KĄCIK PYTAŃ - ANDROID
Czyli masz jakieś pytania co do emulacji to jest odpowiedni temat.
Re: KĄCIK PYTAŃ - ANDROID
Tylko emulacji, czy masz też wiedzę o urządzeniach z Androidem? Pytam, bo mam zagwostkę z moim tabletem.
Jaki masz problem 

Posiadam Pentagram TAB 8.0 z Androidem 4.0. Szukam skutecznego sposobu na to aby inne programy poza zainstalowanym File Managerem mogły skutecznie usuwać i zapisywac do plików na karcie zewnętrznej SD (w lokalizacji mnt/extad). Na przykład Total Commander potrawi usuwać i zipować pliki na kartę wewnętrzną bez problemów, wszystkie inne operacje potrafi również dokonać na zewnętrznej karcie SD. Jednak nie potrafi właśnie usuwac plikow i zipowac na tę kartę. Wiadomo że podłączenie pod USB na PC działa ok, ale mi chodzi o to żeby urządzenie to potrafiło. Ponoc musi urządzenie być rootowalne. Różne programy z Google Play twierdzą, że takie ono jest. Czytałem, że można przy pomocy jakiegoś OneSuperclick skutecznie zrootować każde urządzenie z Androidem. No ale właśnie w paczkach do znalezienia w necie, znajduje tam malware. Pytanie, jak bezpiecznie i skutecznie można rozwiązac mój problem. Czy to rootowanie pomoże. Jak go dokonać. Czy jeśli coś by poszło nie tak, to za pewne stracę gwarancję. Z infolinią Pentagramu nie mam czasu się póki co na spokojnie skontaktować i tam popytać. Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Ktoś się orientuje czy już jest dobry emulator ?
Na dzień dzisiejszy niema dobrego emulatora na system Android Amigi.
A ten co jest aktualnie to naprawdę stara wersja która nie jest rozwijana i odpala tylko gry OCS/ESC i do tego z problemami.
A ten co jest aktualnie to naprawdę stara wersja która nie jest rozwijana i odpala tylko gry OCS/ESC i do tego z problemami.
od kilku tygodni w sklepie dostepny jest emulator uae4all2.
dziala aga, plikopartycje i gry whdload.
ps.
Nie udalo mi sie go uruchomic na ARM6 . ZTE BLADE :(
dziala aga, plikopartycje i gry whdload.
ps.
Nie udalo mi sie go uruchomic na ARM6 . ZTE BLADE :(
To prawda, dobrego w pełni kompatybilnego nie ma. Póki co używam tego dostępnego na: http://anddev.at.ua/load/emulators/uae4 ... n/2-1-0-20 i jest on póki co najlepszy ponieważ obsługuje kick 3.1, AGA oraz co najważniejsze hdf'y.
Niestety emulator ma kilka wad. Między innymi beznadziejna klawiatura ekranowa i słabo zrobiona emulacja myszki, którą chcemy sterować na tablecie. A to na przykład uniemożiwia wygodne granie w Cannon Fodder albo Pibale czy nawet wpisanie kodów do leveli we Franko. Trochę przeszakdza też niemożliwośc zapisania kilku profili. Natomiast niektóre gry WHDLoad potrafią się zakończyć nagle, na przykład Superfrog po chwili grania i zebraniu kilkunastu monet w pierwszym levelu pierwszego świata wychodzi nagle i wraca w moim przypadku do menu TinyLaunchera.
Najpoważniejsza wada to jednak niestety niemożnośc grania w gry, które pozwalają oryginalnie na sterowanie dwoma postaciami na raz. Na przykład Pang czy Mortal Kombaty są niegrywalne, ponieważ nasze sterowanie jest jednocześnie na dwa joye i po drugim naciśnięciu fire'a uaktywanie się drugi gracz. Zgłosiłem to na EAB, ale autor się tam upiera że z tym nie da się nic zrobić, bo to sposób obsługi sterowania przez pakiet SDL, użyty do napisania emulatora. Dodam też, że na swoim tablecie Pentagram TAB 8.0 musiałem ustawić frameskip na jeden oraz gorszej jakości dźwięk. Ustawienie frameskipa jest koniecznie, ponieważ inaczej dźwięk się tnie i tylko taka zmiana pomaga na bardziej kompatybilne granie. Zaletą emulatora jest to, że jest on darmowy i właśnie to, że w ogóle emuluje hdf'y i nie tnie się tak że nie jesteśmy w stanie nic zrobić, jak na jakimś czeskim tworze, również tworzonym pod SDL.
Natomiast twróca emulatora z Polski, który wydawał go na AmiZaduszkach i współpracuje z ppa, okazał się niekontaktowym bucem, ponieważ na moje pytania czy może poprawić emulator aby w ogóle się uruchamiał (a nie od razu crashował) na Androidzie 4.0 i moim tablecie, nie dostałem żadnej odpowiedzi. W takim razie po co komuś blog i strona oraz e-mail, jeśli kultularne próby kontaktu z rzeczowymi pytaniami są ingorowane przez bardzo długi czas i pozostają bez odpowiedzi. Ostatnio zdarza mi się trafiać na taką bucowatą postawę. To tak dodam btw, na koniec
Niestety emulator ma kilka wad. Między innymi beznadziejna klawiatura ekranowa i słabo zrobiona emulacja myszki, którą chcemy sterować na tablecie. A to na przykład uniemożiwia wygodne granie w Cannon Fodder albo Pibale czy nawet wpisanie kodów do leveli we Franko. Trochę przeszakdza też niemożliwośc zapisania kilku profili. Natomiast niektóre gry WHDLoad potrafią się zakończyć nagle, na przykład Superfrog po chwili grania i zebraniu kilkunastu monet w pierwszym levelu pierwszego świata wychodzi nagle i wraca w moim przypadku do menu TinyLaunchera.
Najpoważniejsza wada to jednak niestety niemożnośc grania w gry, które pozwalają oryginalnie na sterowanie dwoma postaciami na raz. Na przykład Pang czy Mortal Kombaty są niegrywalne, ponieważ nasze sterowanie jest jednocześnie na dwa joye i po drugim naciśnięciu fire'a uaktywanie się drugi gracz. Zgłosiłem to na EAB, ale autor się tam upiera że z tym nie da się nic zrobić, bo to sposób obsługi sterowania przez pakiet SDL, użyty do napisania emulatora. Dodam też, że na swoim tablecie Pentagram TAB 8.0 musiałem ustawić frameskip na jeden oraz gorszej jakości dźwięk. Ustawienie frameskipa jest koniecznie, ponieważ inaczej dźwięk się tnie i tylko taka zmiana pomaga na bardziej kompatybilne granie. Zaletą emulatora jest to, że jest on darmowy i właśnie to, że w ogóle emuluje hdf'y i nie tnie się tak że nie jesteśmy w stanie nic zrobić, jak na jakimś czeskim tworze, również tworzonym pod SDL.
Natomiast twróca emulatora z Polski, który wydawał go na AmiZaduszkach i współpracuje z ppa, okazał się niekontaktowym bucem, ponieważ na moje pytania czy może poprawić emulator aby w ogóle się uruchamiał (a nie od razu crashował) na Androidzie 4.0 i moim tablecie, nie dostałem żadnej odpowiedzi. W takim razie po co komuś blog i strona oraz e-mail, jeśli kultularne próby kontaktu z rzeczowymi pytaniami są ingorowane przez bardzo długi czas i pozostają bez odpowiedzi. Ostatnio zdarza mi się trafiać na taką bucowatą postawę. To tak dodam btw, na koniec

Nie no normalnie jestem do tyłu widzę emu z kośćmi AGA na ADKA już pobieram i idę instalować na swój tablet.
Zignoruj to co wykrywa Twój antyvir, to nie jest szkodnik tylko exploidet i nie masz się czego obawiać, wyłącz antywira, zrootuj przez sueroneclick i będzie ok, jak tak zrobiłem z A73. poczytaj jak się tym posłużyć XD. A 2 sprawa to może Twój tablet ma już roota (bo niektóre mają), tak czy inaczej po zrotowaniu sciągnij z marketu apk SuperSU, bo jest niezbędna do nadawania aplikacjom praw do root-a. Pozdro
@Agent: dziękuję za odpowiedź. A znasz link do sprawdzonej wersji SuperOneClick? Tak żeby to co wykrywają programy AV w tej paczce, było faktycznie fałszywym alarmem, a nie że ktoś coś złośliwego "dokleił". Pokombinował bym z SuperOneClick, tylko potrzebne pewne źródło. A strona niby oficjalna wygląda mi jakoś dziwnie :/ I jeszcze jedno pytanie, kiedyś pobrałem coś z Google Play do sprawdzania czy urządzenie ma Root'a. Nie pamiętam tylko nazwy aplikacji, bo już jej nie mam. Ale nie był to chyba raczej żaden fake, bo miał dużo pobrań i ocen. Program ten twierdził, że mam roota. Czy to oznacza, że wystarczył by mi wtedy tem SuperSU i uruchamiam nim Total Commandera i tyle?
EDIT: @Agent: zainstalowałem SuperSU. Przyznałęm prawa Total commanderowi kiedy ich wymagał, ale pomimo tego nie mogę usuwać plików ani katalogów z karty zewnętrznej. Czyli pozostaje kombinowanie w inny sposób.
Kolejny EDIT: kombinowałem z SUPERSU i wykrywał kiedy potrzebny był root, ale po jego niby zaakceptowaniu nadal nie uuswał katalogu z /mnt/extsd pod Total Commanderem. Katalog był również pod nim utworzony. Instalowanie SuperOneClick też nic nie dało, bo tamtejszy Superuser który się instaluje i tak się mi sam nie włącza. Nie reaguje, a na jego próbę aktulizacji go pisze po zweryfikowaniu md5, że nie ma roota na urządzeniu, mimo iż operacja w SuperOneClick zakończyła się powodzeniem. A według sprawdzania poradnikiem z: http://darmowyinternet.net/forum/temat- ... towany_249 wyszło, że po su mam odpowiedź "permision denited" (po zabawie z niby pomyślnym według SupeOneClick użyciem przycisku "Root"). Także nie wiem co robię źle, może są urządzenia nie do zrootowania. Czekam na dodatkowe porady w tej sprawie od Adepta lub od innych jeżeli posiadają jakieś doświadczenie w tej kwestii. Z góry dziękuję.
Ostatni EDIT, bo idę spać. Z opisu badziewnej apki po japońsku opisanej tutaj: http://darmowyinternet.net/forum/temat- ... 133?page=2 w pierwszym postcie na stronie wynika, że chyba jednak mam roota, bo napis "ROOT" pod zdjęciem urządzenia jest na zielono. Tylko, że mimo tego i tak nie mogę usuwać pod TotalCmd :/
EDIT: @Agent: zainstalowałem SuperSU. Przyznałęm prawa Total commanderowi kiedy ich wymagał, ale pomimo tego nie mogę usuwać plików ani katalogów z karty zewnętrznej. Czyli pozostaje kombinowanie w inny sposób.
Kolejny EDIT: kombinowałem z SUPERSU i wykrywał kiedy potrzebny był root, ale po jego niby zaakceptowaniu nadal nie uuswał katalogu z /mnt/extsd pod Total Commanderem. Katalog był również pod nim utworzony. Instalowanie SuperOneClick też nic nie dało, bo tamtejszy Superuser który się instaluje i tak się mi sam nie włącza. Nie reaguje, a na jego próbę aktulizacji go pisze po zweryfikowaniu md5, że nie ma roota na urządzeniu, mimo iż operacja w SuperOneClick zakończyła się powodzeniem. A według sprawdzania poradnikiem z: http://darmowyinternet.net/forum/temat- ... towany_249 wyszło, że po su mam odpowiedź "permision denited" (po zabawie z niby pomyślnym według SupeOneClick użyciem przycisku "Root"). Także nie wiem co robię źle, może są urządzenia nie do zrootowania. Czekam na dodatkowe porady w tej sprawie od Adepta lub od innych jeżeli posiadają jakieś doświadczenie w tej kwestii. Z góry dziękuję.
Ostatni EDIT, bo idę spać. Z opisu badziewnej apki po japońsku opisanej tutaj: http://darmowyinternet.net/forum/temat- ... 133?page=2 w pierwszym postcie na stronie wynika, że chyba jednak mam roota, bo napis "ROOT" pod zdjęciem urządzenia jest na zielono. Tylko, że mimo tego i tak nie mogę usuwać pod TotalCmd :/
Proste. Jeżeli masz dostęp do katalogu root, czyli głównego katalogu z systemem to znaczy, że masz roota. Po wgraniu supersu apka pyta czy ma nadać prawa każdemu odpalonemu programowi który tego wymaga i zapisuje twoją odpowiedz. Jesli chodzi o kasowanie z extsd to nie potrzebujesz do tego root-a, więc sądzę że coś nie tak jest z samym Total commanderem. Ale skoro nawet sam superoneclick napisał że masz root-a, to tak wlasnie jest. Co do stwierdzenia, że urządzenie nie jest rootowalne. Nie ma czegos takiego, nie robisz root-a urządzenia, tylko systemu, chociaż użytkownicy często piszą np. "zrootować tablet" , to tak naprawdę chodzi tu o system i dla niektórych wersji andka przebiega to troszkę inaczej, ale podobnie. Pozdro
No właśnie SuperSU pomimo monitu i zapisania prawa zezwalającego dla Total Commandera nadal nie pozwala mu usuwać plików ani katalogów z /mnt/extsd. Natomiast jeśłi chodzi o SuperOneClick to że mam roota napisał mi dopiero po procesie rootowania (kliknięciu pierwszy raz w "Root"). Z tym, że musiałem użyć jego sterownika do połączenia przez USB z debuggowaniem. Niestety to rootowanie nim chyba coś namieszało. I teraz SuperSU po odinstalowaniu i wyłączeniu superuser, który instaluje SuperOneClick i który nie działa wcale, bo nie pokazuje monitów o potrzebie nadania praw - nie pobiera binarek, A więc SuperSU przestał móc działać, a cofnąc Rootowania nie mogę bo się to nie udaje z pod SuperOneClick. Ogólnie na jednym forum wyczytałem, że można zrootować system na Pentagram Tab 7.5 bodajże, ale trzeba to robić z czystej karty SD na ktorej bedzie jakiś tam tool i fimrware, do którego link na forum wygasł. Coż, chyba się niestety poddam, bo można usuwac z FileManagera wbudowanego. Ale jest on tak tandetnie zaprojektowany i nie sortuje plików w ogóle. Szkoda, że się nie mogli twórcy tabletów dogadać z Ghislerem, zapłącili by co nie co i powinien jako manager być Total Commander w tabletach i telefonach, bo jest bardzo fajny w użyciu. Wtedy pewnie on bez kombinacji mógłby usuwać dane z extsd.
na superuser wal, bo on jest bardziej na starsze adki, od 4.0 uzywa sie supersu lub busybox.
Ok, dziękuję Tobie za pomoc i informacje. Jednak niestety póki co SuperSU przestał się prawidłowo instalować. Po długim oczekiwaniu przy pobieraniu binarek, po prostu się zamyka. Obstawiam, że jego prawidłową pracę zaburzyło użycie SuperOneClick, które niby się miało powieść, a się nie powiodło raczej.
-- 01 Cze 2013, 04:19 --
yyy, a to Antek coś pisał o tym, bo nie widzę? Ja pisałem natomiast, że mi nie działa, bo nie działa. Uruchomienie najnowszej wersji powoduje komunikat o tym, że aplikacja przestała działać. A i jej autor jest niestety takim qzwagoscio bucem, bo jak posłałem mu e-maila kupe czasu temu to się do rej pory nie doczekałem odpowiedzi, a zwrotu nie ma. Także porad jak odpalić i czy będzie inna wersja pod nowsze Androidy, nie doczekałem się tak jak niektórzy allegrowicze na sprzęt od jednego fanboja legalności z nadwagą
-- 01 Cze 2013, 04:19 --
yyy, a to Antek coś pisał o tym, bo nie widzę? Ja pisałem natomiast, że mi nie działa, bo nie działa. Uruchomienie najnowszej wersji powoduje komunikat o tym, że aplikacja przestała działać. A i jej autor jest niestety takim qzwagoscio bucem, bo jak posłałem mu e-maila kupe czasu temu to się do rej pory nie doczekałem odpowiedzi, a zwrotu nie ma. Także porad jak odpalić i czy będzie inna wersja pod nowsze Androidy, nie doczekałem się tak jak niektórzy allegrowicze na sprzęt od jednego fanboja legalności z nadwagą
Nie wiem o co teraz kaman. czy o supersu, czy droidpuae z innego postu. SuperSu jest darmowe i droidpuae też XD
Tak, wiem że są darmowe. Chodzi o to, że DroidPUae nie działa u mnie, a jego autor nie odpisal na e-maila żeby coś doradzić lub wydać nowszą wersję od bardzo długiego czasu.
żeby działał to musisz pobrać jeszcze przykładowy konfig, są one pare postów pod ostatnią aktualizacją na stronie tego typka. konfig musisz wgrac o ile pamiętam do głównego katalogu pamięci urządzenia, inaczej droidpuae sie odpali i od razu zamknie, konfig najlepiej edytowac ręcznie tzn. przez jakis edytor plików lub notatnik dla androida, chyba w es file manager cos takiego bylo. Odpalałem tego emu na Goclever a73 z andkiem 4.0.x
@Agent: configi na pewno miałem prawidłowe. Ponieważ robiłem je na bazie tych, które były dołączone do jednej z wersji tego niedziałającego emulatora z autorem - bucem, unukającym kontaktu z zainteresowanymi jego tworem. Zawsze był błąd, a jedyne co zmieniałem w configach to istniejące dane na prawidłową ścieżkę, jak i nazwę obrazów adf lub hdf czy kickstartów. A nawet robiłem to z identycznymi nazwami dla jakiejś tam dwudyskietkowej gry, podanej w przykładzie. Zmieniłem nazwy dla adfów, specjalnie pobranych z adfów na planeyemu. Mimo iż w okazyjnym graniu czy to pod emulatorami (nie ważne czy na Windows, czy na Androidzie0) czy na prawdziwej Amidze jestem jak najdalszy od grania z adfów lub dyskietek. Ponieważ rozwiązania sprzętowe i wiedza pozwalają mi spokojnie na granie z hdfa, zawierającego zestaw gier WHDLoad i TinyLauncher, który pod UAE4Droid i pod UAE4All-SDL działa bez problemów.
po przeczytaniu tego tematu chyba zacznę zabierać od mojej kobiety małego netbooka, tam jest i winda i android, a że ma 10 cali to jeszcze coś będzie widać