Polski

Dbanie o baterie Li-Ion w smartfonach

Anthrox
tauri5 wrote:(...) często go doładowywałem w trakcie używania

A widzisz, czyli potwierdzone, że na pewno doładowywać sobie można ile wlezie i nie wpływa to negatywnie na baterię - a na pewno przy stosowanym przez Ciebie rozładowaniu raz na miesiąc do końca.
Page 2 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/android/dbanie-o-akumulator-w-smartfonach-t4293.html
2017-01-26T20:53:27+01:00

Re: Dbanie o baterie Li-Ion w smartfonach

A widzisz, czyli potwierdzone, że na pewno doładowywać sobie można ile wlezie i nie wpływa to negatywnie na baterię - a na pewno przy stosowanym przez Ciebie rozładowaniu raz na miesiąc do końca.

2017-01-27T16:23:34+01:00

Anthrox wrote:

Z Tobą to nie gadam za to że ost. zlałeś na mnie na GG :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1: :foch1:

2017-01-29T14:02:59+01:00

Być może serwer GG coś zgubił - idę.

2017-01-29T16:56:08+01:00

Anthrox wrote:Być może serwer GG coś zgubił - idę.

Wybaczam Ci, rozumiem że jak co sobota obstawiałeś hazardzik w błotnej lidze starych romunek :P

2017-01-29T18:36:12+01:00

Strach tak nawet żartować w publicznym miejscu - już jeden ostatnio dał popis mieszając mnie z błotem na wyssane z palca brednie. ;)

Wracając do głównego wątku - krótkie sprawozdanie z placu boju:
+ elektronicznego licznika cykli po testach stwierdzam, że nie oszukam. Mimo wszystko to plus, że tak precyzyjnie zlicza cykle - ciekawi mnie tylko, że to zliczanko ma się jakoś do do rzeczywistych "analogowych" cykli, jeśli mogę to tak ująć przed czym przestrzega ccwrc :)

+ nie znalazłem urządzonka pozwalającego zbić mi natężenia prądu podawanego na kablu - a że nie chciałem być gorszy od @SARTAM'a, to doładowywałem telefon z USB PC do czasu, aż przyszło oświecenie i przypomniałem sobie, że mam 2 przedłużacze USB Logitecha:
Image

I tak:
PC
1x przedłużacz + usb 2.0 + kabel magnetyczny 1m z LED = prąd jest taki jaki oczekuję - między ~200 a ~300 mah ( nie robiłem dokładnych pomiaró )
2x przedłużacz + usb 2.0 + kabel magnetyczny 1m z LED = już nie przeszło - tzn. coś tam ładuje, ale co chwila urządzenie gubiło połączenie - efekt tak jakbym wykładał i wkładał kabel.

PowerBank
1x przedłużacz + kabel magnetyczny 1m z LED = spadek do "bezpiecznego" 500 mah
2x przedłużacz + kabel magnetyczny 1m z LED = napięcie jakie oczekuję - ~250 mah

Także mimo, że mam ładowarkę indukcyjną, która ładuje mi ~500 mah, to wydaje mi się, że będę się bawił tylko powerbankiem - ~250 mah. :tuptup1:

Ciekawostka: ładowarka indukcyjna Samsunga ( EP-NG930BBEGWW ) prawidłowo mi działała tylko z ładowarką usb QuickCharge 2.0 dostarczanoną z telefonem ( EP-TA20EWE ). Jak użyłem ładowarki QuickCharge 3.0 innego producenta, to ładowanie co chwilę się przerywało. Dołożyłem na próbę dodatkowo przedłużacz Logitecha i stała się magia - ładowarka indukcyjna nie kaprysi na inną ładowarkę.

Także ciekawe, czy po 2 latach zauważę efekty dbania o baterię, czy cały misterny plan pójdzie wp***u.

2017-01-29T21:55:06+01:00

Nie sądzę by zwykła ładowarka dana w komplecie do telefonu w ciągu 2 lat była w stanie zniszczyć tak urządzenie by trzeba było inwestować w takie gadżety stabilizujące natężenie prądu, ilość cykli itp.

A swoją drogą ile te dodatki kosztują ?

BTW -- grozisz mi ?? :D

2017-01-30T15:53:27+01:00

Oj tam, to tylko zabawa - (odpukać) raz mi się pośrupie albo coś innego się stanie i przejdzie mi :-E

O jakie dodatki pytasz?
Przedłużacz USB kupisz sobie chociażby w Media Markt / Media Expert.
Ja swoje miałem za darmo - dołączone do klawiatury; myszki.

2017-01-31T10:51:10+01:00

Podłączanie przedłużaczy do powerbanka mija się z celem. Dodatkowy kabel to straty energetyczne - mniej energii trafi do smartfona, czyli zmniejszasz sobie realną pojemność powerbanka.

2017-01-31T14:46:24+01:00

To co byś doradził, żeby zbić natężenie bez grzebania w oprogramowaniu telefonu?

2017-01-31T15:25:15+01:00

Niczego nie doradzę, nie widzę w tym sensu :-)

2017-01-31T17:06:22+01:00

Sensu widzieć nie musisz, bylebyś odpowiednim gadżetem rzucił :tuptup1:

2017-01-31T20:20:27+01:00

A nie ma po prostu powerbanków z mniejszym prądem ładowania?

2017-02-02T01:26:14+01:00

Jeszcze nie znalazłem takiego - oczywiście tę funkcję chciałbym opcjonalnie. Czasami faktycznie przydaje się szybko doładować sprzęt. ;)

2017-02-18T16:45:08+01:00

Waści Anthrox - pozwól że wrzucę swoje trzy grosze do tematu - Mam jak wiesz stara jak świat Motorolę , którą ładuję:

- w trybie online do trzech dni ( przy zwykłym używaniu )
- w trybie offline raz na 6 dni , czasami dłużej ( służy mi jako aparat fotograficzny ) , ( sporadycznie GPS w trybie map offline )

Motorola ma już swoje lata i zawsze ładuję ją na wyłączonym systemie - około 8 godzin , jak do tej pory jedyną poważną awarią jaką wyczaiłem jest brak ( uszkodzenie modułu ) możliwości wysyłania sms-ów w trybie online.

Bateria jest ta sama ( jaka była przy zakupie u pierwszego właściciela ) , kiedyś miałem problem bo trzymała jeden dzień po naładowaniu ( okazało się że po resecie fabrycznym ten problem znikł - może jakaś aplikacja żarła zbyt wiele ? sam do końca nie wiem )

Im mniej bajerów w trybie online, zejście do normalnej sieci ( 2G ) też ma wpływ na baterię.

2017-04-27T17:54:33+01:00

W Twoim przypadku prawdopodobnie rozmawiamy o baterii z generacji Ni-Mh - które ładuje się "starą szkołą" w przeciwieństwie do Li-Ion.
Pojawiło się wiele artykułów, w których podkreślana jest przewaga Ni-Mh nad Li-Ion pod względem wytrzymałości, ale niestety - obecnie z powodu przepisów unijnych Ni-Mh nie są sprzedawane w urządzeniach - ochrona środwiska itepe.

-- 27 Kwi 2017, 18:54 --

Po 2 miesiącach opiszę Wam jakie praktyki stosuję:
+ gdy widzę, że poziom baterii spadł na 50% (lub 40%) - traktuję to jako wyczerpanie się baterii i szukam ładowarki
+ nawet jak jest 65% - 70% - staram się doładowywać do 100% i od razu odłączać ładowarkę
+ między 80%-90% - nie ładuję i pozwalam baterii powoli się rozładować
+ UNIKAM ŁADOWANIA PRZEZ NOC - chociaż ostatnio zauważyłem, że jak ładuję małym prądem, to przy rozładowaniu 20% spokojnie mogę zostawić telefon na noc podłączony - nie dobije do 100% :tuptup1:
+ staram się nie trzymać zbyt długo poziomu naładowania na 100% - idealnie dla mnie jest jak bateria ma poziom między 80% a 90% :)
+ raz w miesiącu pozwalam baterii całkowicie się rozładować - do wyłączenia telefonu
+ warto na jakiś czas wyłączyć telefon na noc, żeby sobie odpoczął - jednak bateria podczas wyłączenia powinna pokazywać maksymalnie 80% - wyłączanie mając baterię naładowaną w 100% jest dla niej niezdrowe z tego co czytałem.
+ ładowanie wyższym prądem traktuję jak zło konieczne używam zwyczajnej ładowarki, ale quickcharge w telefonie ma być wyłączone.

Ciekawe czy to coś da - chociaż teraz na horyzoncie pojawił się inny problem - KIEDY wypali mi się ekran AMOLED i jak o niego dbać?! :hee:

2018-01-22T00:28:56+01:00

Czytam i czytam i się przeraziłem. Telefon i tableta masakruję ładowarką 2.1A i kablem quick charge. Zostawiam na noc i dobijam do 100%. Tablet ma 3 lata i może działa o godzinę krócej na pełnej baterii niż na początku albo apki są bardziej prądożerne.

2022-12-08T18:57:07+01:00

Poprawiłem swój ostatni post. ;)

Nju zebrał 10 porad, które po latach sam stosuję i się sprawdzają.

10 rad, jak prawidłowo ładować baterię w telefonie

Ogniwa litowo-jonowe stosowane w smartfonach z czasem nieuchronnie zużywają się i są mniej wydajne. Proces ten może jednak przebiegać szybciej lub wolniej. Sprawdź, jak ładować telefon i jak dbać o baterię, by służyła jak najdłużej.

1. Oryginalna ładowarka, czyli odpowiednie parametry
Używaj oryginalnej ładowarki producenta, która jest idealnie dopasowana do danego modelu telefonu. Jeśli korzystasz z zamiennika, unikaj najtańszego sprzętu i wybierz dobrej jakości ładowarkę o parametrach zbliżonych do oryginalnej.

2. Jak ładować smartfon? Nie czekając, aż rozładuje się do zera
Całkowite rozładowywanie zmniejsza trwałość ogniw litowo-jonowych. Telefon najlepiej podłączaj więc do ładowania najpóźniej wtedy, gdy na ekranie wyświetli się komunikat, że jest to konieczne lub poziom baterii spadnie do 15-20%.

3. Częściej, lecz krócej, czyli jak poprawnie ładować telefon
Nowoczesnym smartfonom nie szkodzi częściowe, wielokrotne ładowanie. Wręcz przeciwnie, lepiej robić to częściej, lecz krócej. Regularne ładowanie telefonu do 100% również zmniejsza żywotność ogniwa, więc staraj się odłączać ładowarkę, gdy poziom baterii wynosi 80-95%.

Ładowanie od 0 do 100% – czasem warto
Poprzednie rady nie oznaczają, że musisz całkowicie zrezygnować z rozładowywania baterii do zera i ładowania jej do pełna. Od czasu do czasu – na przykład raz na miesiąc – warto to zrobić, żeby odpowiednio skalibrować mechanizmy odpowiedzialne za prawidłowy poziom naładowania smartfona.

5. Przechowywanie, czyli jak dbać o baterię w nieużywanym urządzeniu
Jeśli przez dłuższy czas nie korzystasz z telefonu, unikaj przechowywania urządzenia z rozładowaną baterię, bo może ona ulec uszkodzeniu. Przed wyłączeniem smartfona zadbaj więc o to, by bateria była naładowana co najmniej do 50%.

6. Odpowiedni czas, czyli jak prawidłowo ładować telefon
Nowsze smartfony mają wbudowane zabezpieczenia przed przeładowaniem ogniwa i przestają pobierać prąd, gdy poziom baterii osiągnie 100%. Jednak już przy minimalnym rozładowaniu, zasilanie rozpocznie się znowu. Regularne podłączanie telefonu do ładowania na całą noc także obniża więc żywotność ogniwa.

7. Temperatura, czyli jak dbać o działającą i ładowaną baterię
Zarówno bardzo wysokie, jak i bardzo niskie temperatury źle wpływają na kondycję baterii, zwłaszcza podczas ładowania. W domowych warunkach częściej zdarza się przegrzanie telefonu. Nie zostawiaj go więc w nasłonecznionych miejscach, w pobliżu grzejnika, czy przykrytego poduszką lub kołdrą, szczególnie, jeśli jest akurat ładowany. Na czas ładowania najlepiej też wyjąć smartfon z etui.

8. Jak często ładować smartfon przez funkcję szybkiego ładowania?
Funkcja szybkiego ładowania dostępna w wielu nowszych telefonach pozwala w znacznie krótszym czasie naładować baterię. Staraj się jednak korzystać z niej tylko wtedy, kiedy naprawdę zależy Ci na czasie. Podczas szybkiego ładowania zarówno bateria, jak i cały smartfon nagrzewa się bowiem silniej niż zwykle.

9. Łączność i nie tylko, czyli jak szybciej ładować baterię w telefonie
Baterię w smartfonie naładujesz tym szybciej, im mniejsze będzie obciążenie ogniwa w trakcie pobierania prądu. Gdy potrzebujesz połączenia z internetem, mniej energochłonne będzie Wi-Fi niż sieć komórkowa. Ładowanie potrwa jednak najkrócej w trybie samolotowym, który ogranicza łączność lub gdy telefon będzie wyłączony.

10. Powerbank, czyli jak uniknąć częstego rozładowywania baterii
Często zdarza Ci się, że bateria w smartfonie siada, gdy jesteś poza domem? Dobry powerbank sprawi, że zawsze będziesz w kontakcie, a bateria podziała dłużej, bo nie będzie regularnie rozładowywana do zera.

Źródło: nju.pl

2022-12-08T20:25:44+01:00

Gówno prawda w moim S21 Ultra 5G bateria ledwo starcza na 2 dni. Przy korzystaniu z Wi-Fi itp. Jest na oszczędności baterii, jak tego nie włączę to 1 dzień góra. Ale nakłada się masa telefonów i sms, o mailach nie wspomnę. :mysli:

2022-12-08T20:31:03+01:00

@Elmek13 - porady nie odnoszą się do tego, co zrobić, aby bateria w smartfonie wytrzymywała tydzień na jednym ładowaniu, a jak dbać o baterię, żeby jak najmniej traciła w dłuższej perspektywie czasu ze swojej oryginalnej pojemności - jednak z czasem i tak się zużyje ogniwo i wtedy pozostaje jedynie wymiana zużytej części na nową lub zgodnie z duchem ekologii - zakup nowego telefonu, a stary do recyklingu...

2022-12-13T19:58:22+01:00

Już się rozpędziłem oddać im fona za 6 tysi do recyklingu. Nie ma takiej opcji. Na szczęście jest dostęp do serwisu Samsung. Poradzę sobie. :mysli:

Return to Android