Polski

Monitor czy TV CRT

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
azialde Witam
Mam pytanie czy do grania na amidze lepiej zakupic monitor do amigi czy jakiś fajny CRT i podpiąć go na kablu RGB.
Z góry dzięki za porady.
pozdrawiam
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/monitor-czy-crt-t1075.html
2011-04-14T22:09:52+01:00
Witam
Mam pytanie czy do grania na amidze lepiej zakupic monitor do amigi czy jakiś fajny CRT i podpiąć go na kablu RGB.
Z góry dzięki za porady.
pozdrawiam

2011-04-14T22:19:49+01:00

Re: Monitor czy TV CRT

Mało który "zwykły" (pecetowy) CRT podepniesz do Amigi i będzie działać w trybie PAL w którym chodzi większość gier - kwestia rozdziałki i odświeżania.
Sam wiele lat temu kupiłem EIZO FlexScan F77S i *PODOBNO* jest to jeden z tych co łapie niższe rozdziałk, w tym amigowe, ale ma takie dziwne złącze z tyłu do tego że każdy kolor (RGB) na osobnym chinchu i jeszcze tego nie testowałem nawet bo nie chce mi się kabla robić... :-E
W celach nostalgiczno-klasycznych mam monitor Commodore 1084S, najlepszy żeby poczuć "to coś" jak to było w tamtych latach. :)
I ten też polecam. A jak chcesz coś większego to zwykły stary TV CRT 21" również przez EURO daje świetny obraz.
W ostateczności ten LCD. Sam bym nie używał ale wielkości mają imponujące.

2011-04-14T22:23:03+01:00

no mi własnie chodzilo o ten commodorowski monitor albo zwykly tv crt z 28 cali podp[iety na kablu RGB .mam lcd ale to nie to samo:(

2011-04-14T22:28:52+01:00

Tak jak pisałem Ci na GG

z doświadczenia: mam ten sam monitor Shoni - i jednak do grania polecałbym TV CRT jak największy.
Inna bajka jakby zamiast grać chciał np. popisać w Pisarzu :-)

2011-04-14T22:30:35+01:00

Ale tam, jak najmocniejsze pingle na nos, głowe zbliżyć do ekranu i nawet 1084S będzie gigantyczny. :-E

2011-04-15T00:33:22+01:00

To już lepiej zrób sobie taką samą szybę-lupę jaka jest produkowana dla PSP ;)

2011-10-19T21:20:52+01:00

A ja mam problem bo dzisiaj podpiołem swoją A600 do telewizora LCD Full HD Led i tylko udało mi się to zrobić przez gniazdo Comp w Amidze. ale obraz pozostawia sporo do życzenia jest lekko mówiąc kiepski. Próbowałem przez gniazdo modulatora ale niestety się nie udało. W instrukcji obsługi Amigi, którą jeszcze jakimś cudem posiadam jest napisane żeby włączyć telewizor na kanał 36 ale i tak nie działa. Czy tak wogóle się da przez gniazdo modulatora do nowego telewizora, może moje starania są bezsensowne ?

2011-10-19T21:25:46+01:00

Podłączając przez Composite uzyskałeś taką a nie inną jakość. Koniec i kropka. Nic z tym więcej nie zrobisz.

Podłączając przez modulator zyskasz tą samą krapowatą "jakość" obrazu, z tym że przeskakując do odpowiedniego kanału nic nie zdziałasz, lol, to było ważne w czasach jak prehistoryczne telewizory miały zafixowane częstotliwości per kanał, teraz możesz mieć na dowolnym kanale dowolną częstotliwość.
Innymi słowy pilot w łape i szukaj CZĘSTOTLIWOŚCi gdzie Ci się obraz z Ami pokaże.

Najlepszą jakość uzyskasz podłączając się do złącza Euro w TV, ze złącza Video Amigi, po zakupie/wykonaniu odpowiedniej przejściówki.

2011-10-19T21:31:59+01:00

Gdzie można takową przejściówkę zakupić ?

-- 19 Paź 2011, 22:31 --

A może dlatego nie udało mi się przez gniazdo modulatora bo robiłem to euro złączem z telewizora do Amigi a powinienem zaopatrzyć się w 75 ohmowy kabel ?

2011-10-19T21:34:31+01:00

Tam gdzie Amigowcy przesiadują: Allegro/eFunzine/eBay/PPA ... tutaj. :-E

ihtius wrote:A może dlatego nie udało mi się przez gniazdo modulatora bo robiłem to euro złączem z telewizora do Amigi a powinienem zaopatrzyć się w 75 ohmowy kabel ?
Jak podłączyłeś Euro do modulatora? :-|
Oczywiście że to przez to, podłącz się do gniazda antenowego.

BTW: 75 ohmowy kabel to płaski kabel symetryczny wykorzystywany sto lat przed naszą erą. Użyj zwykły antenowy, okrągły, przypomina chinch.

2011-10-19T21:40:59+01:00

Z drugiej strony euro ma cinche i właśnie podpinałem ten cinch do gniazda modulatora. Wcześniej podłączyłem przy użyciu tego samego kabla cincha do wyjścia comp w Amidze i obraz był niestety kiepski.

2011-10-19T21:44:13+01:00

Lepszego przez comp/modulator nie będzie.

2011-10-19T21:48:53+01:00

Właśnie znalazłem takie coś, czy to to ?
http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro& ... b41a2b201f

2011-10-19T21:51:15+01:00

Zdobądź sobie taki kabelek:

Image

Z jednej strony ma Euro (do TV) z drugiej źeńską wtyczkę z 23 otworami do złącza video w A600 + 2 Chinch'e do audio z Ami. Sam takiego używam do podłączania A600 do TV. Obraz i dźwięk jest dobrej jakości zarówno na CRT jak i LCD TV.

Właśnie zauważyłem, że znalazłeś na efunzine.com. To jest właśnie to.

Na allegro też są. Trochę drogie, ale czegóż się dziecku nie kupi do Ami :-)
- http://allegro.pl/nowy-kabel-amiga-euro-scart-super-obraz-i-dzwiek-i1874739499.html
- http://allegro.pl/kabelek-amiga-scart-rgb-audio-super-obraz-i1864476150.html
- http://allegro.pl/nowy-kabel-amiga-euro-gold-super-obraz-i-dzwiek-i1869893052.html

2011-10-19T22:04:32+01:00

Dzięki :-)

-- 19 Paź 2011, 22:58 --

Jakby jeszcze Anthrox mógł nagrywać na nowe dyskietki (bo nigdzie nie może kupić) to bym sobie pograł w serie Alen Breed na swoim wypasionym telewizorze :haha: a tak nic z tego. Anthrox a masz przynajmniej używane dyskietki ?

-- 19 Paź 2011, 23:04 --

"...ale czegóż się dziecku nie kupi do Ami :-)"
Te dziecko to niestety ja nieco łysawy jegomość :haha:
Co do cen to rzeczywiście moim skromnym zdaniem są mocno przesadzone. Za kawałek gumy i plastiku i chwilę roboty sobie tyle liczą. To za pewne przez te wysokie podatki bo wszystko jest drogie. A mówiłem nie glosować na bandę czworga :haha:

2011-10-19T22:12:48+01:00

ihtius wrote:Jakby jeszcze Anthrox mógł nagrywać na nowe dyskietki (bo nigdzie nie może kupić)...

Przecież możesz sobie kupić nówki dyskietki 2HD i normalnie ich używać. Nawet nie trzeba zaślepiać otworu w dyskietce, bo standardowa amigowa stacja w A600 nie zwraca na to uwagi. To nie PieCet. Dyskietek 2DD dawno nigdzie nowych nie widziałem.

2011-10-19T22:43:29+01:00

Jak kiedyś nagrywałem na dyskietki 2HD to tez nie musiałem zaślepiać otworu i tak dało się odczytać na Amidze. Właśnie nie wiem w czy Anthrox nie może kupić tych dyskietek 2DD czy 2HD. Bo te ostatnie może tez nie jest łatwo dostać bo są drogie.

2011-10-19T23:24:41+01:00

DziadekUK wrote:
ihtius wrote:Jakby jeszcze Anthrox mógł nagrywać na nowe dyskietki (bo nigdzie nie może kupić)...

Przecież możesz sobie kupić nówki dyskietki 2HD i normalnie ich używać. Nawet nie trzeba zaślepiać otworu w dyskietce, bo standardowa amigowa stacja w A600 nie zwraca na to uwagi. To nie PieCet. Dyskietek 2DD dawno nigdzie nowych nie widziałem.

Wszystko zależy Dziadku jaką ma stację dyskietek - jeśli po wymianie to najczęściej musiał zalepiać tasiemką. Oryginalna była oczywiście DD i nie miała bolca-penetracza sprawdzającego.

@ihtius ->w ównież i soft do przegrywania można Ci nagrać (ew CF'kę musiałbyś sobie wpiąć i tam zgrać sobie) i masz Null-Modem. Ja tam bez problemu mogę nagrać - używane dyskietki mam specjalnie na ten cel, ale jak mozesz zalatwic oryginalne Verbatimy to daj cynk ;)

2011-10-19T23:40:41+01:00

Co do verbatimów to raczej z tym i wogóle z dyskietkami jest trudno. W media markcie kiedyś widziałem, ale czy teraz są to nie dam sobie obciąć palca :-) Zresztą nagrywarki dvd są dosyć tanie więc wyparły napędy dysków elastycznych. Mysle że kupienie oryginalnych dyskietek teraz graniczy z cudem Nocy wigilijnej wręcz :haha:

Shoonay mam jeszcze jedno pytanie czy obraz przesyłany przez te przelotkę jest lepszy niż obraz z emulatora ? Bo jak nie, to nie widzę sensu podłączać Amigi na dłużej. Bo mam wrażenie, ze na emulatorze są większe piksele niż jak grałem na małym monitorku firmy commodore. I może właśnie dlatego na dużym monitorze czy telewizorze piksele są większe.

Return to Hardware