Polski

PROBLEM KABEL RGB - ZŁY OBRAZ

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
azialde Witam
Mam pytanie. Zakupiłem kabel RGB do mojej amigi 600 i po podlaczeniu do monitora obraz zamiast ostry to jedna wielka pixeloza...czy to wina monitora czy kabla? z góry dzieki za pomoc
pozdrawiam
azialde
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/problem-kabel-rgb-zly-obraz-t1073.html
2011-04-14T18:27:03+01:00
Witam
Mam pytanie. Zakupiłem kabel RGB do mojej amigi 600 i po podlaczeniu do monitora obraz zamiast ostry to jedna wielka pixeloza...czy to wina monitora czy kabla? z góry dzieki za pomoc
pozdrawiam
azialde

2011-04-14T18:33:10+01:00

Re: PROBLEM KABEL RGB - ZŁY OBRAZ

Yyyy, zdefinuj pixeloza oraz ostry i zły obraz.
Bo dla mnie np to ta pikseloza, fakt że widać każdy pojedyńczy kwadrat znaczy że obraz jest ostry, dokładnie taki na jakim się wychowałem grając w gry amisiowe i który nie zbeszcześciłbym żadnym filtrem.
Oczekujesz że te klasyczne gry będą rozmazane jak tekstury w dzisiejszych FPSach? ;)
Pokaż zdjęcie może... ;)

2011-04-14T19:40:08+01:00

Hmm. sam nie wiem, moe masy racje, Poprostu wzdawao mi si e po kablu antenowzm jest lepsyz obray) nie ma tzlu pikseli ale jest smuyenie= Na kablu RGB nie ma smuyenia obray ma super barwz i s spore piksele ) np pryz napisach= moye faktzcynie to kiedzs tak wzgladalo juy yapomnialem ...ost amige mialem 15 lat temuŁD
poydrawiam
PSŁ cyztalem ye na kablu rgb tryeba miec tv lcd full hd a ja mam HD ready i nie wiem czy to ma jakies znaczenie, bo probowalem na moim drugim tv ktory jest full hd i obraz taki sam
[pozdrawiam

2011-04-14T19:46:30+01:00

prawy SHIFT + prawy CTRL

2011-04-14T19:48:21+01:00

Niestety, haha, tak wyglądają gry z prawdziwej amigi i nie możesz nic z tym zrobić ;)
Ewentualnie poemuluj, masz ochydne filtry "babrające" piksele do wyboru do koloru. A fe. :foch1:

Z tym kablem to bzdura kompletna, kabel RGB (EURO, SCART, jak zwał tak zwał) powstał w czasach zwykłych TV CRT i absolutnie nic nie ma wspólnego z polepszeniem obrazu w HDTV nieważne czy jest Ready, Steady, Go, Full, Medium czy Half-Empty. :mrgreen:
Inna sprawa to kwestia tego jaki Twój TV ma natywną matrycę - jeśli wielokrotność tej amigowskiej to będzie wyglądać lepiej, jeśli nie to obraz będzie dociągnięty w pionie lub poziomie.

2011-04-14T20:01:24+01:00

dzieki za kompletną odpowiedź...nie potrzebuje żadnych filtrów:)
Poraz kolejny utwierdziłem się w przekonaniu że to najlepszy portal poświęcony prawdziwym pasjonatom AMIGI.
Dzięki chłopaki!
pozdrawiam
azialde

2011-04-14T21:33:26+01:00

Chwila Shoonay, przecież esial i inni trąbili, że ten kabel polepsza obraz na HDTV - dlatego azialdowi kazałem kupić i sam miałem zamiar sobie sprawić.
Jak to więc jest ?
Przecież wyświetlanie ma być z założenia lepsze niż na chinch...

2011-04-14T21:34:59+01:00

Oczywiście, ZDECYDOWANIE lepsze niż chinch, ale azialde tutaj zapytał czy trzeba mieć TV LCD Full HD bo na jego HD Ready nie będzie to dobrze działać, czy jakieś inne znaczenie będzie mieć, o to mi chodziło że kabel już nic sprawy nie polepszy ;)

2011-04-14T21:37:20+01:00

aaa, teraz rozumiem ]:->

2011-04-14T21:39:59+01:00

Dokładnie, wyczytałem na innym portalu( pominę jakim:), że ma znaczenie czy tv jest full HD czy HD ready...Shoonay stwierdził że nie ma....o chinchach nie rozmawialiśmy:P

2011-04-14T21:59:08+01:00

No wiesz, zawsze jest jakaś różnica jeśli chodzi o różne jakości / rodzaje matryc, jedne lepiej sobie radzą z niską rodzielczością amigową, inne gorzej i muszą dziwacznie rozciągać. Kiedyś podobno jeszcze były problemy z załapaniem odświeżania.
Generalnie zwykły telewizor LCD podłączony przez EURO/RGB do Amisi żeby sobie tylko pograć w zupełności wystarcza. :)

Return to Hardware