Polski

Wszystkie (?) bugi na Vampire v4

Masz problemy z przeróbką swojej prawdziwej Amigi? Karta rozszerzeń odmawia posłuszeństwa? Załóż wątek inni Amigowcy poratują Cię pomysłem na rozwiązanie problemu, albo przynajmniej wesprzą w bólu.
xandra Pewien youtuber zrobił film, w którym pokazuje jak Vampire v4 nie radzi sobie z poprawnym działaniem dem, gier i programów.

Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/amiga-hardware/wszystkie-bugi-vampire-t6741.html
2021-10-26T07:06:50+01:00
Pewien youtuber zrobił film, w którym pokazuje jak Vampire v4 nie radzi sobie z poprawnym działaniem dem, gier i programów.

2021-10-26T22:54:50+01:00

Re: Wszystkie (?) bugi na Vampire v4

Tylko czy ktoś jest tym zaskoczony? Montując Vampire migrujesz ze standardowej Amigi na bardzo mocno dopalony CPU, kupę szybkiego RAMu, obraz przez wyjście HDMI na monitorze LCD, porty USB, IDE i karty pamięci.
Czyli w skrócie - fundujesz sobie średnio kompatybilny z oryginalnym amigowym softem, absurdalnie drogi i niekonfigurowalny zamiennik WinUAE w obudowie Amigi.

2021-10-27T22:35:39+01:00

Chciałam to sobie kupić, ale w takiej opcji to pierdzielę... ;-(

2021-10-28T02:00:57+01:00

adiq22 wrote:Tylko czy ktoś jest tym zaskoczony?

Jak zainteresowany wydaje dużo pieniędzy to liczy na DOPRACOWANY produkt.
Życie jednak pokazuje, że za dużymi pieniędzmi nie zawsze idzie adekwatna jakość.

2021-10-28T03:17:17+01:00

Ale co to znaczy dopracowany? Pomijając fakt, że po jego instalacji z retro Amigi zostaje nam sama klawiatura i możliwość podłączenia joysticka bez przejściówki, to Vampire jest po prostu zbyt szybki i zbyt mocno odbiegający od oryginału dla części softu, a że rozwiązanie jest czysto sprzętowe to nawet nie za bardzo da się je dopasować poza np. rzeźbieniem w kodach obrazów WHDLoad. Zresztą już z fabrycznymi procesorami >MC68020 i pamięcią FAST w oryginalnych sprzętach były problemy z kompatybilnością, a co dopiero na czymś takim.
To po prostu zabawka dla pasjonatów i materiał do przemyśleń: jak wyglądałyby późniejsze Amigi gdyby Commodore nie padło.

2021-10-28T14:09:26+01:00

Instalacji do czego?? V4SA jest samodzielnym produktem. Dopiero karty Firebird i Icedrake, które dopiero co miały premierę mają możliwość montażu w amidze. Nie widziałem ich na żywo więc nie oceniam. Natomiast V2 posiadam i złego słowa nie powiem, najlepsze turbo jakie miałem w Amidze...

2021-10-28T22:12:44+01:00

adiq22 wrote:Ale co to znaczy dopracowany?

Chociażby zaoferowanie ogranicznika, regulatora pozwalającego wyeliminować glitche przy zachowaniu jak największej prędkości bez czekania na magicznego slave z WHDLoad.
To i tak z mojej strony luźny koncept, bo nie ja odpowiadam za to urządzenie i nie będę raczej jego użytkownikiem.

adiq22 wrote:To po prostu zabawka dla pasjonatów i materiał do przemyśleń: jak wyglądałyby późniejsze Amigi gdyby Commodore nie padło.

:ok1:

2021-10-28T22:13:25+01:00

Faktycznie, nie zwróciłem uwagi, że 4 jest już standalone. Ale w takim razie - tym bardziej jest to produkt dla ekstremalnych zapaleńców i sztuka dla sztuki. Raspberry Pi + przejściówka na serial pod joya dla większości fanów retro rzeczy zaoferuje o wiele więcej za wielokrotnie mniejszą cenę.

2021-10-28T22:21:50+01:00

A używałeś RPI do emulacji Amigi? Ja nawet sobie zrobiłem toto w obudowie od pincety, ale póki co wisi na ścianie :mrgreen: Wbrew obiegowym opiniom na temat przezajebistości tego sprzętu moim skromnym zdaniem to kibel :mrgreen: Czekam, aż w którejś wersji emulatora będzie się to nadawało do użytku.

Wracając do Vampira. Fakt V4 ma opinie bardzo podzielone, ale nie widziałem na żywo. Na razie dziękuję postoję. Obawiam się że duuuużo wody upłynie nim poprawią wszystkie bugi. MIST bije go na głowę.... Może nie prędkością, ale kompatybilnością. Ot taka Amiga z przyzwoitą kartą turbo i RTG.

2021-10-30T14:08:12+01:00

No sprawdzałem FS-UAE na Raspbianie i nie zaobserwowałem żadnych problemów. Ale też nie bawiłem się długo bo przerobiłem go na mini NASa i wypiąłem od telewizora. Niemniej to co widziałem było w zupełności wystarczające dla kogoś kto chce mieć małą amigę bez blaszaka.
A jeśli chcesz maszynkę retro to wrzucasz gotowe obrazy na kartę i masz gotową emulację wszystkiego co dusza zapragnie - od Amigi do Dreamcasta z wygodną obsługą padem. Za ułamek ceny Vampira.

2023-05-25T14:33:41+01:00

Wrzucam porównanie różnych wersji "Wampirów" znalezione na stronie:
https://www.ppa.pl/aktualnosci/porownanie-wampirow.html

VampireModels.pdf

2023-05-27T09:55:21+01:00

A tak w ogole, to chyba wlasnie uplynelo duzo wody. V4 zaczelo byc uzywalne :mrgreen:

Return to Hardware