Polski

Nagrywanie filmów z Amigi

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
Adept Witam

Mam Amigę 500 oraz stary telewizor. Pytanie teraz brzmi: Jak zrobić tak, aby zgrać wyświetlany obraz na komputer? Chcę sobie nagrać jak przechodzę grę na Amigę. Jeżeli ktoś mógłby mi napisać co potrzebuję kupić oraz wytłumaczy jak to wszystko podłączyć/skonfigurować to byłbym niezmiernie wdzięczny. W kwestii technicznych jestem noob, więc proszę o wyrozumiałość.

Słyszałem, że mogę podpiąć Amigę bezpośrednio pod PC jeżeli posiadam kartę TV. Jest to lepsze rozwiązanie niż DVD-Recordery?
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/nagrywanie-filmow-amigi-t907.html
2011-02-13T22:52:34+01:00
Witam

Mam Amigę 500 oraz stary telewizor. Pytanie teraz brzmi: Jak zrobić tak, aby zgrać wyświetlany obraz na komputer? Chcę sobie nagrać jak przechodzę grę na Amigę. Jeżeli ktoś mógłby mi napisać co potrzebuję kupić oraz wytłumaczy jak to wszystko podłączyć/skonfigurować to byłbym niezmiernie wdzięczny. W kwestii technicznych jestem noob, więc proszę o wyrozumiałość.

Słyszałem, że mogę podpiąć Amigę bezpośrednio pod PC jeżeli posiadam kartę TV. Jest to lepsze rozwiązanie niż DVD-Recordery?

2011-02-13T23:19:25+01:00

Re: Nagrywanie filmów z Amigi

najlatwiej by ci bylo emulowac dany tytul na PC i nagrywac np przy pomocy hypercam.
wlacz exeka (albo jesli jeszcze nie ma twojej gry w exe to winuae) i zgraj obraz z komputera tym programem, najprosciej

2011-02-13T23:33:19+01:00

Możesz podpiąć amigę pod nagrywarkę DVD (telewizyjną), a ją samą do telewizora. :-)

2011-02-14T03:53:48+01:00

Ewentualnie - jeżeli w grę wchodzi użycie PeCeta i masz kabel kompozytowy, a jak
nie - to zawsze w sklepach typu MediaMarkt możesz kupić. To na allegro, dostępne
jest urządzenie pod USB, które zwie się Video Grabber albo EasyCAP. Wprawdzie do
zgrywania bez cięcia potrzebny jest dość szybki komputer, a dźwięk jest niestety
nieco za cichy, ale ja tego wynalazku używam - ostatnio nieco rzadziej - do tego
by podłączyć Amigi 1200 do PC tak aby nie zajmować telewizora w innym pokoju jak
również nie przenosić się z Amigą, kiedy czasami chce pograć sobie w SWOS'a albo
inne gry. Jak urządzenie działa można zobaczyć choćby na YouTubie. A i dodam, że
lepiej używać starszej wersji programu do zgrania obrazu lub jego przechwycenia,
konkretnie program Ulead VideoStudio SE DVD w wersji 10, pochodzącej z 2006 roku
na moim XP sprawia się dobrze, gdyż jak okazalo się, nowsza wersja nie potrafiła
wykryć mojego urządzenia, mimo że te było widoczne w tym samym czasie, przez ową
starszą wersję, która dołączona jest na CD-romie w komplecie wraz z urządzeniem.

2011-03-06T16:40:48+01:00

Z programów, polecam:

FRAPS (z witaminką ;)) - ma własny codec którego nie da sie zmienić, spokojnie osiąga pełną płynność nagrywania (30-50FPS) nawet na moim 5-letnim piecu chociaż w tych superwymagających grach lub emulatorach (WinUAE) dźwięk często już nie nadąża i trzeszczy, więc trza nagrywać go osobno. :( Może nagrywać tylko z layerów otwartych aplikacji które "zna" czyli większość gier i emulatorów czy cały pulpit, ale fragment okna jakiegoś programu już nie.

CamStudio (darmowy) - standardowo używa swojego własnego codeca ale można używać praktycznie jakikolwiek zainstalowany w systemie, nagrywa dowolny fragment lub całość ekranu pulpitu/gry/programu który mu ustawimy, niestety trudno w nim ustawić żeby nagrywał więcej niż 15-20FPSów ale swoje zadanie spełnia ;)

HyperCam (darmowy) - brak własnego codeca, nagrywa dowolny fragment lub całość ekranu pulpitu/gry/programu który mu ustawimy, wyciągą sporo FPSów, niestety tutaj znowu często dźwięk nawala (przynajmniej u mnie). Z niewiadomego mi powodu na moim systemie nie widzi codeca CamStudio ani MSU a jedynie Lagarith oraz codec XFire (z wymienionych w tym poście bezstratnych).

XFire (darmowy) - komunikator zrzeszający graczy z możliwością chatowania podczas gry (szczegołnie przydatne w grach które same takiej możliwości nie mają) i nagrywania ich przebiegu do filmiku oraz automatycznego uploadu na serwery xfire. Może używać tylko swój codec (który instaluje się w systemie i jest dostępny też dla innych progsów). Niestety, potrafi nagrywać tylko w grach (i zdaje się także paru emu) które "zna" czyli autorzy dodali mu support dla nich.

Dodatkowe bezstratne kodeki godne polecenia:
Lagarith Lossless Codec
MSU Screen Capture Lossless Codec

2012-07-02T21:56:37+01:00

Witam ;)
mam taki problem z Fraps i Bandicam jak nagrywam jakiś fragment gry lub obojętnie coś
Bardzo muzyka buczy jak przerwie nagrywanie jest normalnie
Wiecie jaka to przyczyna :?:
Może coś źle robię :huh:
pozdrawiam :tuptup1:

2012-07-03T11:05:09+01:00

Słaby piec? Podaj więcej danych bo moja kryształowa kula jest w naprawie.

Emulacja już swoje zabiera a jak do tego włączysz nagrywanie = spadek mocy i bucząca muzyka.
Zmień kodek, zmień program, nagrywaj bezpośrednio z WinUAE, nagrywaj na inny komp przez karte TV...

2012-07-03T21:49:57+01:00

@Marius123404 - może obniż suwakiem volume w systemie na minimum w ramach testu?
@Shoonay - ja rozumiem, że nie lubisz być mainstreamowy, ale mógłbyś wymienić szklaną kulę na czar czytania w myślach :tuptup1:

2012-07-16T17:47:37+01:00

Spoko juz działa ładnie nagrywa ;)

2012-07-21T12:29:45+01:00

Shoonay wrote:Z programów, polecam:
XFire (darmowy) - komunikator zrzeszający graczy z możliwością chatowania podczas gry (szczegołnie przydatne w grach które same takiej możliwości nie mają) i nagrywania ich przebiegu do filmiku oraz automatycznego uploadu na serwery xfire. Może używać tylko swój codec (który instaluje się w systemie i jest dostępny też dla innych progsów). Niestety, potrafi nagrywać tylko w grach (i zdaje się także paru emu) które "zna" czyli autorzy dodali mu support dla nich.
[/url]

Xfire nagrywa dźwięk mono - nadaje się raczej do nagrywania krótkich filmików z gier, a potem wrzucenia ich na swój profil niż do normalnego nagrywania i potem obróbki, z racji tego, że używa własnego kodeka który jest trochę czasem problematycznie "widziany" przez programy do obróbki. Kolejnym minusem nie przemawiąjącym za Xfire to wsparcie dla gier. Nie chodzi tu o to, czy Xfire grę "zna" ale czy wspiera nakładkę do niej. Są bowiem tytuły wykrywane przez niego, a z których nie da się zrobić ani zrzutu ekranu, ani nagrania ponieważ Xfire nie posiada wbudowanego renderowania w grze - za pomocą przykładowo DirectX. Jak dla mnie te 3 czynniki elimują go jako główny program do przechwytywania i obrabiania czegokolwiek z gier czy emulatorów.

Return to Hardware