Polski

Problem z amigową myszką (trumienką).

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
ihtius Witam.
Moja amigowa myszka po długim nie bycie wraz z amigą 600 ponownie wróciła do łask. Lecz jest jeden dziwny problem z myszką. Inaczej się zachowuje kursor myszki w workbenchu i grach. Jest powolny i porusza się jakby z opóźnieniem. Jakbym myszką sterował w smole, dosłownie. Kiedyś zmieniłem w niej kulkę na nową z innej myszki kupionej w sklepie, która była innego producenta niż commodore. Ale kiedy jeszcze miałem Amige w domu, to nie pamietam takich problemów z nią. Czyściłem rolki i to też nic nie dało. Może to wina lezy w tej innej kulce wziętej z nie oryginalnej amigowej myszki, ale przecież powinny być zrobione w tym samym rozmiarze ? Tak mi się wydaje. Przez ta dziwnie wolno działającą myszkę nie mogę sobie pograć w takie gry, jak: Black Crypt, ponieważ nie jestem wstanie równocześnie sterować drużyną i walczyć z przeciwnikami tak to opóźnia i utrudnia sterowanie drużyną. W innych grach, jak Cannon Fodder tez nie jest za dobrze. Może ma ktoś z was kulkę z oryginalnej amigowej (trumienki) myszki do sprzedania ?
Pozdrawiam.
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/problem-amigowa-myszka-t1809.html
2012-02-06T02:12:18+01:00
Witam.
Moja amigowa myszka po długim nie bycie wraz z amigą 600 ponownie wróciła do łask. Lecz jest jeden dziwny problem z myszką. Inaczej się zachowuje kursor myszki w workbenchu i grach. Jest powolny i porusza się jakby z opóźnieniem. Jakbym myszką sterował w smole, dosłownie. Kiedyś zmieniłem w niej kulkę na nową z innej myszki kupionej w sklepie, która była innego producenta niż commodore. Ale kiedy jeszcze miałem Amige w domu, to nie pamietam takich problemów z nią. Czyściłem rolki i to też nic nie dało. Może to wina lezy w tej innej kulce wziętej z nie oryginalnej amigowej myszki, ale przecież powinny być zrobione w tym samym rozmiarze ? Tak mi się wydaje. Przez ta dziwnie wolno działającą myszkę nie mogę sobie pograć w takie gry, jak: Black Crypt, ponieważ nie jestem wstanie równocześnie sterować drużyną i walczyć z przeciwnikami tak to opóźnia i utrudnia sterowanie drużyną. W innych grach, jak Cannon Fodder tez nie jest za dobrze. Może ma ktoś z was kulkę z oryginalnej amigowej (trumienki) myszki do sprzedania ?
Pozdrawiam.

2012-02-06T09:12:04+01:00

Re: Problem z amigową myszką (trumienką).

Po pierwsze zdefiniuj, na podstawie jakiegoś filmiku na YT czy np sam nagraj filmik, co dla Ciebie znaczy że kursor "powolny i porusza się jakby z opóźnieniem".

Po drugie stare amigowe myszki, a tym bardziej ta gigantyczna trumienka z A500, zawsze poruszały się znacznie wolniej niż dzisiejsze, ponieważ nie musiały "biec" przez takie wielkie rozdzielczości z jakimi mamy do czynienia dziś.
Sam miałem na A600 znacznie lepszą myszkę i kiedy parę razy byłem u kumpla z A500 sam się dziwiłem że można tak grać, więc to co mówisz może być poprostu normą i zapomniałeś że tak było zawsze.

Po trzecie załaduj Workbench, wejdź do prefsów i przetestuj inne prędkości myszki.

Kulka imho nie jest tu winna, ona ma tylko dwa stany: czysta i upierdzielona. Czysta znaczy że myszka działa normalnie a upierdzielona że nie.

Jeśli przesuwasz myszkę po podkładce z jednej strony na drugą a kursor posłusznie i płynnie (nie ważne jak prędko) też to robi to myszka jest mechanicznie sprawna.

I przede wszystkim, co znaczy że inaczej zachowuje się w wb i grach?

2012-02-06T21:14:44+01:00

..."co dla Ciebie znaczy że kursor "powolny i porusza się jakby z opóźnieniem"
Musze długo przesuwać myszką w danym, kierunku. Po za tym nie napisałem, że często kursor zatrzymuje się podczas ruchu i cechuje go duża niedokładność. Nie mogę na przykład pocelować w dany obszar i muszę na tę czynność dużo czasu poświęcić. Jak będę miał możliwość to wrzucę jakiś filmik z jej działania, ale się obawiam że może to nie wychwycić tego jak się zachowuje.
Aha i jak byłaby najlepsza podkładka dla takiej myszki ?

2012-02-06T21:31:26+01:00

Rozkręć myche i zobacz czy Ci się paproszki nie poprzyczepiały między (tłumaczenie tak żeby każdy zrozumiał) takie czarne okrągłe kółeczka zmontowane w kupie z rolkami( :hee: ), zapewne na tranzystorach(czy fotokomórkach?!) też są jakieś paproszki.

2012-03-01T16:46:05+01:00

Rozebrałem przed chwila myszkę i nie widzę żeby paproszki poprzyczepiały się na czarne kółeczka, wszystko wydaje się być w porządku. Może po prostu przyzwyczaiłem się się do pctowych szybkich myszek ? Ale fakt jest taki że nie jestem wstanie dowodzić szybko drużyną w Black Crypt czy eye of the beholder a tej umiejętności raczej nie powinienem utracić.

2012-03-01T17:03:22+01:00

Spróbuj zagrać w nocy, całkowicie zasłaniając myszkę.
Nie wiem czy to się tyczyło starszej generacji myszek, ale jak przepuszczały światło - gorzej działały :-)

2012-03-01T17:03:58+01:00

Amigowska czy Ataroska czy Amstradowska czy Aplowska czy pecetowska, takie myszki były w latach 80tych, z taką właśnie "czułością" bo nie musiały fruwać po ekranach wielkości tysięcy pikseli tylko kilkaset.
Kup sobie przejściówkę i będziesz mógł używać swoją upragnioną "pctowską" na Ami.

2012-03-01T17:09:46+01:00

Wiadomo, ale jemu może rzeczywiście wolno działa.
Jakby nie było jak dawno temu grał, to przecież nie przesuwał jej jak szalony :tuptup1:

2012-03-01T17:11:10+01:00

Chyba masz racje Shoonay. Będę musiał to uczynić co ja mówię musiał, po prostu zrobię to z nieskrywana satysfakcją. :haha: Już oglądałem tego typu urządzenia na allegro i chyba się skuszę. Ponoć są dwie wersje: montowana wewnętrznie i zewnętrznie. ja oczywiście preferowałbym ta montowana zewnętrznie. :-) I tu pytanie? Jak taką montowaną zewnętrznie podpiąć? Do portów z boku amigi ?

2012-03-01T17:19:15+01:00

Anthrox wrote:Wiadomo, ale jemu może rzeczywiście wolno działa.
No przcież mówie że mu rzeczywiście wolno działa, o to mi chodzi, czołg nie zdobył takiej nazwy na zachodzie bo się ślizgał jak zawodowa łyżwiarka na lodzie tylko musiałeś przetransportować go od jednej ściany pokoju do drugiej żeby 10 pikseli w deluxie narysować. :-E

@ihtius: masz na myśli te fajoskie multi-kombajny na myszki typu USB/PS2 co to na Allegro sie pojawiają?
Szkoda że nie było ich w ofercie jak kupowałem, ale bierz bo to niezłe cudeńko.
Sam mam zwykłą przejściówkę z "amigowy serial na pc serial" i "na ps2" i działają fajnie, chociaż jak dzięki transplantacji odzyskałem żywot w moich dwóch starych myszkach tylko ich używam.

Ale generalnie bierz na co ci najłatwiej myszkę zdobyć, polecam tanie optyczki z A4tech na PS/2, śmigają z Ami świetnie.

2012-03-01T17:29:26+01:00

Na allegro znalazłem przed chwilą takie coś : http://allegro.pl/adapter-myszy-5-2-ps2 ... 42186.html :-) Co do myszek optycznych to mam trzy na stanie z których nie korzystam więc z myszkami problemu nie będzie :-) .

2012-03-01T17:34:19+01:00

Nunu, to miałem na myśli, fajny bajer - jednocześnie jest to przejściówka i przełącznik mysz/joy że jak włączysz grę na dwóch nie trzeba wyciągać mychy.

2012-03-01T18:02:43+01:00

Takie coś wystarczy tylko podpiąć pod port joysticka i myszki i będzie śmigać ? Nie trzeba mieć zainstalowanego workbencha z żadnym sterownikiem ?

2012-03-01T18:08:58+01:00

Nic a nic, wkładasz i grasz.
Ewentualnie jak chcesz w WB sie rolką pobawić to trzeba WheelMouse zainstalować i chyba jakiś sterownik, coś takiego pamiętam że dostałem do mojego Mroochka, ale nigdy nie używałem, no bo na co mi to ;)

2012-03-01T18:16:35+01:00

Ostatnio złapałem się na tym ze grając na amidze czy będąc w workbenchu palcem chciałem użyć rolki w trumience. :haha: Zdarzyło mi się to wile razy.

2012-03-02T18:59:13+01:00

@ihtius: ja polecam Tobie taki adapter USB: http://allegro.pl/adapter-myszy-usb-do- ... 80678.html chyba właśnie kupiłem od tej osoby co podałeś linka do jego innej aukcji. Tylko, że moja wersja jest ładnie obudowana, także upewnij się czy to co jest na zdjęciu to poglądowe czy sprzedający ma nadal wersje w ładnej obudowie. Niestety jedyny minus to brak możłiwości obsługi rolki, mimo wielu prób z róznymi sterownikami z Aminetu. Jednak jeśli do tej pory nie miałeś rolki na Amidze to jak ja jakoś z tym przeżyjesz. Aktualnie mam do swojej Amigi 1200 podłączoną starą myszkę PS2 przez przejściówke do USB. W tej myszce optycznej i tak zacinał się już wałek ze wzlgędu na jej wiek i zużycie, ale dla moich potrzeb działa wystarczająco dobrze.

2012-03-02T19:14:05+01:00

Dzieki olesio, też fajny adapterek, któryś na pewno kupię.

2012-03-02T19:26:34+01:00

Nu ja bym też na wszelki wypadek sobie z 2-3 kupił przejściówki na różne rodzaje myszek, jest zawsze możliwość że coś może z jakąś myszą nie działać, lub akurat w domu będziesz mieć taki rodzaj łącza jakiego nie masz, a tak, na zapas - pewniej. :)
Albo sam interfejs po czasie padnie, w końcu to są garażowe produkcje w większości, z jedną z moich przejściówek były spore problemy, po czasie drutki wypadły z punktów lutowniczych (konstrukcja zbudowana z dwóch płytek zapadła się na siebie) i musiałem niektóre ścieżki ciągnąć na nowo, a teraz coś niedobrego dzieje się z przełącznikiem mysz/joy który przestał rozpoznawać jeden z ruchów myszki. :(

2012-03-02T19:33:53+01:00

Na pewno wezmę to pod uwagę. Jak już bym kupował to ten adapter za około 60 zeta.

2012-07-21T00:16:21+01:00

No i zakupiłem adapter na usb. Wczoraj przyszedł do mnie listem poleconym. Lecz sprzedawca tego adaptera nie poinformował mnie ani na stronie nie było żadnej wzmianki o tym, że do tego adaptera za 37 złotych potrzeba przedłużki bo tak jest zbudowana obudowa w której znajduje się ten adapter, że nie da się bezpośrednio jej podłączyć do wejścia myszki w amidze. Jednak nie chcąc zwracać towaru trochę pokombinowałem z obudową i udało mi się ją wsadzić do Amigi.
Image
W jednej myszce nie działa prawy przycisk trochę to dziwne bo w drugiej jest wszystko w porządku.
W sumie nie wiem jaki komentarz dać gościowi bo bardzo szybko do mnie wysłał jeszcze tego samego dnia mimo, że wysłałem mu kasę przekazem pocztowym i jeszcze do niego wtedy nie dotarła a z drugiej nic nie wspomniał, ze w amidzie 600 nie będzie to pasowało bezpośrednio ? Jednak bardziej jestem mu przychylny dać pozytywny komentarz bo bardzo szybko mi to wysłał :-)

-- 21 Lip 2012, 01:14 --

Zapomniałbym napisać, ze myszka na usb działa znacznie szybciej, ale nadal jest widoczny i odczuwalny efekt pływania myszki, ślizgania się jak po lodzie i nie wiem czemu tak się dzieje ?

-- 21 Lip 2012, 01:16 --

Myślałem, że jak podłącze myszkę na usb z peceta to ten efekt minie jednak tak się nie dzieje. Może to wina opóźnień w przesyłaniu transferu na monitor ?

Return to Hardware