przyczyną.

2011-10-20T20:27:22+01:00

Nie wnikając w szczegóły, to wszystko kwestia ustawień natężenia kolorów/jasności/kontrastu, ewentualnych filtrów i rozmiarów oraz jakości urządzenia wyświetlającego.
Te gry nadal tak wyglądają jak ZAWSZE wyglądały. To urządzenia pod którymi je oglądasz mają inne ustawienia.

2011-10-20T20:53:45+01:00

Może i tak. Może wytworzyłem sobie jakiś idylliczny obraz tego co kiedyś widziałem i teraz nic mi nie pasuje. :-)

2011-10-20T21:09:31+01:00

Co to nostalgia z nami robi, no nie? ;)

2011-10-22T12:05:11+01:00

Moja A1200 podłączona do Benq G2420HD:

Workbench (Multiscan Productivity (640x480)):

Ukryta treść:

A teraz Boot Menu (PAL Low Res (320x256)):

Ukryta treść:

2011-10-22T23:00:51+01:00

No to żeś się pochwalił przed milionami Amigowców na całym świecie :haha:
A tak poważnie mówiąc bardzo fajny kącik gracza tylko pozazdrościć.
Może powinniśmy zrobić konkurs na najbardziej odjazdowy kącik gracza :-)
Co do kabelka to spróbowałem podłączyć także przez gniazdo modulatora ale obraz był jeszcze gorszy niż przez wyjście comp. Dlatego zamówiłem w efunzine odpowiedni kabelek tylko, ze nie maja na stanie jednej części do niego więc muszę czekać do środy i jak znam, życie wyślą mi go dopiero w piątek ale jako że zbliż się dzień zmarłych i wszystkich świętych to dopiero dostane go po za dwa tygodnie, kuźwa to jest właśnie Polska. Na stronie było wyraźnie napisane ze rzecz jest dostępna.

2011-10-27T19:45:54+01:00

Jutro piątek a ja prawdopodobnie dostane kabel dopiero w następnym tygodniu. Te efunzine to kompletne dziadostwo, nawet sprawdzanie statusy zamówienie im nie działa mimo, ze na ten temat pisałem już do nich dwa razy. Koles mi odpisał, ze admin o tym wie, ale nie ma czasu tego naprawić. Co on robi w tym czasie. Tak, prawdopodobnie dorabia sobie gdzieś indziej i nie ma czasu. Boże jaka ta Polska jest poj**anym krajem przez te wysokie podatki i ZUS, gdyby nie to to ten admin nie musiałby dorabiać sobie gdzieś indziej a kabelek już miałbym dawno w domu. Mieli sprowadzić wtyczki we środę, ale nie ma do tej pory, to prawdopodobnie będzie moje najdłuższe zamówienie przez internet. A dziwią się dlaczego ludzie nie chcą/nie ufają zakupom w internecie jak istnieją takie firmy krzak jak wspomniana wcześniej efunzine, która kompletnie mnie olewa bo o tym że nie sprowadzili jeszcze wtyczek euro nie powiadomili mnie, oczywiście ja sam musiałem sie dowiadywać. Prawdziwy Polski biznes. Brawo. To są moje ostanie zakupy w tym sklepie. Nie szanują kompletnie mojego czasu. :killer: Może to temat nie o tym, ale tak mnie ku***ca strzela, ze musiałem dać jej upust. :mur:

2011-10-27T20:43:38+01:00

Ja na zamówione rozszerzenie pamięci 4 MB do Amigi 1200 nie musiałem długo czekać, korespondencja i porady przy problemach z zamontowaniem karty również odbywały się sprawnie, ale to było w zeszłym roku o ile dobrze pamiętam w kwietniu. I nie wiem jak teraz, ale wtedy gościu kontaktujący się ze mną i obsługujący sklep prowadził też inny biznes, a efunzine.com był dla niego dodatkowym zajęciem. Również sugerowałem kilka zmian na stronie sklepu, ale odpisał mi, że musiał by tworzyć oprgramowanie sklepu na nowo, bo z aktualnym nikomu nie chce się mieć do czynienia i go zmieniać.

2011-11-04T23:45:19+01:00

No i dzisiaj to znaczy w piątek poczta przywiozła mi ten kabelek, ale... po podłączeniu obraz jest ostrzejszy i nie ma braku synchronizacji w poziomie, ale są natomiast dziwne pasy w pionie co mnie denerwuje bo nie dość że czekałem ponad dwa tygodnie na ta przesyłkę to jeszcze są cyklicznie powtarzające się pasy w pionie jaśniejsze i ciemniejsze. Po za tym spieprzyli prawdopodobnie kabelki z dźwiękiem, bo jak podłącze dwa naraz cinche (prawy i lewy kanał) to giną mi dźwięki jakby robiło się mono zamiast stereo a jak odepnę jeden z kabelków to jakby by było stereo. Bardzo dziwne, ale to prawdopodobnie w effunzine skopali ten kabelek, powiem szczerze, ze nie chce mi się ponownie wysyłać do nich i znowu czekać dwa tygodnie, masakra. Ja mam pecha do elektroniki bo co kupie to coś jest zawsze nie tak. Ostatnio kupiłem dysk na usb i okazało się ze za bardzo nie łączy kabel zasilający i mógłbym swoich nieudanych zakupów wymieniać jeszcze dużo. Mój kolega mówi ze moje depresyjne myśli podczas zakupów się materializują. I chyba ma rację. :haha:

2011-11-05T06:22:42+01:00

Z tym dźwiękiem tak jest. To jest normalne
O jakie pasy Ci chodzi? Zrób zdjęcie.

2011-11-05T11:53:26+01:00

ihtius wrote:Po za tym spieprzyli prawdopodobnie kabelki z dźwiękiem, bo jak podłącze dwa naraz cinche (prawy i lewy kanał) to giną mi dźwięki jakby robiło się mono zamiast stereo a jak odepnę jeden z kabelków to jakby by było stereo.
Jesteś pewien że wiesz co to znaczy kiedy dźwięk jest stereo? Bo właśnie opisałeś sytuację która jest dokładnie odwrotna - niemożliwa według specyfiki dźwięku stereofonicznego.

Więc, albo masz w ustawieniach tv włączone różne dziwne "ulepszenia", które są też w moim Samsungu np., w stylu "głębokie" (udawane) stereo albo zjechane wyjścia dźwięku w Amisi.
Sprawdź kolejno oba kanały osobno na jednym kabelku potem oba na drugim, zapewniam Cię że kabelka nie da się spieprzyć.

Co do pionowych pasów, zrób zdjęcie bo nie mamy pojęcia o co chodzi.
Poziome są normalne jeśli masz dużo cali i odpalisz grę w trybie NTSC, wtedy obraz jest deliketnie rozciągnięty w poziomie, ale pasy w pionie? :-|

2011-11-05T15:12:34+01:00

Amiga ma 4 przetworniki cyfrowo-analogowe, po 2 na kanal.
Podlaczenie kabla do jednego kanalu powoduje ze dzwiek jest "sumowany". Dzieje sie tak tylko w A600 i A1200/A4000.
Dzieki temu uzytkownik moze cieszyc sie "pelnia efektow muzycznym" na TV monofonicznym.

A jesli chodzi o czarne ramki po bokach, to tez tak ma byc.
Amiga projektowana byla pod monitory/tv PAL/NTSC wiec obraz jest wyswietlany na srodku ekranu w standardowej rozdzielczosci
320x256 czy 640x256. Rodzielczosc PAL jest wiekszy i mozna ja osiagnac na Amidze korzystajac z OVERSCAN w preferencjach.
Wiekszosc gier i tak dziala na "malym ekranie". Sa wyjatki. np. SuperFrog

2011-11-05T15:22:49+01:00

Tylko że ihtius napisał że podłączając jeden kabelek (kanał) ma dźwięk (jakby) stereo, więc się pytam czy rozumie różnicę między dźwiękiem stereo (dwoma niezależnymi kanałami odgrywającymi najczęściej dwa różne dźwięki) a mono (tym samym dźwiękiem grającym w obu kanałach).

Czarne ramki PO BOKACH tak mają być? :-|
W życiu.
Chyba że mówimy o monitorze panoramicznym, ale też powinien rozpoznać z jakim formatem ekranu ma do czynienia i rozciągnąć proporcje "do prostakąta". Z tym że ihtius nic nie pisze o paskach po bokach...

Nie wchodząc w szczegóły techniczne, nieprawdą jest też że "obraz jest wyswietlany na srodku ekranu" bo czytałem na EAB że wiele gier koordynaty 0:0 liczy najczęściej od któregoś boku lub rogu ekranu, np Walker. Spowodowane to jest zafixowanym copperem np.

Overscan i PAL to dwie różne rzeczy, Overscan to wszystko PONAD pewne standardowe rozdzielczości. Korzysta z niego mikroskopijna ilość gierek, np SWOS.

2011-11-05T17:58:43+01:00

Wyjścia dźwiękowe z Amigi są w porządku bo podłączałem je do wierzy stereofonicznej innymi kabelkami i wszystko pięknie śmiga. Co do zdjęcia to zrobię jak przyjdę ze sklepu :-) A paski występują co 8 -10 milimetrów stale.
Co do dźwięku to z Amigę tym nowym kablem podłączyłem z telewizorem i z telewizora dźwięk leciał do wierzy. W opcjach w telewizorze mam ustawione "Głosnik TV wyłączony" więc nic nie mogę zmienić w dźwięku w telewizorze i tym samym nie ma zbędnych bajerów.
I jeszcze chodziło mi oto, że podłączając jeden z kabelków audio wychodzących z tego kabla video do wyjścia dźwięku z Amigi powoduje że słyszę wszystkie dźwięki ale jak podłącze drugą wtyczkę audio do drugiego kanału dźwiękowego Amigi to nagle jakby ginęło połowę kanałów dzwiekowych. Nie wiem czy to dobrze wam opisałem bo sam nie wiem dlaczego tak się dzieje ? Strasznie się zamotałem w tym. :-)

2011-11-05T18:32:49+01:00

W takim razie nie rozumiesz jak działa stereo. ;)

Podłączając tylko jeden kabelek, jak mówił norbi, sumują się dźwięki na wyjściu Amigi i grają WSZYSTKIE we WSZYSTKICH (obu) kanałach TV.
Jak podłączysz poprawnie grają poprawnie, te które mają grać po lewej grają TYLKO po lewej te które mają grać po prawej grają TYLKO w prawym kanale.
To nie jest żadne zanikanie, tak ma być.

Jakbyś słyszał trzaski, skwierczenie albo jeden kanał ciszej to byłoby coś nie tak.

2011-11-05T19:20:55+01:00

Shoonay wrote:Nie wchodząc w szczegóły techniczne, nieprawdą jest też że "obraz jest wyswietlany na srodku ekranu" bo czytałem na EAB że wiele gier koordynaty 0:0 liczy najczęściej od któregoś boku lub rogu ekranu, np Walker. Spowodowane to jest zafixowanym copperem np.

Overscan i PAL to dwie różne rzeczy, Overscan to wszystko PONAD pewne standardowe rozdzielczości. Korzysta z niego mikroskopijna ilość gierek, np SWOS.

System PAL ma rozdzielczosc 720×576 wiec jest to o wiele wiecej niz standardowe rozdzielczosci Amigi (640x480) i tu wlasnie wkracza OVERSCAN.
"Środkowanie" ekranu wprowadzono dlatego, aby kazdy uzytkownik mial widoczna cala gre/program na ekranie TV.
Kazdy TV byl inaczej skalibrowany i w zaleznosci od modelu obraz z Amigi posiadal mniejsze lub wieksze pasy/ramki.
Poczekajmy na zdjecie jakie zrobi ihtius.

do ihtius:
To czy dzwiek wydobywajacy sie z Amigi jest stereo zalezy od programisty. Taki mp3 puszczony na Amidze bedzie w stereo, ale muzyka z gry bedzie grala na oddzielnych kanalach, ktore sie nie uzupelniaja (tak ja w prawdziwym stereo). Najlepiej sprawdzisz to na sluchawkach

2011-11-06T00:27:03+01:00

No wreszcie udało mi się zrobić zdjęcia, ale nie za bardzo wyszły bo robiłem słabym aparatem w telefonie komórkowym, gdyż nie mogłem na razie aparatem fotograficznym bo się baterie wyczerpały :-( a ładowanie trochę trwa. Może coś widać, chociaż jak się patrzy własnym okiem to widać to lepiej niż na tych zdjęciach, no cóż... wybaczcie.

Image

Image

Image

Kolega twierdzi, że to może być wina tego, ze kabel nie posiada specjalnych filtrów i dlatego takie zakłócenia ?

-- 06 Lis 2011, 00:27 --

Problem z dźwiękiem został rozwiązany bo wiem co jest przyczyną. A przyczyną jest przelotka łącząca jeden kabel wychodzący z telewizora z drugim łączącym wierzę , po prostu ta przelotka nie kontaktuje i trzeba ją przekręcić w którąś ze stron, w sumie dziadostwo mi sprzedali w sklepie z elektroniką.

2011-11-14T08:19:57+01:00

Jeżeli można wtrącić słowo do dyskusji - swoją przygodę z Amigą rozpoczynałem na zwykłym TV, później doszedł monitor Commodore - używany był też jako TV po podłączeniu tunera z magnetowidu :haha: Obraz był jak żyleta dla komputera jak też dla medium musowego nakazu. Teraz do gry na mojej A1200 używam kineskopowego SHARP-a 21 cali. Testowałem kiedyś monitor LCD BENQ-u , jednak praca na przyjaciółce możliwa jest tylko z poziomu WB po ustawieniu odpowiedniego monitora. Żadnej gry NDOS nie mogłem na nim odpalić ( tylko pod WB )

2011-11-26T21:52:49+01:00

Ktoś z was wie jak te pasy pionowe zlikwidować ?

Return to Hardware